QTH från helvetet?

Discussion in 'Störningar' started by SA4TGR, Mar 20, 2017.

 1. SA0CNH

  SA0CNH Well-Known Member

  Ja du nämner Magloop. När jag ändrade från vertikal till horizontell montering på min balkong sjönk brusnivån en 25dB i min SDR.. landade på S3-S4 på 20 meters bandet.
  Brusnivåerna är värst Nov-Mars när alla LED ljusslingor är tända hos grannarna.. Sedan stör hissmotorn något på vissa band när någon åker mitt i ett QSO
   
 2. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Tack, det var ett bra tips. Ska försöka sätta ihop något och se om det blir lättare att spåra störningarna med portabel radio.

  Jag har bara kört horisontellt än så länge. Tänkt labba med vertikalt men har inte ens hunnit dit i tanke på störningarna.
   
 3. SM5DXU

  SM5DXU Well-Known Member

  Sak samma på mitt remote-QTH, fast inte på långa vägar lika hög störnivå. Det var den switchade nätdelen (ja just det!) i den fjärravlästa elmätaren som störde. Efter ett kort telefonsamtal med elleverantören byttes elmätaren. Det behövde faktiskt bara göras en aning tidigare än planerat.

  Störningarna var ändå inte helt borta, så jag lät en elektriker installera ett fyrpoligt Schroff nätfilter efter mätaren. Tyvärr blev det knappast någon ytterligare förbättring. Jordanslutningen för störningarna måste utföras med kortast möjliga ledare och avståndet till jordtaget är ca 3 m. - Fick plötsligt en idé. Kanske man skulle använde en RG213 som jordledning. Kommentarer önskas!

  / Göstha
   
 4. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  De där switchade nätaggen är bedrövliga. Jag vet ju så klart att det finns säkert 100 sådana i huset om det ens räcker med det. Gjorde ett experiment idag och byggde en "ledningsavslyssnare" enl. en artikel hos ESR. Tanken är att man kan kontrollera hur mkt QRM det går i ledningar och när jag slängde på den över kabeln till nätagget så brusade det på riktigt bra i "detektorradion". Blir spännande imorrn att bära in ett batteri för nya tester.

  Det har ändå sin charm det här att lösa kluriga problem.
   
 5. SM0APK

  SM0APK Gamling

  Jag hade liksom du anledning att köra riggen på batteri för att jaga nätbundna störningar. I brist på bilbatteri seriekopplade jag 9 st R20-batterier för att få 13,5 volt. Det fungerade en bra stund, riggen drar mindre än 1A i mottagning. Men sända går ju inte med den klena matningen.
   
 6. RM2D

  RM2D Well-Known Member

  Ett alternativ som inte jag lyckats finna vid en snabb genomläsning av tråden... är att kanske kolla i bekantsskapskretsen om du inte har någon person som bor rejält på landet...

  Remotestyrning av radioutrustning verkar för oss stadsbor vara det enda raka. Jag har lyssnat på alla frekvensband på kortvågen där jag bor (mitt i Moskva) och inser att det inte ens finns mikroskopiska chanser att fixa acceptabel störnivå.

  På landet, 100 km från Röda Torget är störnivån vintetid S0-S1 max på alla band inklusive 160 och 80 meter... På sommaren sämre i vissa riktningar och på vissa band, men det får duga.

  73 de RM2D, Mats
   
 7. SM7NZB

  SM7NZB Administrator Staff Member

  Apropå ledningsavlyssnare hos ESR, vilken utgåva hittade du den i ?
  / Tommy
   
 8. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Jag har faktiskt tänkt tanken redan. Jag hade dock inga batterier hemma och insåg direkt vad kalaset skulle gå på. Har en bekant som bygger rullstolar o dyl och ska få låna ett rejält batteri av honom imorrn om allt går som jag hoppas.

  - Jag har tänkt tanken även om jag inte på rak arm kan komma på någon. Det är dock ganska bökigt och det känns som att jag i sådana fall hellre kör lyssning genom websdr och enb. sänder från qth't. En tråkig lösning det också men vad gör man om ingenting fungerar.

  Det var en artikel på nätet. googla på något i stil med "lätt att hitta/bli av med störningar" det är en PDF på ESR's hemsida. Det är inga avancerade grejor på något sätt men det fungerade för att lyssna in på störnivån i kablar. Märkte direkt att kabeln till agget är allt annat än ren.
   
 9. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  "Radiostörningar är lätta att bli av med" tror jag det ska vara.
   
 10. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Det låter korrekt! En kanske delvis ironisk titel för somliga av oss ;)
   
  SA0CNH likes this.
 11. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Då har jag fått hem ett batteri att driva radion på och påbörjat försöken med detta. Det som kvarstår är att även stänga ned den egna lägenhetens el vilket XYW inte hade någon större acceptans för efter mörkrets inbrott. Du kan få låna min pannlampa menade jag. Hon blängde till svar.

  Hur som helst så körde jag igång radion på batteri, både med lång tråd och dipol för 20m med stor förhoppning. Detta visade sig leda till ännu ett antiklimax. Vilket jag körde tråden genom Ah-4 eller dipolen direkt med coax så var skillnaden mellan batteridrift och nätdrift i princip noll. QRM tycks således inte komma kabelvägen. Kvar är att imorgon stänga ned hela lägenhetens el samtidigt, men med enbart luftburna störningsmöjligheter kvar från den egna lägenheten så väntar jag inte med någon större förhoppning på detta test.

  Coaxen gick rakt ut från sovrummet på golvet och hölls bort en bit från balkongräcket, sedan ned på en trä-spaljé fram till antennen. Ingen påtaglig metall i närheten mao.

  Återkommer imorgon med resultatet på lägenhets-nedstängningen men det börjar ju onekligen kännas lite hopplöst. Störningarna på 20m är förresten märkliga. Hela brusmattan har ett vågmönster som pulserar i EJ jämn takt. Tydligt att någonting riktigt bredbandigt ligger och krämar. Bör imorgon också få hem en MFJ-1026 för test av möjligheten att fasa ut oväsnet.
   
  SA0CNH likes this.
 12. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member  20 meter, störning i vågor. Notera att jag inte har representativ styrka på insignalen i klippet så titta inte på s-metern. Normal s-mätare på 20 meter är mellan 9 till 9+10db.
   
 13. Sm2vki

  Sm2vki Tekniker

  Hej!

  Ja, det här med störningar är ett elände. Bor själv "mitt i ett villaområde" men har ändå med relativt enkla medel lyckats avstöra såpass att en handfull band är körbara. F.n kan jag köra 80,40,30 20 och 17m utan allt för mycket vånda i RX:en. Min kamp mot störningarna i huset började med en stor mängd rörferitkärnor från skrotade monitorer (sitter på VGA-kabeln) och en mängd klämferiter. De blev användbara på allsköns nätdelar till datorer,mobiltelefoner, dvd-spelare osv.

  Jag fick ner störnivån på 80m från S9+ till ca S5-7 med att avstöra elektronik i huset. Nästa steg blev ett besök i fasadmätarskåpet, där jag "minerat" inkommande faser och utgånde till gruppcentralen med en drös rörferiter på varje fas inklusive PEN-ledare. Nu började saker hända, mattan av eländigt brus dämpades ytterligare nån S-enhet men fortfarande var 80 och 40M nästan oanvändbara, bästa band 30 och 20M

  Sista steget i min avstörningsjakt blev att förändra antennarrangemanget. Jag har alltid kört med obalancerad matning av den inverterade dipol som hänger med matningspunkten i maströret på taknocken. Dipolen är ca 2*13m- dvs det blev det måttet för att rymmas på tomten. Koaxen skrotades och jag knåpade ihop en stege och S-match ala PA0FRI. Nu är 80/40M fullt användbart och bäst av allt.... så gott som aldrig mer än S3-5 i brusnivå på 80/40M såvida inte nån av grannarna får för sig att starta svetsen.

  De högre banden, ovanför 30M har så gott som alltid ett brusgolv på minst S3 men är som sagt fullt användbara. Störningarna kan naturligtvis komma och gå lite, men det är ju svårt att göra någonting åt. Det går att få en acceptabel radiomiljö även i tätbebyggt område i de flesta fall, men det gäller att vara tålmodig och inte ge upp.

  Väl mött på banden!

  Gunnar 2Vki
   
 14. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  - Spännande att du ändå fick ned problemen sådär pass mycket. Jag ska prova att släcka hela lägenheten imorgon och se hur pass mycket som kommer från egna eländiga laddare och dylikt. Det som jag blev mest nyfiken på här var ditt arbete i fasadskåpet. Nu bor jag i lägenhet så läget är definitivt annorlunda men kanske går det även att göra något på motsvarigheten här. Jag har tillgång till elcentral. Val av antenn är ju en fråga i sig. Jag har en lång tråd på 70 meter och testar nu även med en dipol för 20m. Skillnaden mellan de två ens på batteri är dock inte nämnvärd på 20m. På lägre band får jag mindre brus på dipolen men också mindre signal av naturliga orsaker men någon lösning blir det inte med dipolen jämfört med en random wire.
   
 15. Sm2vki

  Sm2vki Tekniker

  Jodå.

  Du borde kunna trä på rörferiter på inkommande faser,alltså innan huvudbrytaren i elcentralen. Det brukar ofta vara ca 1dm tillgodo och då går det ju på några på varje fas. Minns inte på rak arm hur många jag fick på- men hursom är det värt ett försök. Däremot måste jag säga att balanserad matning med stege/bandkabel var ett stort lyft, speciellt på de lägre banden där min strålare är förhållandevis kort.
  73´s de 2vki
   
 16. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  - Skulle ju kunna testa att mata dipolen balanserat som alternativ och se om det ger någon påtaglig skillnad mot att köra koax. Man vet ju aldrig förrän man provar. Ska se över hur det ser ut i elcentralen med kablarna.
   
 17. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Då har jag slutfört ett antal undersökningar och experiment. Det ser väl inte speciellt bra ut. Känns lite som att det börjar bli dags att ge upp.

  Ordnade ett batteri och kopplade ned den egna lägenheten. Körde då på resonant dipol matad med coax och såg till att övrig metall var ur vägen. Har tyvärr ingen choke men hoppas på att jag inte plockade med mig allt för mkt annat som antenn. Resultatet visade viss skillnad att köra på batteri och då enbart när jag körde på en balanserad antenn. På de övriga antennerna (ändmatade trådar) märktes ingen skillnad. Förmodligen för att de tar in så pass mycket QRM från platser i antennsystemet som inte är en avsedd antenn och att detta kör över minskningen av eget QRM.

  Vad jag fick fram var att lägenheten hade en rejäl HF-bov: routern från telia (Thomson). När den slog igång så går QRM upp med 4-5 s-enheter på 160m och 2-3 s-enheter på 21mhz och uppåt. Jag tänkte: märkligt frekvenshopp. Det föll sig så att störningarna blev betydligt värre när man kopplade ur en av nätverkskablarna till routern. Förmodligen för att någonting annat då blir antenn som sitter inkopplat i routern. Jag utnyttjade detta och lyssnade på en rad frekvenser med batteridriven radio medan jag kopplade i och ur denna kabel. Mycket riktigt märks en ökning på brus/qrm många meter bort från routern på i princip hela kortvågen. Varför jag inte märker så mkt mellan 3.5 till 21mhz på den ordinarie radion är förmodligen för att jag har så mycket annat som stör.

  När väl telia-routern är avslagen så var skillnaden till totalt avstängd lägenhet mindre än en halv s-enhet över hela kortvågen. Ett förhållandevis rent hem mao förutom den förb.. routern. Jag sprang runt med reseradion och försökte få någon slags uppfattning om hur stor radie störningen har från routern och klart var åtminstone att den inte stannar inom husets väggar. Nu kommer det roliga: min router är en av 39 routrar av samma modell i huset. Alla sammankopplade i ett fastighetsnät av nätverkskabel, c:a 50 meter "antenn" per router. Gick förbi kabelkanalerna i källaren med reseradion och den exploderar av brus och störningar. Det kan mycket väl vara så att jag hittat huvudproblemet. Vad kan man då göra åt detta? Springa runt hos varje granna och peppra deras routrar med ferriter? 39 enheter?

  Fick hem en MFJ-1026 vilket jag hade stora förhoppningar om. Bäst resultat får jag när man kör en dipol som huvudantenn och en ändmatad tråd som "aux antenn". Bäst resultat uppnås på 80 metern. Här kan jag få ned brusnivån från 9+10db till någonstans kring 5-6 om jag sitter länge och fibblar. Det låter framgångsrikt men problemet är att det hörbara resultatet inte är så bra som det uppmätta. Även i det bästa läget är skillnaden mellan av/på inte mer än att man precis kan ana en viss förbättring. Vid max avfasning så följer de användbara signalerna med ned i nästan lika stor omfattning. På 40 meter, 20 meter och uppåt är effekten av avfasningen betydligt mindre. Någon s-enhet, kanske 2 och skillnaden i förbättrad hörbarhet i princip 0. Här kan man förmodligen labba vidare med antenn-val för enheten men så här långt är det inte i närheten av en lösning. Det tycks som att enheten är bäst för att få väck en enstaka störning snarare än ett helt hus som stör.

  Även labbat lite med balanserade antenner. Jag har bland annat testat en loop. Det visade sig att loopen för 20m faktiskt hade ett lite bättre signal/brus-förhållande jämfört med dipolen. Dipolen i sin tur har ett lite bättre förhållande än den ändmatade tråden. Inte ens loopen kommer dock ned till en nivå som är godtagbar. Skillnaden är inte större än att antennerna måste a/b testas fram och tillbaka för att klargöra säkert att en skillnad faktiskt finns där.

  Så långt har jag kommit och det börjar kännas ganska hopplöst. Kanske är det enda tänkbara att skaffa en enklare station enbart för tx och sedan använda någon websdr i närheten för mottagning. Så pass fräsch utrustning som jag har är inte en acceptabel investering att behålla om det inte blir bättre än så här.
   
  SA0CNH likes this.
 18. SM0XHJ

  SM0XHJ Well-Known Member

  Ah, de klassiska thomson-routrarna igen. Och budgetlösningen med att bara dra in en fiber till källaren och sen kör TP-kabel till alla lägenheter. Ingen bra kombo. Vem är det som driftar nätet i fastigheten? Jag skulle kontakta dom och påpeka problemet. Dom kan ha gjort tabben att dra skärmad kabel (i all välmening) men jordat den i bägge ändar, i ett hus som saknar potentialutjämnane (hur gammalt är huset?). Då kan det gå rätt stora jordströmmar genom skärmen på kablarna. Jag har sett så stora värden som 1A genom en enskild nätverkskabel...

  En annan tanke. MFJ-1026 är ju tänkt att nolla ut störningarna, utan att nolla ut nyttosignalen. För att det ska funka ska aux-antennen plocka upp så mycket av störningarna som möjligt, men så lite av nyttosignalen som möjligt. Så testa att placera aux-antennen nära router eller nätverkskabeln och gärna rulla ihop den lite så den mest plockar upp signaler induktivt bra men fungerar dåligt som "riktig" antenn.
   
 19. SA5PMG

  SA5PMG Well-Known Member

  Vet inte mycket om avstörning men vad används för Ethernetkabel, skärmad eller oskärmad? Och var har Teliaroutern? Och utrustningen i andra änden, dvs den som finns centralt i huset?

  Säg t.ex att det används skärmade kablar och centrala utrustningen har skärmade uttag men inte Teliaroutern, då har ju huset en fin 39-polig antenn i sig, eller?

  Undrar hur illa hur det hemma hos mig? Är exgranne till AKL.
   
 20. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Ja de där förb... thomson-routrarna. Kvalitetsnivå noll komma noll vad gäller både störningar och funktion. Det är vanlig UTP kabel dragen och jag har ögnat igenom installationen i källaren utan att finna något anmärkningsvärt annat än att det stör utav h... Lustigt nog så har de dragit kablarna i sopnedkasten som torde fungera som en faraday-bur men buren låter snarare som en stor jäkla antenn när man går i närheten med radion.

  Jag hade samma idé som dig ang att smaska in en rejäl signal från störningen till MFJ:arn men det föll inte väl ut. Desto längre bort från en normal utomhusantenn jag gick, desto mindre effekt hade utfastningen. Det blev istället så att det blev allt mer olika störningar mellan antennerna och därmed misslyckades avfasningen. Bäst resultat blev det med antennerna relativt nära varandra.
   

Share This Page