CW hastighet

>>>Deltagandet i MT under gångna helgen, uppenbarade sig problemet, då rätt många uppenbarligen skall med något tåg.

:D

Ja, det är många som har bråttom nu för tiden. Lycka till med repetitionen och sätt gärna upp ett mål att köra t ex minst en eller två förbindelser om dagen. Då håller du hjärnan i trim och förbättrar dina färdigheter.

Om du nu väljer handpump vilket är bra så börja varje pass med de uppmjukande handledsövningarna du fick lära dig på I16. De är viktigare än många tror eftersom en stel oövad hand ger knackig teckengivning och är väldigt tröttnade. Själv kör jag inte igenom hela "gymnastikprogrammet" inför varje pass men jag offrar faktiskt fortfarande 30 sekunder att torrnyckla och streta med fingrarna.

Lycka till!

/Bengt
 
Har man en gång lärt sig telegrafi "ordentligt", så att nedskrivningströskeln vid 60 - 70 takt passerats med råge, kan det jämföras med att ha lärt sig cykla.

Den kunskapen sitter, men det kan bli vingligt i början om man inte utövat konsten på väldigt länge.

Mitt råd är att lyssna mycket på maskinsänd telegrafi. Det finns program som konverterar text till telegrafi med inställbar hastighet.

Låt en favoritbok eller någon annan klartext gå i "bakgrunden" medan du gör något annat. Efter en ganska kort tid kommer du att finna att texten blir uppläst med en "inre speakerröst" utan att du behöver fundera på hur det gått till.
Du kan då öka på hastigheten tills du vant dig med den nya.
De flesta kan öka till 150 - 175 takt innan det tar emot på allvar.

Denna princip, men överförd till att trycka ner rätt tangent på skrivmaskinen när ett Morsetecken tagits emot, är den som gör att yrkestelegrafister kan ta emot telegram i höga hastigheter medan de t.ex. pratar med en kollega.

Samtidigt är det klokt att inte helt släppa att kunna skriva ner det mottagna. Det kan komma ett tillfälle när du behöver skriva ner, och då är det bra att inte stå helt handfallen.

Tyvärr är det så att en utvecklad förmåga att "ta i huvudet" motverkar förmågan att skriva ner ett meddelande. Den som tar i huvudet kan inte undgå att bli intresserad av textens innehåll, och när det då kommer något oväntat blir resultatet alltför ofta att man kommer av sig helt.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Text till Cw ....

Som gjort för en app att bära med sig i telefonen eller i plattan.
Skulle passa perfekt på promenaden, i bilen då man måste koncentrera sig på körningen.

Fann faktiskt en på Google play "Morse Player Free"
 
Last edited:
Jag har precis samma erfarenheter som Karl-Arne, SM0AOM, när det gäller inlärning av telegrafi och förmågan att ta emot direkt i huvudet. I början lär man sig att ta vissa ord i en text som man lyssnar på, det blir fler och fler som "läses upp av speakerrösten i huvudet" för att så småningom bli helt naturligt och något du inte tänker på. Orden bara rinner fram.

Givetvis har vi alla olika förutsättningar men att lyssna mycket på telegrafi är nyckeln(!) :)

73/Lasse
 
Kommentar till BDZ om den inre speakerrösten!

Just precis det upplevde/upplever jag också.

När jag gick med i SMHSC 1995 så kunde man kvalificera sig för några olika diplom i konversation på morsetelegrafi i hastigheter upp till 200 takt. Jag träffade på medlemmar där som t ex SM7BVO och SM1OII som gärna körde länge och fort. Övning gav färdighet och när det formella diplomet klarats av började jag träna i högre hastigheter. Det skall sägas att 200 takt i t ex contest och standard 599-QSO är en sak men att konversera i allmänna samtalsämnen i samma takt och begripa om vad saken handlar om en helt annan.

Jag övade hörselmottagning utan att skriva en ganska lång period. Löpande klartext som matades in i ett datorprogram och en hastighet valdes där jag inte längre kunde ta emot mer än enstaka bokstäver och ett och annat kort vanligt förekommande ord. Jag behöll den "smärtgränsen" och lyssnade en liten stund då och då. Plötsligt en dag upptäckte jag att hjärnan dekrypterade en hel mening som gav ett sammanhang tills jag åter tappade synken och inte kunde ta emot ett enda ord. Total kortslutning uppstod och det gick inte att synka in igen hur jag än försökte.

Ytterligare övning i samma takt gav efterhand allt fler hela meningar och bäst verkade mottagningen gå på morgonen när jag slöslyssnade med stängda ögon tillbakalutad avslappnad i radiostolen utan att medvetet försöka anstränga mig det minsta att ta emot texten. Jag lät det pipa på i lurarna... ;)

Det jag kunde konstatera med säkerhet var att när jag väl fått hål på mottagningen och hela ord började dyka upp allt oftare så gick det därefter snabbt framåt. Jag kommer nu inte ihåg vilken hastighet det var men det är kanske mindre viktigt. Hjärnan är en komplicerad historia!

/Bengt
 
Tråden tangerar innehållet i "Vetenskapens värld" på TV i går kväll. Där konstaterades det att hjärnan endast klarar av en sak i taget. Däremot kan en aktivitet vara inövad så den passerar utan att hjärnan behöver "fundera". En sak som slagit mej är att det går bra att sitta i ett QSO och lyssna på telegrafi samtidigt som XYL kommer och pratar. Det går fint att ta in två flöden samtidigt, men det är stört omöjligt att svara med tal samtidigt som telegrafin flyter in i hjärnan. Jag lyssnar ju bevisligen genom att svara med nickningar och andra grimaser, men när ett svar utkrävs blir det tyst. Medför att XYL blir sur.
 
BRF de BDZ

Intressant! På samma sätt upplever jag att det är med att läsa/skriva annan text samtidigt som man tar emot CW, Att läsa annan text går hyfsat att klara samtidigt som man tar emot CW i huvudet. Viss tidsmultiplexing kan vara nödvändig. Att skriva samtidigt, är däremot svårare!

Och ja, att utöva sin radiohobby har sina riskmoment. Sur XYL tillhör inte de lindrigaste! ;)

73/Lasse
 
När vi har så många duktiga experter på Morse samlade.
Mitt porblem är att läsa Morse från någon som sänder dålig telegrafi. Som ihopslagna ord, fula tecken, inga eller fel ordmellanrum, fel teckendelsavstånd etc.
Då kör det ihop sig.
ZX4FPS blir till slut 4FPSZX eller X4FPSZ omöjligt, och man blir förbannad och skiter i att köra en radiokontakt med vederbörande.

Snygg telegrafi med Morse är däremot underbar att läsa.

Jag använder 80 - 100 takt dvs 18 - 20 WPM.

Hur gör man för att träna in mottagning av dålig Morse utan att bli sur och byta till AM lyssning.

Kanske bara att träna mer och bli säkrare eller???? Något annat tips för att klara ful Morse


DESM4FPDSM4FPDSM4FPDROYQTHKIL
 
Jag brukar inte ropa CQ utan lyssnar först om det finns någon tänkbar motstation som sänder för mig läsbart. Det finns mången bra mjukvara för att träna mottagning men jag har inte sett någon mjukvara för att se sin egen sändning, typ de militära morse-inkrarna som skrev ut tecknen på en remsa. Ett bra hjälpmedel att se sin egen handstil med.
Som väl är är det många trevliga och snygga handstilar på SOCWA-contestet, i lagoma hastighet där de flesta anpassar sig till motstationens hastighet. De flesta jag kört ligger mellan 60 och 80 takt, men det finns en del snabbare tempon också och de är vänliga och sänker sin hastighet.
 
Tja, det är nog bara träning och åter som gäller. Jag hade själv väldigt svårt att läsa dom som sände ihop alla tecken till en lång rad i början av min karriär som C-amatör men efterhand lär man sig fraserna och då övergår kryptot till klartext.

När jag använder min mekaniska bugg så brukar jag lägga mig till med en utpräglad dialekt med sving som gör att de flesta yrkesgnistar och andra vältränade operatörer blir nostalgiska och njuter. Åhhh vad fint du sänder trots att det tekniskt sett låter förskräckligt. Med samma "fina" sändningsstil så klagar många kanske inte så erfarna operatörer och sänder ibland LID IDIOT QSD 99 till mig eftersom dom inte kan läsa ett tecken.

Motsvarande svårigheter att kommunicera med varandra finns så klart på telefoni. Det finns särpräglade dialekter långt ute på landet som inte kan förstås av en infödd stockholmare och här i Skåne talar vi skånska, ju bredare desto bättre.

Träna på Roy! ;)
 
Jag håller med om att det kan låta vackert när någon erfaren kör mekanisk bugg. Jag har haft många trevliga trastuggarkontakter framför allt med G, EI, VK-stationer som låter väldigt trevligt. Det blir dock till en stor nackdel när stationen ligger i bruset och signalen hackas sönder av störningar. Om man inte i förväg vet hur operatören t ex slår "noll", "O" eller "5" bara för att ta några exempel blir det mycket svårt att avkoda när teckendelar fattas. Man måste i så fall ha kört personen ifråga tidigare med bra signalstyrka för att kunna reparera "koden" i huvudet. Med standardtelegrafi har man en "mask" att utgå ifrån och kan ta det mesta på rytmen även om stora delar av tecknen fattas.
 
dålig cw eller oxid på kontakterna!

Jag tänkte berätta om en upplevelse som jag var med om under KJ på cw
Jag ropade ofta cq på morgonen när jag åkte till jobbet, (cw mobilt= automatlåda) min ant resonans var ca 3545 +- så där låg jag och ropade cq och ibland blev det nåt QSO med Kjell SM7GVF som oxå var mobil vid samma tid, en morgon blev jag ombed att flytta mig för denna QRG var upptagen ??? den var ju tom när jag frågade QRL? Hur som det var Offro killar eller vad de kallade sig. Jag flyttad och lyssnade och det var cw som inte gick att läsa, så otroligt dålig så jag frågade den ena stationen om han hade oxid på kontakterna :)
Troligen var de väl vana med varandra, men uj sicken dålig cw.
//Lasse SM4IVE
 
OFFRO har jag lyssnat på under många år. Jag minns de första gångerna att några av deltagarna var helt oläsbara och jag var frustrerad över att de andra inte verkade ha några problem. Det finns en av dom som har en annorlunda stil där ganska många långa teckendelar är nästan lika korta som de korta och en del korta är längre än de korta som egentligen skulle varit de långa.

Tidvis kunde jag snappa upp fragment av texten men egentligen inte något sammanhang. Men nu efter att ha lyssnat ofta under många år så snappar jag allt utan problem. Det finns en underliggande rytm i sändningen som man drar nytta av och då spelar teckenlängderna och prick/streckförhållandet inte längre så stor roll.

/Bengt
 
Ja, den trafiken har man, något förundrad, lyssnat på... :eek:

Sen, tilltaget med att vissa grupper, vilka än det må vara, skulle ha någon sorts ensamrätt på en frekvens är helt förkastligt! Att vi visar hänsyn när det t ex gäller bulletinsändningar vid deras tider och frekvenser, är en helt annan sak.

Jag är ingen älskare av swing särskilt inte överdriven sådan men måste ändå medge att det finns de som tillämpar det mycket smakfullt!
Som ett exempel, lyssna när Classe/SM3GSK kör sin x-talstyrda TX strax under 3540 i SOCWA. Han nycklar den med handpump och har en härlig stil!

73/Lasse
 
Back
Top