Läroböcker

SM6RPZ

Well-Known Member
Någon/några som har koll på vilka läroböcker som använts (för att läsa till radioamatör) genom tiderna?

73 de Lars, sm6rpz
 
Har själv använt en som heter "Amatörradio" skriven av Jan Kuno Möller och Hans Eliaeson.
Boken kom ut 1955. Den amerikanska modellen, utgiven av ARRL innehöll också mycket intressanta saker minns jag, trots mina dåvarande dåliga språkkunskaper. Men gott om kopplingsschemor och hembyggda riggar och antenner. :p

/Ingvar
 
Last edited:
Böcker som jag själv läst under åren.

På svenska:

Div. författare, bl.a. Jan Kuno Möller samt Einar Malmgren, "SSA:s Teknikkompendium" 1947
Jan Kuno Möller "Amatörradio" 1948
Arne Vesterlid "Populär Amatörradio" 1952 (översättning från norska)
Jan Kuno Möller & Hans Eliaesson "Amatörradio" 1955 2:a upplagan
Div. författare, bl.a. SM4XL och SM3WB Grundläggande amatörradioteknik 1965
Div. författare, bl.a. SM5LN och SM3WB Grundläggande amatörradioteknik 1970
Lennart Brune, "Vägen till C-certifikatet" 1971
Kurt Forshäger "Amatörradio" 1974 (c:a)
Lennart Wiberg "Koncept för amatörradiocertifikat" 1995 (c:a)
Per Wallander "Bli sändaramatör" flera upplagor
Div. författare, "Bli sändaramatör, Grundutbildning" 2005


Nordiska språk:

Arne Vesterlid "Amatörradio, populärt forklart" 1950
EDR "Kortbölgeamatörens Håndbok" 1950
EDR "Vejen til Sendetillatelsen" många upplagor 1957 och framåt

Det finns säkert flera titlar.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Tack för svar!

Amatörradio av Kurt Forshäger lånade jag flera gånger på biblioteket, det är väl en av de böcker som styrde in mig på denna hobby :)

Kan nämna två till som finns i min bokhylla:

"Radioteknik för sändareamatörer, A- B- C- och T-certifikat", av sm7czj, Tommy Follbring, hittar inget årtal, men från första halvan av åttiotalet.

"Radioteknik för radioamatörcertifikat", av sm2avu, Thore Haraldson, 1986

73 de Lars, sm6rpz
 
Amatörradio av Kurt Forshäger lånade jag flera gånger på biblioteket, det är väl en av de böcker som styrde in mig på denna hobby :)

Aha, det var du som hade boken när jag inte kunde låna den. :)

Ville bara instämma. Min väg in i hobbyn var exakt samma.
Många lån blev det. Jag tror jag kunde Forshägers bok utantill. ;-)

73 SM0RVV
 
Min "bildningsväg" gick via John Schröders Radiobyggböcker och Möllers Amatörradio som en
av min fars kollegor lånade ut någon gång i mitten av 60-talet.

När jag sedan hittade 1965 års upplaga av Grundläggande Amatörradioteknik
och "Kortbölgeamatörens Håndbok" i en second-hand affär lades grunden till ett eget bibliotek i ämnet.
Att läsa om amatörradio på charmig danska gav det hela en ytterligare dimension.

ARRL-handboken 1973 fick jag som julklapp samma år.
På den vägen är det.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Jag läste hos min Morbror vid en ålder av c:a 10 år i en bok av allmän teknisk natur om hur man med en resonanskrets, en spole och en konding kunde bygga en radiomottagare. Och det var ju en radio jag ville ha. Detta satt sig i skallen och just detta med resonans har setat fast i hjärncellen. Detta var i börjn av 60 talet. Och nog blev det en radio till slut, en kristallmottgare består ju av en spole och en konding, plus en likriktare, en detektor... När jag sedan av en av min fars vänner fick en ARRL handbok, 1961, ja då var lyckan fulländad. Den boken har jag kvar än. Dessa böcker är guldgrufvor för den radiointreserade. Köpte en nyare i slutet av 60 talet, det som var speciellt med den var att man avsatt flera helsidor till SI enheter, man var tydligen bered att övergå från sina ålderdomliga mättenheter till SI, dvs decimalt, meter, kg etc. (SM bytte ju till SI, lagstadgat, under slutet av 60 talet)
I dagens ARRL handbok finner vi omvandling från standard till det metriska systemet. Nu är det ålderdomliga tillbaka och är en lokal standard, och SI kallas nedlåtande för "det metriska systemet". Trots misslyckade Marslandningar, vill man inte erkänna det internationella. Det är embarmligt att läsa ARRL handboken och se dessa förhistoriska måttenheter, men våglängd den mäts i meter den. En parantes.

Någon frågade om det inte borde finnas mycekt radiolitteratur på Franska ? Frågan går vidare till forument, finns dettta? Frankrike är ett stort land med väl utlvedkad teknik och ett SI land.
 
I dagens ARRL handbok finner vi omvandling från standard till det metriska systemet. Nu är det ålderdomliga tillbaka och är en lokal standard, och SI kallas nedlåtande för "det metriska systemet". Trots misslyckade Marslandningar, vill man inte erkänna det internationella.
Men det är väl självklart. SI är ju inte uppfunnet i USA! Man har inte lärt sig någonting sedan John Ericsson, fråga Håkan Lans, t ex.

/ Göstha
 
Men USA antog SI redan i början på 1900 talet. Se KODAC till exempel, vår kära gamla smalfilm, 35 mm, med bildrutor i mm, nästan allt i filmväg blev SI enheter, vilket då ersatte filmplåtar som mättes i tum, exvis 5 x 7 tum. Men sen när bildrören kom på 30 talet då mättes i tum dess diamter, en kvarleva av detta finns idag då även fyrkantiga bildformat kan mätas i tum. Men diagonalt.
Vissa saker tar lång tid, och att USA försöker "lära" vissa länder, (läs IRAN IRAK) sin kultur menar man skall gå fort, dvs inom hundra år, men att USA skall anpassa sig till de intenationella system man själv varit med att bestämma det tar mer än hundra år.

Men dear i alla fall decimaltum, och det är ju ett steg framåt. Och en bildsensor mäts i bråkdelar av decimaltum. Exvis 1/1,7 tums.

Däremot verkar ändå England mer framåt när det gäller SI. Men det lär gå ett stort steg tillbaka efter nästa val då en konservativ regering kommer att dra klockan tillbaka tum för tum. Irland har ju gått över till km på vägskyltarna till och med.


Håll med om att det ser dråpligt ut att beskriva en antenn för 80 meter och presentera måtten i tum och fot. Något man läser i tidningar etc från västerlandet.
 
Håll med om att det ser dråpligt ut att beskriva en antenn för 80 meter och presentera måtten i tum och fot. Något man läser i tidningar etc från västerlandet.

Vi är inte bättre i Sverige, som säger "tumstock" trots att den bara har metriska värden.

Inga fler amatörradioböcker? :D
 
Last edited:
I USA hade man för ett antal år sedan en kampanj "US goes metric" (har jag för mig att den hette). Lustikurrarna ändra det rätt snabbt till "US goes metric inch by inch".:)

Att det inte har genomförts till största delen märktes bl.a. för några år sedan med marslandaren när man blandade ihop meter med fot. Bromsraketerna skulle dras på fullt när det var xx meter kvar men drogs på först när det var xx fot kvar. Landningen blev lite för hård när man drog på för fullt när det bara var 1/3 kvar av den ursprungligt tänkta distansen.:eek:
 
Dom hänger inte med speciellt snabbt i USA. Det kan nog ta ett bra tag innan dom inser fördelarna med det metriska systemet.
Det märks tydligt när man kommer dit. Det känns ju som att förflyttas 40 år bakåt i tiden. Hela samhället håller 60-tals standard.

För att återgå till ämnet så var det "Silverkompendiet" som gällde när jag tog cert.
 
De som jag minns är RSGB:s tjocka böcker som fanns att låna på biblioteket, lika så Schröders olika radiobyggböcker och självklart "Vägen till C-certifikatet" och "Amatörradio" :)
 
Back
Top