Lite blandade frågor..

Discussion in 'Nybörjare' started by Jox, Feb 11, 2017.

 1. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Håller med dig SM0KBW, men ofta tillverkas rena kopior av exvis japanska radio i Kina.
  Dvs de lägger inge större jobb på utvecklingen av en radiomodell.
  Bl.a gjordes kopior av ICOM:s marina VHF-stationer och vissa amatörradiostationer i Kina.
  Genom att då ta bort vissa "onödiga" kretsar, exvis mikrofonförtärkare med limiter, deviationstrimmer, (kunden måste skrika i radion) minska antalet filter, LF filter för preemphasis, och deemphasis, samt ta bort alla komponenter som är där för EMC-sakens skull, samt förbilliga produktionen, det behövs ju knappat blyfritt lödtenn om den skall säljas till marknader utan krav på CE eller FCC märkning. så kan man få ut dem billigare. Det fins även billigare lödtenn som oxiderar fortare, samt fluss som fräter sönder inom ett antal år. Ett lågpassfilter går att förenkla från 5-poligt till inget eller trevligt. Det är väl ändå ingen som lyssnar på övertonerna. Ingångsfiltren som dämpar spegeln kan man ta bort eller minska och det är väl sällan någon sänder på spegeln.... Och i så fall är det ju bara att klaga på den som sänder där.
  Jag såg någon ICOM kopia, och där hade man förbilligat ovanstående men även gjort ett plasthölje av mycket låg kvalitet, jättefult. Har radion ett gjutet metallhölje eller chassi skall det maskinbearbetas i viss mån för att få plana ytor för jordpunkter, och kylytor. Genom att använda billigare siluminlegeringr och skippa maskinbearbetning blir det billigare chassin, självgängande skruvar som håller en gång, dvs går av om man skruvar dem själv, eller att gängorna försvinner i chassit, är billigare än att gänga hålen.
  Hur de får tag på tillverkningsfilerna är en bra fråga. Kanske är det det som kallas industrispionage????
  Slarv och att man skickar med radioapparater som inte blev helt bra förekommer oxo. Det är väl ingen som märker om vissa exemplar av apparaterna är 3 dB sämre...

  de
  Roy
   

Share This Page