Recension av Yaesu FT-450D

SA0EZS

Well-Known Member
Tjena, här är en recension jag skrev för några dagar sedan i ett annat forum... Kanske intresserar någon.

Yaesu FT-450D

Den nya versionen av FT-450 (släppt 2010) heter föga förvånande FT-450D. De av oss som är vana vid Yaesus amatörradios, vet att bokstaven ”D” efter siffran betyder ”andra utgåvan”. Jämfört med FT-450 har D-modellen bland annat utfällbara ”ben” som lyfter fronten, 300 Hz DSP i CW-läge, belysta knappar och diverse förbättringar av panelen. Dessutom ingår antenn-anpassaren i denna modell, som ersätter både FT-450AT och FT-450.

Det är värt at notera att FT-450 i stora drag är en något nedbantad FT-950E, vilket innebär att man har varit tvungen att ta bort diverse funktioner för att motivera 950-ans högre pris. Låt oss nu ta en titt på denna maskin.

Utseende

Radions storlek ligger någonstans mellan mobil och stationär, vilket gör att den är enkel att ta med och tar upp relativt lite uttrymme på bordet om du hellre kör den som din stationsrigg. Märkligt nog ingår inte bärhandtaget utan måste köpas till som en reservdel. Jag löste saken enkelt genom att ta ifrån min gamla FT-757 GX2 dess handtag och skruva fast på den nya burken.

Tangenterna är upplysta och lättlästa. Skärmen är en inverterad LCD-skärm med bakljus där den ytan som formar bokstäver, siffror och symboler inte täcks av flytande kristaller. Detta gör att texten är vit av bakljusets upplysning, medan resten av ytan är svart eftersom det täcks av de flytande kristallerna. Effekten är en skarp och tydlig bild. Jag vet inte om man förbättrat skärmen sedan FT-450, men det är värt att notera att den förra inte funkade bra när solen lös på den. Då blev texten svåravläst. Displaytan används väl och visar all viktig information. Längst uppe i högra hörnet av skärmen finns ett blockdiagram som visar vilka system som är in- eller urkopplade. Frekvensen visas med tydliga och lättlästa siffror. Tyvärr kan man inte se värdet på den inmatade spänningen utan att trycka på en knapp.

Knapparna är bättre placerade än på storbrorsan 950. Äntligen kan man aktivera ”digital noise reduction” (DNR) utan att behöver gräva i menyerna. Det finns också en dedicerad ratt för att skifta vilken del av passbandet man lyssnar på (IF Shift). DSP-knappen låter dig smidigt hoppa mellan de olika filtren. För radioamatörer med nedsatt syn kan man få radion att läsa upp frekvensen och valt trafiksätt med en syntetisk kvinnoröst. För de som vill tävla finns en inbyggd ljudinspelare med två inspelningsbara minnen. Dock med en maximal inspelningstid på 20 sekunder.

Den medföljande mikrofonen har två knappar som kan stega framåt och bakåt i frekvenserna. Dock är denna funktion inte särskilt användbar, då inget av steglägena är tillräckligt snabba för att kunna svepa över bandet. Förvisso inte mycket att klaga på då rattarna på frontpaneln låter en göra detta utan problem.

Mottagare

Det är ju i stora drag samma mottagare som i FT-950 och den låter helt enkelt fantastiskt bra på SSB, bra på AM och hyggligt på FM. Känsligheten är mycket god vad det verkar och det är enkelt att höra på alla band, förutsatt att konditionerna tillåter. Mottagaren är inte särskilt självbrusig och om signalen är stark kan man minska bruset ytterligare genom att stänga av förförstärkaren (Insert Point Optimization) eller lägga på en dämpsats (ATT) på -20 dB.
Jag har haft mycket nöje av att lyssna på 80- och 40-metersbanden och det är ju där brusnivåerna kan vara jobbiga. FT-450D seglar på utan några problem.

Jag kan inte svara på om radion lämpar sig för tävling på band med mycket trafik, men min gissning är att seriösa tävlings-DXare satsar på radios i en dyrare prisklass. Denna radio kostar runt 10 000 svenska kronor och räknas som en instegsmodell.

Sändare

Här har man tagit bort diverse funktioner jämfört med 950-an. Istället för tre parametriserbara frekvensområden, får man här nöja sig med att välja en av nio förprogrammera equaliserprofiler. Mikrofonnivån är enbart ställbar i tre möjliga lägen där bara mellanläget kör kompression (”speech processor”) av rösten. Begränsningen märks inte särskilt mycket. Min röst fungerade bra utan att jag ens behövde skruva på inställningarna. Att kompressorn jobbar på bra intygar den externa uteffektmätare jag använde för att testa sändaren. Men det känns märkligt att det inte finns någon ställbar mikrofon-nivå förutom dessa tre lägen.

Sändaren är i övrigt problemfri och fungerar precis lika bra som på FT-950E. Det finns en inbyggd elbugg för den som vill köra CW med extern nyckel.

Den inbyggda antenn-anpassaren klarar av att anpassa upp till 3:1 i stående våg. Detta räcker gott och väl för de flesta typer korrekt konstruerade och monterade antenner. Men om du använder long- eller randomwire antenner måste du troligen skaffa en extern antenn-anpassare. Men har du en redan en hyggligt resonant antenn, räcker det med den inbyggda funktionen.

Filtren

Jag är mycket nöjd med den filterstack som FT-950E erbjuder och alla filtren finns även på FT-450 om än i förenklad skepnad. Contourfiltret låter dig förstärka eller försvaga vissa ljudfrekvenser och har sex olika ljudkurvor att välja mellan. Det finns ett notch-filter som arbetar på passbandet och ett bandpassfilter ("Width") som låter dig ställa bredden på mottagningen. Till skillnad från 950E, har 450D något färre val. Brandbredden för SSB har tre lägen; 1800 Hz, 2400 Hz eller 3000 Hz. AM har tre lägen och FM har två. Allt detta räcker gott och väl för det mesta, även om jag tycker 1800 Hz på SSB är för snävt. 2400 Hz låter bra i de flesta situationer.

Av någon märklig anledning finns ingen auto-notch att tillgå. Om någon tar sig till att stämma av sin antenn i ditt passband, är du hänvisad till den manuella notchen eller att gilla läget. Filtren arbetar på andra mellanfrekvensen, vilket gör dem mer effektiva än billigare radios som bara filtrerar på audiosignalen (”LF”).

I början av mottagarkedjan finns ett 10 KHz brett ”roofing filter” som hjälper till att hantera stökiga band med många starka sändare i samma område.

Det finns en DNR (”Digital Noise Reduction”) med 15 olika lägen som mjukar upp bakgrundsbruset och därmed minskar örontröttheten när man sitter länge framför radion.
För er som kör CW kan jag meddela att det numera finns 300 Hz filterbredd att välja.

Filtren är kraftfulla, arbetar på den andra mellanfrekvensen och kan tillsammans med ”IF Shift”-ratten hantera riktigt komplicerade störningar.

Datorstyrning

Jag har inte hunnit gå igenom CAT-styrningen, men en snabb granskning i manualen visar att den är jämförbar med FT-950E. Detta innebär även att squelch- och (LF)ljudnivån går att ställa programatiskt. Så, denna radio är således en mycket vettig kandidat för att bygga en remoterig!

I övrigt kan jag säga att Yaesu är konservativa och har istället för USB-kontakter utrustat radion med DSUB-9 ingång som man kan använda för att koppla in radion så att den kan styras från en dator. Siten ZLP Electronics har ett gäng USB-serie-konverterare som kan göra det möjligt att köra rigstyrning.

Här vill jag varna för den uppsjö med billigt skräp till konverterare med trasiga drivrutiner som får datorn att krascha. Jag köpte omvandlaren från G4LZP, eftersom jag då vet att de inte störs ut av RF-signalen särskilt lätt. Oavsett hur du löser problemet, kom ihåg att USB-kontakter är känsliga för RF!

Slutsats

Ni får ursäkta mig för att jag jämfört radion med sin föregångare och med FT-950E. Det är egentligen inte nödvändigt, då denna radio helt och hållet står på egna ben. Begränsningarna i jämförelse med en FT-950E är inte särskilt viktiga och förbättringarna från föregångaren är inte extrema. Så låt mig sammanfatta radion utan jämförelser...

I ett kompakt skal får man en utmärkt mottagare och sändare som täcker alla kortvågsband, 6 meter och klarar alla trafiksätt. Den har en välkonstruerad front där de viktigaste funktionerna är nåbara utan att gräva i menyerna. Radion är dock något begränsad vad det gäller mikrofoninställningar.

Yaesu FT-450D vänder sig till de flesta radioamatörer som behöver en kortvågsradio som klarar de mesta utan att kosta en förmögenhet. Denna radio befinner sig i nybörjarprisklassen men kommer troligen räcka länge för de flesta radioamatörer. Det är svårt att hitta en bättre ny radio i denna prisklass.

Betyg 8/10
 
Last edited:
Den inbyggda antenn-anpassaren ... påverkar bara sändningen

Detta stämmer väl inte riktigt, både på FT-450AT och FT-450D har man dessa val i menyn:

Code:
[B]TUNER (TUNER/ATAS)[/B]

Function: Setting of the Auto Antenna and Antenna Tuner
Available Values: ATAS / EXT ATU / INT ATU / INTRATU / F RANS
Default: INT ATU 

ATAS:
The [TUNE] button will activate the optional ATAS-100/-120/-120A on the HF
amateur bands and 50 MHz amateur band.

EXT ATU: The [TUNE] button will activate the optional FC-40.

INT ATU: The [TUNE] button will activate the Antenna Tuner. 
The tuner passes only the Transmitter RF.

INTRATU: The [TUNE] button will activate the Antenna Tuner. 
The tuner passes [B][U]both[/U][/B] the Transmitter RF and the Receiver signal.
 
Tjena

Hmmm.. Jag kanske har fel. Måste kolla. På FT-950 påverkar den inbyggda ATUn bara sändningen. Tack för påpekandet. Jag ska kolla manualen.
 
FT-950E har motsvarande val i meny 110. Den låter en välja extern eller intern tuner. Inga andra val. FT-450D har tydligen då stöd för att ATUn påverkar mottagning, viket inte finns för 950 (se manualen till 950, sidan 58).

Jag har antagit att samma gällde 450 som 950, vilket var fel. Ber om ursäkt och korrigerar. Tack för påpekandet!
 
Last edited:
Intressant och läsvärd review. Jag har nyligen införskaffat en begagnad Yaesu FT-450AT och är mycket nöjd med den förutom en liten detalj. När jag vrider på DSP/SEL för att välja frekvens upplever jag ofta att frekvensen på display:en inte hinner med. Frekvensen stannar liksom upp och jag måste sluta vrida och sedan återuppta vridningen för att frekvensen ska fortsätta följa med på display:en. Ofta händer detta när jag vrider DSP/SEL reglaget lite snabbare. Är någon bekant med detta problem? Är det kanske normalt beteende på nyare riggar? Jag hade nämligen exakt samma problem på min tidigare rig FT-897.
 
Jag var tvungen att kolla på min och jag har inte det problemet på radions display. Den är blixtsnabb och jag kan vrida hur fort som helst på DSP/SEL ratten.

Däremot har jag en fördröjning mot datorn som kör HRD och där frekvensvisningen har en seghet, lite seg att komma igång när man börjar scanna och även när man "snabbspolar" med DSP/SEL ratten.

Nu har jag av någon anlening inte möjlighet att få upp hastigheten på com porten speciellt högt, är väl förklaringen. Om det beror på datorn, eller min kabel; radio/dator med USB anslutning, låter jag var osagt. Är inte mer än ett skönhetsfel och jag tänker inte på det längre.

Däremot kan jag varmt rekomendera att köra transceivern över datorn, hur smidigt som helst och min huvudinvändning mot FT-450, att den har för små knappar och gärna hade fått vara lite större, faller ju pladask.

Otroligt trevlig och kompetent liten radio!

/Johan
 
Tack för svar SA3BYC. Det är bra att veta att DSP/SEL på din FT-450 fungerar felfritt. Jag har en känsla av att något är "fel" på min 450 men vad beror det på och hur åtgärdar man det i så fall tro? I övrigt fungerar ju alla knappar, vred och VFO rattar bra. Jag har sökt i flera forum utan att hitta några svar. Dessutom hade jag exakt samma beteende på en FT-897 tidigare men jag kunde inte avgöra om det var ett fel eller inte. Kanske är det hel enkelt något som är felinställt i menyerna? Det dräller ju av funktioner man inte använder:) I övrigt är jag mycket nöjd med riggen. FT-450 är mycket roligare att jobba med än FT-897:an trots den lilla VFO ratten. Displayen är mycket bättre och jag älskar visningen av "signalens väg" genom mottagaren med alla mellansteg som ATT, IPO och AGC osv.

Med datorstyning antar jag att du menar Ham Radio Deluxe via en laptop? Jag provade det hemma men det blir nog inte aktuellt ute i stugan än. Jag sökte en enkel kompakt och effektiv radio att köra på batteri och solpaneler och FT-450 levererar här.
 
Hej Erik,

ja precis så menar jag ... Ham Radio Deluxe och laptop. Kan bara hålla med dig om det trevliga med den här lilla "stora" radion, mycket radio är det. Jag har haft min i rätt exakt ett år och kört mer än 3000 qso med den. Den har fungerat klanderfritt och jag har släpat med den på en och annan resa (många alltså ...) och kört på allsköns trådar.

Har plöjt både Svenska och Engelska manualen ett antal gånger och hittar fortfarande nyheter att utforska. Precis som du säger så finns det ju massor att prova i alla olika menyer och inställningar. Jag lutar också lite åt att du har någon inställning någonstans som blivit fel. Har du provat att göra en fullständig re-set på radion och sett vad som händer?

/Johan
 
Hej Erik,

ja precis så menar jag ... Ham Radio Deluxe och laptop. Kan bara hålla med dig om det trevliga med den här lilla "stora" radion, mycket radio är det. Jag har haft min i rätt exakt ett år och kört mer än 3000 qso med den. Den har fungerat klanderfritt och jag har släpat med den på en och annan resa (många alltså ...) och kört på allsköns trådar.

Har plöjt både Svenska och Engelska manualen ett antal gånger och hittar fortfarande nyheter att utforska. Precis som du säger så finns det ju massor att prova i alla olika menyer och inställningar. Jag lutar också lite åt att du har någon inställning någonstans som blivit fel. Har du provat att göra en fullständig re-set på radion och sett vad som händer?

/Johan

Jag tänkte prova en reset. Nu upptäckte jag dock till min fasa att DC kabeln till riggen blev kvar ute i stugan:( Jag rapporterar framöver när jag har testat det så får vi se om en "reset" löser problemet.
 
Tjena

Jag har inte märkt någon tendens till slöhet när jag justerar frekvensen med DSP/SEL-ratten. Får kolla mer noggrannt nästa gång jag kör kortvåg.
 
SA0BTZ - Problemet på min FT-450 var att frekvensen/minneskanalen på display:en inte riktigt hängde med vid snabbt rattande av DSP/SEL. Det verkar dock som om det var kyla (eller kanske fukt) som orsakade problemet. Jag har radion förvarad ute i sommarstugan där det är ouppvärmt långa perioder. Nu tog jag hem radion till lägenheten och värmen och "felet" verkar ha försvunnit.
 
Aha ... bra att du knäckte problemet. Jag har letat och letat i menyerna och handböckerna för att försöka hitta någon inställning som skulle kunna ha något samband med frekvensvisningen och vara en ledtråd till lösningen på ditt problem :)

Ja det är ju egentligen en klassiker det där med sega displayer i låga temperaturer, kan säga att jag hade en handapparat med mig ute i vintras. Var kallt då, riktigt kallt! skulle försöka scanna lite efter radiokommunikation mellan handapparater här i skidbackarna. Efter ett tag så var displayen som sirap ... där borde jag ju kopplat till dina problem, tänkte bara inte på att din FT-450 kunde stå kallt :)

73 /Johan
 
Back
Top