Börja med kortvåg, 10m?

SA7CNG

Well-Known Member
Efter att ha tittat på utbudet av kortvågsapparater och antenner har jag slagits av att en rigg för 10m-bandet är väldigt överkomlig, och antennerna är rimliga i storlek för mitt boende. Jag förmodar att apparaterna är billiga på grund av att dom byggs för CB också(president Lincoln, CRT SS-6900 tex..) Sändare och antenn går att hitta nya för strax över 2.000kr.

Är detta ett bra insteg för en amatör som vill börja med kortvåg? Eller kommer man bara bli besviken över hur tyst det är i etern och lägga ner kortvågen helt och hållet?

//SA7CNG
 
10 m kan ge väldigt långa och bra kontakter emellanåt (glöm inte att en bra antenn alltid är viktigt!). Nu när solfläckstalet är högt kan det ge runt-om-världen-QSO häpnadsväckande enkelt. Men det kommer en tid om något/några år då 10 m i det närmast är tvärdött.

Jag känner inte till President Lincoln osv men 30 W uteffekt är inte så pjåkigt, men du har med din amatörsignal möjlighet till betydligt större effekt vilket kan vara nog så praktiskt.

Sammanfattningsvis: Njae, jag skulle inte rekommendera det. Är det inget på 10 m så är du körd. Det kan fortfarande hända saker på 18 MHz och troligen alltid nåt på 14 MHz. Du vill säkert ha möjlighet att växla allt efter solfläckstal och tid på dygnet.

Är din budget begränsad hittar du nog det du söker på tradera eller dxradio, men kanske inte den första veckan.
 
10 meter är ett trevligt band med mycket utrymme och möjligheter att komma långt med mindre effekter. Antennerna blir fysiskt sett ganska hanterbara i storlek och behöver inte sättas så högt upp.

Nackdelen med bandet är att det just denna höst har sin bästa period. Redan nästa vinter kommer man märka skillnad i konditioner för att under efterföljande år bli ännu svalare. Den i genomsnitt 11-åriga solfläckscykeln går ner fortare än den går upp, vilket innebär att det kommer vara mycket svårare köra DX om redan ett par tre år.

Sommartid då temperaturerna går upp (perioden maj till mitten oktober) är det dock ibland riktigt roligt att köra tack vara Sporadisk E öppningar. men dessa begränsas ofta till Europa.

Så jag kan både rekommendera 10 meter som nybörjarband. men höja ett varningens finger för att du nog bör tänka dig att skaffa en radio med alla kortvågsband på sikt för att inte fastna på 10 då konditionerna går ner.

Som övningsband är 10 meter bra med mycket trafik då konditionerna är bra åtminstone.

Jag kör själv med en väldigt enkel antenn (ett metspö som jag fäst i toppen av ett aluminiumrör och som sedan placerats utmed husgaveln). Höjden på underkant metspö (kvartsvågsvertikal) är cirka 10 meter. Två resonanta (avstämda) radialer sluttar ner i en 30 gradig vinnkel från horisontalplanet och ger antennen bra egenskaper. Kör mer effekt sannolikt än du kommer ha med en enbandsradio för 10 meter (jag kör 700 Watt), men med den effekten har jag kört i princip alla geografiska delar under ett par år. För att få en märkbart bättre antenn får jag investera i en 2-3 elements yagi på samma höjd. Så mitt tips är att antingen sätta upp en dipol som hänger fritt på en våglängs höjd, eller en vertikal som jag beskrev på samma höjd. Om du måste sätta upp vertikalen på marknivå skulle jag använda minst 16 radialer, eller kanske ännu hellre 32. Då blir jordförlusterna ganska begränsade.

10_meter.jpg

En deltaloop med matningspunkt på 10-15 meter kan funka bra också, men jag skulle vilja påstå att alla dessa antenner i kombinationed med 30W funkar kanske likvärdigt. Jag har en förkärlek till vertikaler, men det finns ju som sagt var olika smak.

73 de RM2D (SM6LRR), Mats

Lycka till!
 
Last edited:
För närvarande är det gott om solfläckar och 10-metersbandet är därför användbart om du har möjlighet att vara aktiv dagtid när solen är uppe. Om gissningsvis 3-4 år kommer bandet endast att vara öppet mycket sporadiskt.

/Roland
Edit:
Jag var lite trög så kom andra svar emellan, men slutsatsen är densamma.
 
CNG skrev; "Efter att ha tittat på utbudet av kortvågsapparater och antenner har jag slagits av att en rigg för 10m-bandet är väldigt överkomlig, och antennerna är rimliga i storlek för mitt boende. "

Det låter på dig som du refererar till någon slags PR-låda som är öppnad så den även kan köra utanför PR-bandet, dvs på 28 MHz amatörband?

Jag tycker du skall skaffa dig en ordinär 100 W amatörradiotransceiver som täcker alla amatörbanden. En begagnad sådan i skapligt skick kan du finna för några tusenlappar. Satsar du 5000:- så får du mycket för pengarna begagnat. Om du har ont om plats för antenner så klarar du dig med korta sprötantenner alt trådar på de högre frekvensbanden 14, 18, 21, 24 och 28 MHz. Som flera skriver så kan 28 MHz gå väldigt långt med ytterst låg effekt men konditionerna på det bandet är varierande med långa perioder av enbart tystnad och ingen aktivitet.

Satsa istället primärt på 18 och 21 MHz med 14 MHz och de högre banden som options. Det blir en bästa kompromiss som ger störst chans till många långväga kontakter varje dag året om alla år.

De lägre banden 3,5 och 7 MHz kanske också kan vara intressanta men då för mer lokal kommunikation inom Norden och Europa men där krävs något större antenner som du kanske inte har plats för.
 
Kika på en Icom ic-718. Billig och har det mesta man kan önska. Den slår en 27 MHz station på alla punkter. Förutom att den inte sänder på 27 MHz bandet förstås. Den har heller inte FM men det kvittar väl på kv banden :)

Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk
 
Jag tycker alls inte att Du skall börja med 10 meter utan 14 till att börja med. Där är betydligt lättare få QSO än 10 som ju bara är öppet sporadiskt och Du kommer snabbt tapp à intresset. Köp samma enkla ändmatade halvvågsantenn för bara 70 dollar som jag har hängande från en trädgren ute på gården och som fungerar helt "strålande" - hi hi - även på DX trots att den matas bara 1 1/2 meteröver marken. Stående våg praktiskt taget1:1 över bandet och inga radialer behövs heller och jag tycks ha låga mantelströmmar. Australien går fint men bara långa vägen. Östra USA verkligen lätt men inte Afrika allt beroende på omgivande högre husen som tycks fungera som speglar.

När det gäller Din nya station, så roterar gamla stationer mellan amatörer i åratal utan att andrahandspriset sjunker så mycket och man kan trots det hitta fina pytsar för nästan ingenting på loppisar. Problemet är naturligtvis att Du som nybörjare inte har branschkunskap och kan lätt göra bort Dig.

Vad rekommenderar den gamle amatören? Jag. Kenwood TS 480SAT som nu är på utgående och kan fås under 5000 begagnad och ny påavbetalning hos Svebry. Du slipper manövrera via menyer vilket kan verka frusterande på en nybörjare utan den är lättskött och lätt att förstå sig på. Den har inbyggd tuner och går att fjärrmanövrera. Mottagaren är ren och ljudet är från Kenwood. Många trevliga godbitar att pröva.

Jag har haft många riggar sedan jag hade Sveriges första SSB transceiver redan 1958 och TS 480 är en av de bättre.

Gl es 73s de Hans Sm5ki
 
Hej!

Kanske du kan få hjälp av en mer erfaren amatör att utvärdera möjligheterna till antennpark?
Utifrån detta så forsätter du att ta beslut!

När jag fick mitt certifikat 1983 så körde jag mestadels 3.5 & 21 MHz telegrafi samt 28 MHz telefoni.
Att bara förlita sig på 28 MHz tror jag är en dåligt idé, förutom då konditionerna är mer eller mindre konstant bra.
Risken att du bara får höra brus när du slår på radion är stor.

Kan en vertikalantenn för 14 MHz vara ett alternativ? Eller dipol? Trots allt blir de inte så värst skrymmande.
 
Jag började på kortvågen som radioamatör på just 10-metersbandet. Min radio köpte jag begagnad för en tusenlapp och antennen är en vanlig halvvågsantenn för 27MHz. En ny sådan antenn kostar 400 kr. Denna station fick tjäna i två år innan jag hade råd att köpa min Kenwood TS-590s.

Till Kenwood-radion har jag en horisontal ändmatad Windom-antenn som tillsammans med den inbyggda tunern täcker alla kortvågsband. Jag har kvar min halvvågsvertikal för att kunna prata lokalt med vertikalpolarisation på 10- och 11-metersbanden. Halvvågs-27:an fungerar bra tillsammans med tuner ända ner till 17-meter. På 20 meter blir det för svårt för tunern så då använder jag min horisontalantenn.
 
Jag tror det är ett misstag att som nybörjare begränsa sig till ett band, och särskilt 10 m av de skäl som tidigare anförts i tråden. Min åsikt är att det är bättre att börja "brett" och sedan "nischa" sig (om man vill) när man har skaffat sig lite erfarenhet. Icom IC-718 som tidigare nämnts är en utmärkt första-rigg, och går att hitta för rimlig peng. Antennmässigt är det förstås dina lokala förutsättningar som styr, men med en extern avstämmare går det att anpassa även mindre att antenner till flera band. När jag "bodde balkong" körde jag i flera år med ett glasfibermetspö från Biltema som bar upp en vanlig 1,5 mm2 FK-kabel. Kortvåg har massor att bjuda på, så ta inte risken att ledsna på det bara för att du inte utvärderat dina möjligheter tillräckligt. Den här tråden är en bra start, finns enormt mycket kunskap att hämta på det här forumet.
 
SA7CNG,
10m kan vara ett bra insteg till kortvåg! Över huvud taget jättebra att satsa på kortvåg! Nu och något år till kommer 10m att ge bra DX, sedan går konditionerna ner och det blir ganska tyst när det är solfläcksminimum. Jag körde ett tag med en ombyggd PR-station och körde AM på 29,000 MHz. Fick en del DX, trots bara 3 W ut. Antenn var dock 5 el yagi, och det hjälpte förstås till. Så kan man komma igång på 10m för en billig penning, och känner till förutsättningarna och begränsningarna när det gäller solfläckscykler och konditioner, så varför inte?
Ett alternativ är förstås att skaffa en (beg) kortvågsstation som kan köras på flera band. Men det har ju flera redan sagt! ;-)
Sture
 
Tre varianter:

1. Beg HF-Transciver Kenwood Ts-140s alt Yaesu Ft-840, 890 och en offcenterdipol, trådantenn 5 eller 7 band (Jajjamen, den HAR sweetspots på alla banden där SWR är bra även utan tuner) KOSTNAD: ca 4.000:-

2. Ny HF-Transciver Yaesu Ft-450D och en Hustler 5-BTV 10,15,20,40,80m multiband vertikalantenn KOSTNAD: ca 10.000:-

3. Ny MFJ-9420 qrp(12w) Transciver för 20m-bandet och en hemgjord 9,3m trådvertikalantenn med stubb och motvikt KOSTNAD: Ca 2.400:-
(Har kört USA utan problem vid bra konditioner på 20m med denna setup med trådvertikalen uppkastad i en rönn)

Beroende på din budget

Mest ut, får du av en riktig HF-Transciver som ju har 100w i uteffekt och alla hf-band precis som EQL är inne på. Är ditt intresse riktigt starkt? Sikta då på alternativ nr 2.
-Då slipper du råka på lappade & lagade prylar som kan säcka ihop rätt var det är.
Efterhand som suget efter ännu bättre signalstyrkor kommer krypande och mera resurser finns tillgängligt kan du komplettera med en beam för det band du kommit att gilla mest. Med en sådan kan du 3 till 10-dubbla dina 100w och höra svaga stationer bättre också.
En bra 5-element beam för 10m kostar ca 5.000:- samma för 20m ca 12.000:- (De blir större lägre ner i frekvens o dyrare).
Slutsteg då? När konditionerna är bra så går det oftast lika bra med 50w som med 500w. En gång körde jag Japan på 17m-Bandet med 700w på min offcenterdipol och slog på stand by på slutsteget för att hämta kaffe och fick då höra en Japan ropa på mig. Kastade mig på mikrofonen och svarade honom, det gick bra, jag fick 5/9 av honom, då märkte jag att jag bara körde ut 58w ;) Det är när konditionerna är halvkassa och man sitter på 5-elementaren och motstationen också sitter på en 5-elementare el liknande antenn och också har slutsteg som det är bra med slutsteg -Då kan man nämligen surra på en bra stund till. -Ibland hela natten över t.ex nordpolen. Eller när man inte orkar ropa flera gånger i rad för att komma igenom i en pile-up för att höras. Är det mycket norrsken över polkalotten så spelar det ingen roll hur mycket effekt du än har, då hjälper det ändå inte.
En modern radio har DSP (Digital Signal Processing) Den som finns på Yaesu Ft-450D är erkänt bra för sitt pris, Den gör att du kan filtrera fram svaga stationer i bruset lättare. En modern radio har även autotuner inbyggd. Denna kan anpassa antennens stående våg så den blir perfekt med en knapptryckning som gör att du får ut din sändareffekt optimalt, även om antennen i sig inte riktigt är fysiskt anpassad till den frekvens du sänder på. På t.ex en offcenterdipol eller multibandvertikal kan du sända optimalt inom alla bandavsnitt.
En manuell fristående antennavstämmare kan stämma av en godtyckligt lång sladdstump upphängd, dock blir det ineffektivt och en sådan är bökig att ratta.

Glöm inte att använda god koaxialkabel och kontakter!
Gör det till en vana. RG213 mil spec tycker jag gott man kan kosta på sig i alla lägen redan från start. Den är inte för styv, Den GER mycket för pengarna ca 22kr/m. Sånt här köper man inte ofta, precis som kontakter, så låt de få kosta några kronor extra. Här är det inte läge att lyssna på "Biltemaförslag" för då blir det inget bra.

Hoppas du blev lite klokare.

Lycka till
 
Last edited:
Många radioamatörer har börjat på ett till 10m närstående band, men av någon anledning ändå tagit sig i kragen och avancerat till att få använda alla band.

Det finns en bra anledning till det, band runt 10m våglängd är bara roliga ibland, ibland är dom tragiskt döda.

Jag har köpt mina radios begagnade, allihop har fungerat helt utan problem, den ena är reparerad en gång av tidigare ägare då "Av/På" knappen på just den modellen tydligen har för vana att lägga av, men det är ordentligt gjort och jag räknar inte med att behöva byta den igen då jag sällan använder den.

I övrigt har jag en väldigt dålig trådantenn och en kraftigt förkortad vertikal för dom flesta kortvågsbanden, för 80m och 160m saknar jag antenn, men det är band som inte har lockat mig speciellt mycket heller.

Dessutom har jag en 5el riktantenn för 6m bandet, som i mitt tycke är det roligaste bandet, när det är öppet, vilket tyvärr är allt för sällan.

Med dom förutsättningarna har jag kört 10 000 kontakter runt om i världen.

Nu har jag även en 5 bands riktantenn och en mast som ännu ligger på backen, när jag har fått upp det i luften så byter jag ut tråden mot en för 40/80m.
 
Mitt råd till alla antennfreakar:

Lägg pengarna på att köpa ett riktigt antenninstrument, (kanske MFJ259/269) eller bättre, kostnad 3500-5000sek det har man igen hela livet :)

Läs i antennlitteraturen, ARRLs Antenna handbook, artiklarna i QTC, här på forumet, där du tar del av andra hams erfarenheter och byggen. Väldigt snart är det "dyra instrumentet" igentjänat.:cool:

73 & GF + HNY!
/Uffe
 
Last edited:
Tack för svaren!

Jag kollade lite på QRP-alternativet och studerade Yaesu FT-817 som folk verkar använda med relativt små antenner med inbyggd tuner, FT817 verkar i sig innehålla en SWR-mätare så det borde räcka med antenn och sändare för att komma igång. 5W är ju inte supermycket, men den tar ju alla band och kan förhoppningsivis hitta något med bra konditioner på.

//sa7cng
 
Jag kör ofta QRP med en hemmagjord antenn. 5 watt räcker väldigt lång med rätt antenn.
 
SA7CNG, har Yaesu FT-817 numera inbyggd tuner? När jag hade en sådan, använde jag en egenbyggd S-match och den lilla SWR-indikatorn för att anpassa min godtyckligt långa dipol. Den är trevlig i och med att den har alla kortvågsband.

Hur långt 5 watt räcker beror på antenn, band, konditioner och sändningsslag. Telegrafi och PSK31 räcker längre än SSB. Högt SWR i en koaxialkabel kan leda till förluster. Med bara 5 W, finns det anledning att ha en bra antenn.

Jag körde en del på 80 m-bandet med trådantenner med min FT-817. Jag minns inte hur den gick på SSB, men på CW nådde jag över södra halvan av Sverige.
 
Den KX1:a jag byggde för några år sedan ger 3 - 5 W ut beroende på band. Den allra första testen när den var ihoplödd var självklart intressant, hur långt når jag? Jag anslöt den till den horisontella loop matad med 420 Ohms bandkabel jag hade i Sundsvall.

Vid första CQ på 80 m svarade en finne nere i finska viken nästan på ryska gränsen.
Bytte band till 40 m. Fick svar från Venedig.
Tredje QSO:t kördes på 20 m och här svarade en station i Kanada.

Ändå var det inte några särskilt goda konditioner. Jag har kamrater som kör ordentliga distanser med milliwatt-effekt. KX1:an har förstås avverkat ett antal länder sedan det här första testet.
 
Hej!

Visserligen kör jag med låga effekter ibland, men handen på hjärtat, att ha låga sändareffekter gör att det ställs lite högre krav på antenner och tålamod. Men, visst jag har kört stationer ganska långt bort med en 2,4 meters piskantenn portabel.

Jag är återhållsam med att ge nybörjare rådet att köra QRP, uteffekter i häradet 100 W är kanske lämpligare?
O andra sidan ser jag med glädje att man inte börjar med heffaklumpslutsteg med 1 kW ++
 
Back
Top