Mastjordning.

Jag bor själv på ett berg. Jag har en kombination av radialnät på berget, för att dämpa stigtiden på pulsen och ett antal jordledningar med längder på mellan tio och trettio meter för att leda bort den utjämnade pulsen. Men jag har aldrig någon feeder eller annan ledare ansluten till utrustningen när jag inte är i shacket.
Jag vet inte om jag har haft någon direktträff på de 50 år jag har haft masten, men masttoppen är ca 60 meter över omgivande terräng.

/Roland

Hej Roland.

Hur avslutar du radialnätet?
Har du borrat, fyllt i GEM/bentonit och då avslutat med jordspett eller har du avslutat radialnätet utan jordspett?

73 de SM6VTZ/Christian
 
Radialnätet är inte avslutat utan är tänkt att fungera som ena plattan i en stor kondensator med en yta på ca 1200 kvadratmeter. Samtidigt fungerar det som motviktsnät för HF när jag använder masten för 160 och 80 meter. Tanken är att det ska fungera som ett lågpassfilter. Sedan finns det 5-7 mer eller mindre bra jordtag, också med ledare ut från masten. Dom består av nedslagna rör och nedgrävda diskbänkar där det varit möjligt.
Det hela är tänkt som skydd för byggnader och inte för skydd av utrustning. För detta krävs ytterligare anordningar. Jag kopplar alltid ifrån alla ledare, som har förbindelse med masten och trådantenner, när jag inte är i shacket.
En förbättring, som bara delvis har blivit av, är att förse huset med en lina längs med taknocken, förbunden med linor i hörnen, ringledning i marken och jordtag. Detta som en gles faradaybur för att minska induktionen i elinstallationen vid ett eventuellt åsknedslag i masten.

/Roland
 
Enklast drar du jordlina/jordlinor från masten till närmsta ställe där du kan fixa ett jordtag i mark.

Om du har både mast och schacket på berg utan lämplig mark i närheten får du fixa jordtag i berget vid masten.

Hål borras ned i berget, en jordelektråd stoppas ned i hålet och hålet fylls med något material som ökar kontakten mellan berg och elektrod.

Du behöver inte borra ett jättehål (diameter 300mm enligt flera beskrivningar på nätet) utan det kan räcka med ett fåtal smala hål beroende på bergets ledningsförmåga.

Bentonitlera (billigt) används i många fall om man inte har problem med att berget torkar ut. Då används ett GEM-material (dyrt) som binder fukt bättre och förbättrar ledningsförmågan avsevärt. mer info om GEM

I ett tidigare inlägg här på forumet har jag lagt in länkar till dokument om jordning Länk till nattläsning om jordning

73 de SM7NTJ Lorentz

Hej.

Det lutar åt att jag kommer få borra för samtliga hål då det är max 20-30 cm jord/sand och jag är då inne på att använda bentonitlera. Är det någon som har bra erfarenhet av bentonit? Är bentonit möjligtvis aggressivt mot koppar?

Om ni inte rekommenderar bentonit överväger jag att använda GEM.

73 de SM6VTZ/Christian
 
Visst korroderar koppar i kontakt med bentonit - långsamt. Forskarna på SKB är inte ense om det tar 10 000 eller en miljon år innan kopparkapslarna med kärnbränsle ev påverkas. :eek:
 
Visst korroderar koppar i kontakt med bentonit - långsamt. Forskarna på SKB är inte ense om det tar 10 000 eller en miljon år innan kopparkapslarna med kärnbränsle ev påverkas. :eek:

Hej!

Inget att oroa sig för alltså. :)

Jag ser att Ahlsell säljer 20 kg-säckar bentonitpulver, men till mina hål lär det räcka och bli över.
Totalt kommer jag borra totalt 6 hål, med förhoppning att jag kan borra 1,5-2 m och med en håldiameter på 25-30 mm eller mer.
 
Hej
Fördelen med Bentonitlera är att den binder ungefär 6 gånger sin egen vikt i vatten.
Ok att Ahlsell säljer förpackningar om 20kg vilket räcker väl för dina borrhål.

När jag började leta Bentonitlera för ett jordningsprojekt på jobbet så var tipset LKAB använder sånt där. Jo de använde materialet för tätning och de kunde eventuellt tänka sig att sälja dock med förbehållet att deras minsta förpackning var en storsäck på runt 1 ton.:D Vi köpte senare några 25kg säckar från en brunnsborrare.

Numera finns Bentonitlera lättare tillgängligt även i mindre förpackningar i vanliga mataffärer i form av kattsand. Du får läsa på innehållsförteckningarna på förpackningarna i din närmaste butik om det är Bentonitlera eller sand i paketet.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Jag har haft 8 direktträffar i min mast, så i snitt 1 träff om året. Toppantennen (FM-rundradio) sitter 68 meter över backen och ca 200 meter över terrängen som är runt om Söderåsen. Den antennen får ta lite stryk, men alla 15 element är ju jordade i bommen.

Min mastjordning består av 1 st 50 kvadrat kopparvajer om 50 meters längd som ligger på ca 60cm djup. http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/1470452.htm?set=mp
Bara i en riktning dock, men min plan var att lägga 2 ytterligare vajrar som i stjärnnät, men jordtagsresistansen kom ner till runt 20 Ohm med denna enda vajer så nöjde mig, och det verkar ju fungera. Djupare har jag fått förklarat att det inte är lönt lägga jordvajern eftersom det är just runt halvmetern som jorden fuktigast och sen blir den torrare igen med ökat djup (tills man når grundvattnet förstås).

Tilläggas kan att koaxkablarna, ett antal 7/8, 1-1/4 och 1-5/8 tums, är jordade till masten vid mastfoten och sen löper de ca 30 meter runt husknuten och vid husväggen där elmätarskåpet sitter nedanför radioschacket, är koaxskärmarna kopplade till elmätarskåpets Jord/nolla, innan kablarna fortsätter upp till schacket.

Mellan alla faser och jord sitter zinkoxidvaristorer. Likaså sitter det överspänningsskydd (lågkapacitans gasurladdningrör för att inte dämpa ADSL) från telefonledningen som löper igenom i elskåpet. Allt är alltså sammankopplat (telefon, el, antennkablar) i samma punkt innan det går in i huset. Elen kommer i luftledning från ett håll, Telefonledningen kommer i luften från ett annat håll, så det blir väldiga potentialskillnader vid åska, men sedan jag satte i just gasurladdningsrören för teleledningen så överlever numera ADSL-modemet vid direktträffar i masten. Första åren blev jag av med 2 modem...

Ibland smäller det till under golvet här i husets krypgrund av något överslag när blixten slår ner, men inget i övrigt händer så jag ser numera masten (20 meter från huset) som en trygg säkerhet mot blixtnedslag som aldrig lär träffa huset i alla fall. :)



Mvh
/Per
 
Hej.

När jag borrar i berget till mina jordspett tycker ni att jag ska borra 45 grader eller lodrätt?
Spetten är 2,1 m långa.

Jag har valt Bentonit och undrar om det är enklast att fylla hålet efter att spettet är i eller om jag ska fylla hålet först innan spettet stoppas i?
Ska försöka skruva ner spetten lite försiktigt med mutterdragare.

Tips på hur jag ska blanda bentonitleran tas tacksamt emot.

Imorgon skall det borras och gjutas.

73 de SM6VTZ/Christian
 
Hej
När jag borrar i berget till mina jordspett tycker ni att jag ska borra 45 grader eller lodrätt? Spetten är 2,1 m långa.
Jag vet inte vad du har och borra med men att på frihand vertikalt balansera en över 2m lång borr och en bergborrmaskin är nästan omöjligt:).
Har du tillgång till flera olika borrlängder eller skarvbar borr så är det lättast att borra rätt ner. Annars föreslår jag att du borrar i en bekväm vinkel, säg 30 - 40 grader så orkar du hålla i maskinen om du borrar för hand. Vinkeln spelar normalt ingen roll för jordningen. Ibland behövs det en "ansats" när man snedborrar så att borren biter och inte borrspetsen kanar runt runt utan att börja borra berg.
Jag har valt Bentonit och undrar om det är enklast att fylla hålet efter att spettet är i eller om jag ska fylla hålet först innan spettet stoppas i?
Börja med en liten skvätt som hälls i hålet, fyll sedan på vart eftersom spettet ruskas/skruvas/arbetas ned i hålet. Typ stoppa ned 3dm dra tillbaka lite, ruska om lite, stoppa in lite mer och så vidare. Då fylls hålet bra utan luftfickor
Tips på hur jag ska blanda bentonitleran tas tacksamt emot.
Till en ganska lättrunnen välling/sörja. Jag skrev tidigare 1:6 lera + vatten men du behöver kanske lite mera vatten för att få det att rinna ned i hålet då leran binder runt 6 gånger sin egen vikt med vatten.

Lycka till med mastjobbet
73 de SM7NTJ Lorentz
 
Back
Top