Hur mycket effekt klarar en RG58 på HF?

SA7AZQ

Well-Known Member
Hallå allihopa.
Jag planerar att köpa ett slutsteg på ca 800w så att jag kan köra lite mera dx på 80 och 40m i första hand men ohså på de andra banden, 160m kommer jag inte använda slutsteget på eftersom det "bara" går ner till 80m.

Ikväll har jag borrat hål i en aluminiumskena där jag har monterat gängade dubbelhonor med mutter för att jorda coaxerna på utsidan huset innan dessa går i huset är tanken.

Från antenenrna kommer det troligen att dras RG213 och ner till panelen, men nu till problemet, jag vill gärna slippa dra in 2-3st RG213:eek:r i fönsterkarmen, där är redan ett par st :rolleyes:... så jag funderar på om jag kan använda RG58 från jorskenan den korta biten upp till shacket. Upp till shacket är det ca 2-3 meter bara så att det är inga större längder. Eller är det onödigt att köra RG213 från antennerna ? Coaxerna blir ju ca 20-25m styck. Det borde inte bli några missanpassningar i coaxerna efter som jag kör med avstämda separata dipoler på 80 och 40 samt 20m:)
 
Hejsan!
Jag känner till dem som kör 2,5 kW i vanlig vit TV-koax (50 ohm) så nog bör RG58 räcka för 800 watt!
Det viktiga är ju att det är välanpassat. Och Du har ju separata resonanta antenner så det bör ju gå utmärkt för Dig att använda t ex RG58
Tore SM7CBS
 
Tänk på att beteckningen RG58 i praktiken betyder ungefär en kabel av "RG58 typ" som ibland kan överensstämma med den ursprungliga specifikationen men nästan aldrig gör det i verkligheten.

Om man tar fram ett skjutmått och mäter igenom ett antal sådana kablar från olika kinesiska leverantörer kommer man att finna att de alla har lite olika mått, är uppbyggda på olika sätt av olika plastmaterial. Innerledaren kan vara tillverkad av järn, förtennat järn, koppar, förtennad koppar, andra legeringar, tunn eller lite grövre, mjuk en kardel eller flera tvinnade tunna eller tjocka. Skärmstrumpan kan bestå av ett antal kardeler som parallellindats runt innerledarens dielektrikum,ibland i kryss, flätats glest eller tätt.

Men, väljer man riktiga kablar från de kända kabeltillverkarna finns fler och mer detaljerade specifikationer tillängliga än ytterdiameter och färg.

Alla dessa "RG58-liknande" kablar har olika elektriska egenskaper och dess effekttålighet varierar starkt med frekvens. Det är också skillnad på hur kablarna kommer att användas, omgivningstemperatur, för kontinuerligt hög effekt t ex RTTY/FM/AM minuter till timmar, eller för CW/SSB, trivsel-QSO eller contesting o s v.

En kabel som inte tål effekten den är tänkt att transportera vidare till antennen blir först ljummen, sedan varm och till slut smälter den. Håller man sig till området ljummen, så är det inga problem. Från tid till annan har jag använt korta stumpar av RG58 Suhner och Belden i min antennväxel till mitt 1 kW PA-steg för KV. Man får hålla nere morsenyckeln en god stund innan kabeln blir varm.

Den svaga punkten är alltid kontakterna och det kan inte nog poängteras att det lönar sig med kvalitet. Skippa allt billigt skit där isolationsavstånden ofta är långt under de som krävs. Särskilt om SVF avviker från 1:1 vid höga impedanser. Då ökar spänningen snabbt och det slår över.

/Bengt
 
Last edited:
Bengt,
svaga punkter i koaxkablar med polyetenisolering är också böjar med liten radie - maximal arbetstemperatur för polyeten är ju bara ca 80 grader C. Om isoleringen börjar mjukna (kabel på hett plåttak) p.g.a. hög omgivningstemperatur och hög ström kan innerledaren börja arbeta sig ut genom isoleringen och kortsluta till skärmen. Jag har själv upplevt det fenomenet med feldimensionerade (egenresonanta) strömbaluner kombinerat med QRO slutsteg och för högt SVF ....
73 //Janne SM0AQW
 
Jo, men AZQ ville ju ha en tunnare kabel för att slippa borra fler stora hål i fönsterkarmen. Kabel mellan station och kopplingspunkt några meter. Så helt i sin ordning med "RG-58 typ" här. Ang dämpning så är det bara att väga den ena kabeln mot den andra och sådan data finns ju tillgänglig på nätet om man bara bestämmer sig för vilka kablar och fabrikat man vill satsa på.

/Bengt
 
Finns det inte en teflonisolerad kabel med samma yttermått som RG-58 som tål mera effekt?
 
Även om isolationen är av teflon blir kabeln varm, = förluster
Trådarea är lika, och dämpningen.

Varför inte gå genom fönstret med RG-58 och vidare med RG213.

Eller dra två 2,5 mm FK gneom varsitt hål, och låt koaxen bli stege under 10 cm..
det dör säkert ingen av på HF.

de
Roy
 
Även om isolationen är av teflon blir kabeln varm, = förluster
Trådarea är lika, och dämpningen.

Längden är så kort att det inte lär spela någon roll. Den värme som blir hanterar teflonet. Dessutom att förlusterna bara bestäms av ledararean håller jag inte med om. Förhoppningsvis kommer Karl-Arne och styr upp..

I vilket fall känns en teflonkabel som en mer seriös lösning än två parallella 2,5 FK.

Sedan kan jag tycka att om man väl måste borra så spelar det inte så stor roll om man ska borra 5,5 eller 10,5mm. Att återställa innebär ungefär samma jobb och arbetet man lagt ned för att vara diskret är ofta bortkastat. Man kan lika gärna titta på en rejälare och långsiktigare lösning, för det blir alltid mer kablar. Att gå genom foder, genom befintlig eller ny ventilationsventil eller byta ut ett glas mot en plywoodskiva om man har spröjsat fönster eller rent av byta ett helt fönster kan vara enklare. Då kan man även få ut en stege utan att den hamnar nära andra kablar eller annan metall.
 
Hmmm, snart vet väl AZQ varken in eller ut efter alla goda råd. :rolleyes:

Läser man inlägg 1 så framgår det att han i princip redan har bestämt sig för en lösning som han bara vill få bekräftat att den är tillräckligt bra.

* RG213 från antenner till jordskenan där skärmen ansluts via kontakter och som jordas t ex i ett jordtag via en kort grov ledare. UTMÄRKT BRA.

* RG58 mellan jordskenan in via små hål i fönsterkarmen till radion. HELT OK.

* 20-25 m RG58 till 80/40m antenner är väl OK även för 800 W även om RG213 nu är ett bättre val rent tekniskt. En avvägning mellan pris och prestanda kanske?

/Bengt
 
Bra då vet jag att jag kan köra med rg58: or ut till kopplingsskenan. Jag har inte hunnit köpa steget ännu pga jobb osv, men det kommer nog denna veckan.

RNA, Porblemet är inte att återställa, jag bor i hus på landet som vi äger men jag vill gärna slippa borra sönder fönsterkarmen för den är väldigt smal och tunn, finns bara borrmån ca ca 16mm bredvid glaset på insidan och sedan klätt med någon slags plåt på utsidan karmen som inte mina 400mm långa träborr gillar och det är tjocka väggar och karmen och innerväggen är ändå intill varandra så kommer inte åt med ett vanligt HSS borr, dock ska jag byta fönster och karm på andra våningen där shacket finns inom 1-2 år och då ska jag passa på att se om jag kan lämmna ca 1 cm springa på undersidan karmen där jag knör in coaxerna under fönserbläcket och det som inte coaxerna fyller tänkte jag dreva med ull eller med fogskum.
 
Det finns alltid ett utrymme mellan fönsterkarmen och "hålet" i väggen där fönstret sitter. Om du "pillar bort" listen runt fönstret så kan du se att du kan sticka ut kabeln däremellan. Borra därefter ett lämpligt hål i listen.
 
ska kolla det när jag ska byta ut det, jag bor i ett gammalt hus (från 1880 ca) och på nedervåningen när vi totalrenoverade delar av den hade de gjutit in träbitar i väggen och sedan spikat fast karmarna och fyllt mellanrummet med bruk och lera och diverse skit ända in till karmen :eek::confused: här uppe är det dock trä i gavlarna men jag har ingen aning om hur det ser ut under listerna med infästningarna. Alltid spännande med gamla hus vad som döljer sig under...:)
 
Last edited:
Nu har jag fått hem steget sedan ett par dagar och det ger ca 650-700w på 20m och runt 5-600w på 10 och 15 men på 40 och 80 får jag bara ut ca 400w? Vad jag lärt mig ska oftast slutstegen ge mera effekt på de lägre banden, har jag fel? Antennen för 40m är en W3DZZ dipol med traps av coax jag tillverkat själv. Kan det vara så att det blir överslag i trapsen när jag sänder? SWR är bra både om jag mäter innan och efter slutstegt vid TX. Samma sak händer på 80m men där använder jag en klippt dipol.
Coaxerna är fortfarande mina RG58 men jag tror inte dessa spelar någon roll i samanhanget för jag ska ju få ut effekten ur mitt PA i villket fall.
Jag antar att jag har stämt av på rätt sätt efetrsom det ger så bra effekt på de andra banden. Givet vis stämmer jag av det på nytt när jag byter band.
 
Det är mer vanligt att uteffekten är högst på de lägre banden som du själv nämner.

Den låga uteffekten på 80 m och 40 m kan bero på flera saker. Otillräcklig utstyrning av PA-steget p g a högt SVF på ingången så att sändaren inte förmåg att lämna full uteffekt. Det kan också bero på att PA-stegets Pi-filter inte klarar av att anpassa antennerna om SVF är dåligt.

Vad är det för PA-steg du skaffat?

Hur mäter du uteffekten och med vad?

Har du kollat att stämma av PA-steget mot en 50 ohm konstbelastning?

Kolla om din uteffektmeter visar rimliga värden om du mäter direkt på sändarens utgång.

>>Jag antar att jag har stämt av på rätt sätt eftersom det ger så bra effekt på de andra banden.

Hur stort är anodströmsdippet när du skruvar på Plate-ratten och går det att fylla ut till knappt märkbart med hjälp av Loading-ratten?

/Bengt
 
Hej Bengt!
Jag mäter SWR med en Heathkit HM102 Swr/power mätare kopplad till RF out på steget.
Jag har även provat köra steget mot en konstlast som skall tål ca 500w och lite mer tillfälligt och mäter jag mot den så får jag fortfarande bara ut ca 400w.

När du skriver "Kolla om din uteffektmeter visar rimliga värden om du mäter direkt på sändarens utgång" så antar jag att du menar direkt på radion och då är effekten runt 100w som den skall vara.
Nej strömmen varierar inte mkt alls ca 50mA om jag förstod frågan rätt (lite osäker där)

Steget är ett KW 1000
 
Min antenn för 80m är ju klippt för SSB segmentet på 80m så att swr är bra, ca 1,2-1,6 utom nere på 3,6 men över så är det bra.
 
KW1000 är mycket nära släkt med SB-200, och är "kraftaggregatsbegränsat" till c:a 500 W CW uteffekt. Toppeffekten på SSB kan i bästa fall uppgå till runt 750W innan det blir för mycket distorsion.

För att utröna orsaken till att PA:t ger mindre uteffekt på 80 och 40 m bör man undersöka dels SWR mellan drivsändare och PA, samt dels om samma anodström flyter på de olika banden med samma driveffekt när anodkretsen är snedstämd.
Är det så att anodströmmen är påtagligt lägre på vissa band är det något galet med ingångskretsen som i bästa fall bara behöver justeras till rätt frekvens. Denna sammanfaller med ett minimum i SWR mellan drivsändare och PA.

Skulle det vara så att strömmen är samma på de olika banden ligger felet någon annanstans. Kontrollera att ingen tidigare ägare har ändrat på uttagen på pi-filterspolen i anodkretsen, och att bandomkopplarna samt vridkondensatorerna är intakta. Speciellt gäller det den sektion som kopplar in den extra kapacitansen över avstämningskondensatorn för 80 m.

Det förekommer även ett "lurigt" fel på PA:n av denna generella typ, som beror på att bandomkopplaren för ingångskretsen och anodkretsen kommit i "otakt".

Normalt brukar fel i anodkretsen på ett PA i denna effektklass visa sig genom att det uppstår "fyrverkerier" och rökutveckling, så det ska mycket till för att sådana fel passerar obemärkta.

För att kontrollera att pi-filtret är "helt" finns det ett knep som härmed vidarebefordras:

Skaffa ett induktansfritt motstånd på c:a 1500 ohm och som tål 50 W eller så.
Det kan bestå av ett antal serieparallellkopplade mindre motstånd.

Med PA:t SPÄNNINGSLÖST sätts detta mellan anodkontakterna och jord på
slutrören. Antennreläet tvingas över till draget läge mekaniskt, och sedan ansluter du din drivsändare till utgången via en SWR-meter, och sist lägger du på 30 - 40 W HF.

Det ska nu gå att justera anodkretsen till 1:1 SWR på alla band och på alla frekvenser inom banden.

Samma metod kan också användas för att kontrollera ingångskretsarna, men då är motståndsvärdet 50 ohm som sätts mellan katod och jord.

73/
Karl-Arne
G/SM0AOM
 
Last edited:
AZQ skrev; "Min antenn för 80m är ju klippt för SSB segmentet på 80m så att swr är bra, ca 1,2-1,6 utom nere på 3,6 men över så är det bra."
----

Det skulle ev kunna vara så att ingångskretsarna i PA-steget är trimmade för CW-delen av förra ägaren och därmed inte "släpper fram" sändarens driveffekt till PA-rören i kombination med att högt SVF gör att sändaren inte kan lämna full effekt. Vill minnas att vi hade detta problem på 14 MHz i klubbens gamla SB200 när Drake Line ersattes med en plastradio.

Du får prova att stämma av på t ex 3510 kHz och notera om effekten är den samma eller högre.

När det gäller inställningen av Pi-filtret så skall utgångsläget alltid vara fullt invriden Load. Därefter lägger du ut en kort bärvåg med full effekt och letar upp ett tydligt dip, ström-minimum, med hjälp av Plate. Dippet skall sammanfalla med ett maximum av uteffekten. Därefter vrider du ut (minskar kapacitansen) Load c:a 10%, efterjusterar Plate till minimum igen.

Fortsätt att minska Load stegvis och efterjustera Plate tills dippet är litet samtidigt som uteffekten är max. Fortsätter du ytterligare med att minska Load så kommer du inte att kunna finna något dip längre och då har uteffekten också minskat igen.

Kanske du redan känner till dessa inställningsprocedurer?

Undvik att sända i längre perioder än 5 sekunder i taget och låt rören vila minst lika länge mellan varje inställning. När du blivit varm i kläderna så kan du snabbt ställa in rattarna korrekt utan att rören blir överhettade och går sönder. Det är ett ögonblicks verk om man är oförsiktig.

/Bengt
 
Back
Top