Bakning av kretskort

SM4FPD

Well-Known Member
Bland datorknuttar finns en metod för reparation av kretskort som kallas bakning.
Exvis ett grafikkort som lagt av bakas, man lägger in det i ugnen och värmer upp så att all lödningar smälte om. Sen är det lagat. Tydligen strax under 200 C i fem tio min. Lite mer krävs kanske för blyfria lödningar.
Det diskuteras i forum, se här: SweClockers.com - Forum: Baka grafikkort
Och här :Holy crap, it worked! Dead video card resurrected! - [H]ard|Forum
Så då finns det hopp om att få liv i en gammal radio oxo.
In i ugnen med den.

Det låter ju praktiskt men kanske lite riskartat.
Men inget att förlora som vissa foruminlägg menar.
Faktum är ju att alla moderna kretskort med ytmontering är lödda i ugn, på fabriken, dvs bakade.

Själv skulle jag nog sätta mig med lödkolven och lupp, för att löda om de lödningar som ser dåliga ut.

Äldre plåtradio som DRAKE R4C kör man i mikron och sen diskmaskin, så går dom en generation till.

Se bara till att inte diskmaskinen genererar störningar, dessa permanentas då i mottagaren.

En alternativ metod om inget annat lyckas dock.

Vad tror ni?

De
Roy
SM4FPD
 
Bland datorknuttar finns en metod för reparation av kretskort som kallas bakning...

Så då finns det hopp om att få liv i en gammal radio oxo.
In i ugnen med den...

Äldre plåtradio som DRAKE R4C kör man i mikron och sen diskmaskin, så går dom en generation till.

Se bara till att inte diskmaskinen genererar störningar, dessa permanentas då i mottagaren.

En alternativ metod om inget annat lyckas dock.

Vad tror ni?
Det är väl inte första April än?!

/ Göstha
 
Ha-ha!
Jo, det kan ibland funka med en hårtork också, men hur länge?
Bättre att löda med kolven...
 
Angående dåliga lödningar så fick jag in ett kretskort för reparation. Det var på den tiden jag jobbade på LM. Ericsson.
Det var en kallödning. Lätt fixat, jag lödde om den. Efter en minut så blev lödningen grynig igen. Tennsug och nytt tenn. En hel lång arbetsdag höll jag på med denna kallödning. Det var en sjukdom i lödningen som kallas för "blymögel"
Men när expertisen hjälpt till att lösa problemet medicinerade vi lödstället och plattan blev frisk igen.
Jag har bara sett det problemet en enda gång i mitt 60+ liv. Men väl en del äldre uvar som talat om det.
Ha en trevlig helg!
 
... Det var en sjukdom i lödningen som kallas för "blymögel"
Men när expertisen hjälpt till att lösa problemet medicinerade vi lödstället och plattan blev frisk igen...
Med vad då?

/ Göstha
 
Ja nog verkar det som ett aprilskämt, men aprilskämtet i det ämnet säger att man ta mikrovågsugnen, dra på 10 sek och på ett ögonblick har alla lödningar smälts om.

På de här datorkorten som det talas om finns IC kaplsar som har alla lödningar dolda, dvs de är små prickar under kretsens kapsel, det finns inga möjligheter att manulellt löda om dem, långt mindre att byta en sådan. Så att chansa på omsmältning kan då vara en lösning, men mer kontroll har man ju med en varmluftspistol.

Min mening med det här inlägget är information, en sorts allmänbildning.

de
Roy
 
att göra detta på ett redan trasigt grafikkort är nog ingen stor uppoffring,
dvs. ett löst kretskort kan man prova reflowa BGA's - men inte stoppar man in hela radion i ugnen :(

Har själv använd tekniken att få loss 3dB Anaren kopplare och effekttransistorer på kretskort enligt den här varianten:
http://www.altera.com/literature/an/an081.pdf

Men riskerna med DIY beskrivs här.......man får ta körkort först innan värmen sätts på
A DIY iBook Logic Board Repair - Macworld Forums
 
Det är nog inte så stolligt ändå. Datanissarna har ju ytterst sällan några ingående elektronikkunskaper, kan sannolikt inte löda och har förmodligen ingen lödpenna heller. Ugn har ju alla typ...
Man kan ju iofs fråga sig hur etiskt det är att värma kretskort med blyat tenn, lack och allt annat gift som kan tänkas släppa från kortet under uppvärming. Sedan värmer man varma mackor i samma ugn...

Tar man det hela till nästa nivå så finns det en och en annan tråd på elektronikforumet om hembyggda lödugnar. Finns ju dem som smetar på tennpasta på sina hemgjorda kort och sedan in i ugnen. Istället för att sita och handlöda.
 
Göstha!
Om jag inte minns fel tennsög vi och tvättade med TRI, numera förbjudet.
Vi fick göra det ett flertal gånger innan kretskortet blev funktionsdugligt. Det mystiska med kortet var att bara ett enda lödställe blev angripet.
 
Det finns en del tips, på nätet, om hur man bygger om en smörgåsgrill till detta ändamål. Det är bara att googla "reflow oven".
 
bios

Ibland kommer man över laptops med satt bioslösen som inget vet eller känner till. I de fallen brukar jag plocka ut hela moderkortet, ta bort batteriet, och baka in moderkortet i aluminiumfolie. Låter det ligga en 20-30 minuter så jag är säker på att allt verkligen har laddats ur. Funkar 100% alltid.
 
Det underligaste är dock som jag läste någonstans att man tror att ugnsbakningen kan återställa förlorade mjukvaror.
Mycket skall man höra.

de Roy SM4FPD
 
Jag har i mitt jobb bland annat ansvar för att mitt företags produkter går att reparera. Och frågan om reflow lödning för reparation, bakning e.t.c kan man nog säga ofta leder till ganska heta diskussioner. Det man måste tänka på är att med åren så har elektronik konstruktionen och tillverknings metoderna utvecklats. Det man måste se till är att man inte använder en reparations metod som skadar konstruktionen. Och hur gör man då det? Jo ibland kan man kan få lite ledning av att läsa Reparations manualen. Men oftast så får man använda sin tekniska kunskap och sunt förnuft.

Att tänka på när det gäller dagens konstruktioner är att de är tillverkade med reflow metoder alltså borde man kunna använda reflow för att reparera exempelvis dåliga lödningar, eller?

Tyvärr så finns det ett antal andra faktorer som spelar in, beroende på vad det är för typ av produkt så finns det ett antal andra saker som till kommer i samband med att man monterar ihop apparaten. Exempelvis i Mobiltelefoner (som är det jag jobbar med) så använder man något som kallas underfill, helt enkelt ett lim som sprutas in under exempelvis BGA komponenter efter trimning och testning. Detta lim är ett annat material än både själva kortet, komponenten och tennet i BGA bollarna och därmed så har det en annan värmeutvidgning. Alltså är det en hyfsat stor chans att man genom att reflowa ett helt kort helt enkelt gör att vissa lödningar släpper eller i värsta fall att kisel plattan spricker på grund av spänningar. Detta måste man ha koll på innan man stoppar sitt dyrbara kort i ugnen.

En annan faktor är fukt. o man bara försöker löda eller reflowa ett kort som har varit ute i verkligheten så är chansen stor att det finns en hel del fukt lite varstans i komponenter och till och med i själva kretskorts laminatet. Om man bara öser på med värme så kommer vattnet att expandera och förångas (behöver jag säga mer) Då använder man Bakning. helt enkelt att man lägger kortet och ev de komponenter man skall byta till, i en kontrollerad temperatur och luftfuktighet (Bakugn) i några timmar för att driva ut fukt.

Kort sagt man måste ah koll på hur kortet har byggts och monterats och sen välja metod ut efter det. Och inte blanda ihop saker och ting för mycket.

73 de Kent SM7MMJ
 
Redan på den tiden jag jobbade med elektronik inom Bofors på missilsidan så lödde vi kretskort i ugn. Det var då en infraröd bandugn där vi körde ytmonterade kretskort. Så att löda om kretskort i ugn är möjligt.

Fast det finns ju alltid ett MEN. Inte alla komponenter gillar detta och de monteras då efter ugnslödningen för hand med lödpenna. Sitter det sådana på kortet så är man illa ute. Sedan vet man som sagt inte med limmer och dylikt. Det kan ju vara så att de efter några år istället lyfter komponenten när tennet smälter.

Det här med gamla gryniga lödningar kommer inte sällan av värme. Kanske en dålig lödning från början eller en komponent som blir ganska varm. Jag lagade en plattskärm så sent som igår med en mosfet trissa som styrde invertern av och på som hade just detta fast knappt synligt. Det syndes inte först så jag var först säker på att trissan var trasig men jag upptäckte det då jag av gammal vana tryckte lite på den och spänningen kom fram till invertern. Sprickan i lödningen är så löjligt tunn att det går 10st på tjockleken av ett hårstrå. Värmen får tennet att oxidera, kanske lite gnistbildningockså.... Det man har kvar är tennoxid/slagg i stort sett och det gör ingen lycklig.

Bästa är att suga bort allt tenn, flussa ordentligt med ett hartsbaserat flussmedel (finns kanske bättre med det jag använt i +20år och även som certifierad mjuklödare) och löda om. Löder man med för varm spets eller dra ut på det så kan man få skadade lödningar där lite extra flussmedel och en snabbvärmning ger den där spegelblanka fina lödningen.

Lödfett funkar också med kan leda ström något rejält så man får näst intill ren kortis. Rekomenderas INTE.

Misstänker man kontaminering av lödstället så bör det tvättas med något vasst avfettande. Tri är ett bra exempel. Freon är ett annat. :eek: När jag var i branschen så hade vi freontvättar som vi fyllde från fat, vi hade en där vi till och med hade duschmunstycke o kunde spola rejält med freon. :eek:

Satt en dag och tvättade trimmade kretskort i tri. Framåt lunch så hörde jag en helikopter passera över huvudet på låg höjd. :D Visst så var det i dragskåp men man satt med näsan lite för nära baljan som var typ 30x40cm för att se ordentligt.

Kretskorten vi fick kom vakumpackade 100% oxidfria, komponenterna var ytterst fint skick, ofta guldförgyllda ben. Att misslyckas med en lödning under de förutsättningarna var svårt. Det var svårt att ens göra något sämre än "10 poängslödningar". Inte riktigt samma förutsättningar som idag när man sitter hemma med gamla komponenter som legat i skåpet i källarn i 20år.

Bara en sak som att förtenna kablar gjorde man i lödgryta. Dopp i flusset och sedan i grytan, ca 1 sekund och blir alltid helt perfekt. Isoleringen hinner knappt bli påverkad.


Ett bra tips är att köpa ett bra flussmedel och lägga över lödställena för att värma dom med lödspetsen. Det finns flussmedel i små pennor men det är jäkligt dyrt kilopris med 130kr/inkl moms för några få gram när man kan köpa en dunk för ca 700kr på 2.5kg och dela på 10 pers så har man för resten av livet. 82-918-82 i Elfa exempelvis. Jag ska köpa själv vid passande tilfälle då min lilla flaska jag tog hem för 20 år sedan försvann i ett inbrott. Behöver inte tvättas men det blir bra mycket snyggare att ta bort det. Eftersom hartset är just kåda så är det lite strävt att få på fingrarna.

En av de allra värsta mardrömmarna som man fruktade med lödning var silikon. Vi silikonlimmade en del kontakter så det var inte silikonet i sådan form utan som finns/fanns i vissa sorter av hårspray. Nästan omöjligt att bli av med och flusset rår inte på det. Det berättades om att de hade stora problem på en avdelning där massor med kretskort till våglödningen blev skit, gick inte att löda om med vettigt resultat heller. DYRA grejor också som det var 110% uppföljning på i och med användningsområdet. Det spårades till slut till att en dam rev sig i huvudet då och då och hennes hårspray.
 
Back
Top