Tunerknapp på IC-730.

SM7UZY

Well-Known Member
Igår kom min 730 hem efter en lång resa i Tyskland från en duktig snubbe som kan med radio. Den fick sig en riktig intrimning, bytte av komponenter och justering... och jisses... Den var ju ”bra” innan, men nu verkar den vara på top!

Så nu kanske detta blir en av mina (100w) fältstationer torts sin vikt, ålder och strömförbrukning. Men, som fält och justera ATUn med denna station är ju en mardröm. Massa kopplande, skruvade på rattar etc. Jag vill ha en knapp som på en modern radio, och så blev det, och efter nån timme idag så hade jag klart allt.

Bestämde mig för att använda WRITE knappen då jag aldrig har använt minnet, och kommer aldrig att göra. Sen har jag ytterligare en brytare på köpet (MEMO) till nått annat man bygger till. Ville inte ha en lös brytare vid sidan om eller att sätta till en brytare på radion.

När jag trycker på write så kopplas moden av (oavsett mode man är i) och ställer om sig till CW. Den kopplar bort nuvarande effekt och slår om sig till 5 watt, den ställer sig i TX och aktiverar ”CW-keyn” som ger en ton.

Så... nu kan man lätt ställa in tunern med en knapp på radion utan massa bök.

Blev fyra små reläer och en näve diodrar och lite annat bråte.


730_1.jpg

”Lurar” maskinen med en näve diodrar så den inte kortsluter den ”aktiva” moden när den går över till tune. Modeväljaren har en 4x5 brytförmåga. Fick köra med två reläer till modeväljaren då ena delen går via logic bordet. Den andra är vanlig 8v styrning, så dessa tre kanaler kör jag via ett relä.

730_3.jpg

Logic reläet som styr 1 av de 4 mode-seleken. Det andra reläet styr TX switchen och CW switchen separat.

730_4.jpg

Ett relä styr effekten ner till 5w och den andra 3 av 4 mode-selekt. Den stora eltejp-saken är vridpot (nästa bild) för att finljustera line insignalen till REF nivå.

730_2.jpg

Passade även på att bygga om min line-input (kan ju köra denna radio från mixer kopplad direkt till den). Nu byggde jag om MEMO SEND kontakten så jag kan ta line in där i stället. Inga lösa hängande sladdar mer. Skönt! Tidigare hade jag byggt om så jag kunde köra med extern PTT som jag kopplade in på den f.d. ALC kontakten där bak.

Nu blev det helt plötsligt roligt att köra med den 35 år gamla radion.

Finesser:
- Tunerknapp (CW-mode, 5w, TX och key), som även knyts nästa punkt.
- Kan styra LDG autotuner automatiskt med tunerknappen = en knapp för att ställa in antennen. Styrs via en 3.5mm kabel kopplas till LDG tunern (radio kontakten).
- Line in signal från mixer.
- Extern PTT till fotpedal.
 
Vore kul om du hade möjlighet att ta en kort video med radion igång och lite rattande ( typ US Utube style ) :)
 
Back
Top