Recension av AnyTone 588

SA0EZS

Well-Known Member
För ett antal år sedan var jag på ett antikvariat och en bok fångade min uppmärksamhet. Jag köpte den inte, men bläddrade lite i den och det kändes märkligt att se vad de skrev. Boken handlade om hur det kända asiatiska landet nu blivit en stormakt och rubbat västvärldens makt över produktionen. Boken kommenterade att allting numera tillverkas där och att de lokala företagen gått från att göra dåliga kopior av västvärldens produkter till att bli en producent av rang. Det påpekades att det inte längre går att tillverka konkurrerande produkter i västvärlden och framtiden tillhörde Japan. Japan? Japan! Boken var nämligen från 70-talet och beskrev en situation som ser likadan ut idag, fast numera handlar om Kina. Ju mer saker förändras, ju mer förblir de likadana. Japan hade då gått från att vara en plagiatör till att bli en ledare och många andra asiatiska länder gjorde senare samma resa när de först tog över tillverkningen och sedan utvecklingen.

Den Kinatillverkade amatörradion AnyTone 588 dök upp i rampljuset här i Sverige under 2011 med en helt ny 2 meter-burk. Jag var en av dem som köpte den och har nu haft den i snart ett år.

Utseende

Liten och kompakt, med högtalaren inbyggd i toppen på konstruktionen. Det finns mycket som är standard, men även en del märkligheter i konstruktionen. Trots att radion har en toppeffekt på 60 watt använder den passiv kylning. Detta verkar fungera väl så länge man undviker att sända under allt för långa stunder med denna effekt. Det finns en känd video på YouTube som visar hur värmealstringen till sist skadar skruvfästena på maskinens topp och får dem att spricka. Radion är även byggd för att kunna monteras i en bil, vilket jag har sett exempel på i Willies (Prist-176, SA0BSV) bil.

Knapparna är lättåtkomliga, men svårförståeliga på en nästan bisarr nivå. Menyknappen heter ”FUN” på fronten (för function), men har ett annat namn på mikrofonens knappsats. Det krävs att man har manualen framme när man programmerar in minnesinställningarna. Däremot är funktionerna man använder dagligen lätta att memorera. Det finns även här en allvarlig konstruktionsmiss och det är hur scanningen funkar. Låt oss anta att du har satt radion att scanna på de minnesplatser du programmerat för scanning. Så långt allt väl. Helt plötsligt stannar scanning på en kanal och du hör att någon ropar på dig. När du lyfter micken och trycker in PTTn för att svara, sänder radion nu helt plötsligt på den kanalen du senaste sände på istället för den kanal som är aktiv när du svarar. Om du glömmer detta, kommer du relativt sannolikt att sända på fel kanal eller till och med öppna en repeater trots att anropet kom på en direktfrekvens. Även du kommer ihåg att den funkar såhär, blir situationen endast marginellt bättre: du måste ju avbryta scanningen manuellt och sedan stega fram i kanalplatserna tills du hittar den kanalplats som anropet kom från. Detta förutsätter att du såg vad de stod på skärmen när anropet kom. Annars kan du bara hoppas att personen ropar igen medan du går igenom kanalerna steg för steg.

Mikrofonen är värd att nämna. Förutom att den låter bra, har den i komplett DTMF-knappsats, bakgrundsbelysning och de flesta styrfunktionerna tillgängliga som knappar. Få andra märken lägger med så avancerade mickar i grundutförandet.

Mottagare

Ljudet på mottagning är starkt och klart. Mottagaren är hyffsat känslig, även om jag ibland tycker att den verkar missa saker. Folk har klagat på att den inbyggda högtalaren låter skramlig. Stefan SA0BSW kom på att det var på grund av att plastlinsen, som är monterad framför skärmen, satt löst som skramlet uppträdde och limmade därför försiktigt fast denna med kontaktlim. Efter detta upphörde skramlet och ljudet är rent även om man drar upp volymen något.

Sändare

Modulationen på denna radio är klar, stark och fin. Den låter helt enkelt bra. Max-effekten är 60 watt, men man kan få den att köra QRP-effekt för att inte behöva elda för kråkorna.

Datorstyrning

Man kan köpa till en datorkabel och får då även med ett programmeringsverktyg som är skapligt, men inte så avancerat som kan kunde önska.

Slutsats

Om detta är AnyTones genombrott på amatörradiomarknaden, ser jag fram emot deras kommande radios. AnyTone 588 har en rad knepigheter som trots allt inte lyckas sänka den. Bra ljud och en okomplicerad mottagare står mot några allvarliga missar i designen och utfallet blir ändå positivt.

För den som vill ha en radio som kan både 2 meter och 70 cm, är enligt ryktena en sådan rigg på väg från AnyTone. Den kommer heta AnyTone 588UV, vilket man får gissa står för UHF/VHF och ”kommer ut under 2012”. Enligt ryktena alltså. Som jag hoppas är sanna.

Betyg: 7/10
 
Trevlig återkoppling, ressume, gällande objektet. Tänk bara namnet "Any", dess betydelse, och tone dessutom. - Ska bli spännande att följa, sneglar själv åt nåt "Any"!!

/ Sven.
 
någon som sett schema eller servicemanual till radion
har en liggandes som modulationen inte går ut i lf-delen det gör däremot tangentpip o dyl
felet torde finnas i diskriminatorn eller tidigare
//Ola de sm6xwe
 
Back
Top