ATX-1080 bra?

Discussion in 'Antenner och master' started by SM7UZY, Mar 20, 2017.

 1. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Har funderat på en enkel, snabb, lätt... portabel antenn till HFen. Främst till QRP, men även för 15-20 watt.

  Har kollat länge på ATX-1080 Mk2, men är den "bra" (med jordplan)? Det är ju en extrem kompromiss, men jag är utefter en snabb antenn som jag kan få upp ASAP. Idag blir det mycket saker att ta med och därför inte alltid jag sticker ut. Och hittar jag en bra, snabb lösning så kan det bli fler snabbare fältkörningar.

  Har även kollat in en SuperAntenna MP-1, men då blir det lite samma sak som idag då det är mer fixande. Men den klarar 150w, vilket är bra.

  Är det värt att satsa på en ATX-1080? Det är ju ändå lite pengar. Folk på YT verkar gilla den. Men på eHam är det si och sådär. OK för RX, men kass i TX. Är det värt? Eller kommer jag bli besviken?

  Andra förslag på liten lätt antenn?
   
 2. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  På vilka frekvenser vill du vara aktiv?

  Jag använder ett långt metspö som snabbt monteras ihop, med en 10,5m tråd som hängs upp och ansluts till en balun/unun och till radion. Lätt att sätta upp och ta ned. Detta endast för 20m, 14Mhz- bandet. Det här kan jag göra vertikalt eller horisontalt beroende på plats. - Och sedan hoppas på konditioner..

  - Enkelt och billigt..

  * Kan tillägga att jag inte kör QRP, utan kanske 50-80w beroende om det är från bilen eller plats där tillgång av 230V finnes. Antennen är dock portabel, snabbt upp och ned.

  /Sven.
   
  Last edited: Mar 20, 2017
 3. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Jag skulle nog säga att du kommer att bli besviken ;)

  Portabelt betyder oftast att man vill hushålla med sin effekt, vill man nå någonstans så är nummer ett att ha en resonant antenn och helst kunna använda den utan tuner för att hålla nere de förlusterna.
  Då faller smalbandiga och ineffektiva antenner så som ATX-1080 med flera till korta.

  Det bästa är fortfarande en helt vanlig dipol, bökigt att hitta två fästpunkter? Då kanske du kan använda en tvåbandsdipol eller en lite förkortad dipol som du använder som inverterat-V, matningspunkten hissar du upp med ett 8-10m glasfiberspröt och ändarna drar du ut så de sitter en meter över marken eller så.

  En lösning om du bara har en fästpunkt kan vara en hyendfed antenna eller en klon av den, https://www.hyendcompany.nl/
  Den antennen diskuterades här: http://ham.se/index.php?threads/nån-som-har-erfarenhet-av-hyendfed-antenner.25358/page-3#post-97780
  Den är en kompromiss men inte så mycket kompromiss som en ATX1080 är och den fungerar betydligt bättre än motsvarande antenn med en 9:1 balun.
   
  SM7FBJ likes this.
 4. SA5A

  SA5A Well-Known Member

  Det ser ut som ATX 1080 har en spole med olika uttag i botten och sedan ett teleskopspröt ovanför. Spole i botten är det sämsta sättet att förkorta en vertikal. Spole längre upp, t.ex. på mitten ger lägre förluster. Minst förluster ger det om man har en kvartsvågstråd och viker ner en bit av toppen horisontellt, dvs en uppochnervänd L-antenn.

  Om man överförenklar beskrivningen av en antenn kan man tänka att det krävs en "sluten krets" för att det ska flyta en ström. För en ändmatad antenn (dvs utan radialer) kommer det som skulle kunna stråla ut av det vertikala sprötet (och spolen) att hindras av att det inte finns en lika lätt väg tillbaka. Vägen tillbaka blir det som finns, kanske yttersidan på en bit koaxialkabel eller chassiet på transceivern. Så, med radialer blir det bättre. Men då ska de helst vara en kvartsvåg för varje band du vill köra.

  Men, den där ATX-1080 Mk2 kallas visst walkabout antenna. Och vill man kunna gå omkring och använda sin radio så kan man ju ha något liknande. Kan man tänka sig att stanna till och köra radio från en plats en stund kan man bygga bättre antenner mycket billigare. Kör du ut med bil eller annan typ av fordon så finns det också bättre lösningar. Mitt råd är att spara de där pengarna och göra iordning några dipoler istället. Triangelloopar eller metspövertikaler är andra fungerande lösningar. Men, även ändmatade antenner (som det ges förslag på) kan fungera någorlunda, om det inte har en sådan där spole i botten och om de har lite mer längd i förhållande till våglängden.

  mvh Sture
   
 5. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Hmm.. nu blev mina tankar krossade. ;)

  Jag är/var rädd att jag skulle bli besviken på den.
  Idag kör jag med metspö och inv-V, avstämd för 20/40 (koppling). 40 kan jag även tunna för 80 och ibland 160 på vissa platser. Har även en endfed i toppen även om jag inte kör med den så mycket. Inv-V funkar hur bra som helst, faktiskt riktigt bra! Så den är jag supernöjd med.
  [​IMG]

  Men det är ändå en del saker att ta med, och min tanke var att hitta nått att slänga i väskan, gå till parken och köra 30-60 min efter jobbet, sen hem igen. Med metspöet går inte det tar ändå en stund att packa/sätta upp etc. Och det är ju kul iofs, men det blir inte av då tiden inte finns, utan bara på helger. Vill försöka hitta en "park-lösning". Att det inte kommer bli super, det är OK.. bara det inte blir stor besvikelse som min spiralantenn.

  Har spanat in den mobila End-feden (kolade in de fasta tidigare, men hann flytta innan). Men skall leka lite mer med min, se om jag kommer på nått "lätt sätt" att fixa det utan metspö. Går ju alltid att slänga upp tråden i ett träd.
   
 6. SA5A

  SA5A Well-Known Member

  Jamen, då har du ju en del erfarenheter av hyfsade portabelantenner! Det du kan göra är att ta en teleskopantenn på ca en meter och provlyssna?
   
 7. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Om du oftast är i samma park, kan du inte kasta upp en en enkel trådantenn som du "glömmer" kvar?
  Givet det går att dölja den någorlunda när du inte är där.
   
 8. igge

  igge Well-Known Member

  Fint trästaket och lagom högt- Kan man inte lägga en dipol på det? Jag har haft dipoler lagda på buskar runt om med gott resultat.
   
 9. SM0XHJ

  SM0XHJ Well-Known Member

  Tyvärr är nog det mesta bätte än sånna extrem-förkortade antenner, även om du lyckas få till någon vettig motvikt. En fullstor dipol liggande direkt på den där steniga marken är antagligen bättre.
   

Share This Page