Barnleksaksantenn

SM7UZY

Well-Known Member
Efter att ha flyttat har jag inga möjligheter till några antenner eller så. Men det skall inte hindra mig för att köra radio. Kommer bli mycket QRP, men försöker ändå hitta lösningar i lägenheten. Inga antenner utomhus, på vind eller så.. ingen balkong.. inte det bästa läget.

Har funderat mycket på en mag-loop, och jag skall ta å bygga en sådan. Men fram tills dess så skall jag försöka få upp en dipol (inomhus) i form av barnleksaker, 1:1 och en chocke. Planerar inga stora effekter, 20-25 watt, och planerar inga superresultat heller (för att hålla grannarna glada). Men kass antenn är bättre än ingen alls!

Vad tror ni?
Kommer att uppdatera med resultat när den väl är uppe och testad.
inhu.jpg
 
Antenne har beskrivit i litteraturen, Amerikanska HAM-tidningar då och då. Kallas för "slinky Dipole".
Ja bättre än inget.
Det allra roligaste med din antenn är att sen få hör dina erfarenheter.

De
SM4FPD
 
Joo, det kommer bli intressant, även om jag inte har så många förhoppningar.

Sitter och funderar på hur jag skall sätta upp den. Vad tror ni blir bäst:
1) Att ha den längs 3 väggar (1 rum) och ha antennen som ett U och fullt utsträckt. (ca 3.5 x 4 x 3.5m)
2) Att ha den som ett L där den inte är så utsträckt. (3.5 x 4m)
 
Vi provade en sådan inomhus en gång med 10 W. Startade brandlarmet i hela byggnaden. Som tur var hann lokalinnehavaren avstyra innan det började tuta och röda bilar komma farande.
Men låt inte detta avskräcka dig.
Friskt kopplat är hälften brunnet. ;)
 
Fick en Slinky av en god vän för några år sedan. Gjorde ett mittfäste och skulle prova den ... Dock fick jag en briljant idé när den skulle mätas in och jag fintrimmade på dess funktionalitet genom att sätta två billiga 10m måttband i plast fästa inne i mittfästet, en åt varje dipolsida. Kunde man dra ut lagom mycket för olika våglängder ... En föregångare i avancerad Slinky design ...

Konceptet var ytterst genomtänkt och min stolthet när jag drog på lite effekt igenom den första gången var stor, har för mig det var 50 watt! Efter att ha febrilt försökt få PTT'n att släppa pga all HF som kom dundrande bakåt och hängde upp transceivern så minskade jag effekten till 10 watt.

Efter ytterligare lite intressanta erfarenheter av HF baklänges och SWR så att säga uppåt väggarna så la jag ner det här projektet och bytte ut spiralen mot lite vanlig hederlig DL tråd ... Voilá så hade jag en fungerande dipol för 20m bandet.

Som radioamatör så är det av experimenterande man lär sig ... framförallt från de mindre lyckade experimenten :D

Ser verkligen fram emot att få en rapport om dina erfarenheter. Hoppas verkligen dina Slinky experiment blir väldigt mycket framgångsrikare än mina ...

73!

Johan
 
Nja... Har nu testat den i två dagar, både morgon och kväll med olika placeringar, vinklingar etc. Och den är.. värdelös. Får knappt in något, de få jag får in är så svaga att det går knappt att höra. Antingen är antennen värdelös, eller så är det riktigt dåliga konditioner de senaste dagarna samt en dålig antenn på det. Tänkte prova WSPR, men måste fixa kabel till radion först.

Ger dock inte upp än. Kommer prova mer med placeringar, ändra på den etc.
Men det kanske slutar med att jag gör en vanlig dipol i storarummet eller nått i stället.

Här som en "dipol" genom rummet.
sant.jpg
 
Ser iaf väldigt proffsigt ut och är det inte att experimentera och lära av erfarenheterna som hobbyn till stor del består av?

Kör hårt!

/Johan
 
Jag bor i ett ganska nybyggt hus ( 2009 ) och inomhusmottagningen här är obefintlig, tror det beror på att man sätter upp
isolering där ytterskiktet är metallfolie.
Så här kan det se ut:
folie-isolering.jpg
 
Mitt hus och tomt ligger i ett villaområde av standardtyp. Visserligen kan
jag ha antenner utomhus, men ytan är ganska begränsad. Dessutom är jag
liksom många andra amatörer "sekundär användare" då primära användare numera
består av olika switchade nätaggregat som förpestar etern.

Trött på bruset beslöt jag att prova en T2FD som är en sorts "halv-loop"
med delvis samma egenskaper som en loop. Antennen som jag köpte (lat
som jag är) var den kortare typen, ca 10 meter lång fungerar sisådär i fråga
om prestanda, men framför allt är den vesäntligt tystare (RFI-mässigt)
på de låga banden jämfört med en öppen dipol upp till ca 10 MHz.

Fördelen är att den är bredbandig.
Nackdelen att termineringsmotståndet begränsar max ineffekt.

För inomhusbruk skulle man kunna testa med att bygga en som appliceras
utefter en vägg med balun vid golvet och termineringsmotståndet uppe
i taket (eller tvärtom).

Under förutsättning att man inte bor i en Faraday-bur.

Bara en fundering.
 
Inomhusantenner funkade dåligt redan under forntiden när man bodde i stora hus med tunna brädväggar och det bara fanns elektronik med radiorör. :D
Dagens hus och små lägenheter är sprängfyllda med datorer och elektronik som genererar ett kraftigt grundbrus, sedan är huset skärmat med armering, putsnät och metalliserade lågenergifönster... Vidare ger en förkortad innomhusantenn nästan alltid problem med HF in i all annan kabelansluten utrustning, i synnerhet hos sura granntanten. :rolleyes:
Trist att dessa odugliga konstruktioner ännu återpubliceras och ger nybörjare orealistiska förhoppningar om "effective indoor/invisible/stealth antennas"
Du har iallafall ett öppningsbart fönster?
En loop-antenn i samma form som fönsterramen och 15cm ut går att göra nästan osynlig. Självfallet blir verkningsgraden dålig, du kan bara köra ngt 10-tal watt och bara på några av de högre banden. Men det är ändå oändligt mycket bättre än en inomhusantenn!
 
Du har iallafall ett öppningsbart fönster?
En loop-antenn i samma form som fönsterramen och 15cm ut går att göra nästan osynlig. Självfallet blir verkningsgraden dålig, du kan bara köra ngt 10-tal watt och bara på några av de högre banden. Men det är ändå oändligt mycket bättre än en inomhusantenn!
En renäsans för CW kunskaper kanske? ngt 10-tal watt och SSB är väl en rätt tröstlös kombination. Medan digitala moder å den gamla CW'n erbjuder helt andra möjligheter :)

/Johan
 
Tror nog att slinkydipolen i sig borde ge ett visst resultat. Men oavsett vilken antenn man sätter inomhus så blir det obra...
Prova med 2 x 5 m eter ren tråd och jämför på 14 MHz. det lär du nog få plats med inne. De 2 x 5 meter kan vara böjda för att få plats.

Det finns online beräkningsprogram för förkortade antenner, dvs med förlängningspolar. Kommer inte på något just nu, men Googla "coil loaded short dipoles" eller något liknande. Då kan man göra en simulering för att se varthän slinkyn resonerar.
Men rådet är nog ändå att prova med en avstämd dipol med mått som får plats inne och koncentrera dig på den frekvensen. Balun förstås och en rejäl extra CM drossel på sladden efter balunen.

Är problemet är störningar som SM1TDX skriver om, så är projektet nog dödfött.

Lösning: Besök närmaste mäklare och be att få se på hus i störningsfri miljö, och med höga tallar, granar eller lärkträd i närområdet.

De
Roy
 
En loop-antenn i samma form som fönsterramen och 15cm ut går att göra nästan osynlig. Självfallet blir verkningsgraden dålig, du kan bara köra ngt 10-tal watt och bara på några av de högre banden. Men det är ändå oändligt mycket bättre än en inomhusantenn!

Instämmer helt. Provade att göra en special version av min magloop, som kunde stickas ut horizontellt en 2 meter via mitt pyttelilla badrumsfönster på en 30x30 centimeter.
Funkade okey på 20-10 meter, avstämd remote med sovjetisk kondensator. Stealth nja, såg väl ut som en konstig TV antenn från gatan... SSB funkade med en 20-100 W.
Inga anmärkningar på höga EM närfält eller RFI i huset ;) ( För övrigt borde utfackningsväggar o 1 stegs isolering typ JM stuk förbjudas )
 
Last edited:
Oj så många svar medan man var borta. Ja, det där huset ser inte så kul ut. Då är jag "nöjd" med det gamla huset mitt i stan. Men grundbrus är här från allt skärp runt omkring.
Men jag testade mer idag, och jag var nog lite förhastig. Det måste har varit banden som var dåliga, för idag var det liv i radion. Visst, det var contest etc. men det var en och annan "normal" station med, samt någon QRP, och allt gick in i grundbruset. Inte starkt, men helt ok för att vara en inomhusantenn. Och självklart går den inte jämföra med min förra helvågs fan-dipol som jag byggde vid det förra QTHet, men.. för vad det är så. Hur man vinklar, vrider, misshandlar den med 90 graders vinklar etc. (utdragen då) har få inverkningar, i alla fall i RX. TX vet jag inte. Kommer dock bli mer experimenterade.

TX funkar inte på 160 och 80 meter, men alla band från 40-6m med SWR mellan 1.1 - 1.4 (med ATU så klart). Körde max med 25w.
Skall testa med min 20/40 dipol imorgon som jag hade med för nån vecka sedan när jag körde QRP. Den vet jag fungerar riktigt bra och det blir en "bra" referensantenn.
 
Mer input av min barnleksak.
På 20 meter så funkar denna konstruktion dåligt jämför med en vanlig dipol som hänger på samma ställe. Dipolen är helt enkelt mycket bättre, både signal (2-4 S-grader) och hörbarhet. Så även med ATUn, det blir helt enkelt inte lika "bra" än med en dipol.

40m.
Data - Även om signalstyrkan är 2-4 s-grader sämre och tystare än med dipolen för 40 meter så kommer dem fram bättre.Det är helt enkelt inte lika mycket grundbrus. Har inte testat data på 20m, så kan inte säga nått där. SSB är det det tvärt om. Yes, mer grundbrus, mer störningar, med skräp, men voicen kommer fram bättre i det ökade bruset. Det är dock inte några extrema hörskillnader, även om man hör skillnad.

Så.. kör man 20m så kanske man skall snegla på en dipol. Är det 40m (och inte enbart data), kolla definitivt på denna konstruktion. Förvänta dig inget under, faktum är att du kommer bli besviken. Var ut idag på fält med QRP och samma dipol. Hur mycket trafik som helst, många S9 - S+, sen kommer man hem, stendött. Det får du räkna med med inomhusantenn. Men... denna typ tar ca 1/3 (lite mer) av platsen som en 40m dipol.. och vad kan slå det!? Så här är den klart vinnaren då man kan gömma den uppe i taket på relativt liten plats, något under 6 meter utdragen mot 20 meter tråd på 40m. . Att den inte är lika bra, det är kompromissen. Den stämmer även av rubbet med ATUn, å andra sidan så kan du klippa till en dipol som händer mot väggen och få bra SWR (och helt fel som frihängd).


Version 2.
Med ovanstående bakom mig så provade jag bygga en "fan-dipol" av den för att plocka alla russinen ut kakan.. "liten" antenn, få bra S värden samt få bra hörbarhet. Sprialen tänkte jag köra på 40m och den avstämda dipolen på 20. Och resultatet? Jag kan inte säga om TX helt än, men RX... klart vinnaren. Jag plockar alla russinen ur kakan, mot en nackdel. Kör jag 40m och endast spiralen så kan jag komma ner mot 1.1 i SWR, men denna konstruktion vill den inte lägre än 1.5. Men, jag vill dock påpeka att jag inte har testat denna helt, men får jag bra resultat så kan jag leva med de 1.5 i SWR. Så mycket kommer jag inte köra inomhus, det är ju ändå dåligt.

20m, där fick jag bäst resultat om jag stämde av på 14.350, där jag hade 1.3. Gick jag sedan ner i frekvens fick jag direkt 1.1 rakt igenom. Så en avstämning på 20. När det gäller 40 så var den inte lika snäll, där omställningar krävs om jag flyttad med mer än 0.1MC. Så är det inte om jag endast kör med spiralen.

Så min tanke är att sätta ett par strömbrytare / reläer som jag sätter på /av när jag skall köra 40 respektive 20, i stället för att ha två antenner.


Nu har jag endast en automatisk ATU, med en manuell så kan man få ner SWR helt.

Jag vill dock påpeka efter dessa tester av samtliga (inomhus-) konstruktioner suger. Det är för mycket brus och störningar etc. Så att komma från en bra fan-dipol till detta.. tja..
Dock! Jag säger det än. En Skitdålig antenn är bättre än ingen alls!
 
Ok! Här har vi det!
Funderade vidare på denna spiral-fan-dipol... och varför inte dra 20 meter i spiralen så slipper jag även tråden för att hägna upp den... Och sedär.. märker ingen försämring på nått av banden (av de redan dåliga förhållandena), men jag plockade även ett russin till, SWRen. Nu kan jag stämma av alla band mellan 6-40 med 1.1 (undantag är 40m och 15m som ligger på 1.2-1.3). 80 och 160 är no no.

Så här kommer jag nog göra den (fast med vit kabel som spiralen kommer hänga på). Sen får jag se om jag testar vidare.
 
Jag har läst någonstans att järn är en dålig RF-ledare vilket skulle förklara slinkyns relativt dåliga egenskaper.
Någon försökte förklara dess dåliga prestanda som beroende av någon typ av helix-utbredning pga spiralen.

Kort sagt: många har försökt och nästan lika många är missnöjda med antennens egenskaper.
Vill man sätta färg på tillvaron så kan man ju alltid prova denna..http://www.toysrus.com/buy/active/slinky-neon-colors/styles-vary-122-2397411...men inte som antenn:D
 
( Obs har plotsligt tappat alla svenska tecken i datorn so )

Bara en fundering. Bor du hogt upp i kaken? Du kanske kan prova att skicka ut ena benet av trad-antennen klamd via fonstret och lata den hanga utmed fasaden.
Sa har du iaf fatt en 50 %:ig ute antenn, hi-hi

Jag skojar inte. Provat detta sjalv. Bor hogt upp.
 
Jag har läst någonstans att järn är en dålig RF-ledare vilket skulle förklara slinkyns relativt dåliga egenskaper...
Jag försökte för många år sedan använda tjock stängseltråd av järn som element för 40 m i en kvastdipol (fan dipole) för 80, 40 och 20 m. Det gick bara inte att stämma av den på 40 m med PI-filtret i min dåvarande Trio TS-510 och SWR-metern visade hög SWR. Sedan jag bytt till lika långa trådar av skarvade stumpar RK fungerade antennen som den skulle, även om den såg anskrämlig ut uppe i svärfars flaggstång! Alltsedan dess har jag undvikit järntråd i antenner.

/ Göstha
 
Jaa.. jag håller nog med er här.. Det är nog meningslöst att fortsätta med den. Den ät helt enkelt för dålig, och jag börjar fundera på andra antennmodeller. Lite knepigt detta.
 
Back
Top