Review av HF-P1 portable HF antenna

SM7UZY

Well-Known Member
En kort review av den tyska antennen HF-P1, som är i likhet med Super Antenna MP1.

Så varför denna antenn? Redan från början vet vi att detta är en kompromissantenn och går inte jämför med en dipol eller liknande. Men efter min korta test, så fyller den en bra funktion för dem som inte kan sätta upp antenner. Mer om detta senare.

hfp1_2.jpg

Jag testade antennen långt utanför störobjekt i stan för att få en bra referens att utgåifrån. Jag satte den i direkt jämförelse med min inverted-vee 20/40m antenn, vilket jag vet fungerar riktigt bra. Det är min absoluta bästa fältantenn, och jag visste den skulle vinna med hästlängder. Radion är en 817.

hfp1_1.jpg

Jag körde antennen i sitt original med skruvfästet som följde med, inte med ”stativet”. Och, för er som känner till denna modell så är dess counterpoise i minsta laget. De skall man egentligen byta ut direkt. Men jag ville testa allt i original först.

Jag kommer göra mer noggrannare testet framöver när vädret blir bättre. Både med ”stativet” (tillbehöret), andra counterpoise, höjder etc.


Kort svar om antennen så ligger den ca 2-4 S-enheter lägre i RX beroende på stationer och riktverkan etc. samt att det är en klar hörbar skillnad mellan antennerna. Starka stationer hör man även om det blir mer burs med HF-P1an. Svaga stationer kan bli svåra att uppfatta, men, jag vill trots allt säga att de når fram. Ett fåtal gånger hörde jag inte svaga stationer alls, medan de gick nätt och jämt fram på dipolen. Det är ungefär densamma när det gäller sändningen. Ibland bättre, ibland sämre. Självklart var det contest, så jag är inte helt nöjd med min TX test. Men det kommer längre fram.


Så varför antennen?
Jag som inte kan sätta upp (fasta) antenner i stan så tänkte jag ge denna ett försök. Jag har provat en hel del lösningar, vilket inte gav något bra resultat bland alla störningar etc. Så hur är antennen i en lägenhet mitt i stan?

Här kommer jag jämföra den mot en 20m dipol, en långwire (12.49m) och en spiralantenn, alla inomhus med ”bra” placering. Av dessa tre fungerar dipolen bäst, sen långwiren. Spiralantennen var katastrof, så den åker ur direkt.

Jag har testa olika stationer och ATUs, 135 ger bäst resultat. 450 och 817 är i samma nivå. 817 med sina 5 watt ger såklart sämst resultat i TX.
hfp1_5.jpg


Vi möter samma resultat här, HF-P1an är svagare, men inte mycket! Vi pratar om 1-2 S-enheter mot dipolen, om ens det då den kan jämföras med den många gånger. Ingen av de tre antennerna når fram med WSPR, hur än mycket jag provar! HF-P1 har kommit fram nån enstaka gång, men det är inget att hänga upp i julgranen precis. Men vad händer då om vi slänger ut den genom fönstret, vilket var hela tanken från början med denna antenn. Och vipps öppnas en helt ny värld upp. Självklart kan jag inte jämföra den med min stora fan-dipol antenn, men den tar ju också upp hela trädgården, och något sådan alternativ finns inte i stan. Så.. slutsatsen är att denna är min bästa lägenhetsantenn än så längre.

Vill jag bara lyssna så funkar den med sitt stativ ståendes på golvet med lite counterpoise gömda här och var (fast installerade). Det går givetvis sända med den där jag får mellan 1.1 - 1.3 i SWR mellan banden, utan tuner. Vill jag ta det ”seriöst” så slänger jag ut den genom fönstret.
hfp1_4.jpg


Nu låter det som en superantenn... och det är det inte. Man blir missnöjd med den om man sitter i en lägenhet utan balkong, utan antennmöjligheter etc. om man är vann med att köra med en bra antenn. Men... Det är trots allt en ”bra” kompromissantenn som tar extremt liten plats då den är vertikal (om man gömmer counterpoisen här och var längs väggar, bakom möbler, under mattor etc. Mina syns knappt då de är vita). Och vill man ha det bättre, så slänger man ut den genomfönstret när man kör radio.

Med detta sagt, så är det en ”bra” lägenhetsantenn, som man både är missnöjd med då den inte är tillräckligt bra, men samtidigt blir man nöjd med då den fungerar trots omständigheterna. Man kan ju trots allt köra HF! Och bättre blir det genom fönstret. Men är man vann med en bra antenn blir man missnöjd, det kommer man inte ifrån! Men en dålig/OK antenn i dess omständigheter är klart bättre än ingen alls. Att den tar liten plats och kan ”gömmas” rätt bra är ju bara plus.

Har man sedan balkong öppnas helt nya vägar upp! MEN, tänk på, denna är inte vattentät och skall inte vara ute i oväder konstant (nån gång under fältkörning funkar), men inte permanent.


Men den har även andra fördelar, och det är att den fungerar ”bra” som en liten fältantenn som man får upp snabbt och tar liten plats (som var en annan punkt varför jag valde denna), för att inte nämna att den tar liten plats i väskan (jämfört med en ”mast” som man måste släpa med för en inv-vee). Longwire vinner här då den tar ännu mindreplats (ingen väska, ingen mast) samtidigt som en sådan fungerar bättre än denna HF-P1. Dock måst man ha en ATU till en longwire, så den tar större plats tillslut, varför vi kommer till nästa punkt och det är att man inte behöver någon ATU till antennen då man justerar detta på den. Bra både ute på fält och hemma för dem som inte har en tuner! Sen att den pallar 100 watt (150 enligt tillverkaren) är ju klart ett plus det också!
hfp1_3.jpg


Så efter dessa tester.. är detta en antenn som jag kan rekommendera att testa (för dem i lägenhet utan antennmöjligheter eller balkong)? Faktiskt! Den är enkel, lätt, snabb att ställa in (SWR) och är trots allt OK att använda i lägenhet (i fönstret). Men förvänta dig inga superresultat, men du kommer kunna köra en hel del radio på den. Ca 1500 spänn från Tyskland (http://www.difona.de/f_k_s.php?&language=en&ID=529&typ=portabel&geraet=antenne&qrg=kw) för antennen, tripod, väska, inkl. frakten. 2 dagars leveranstid.

Jag kommer göra en hel del tester med denna antenn framöver, både i fält och i lägenheten, för jag vill få den bättre. Tråden kommer att uppdateras.
 
En riktigt utförd amatör-test.
Den ger vid handen hur man uppfattar funktionen utan massa konstiga db hit och dit.
Ett ärligt jämförelsetest.
Jag följer med stort intresse kommande tester.
 
Tänk bara på att inte utsätta dig själv eller andra för höga fältstyrkor, lätt hänt med antenner monterade allt för nära.

Annars var det en intressant rapport.
 
Jo, med tanke på SM0KBW inlägg och den mätning som gjordes för en tid sedan av Ångpanneföreningen gällande fält i närheten av en amatörradiostation.
Det finns ju krav och mätningen skulle väl utmynna i krav och rekommendationer. Det lär stå en del i saken på SSA hemsida.
Nu utsätts ju endast radioamatören för strålning just detta fall, men även det gäller ju krav, regler och rekommendationer, även en radioamatör är ju en människa.
Så frågan från mig är om det följde med några specifikationer i saken med denna antenn????? Dvs om tillverkaren är införstådd med saken, för detta gäller ju hela EU, och vissa andra delar av världen oxo.

I handboken till de flesta radiostationer finns ju längst bak specifikationer om saken, säkerhetavsånd med vissa antenner, effekt och frekvenser etc.

För övrigt är det jättebra att det finns möjligheter att köra kortvåg som radioamatörer med såpass kela medel om inte boendet möjliggör detta. Bra även att SA0CNH gjort testen och inlägget!!!!!! Mycket trevligt!

de
SM4FPD
 
Om man använder en sån här antenn på balkongen till sin lägenhet är nog risken stor att man överskriver riktvärdena även för andra människor i huset, inte bara sig själv. Jag skulle gissa på minst 10 meter avstånd (radie) runt antennen i alla riktningar vid 100W uteffekt (från radion). Är radion, antennen eller något annat kopplat till el-nät (genom nätagg t.ex.) eller element så kommer dom utgöra del av antennen eftersom motvikterna ("jordplanet") är alldeles för korta. I så fall bör man nog ha 10 meter skyddsavstånd även till el-nät och element i hela huset, det är nämligen väldigt svårt att veta var fältstyrkorna kommer vara höga i det fallet.

Så länge det atmosfäriska bruset ligger högre än radions brusgolv (och det gör det nästan alltid även med väldigt dålig antenn på 80 meter) så spelar det inte så jättestor roll hur bra antennen fungerar egentligen (eftersom brus och signal dämpas lika). S/N-förhållandet blir ändå det samma. Vid sändning spelar det dock stor roll.
Om signalstyrkan vid mottagning var S4 lägre med den här antennen än en dipol är verkningsgraden på antennen alltså 4 x 6 dB = 24dB lägre än dipolen. -24 dB motsvarar knappt 0.5%, så vid sändning strålar den alltså ut 0.5% av det dipolen gör. Du borde alltså kunna köra dipolen istället och sända med 0.5W istället för 100W och få samma resultat :)
 
Ah, förstår kanske inte riktigt vad du menar Roy,,,

Men det KBW och du nämner om RF, fältstyrka, antenner, och risker är ju något som amatören självklart måste ha bra koll på.
Ute på fältet som i UZYs rapport är det endast amatören som avnjuter radiovågorna i sin absoluta närhet. I trångbodda flerfamiljshus är det fler personer i den okontrollerbara zonen (på andra sidan väggen) och då är nog QRP nivåer på uteffekten att rekommendera.

Å andra sidan tror jag smart-telefoner som alla nu förtiden använder *ständigt* på lång sikt är betydligt skadligare, både psykiskt och fysiskt, än lite välkontrollerade amatörradioutsändningar i rekreationssyfte.

Ångpanneföreningen ? Kör de några ångpanner nu förtiden ?. Ånga skall respekteras och kan döda på sekunden ! ( Där råder inga oklarheter )
 
Last edited:
Jaa... några 100w vid balkong/fönster är nog inte att rekommendera. Både med fältstyrkan, men även för att störa. Själv kör jag runt 15-20w när jag har den i fönstret. Är nog mer rädd för att störa grannens TV eller nått än själva fältstyrkan.. man lever ju bara en gång så.. :)

Under denna test körde jag bara med 5w, så det kändes ok med antennen så pass nära. Nästa tester kommer jag köra mer, men då kommer den vara längre bort.
Jag spelade även in video under denna test, men filmen är inte "klar" än..

Angående spec... tja.. bedöm själva.. :)
hfp1_6.jpg
 
Ja med 5 watt så lär man nog få hålla i antennen för att märka något :)
Som du säger är nog risken för att orsaka störningar betydligt större än att någon utsätts för farliga fältstyrkor (vid rimliga effektnivåer). Möjligtvis indirekta skador genom att medicinska implantat kan störas. Men visst, kör man ragshew över RTTY med 100W ut så kan man nog i alla fall överskrida gränsvärdena även hos grannen. Om det sedan är skadligt eller inte tvistar de lärde över. Lustigt nog är folk mer rädda för en antenn 30 meter bort (spelar ingen större roll vad den är till för) än för den nya fina trådlösa laddaren man har på nattduksbordet. Den strålar ju minst 5W (högst 50% verkningsgrad) RF hela natten, ett par decimenter från huvudet.
 
Det verkar vara själva fackverket man är rädd för. Sitter det tjugo mobiltelefonbasantenner på en skorsten, eller inne i ett kyrktorn, på en husgavel, så verkar det vara ofarligt.
Har för mig att man i USA använder cylindriska master, (rör) för att inte verka så farligt som en fackverksradiomast är....
Så vi ser hur man fått bort rädslan genom att bygga antennmasterna annorlunda....
Ja låt oss citera Karl Arne, " människan vill bli lurad"
Kan vi då konstatera att tillverkaren av antennen i fråga inte har en aning om vad som krävs av honom, dvs beskriva och förklara vilka fält som kan skapas och vad som finns reglerat i ämnet.

Att tro saker är väl knappast något radioamatörer skall ägna sig åt, varken tro att mobiltelefonens sändare vid örat är farligare, eller kanske ofarligare, än att man skall tro att 5 W är ofarligt kanske om man inte tar i den....
Ja vad jag menar är att vetenskap i ämnet tydligen saknas.

Trodde i min enfald att det omdebatterade mätningen som Ångpanneföreningen gjorde skulle utmynna i vetenskap....
Och EU:s regler i ämnet efter tiotals år skulle ha utmynnat i kunskap hos tillverkare.

Jo det finns ångpannor, museeångmaskiner som körs, museieånglok som körs. Men dt är knappast det huvudsakliga som ÅP sysslar med numera, utan tryckärl, och andra konstruktioner. De har även en del utladsprojekt, som konsulter i den mesta teknik..

de
Roy
 
EU:s gränsvärden för strålning bygger på försiktighetsprincipen, dvs. det är de högsta värden vid vilket det i princip är bevisat att det _inte_ skadar någon. Därför kan de ibland tyckas litte väl snålt tilltagna. Lustigt nog gäller inte försiktighetsprincipen vad gäller kemikalier som t.ex. bekämpningsmedel och mjukgörare. Dom begränsas inte förns det är bevisat _att_ dom är farliga...

Givetvis ska man vara vaksam på såväl gränsvärdena för fältstyrkor från antennen och de störningar man skapar. Med en liten, dessutom asymetrisk, antenn på balkong eller i fönster är det uppenbar risk att man både skapar både störningar och för starka fält. Jag menar bara att det man antagligen märker mest av är störningarna.

Det vore ju väldigt trevligt att se tydlig märkning av antenner rent allmänt. Monteringsinstruktioner som förklarar hur eventuell jordning/counterpoise ska utföras borde ju vara minimum. Såväl hur fjärrfält (burkar ju gå att få tag på) som närfält vid korrekt montering vore också bra. Verkningsgrad i förhållande till fullstor dipol vore informativt också, inte bara F/B ratio eller "gain" (i förhållande till vadå?)
 
Om man inte vet, så får man iaf tro något, i sämsta fall tycka något.. @SM4FPD

I likhet med RF är överhettad ånga osynligt tills det kyls ned och kondenserar.. Så mycket vet jag :)

Och 5W HF märks när det stinger en i tummen..
Medans 380 V AC får en att flyga ett par meter vid närkontakt. @SM0XHJ
 
Last edited:
Härliga bilder med utsikt havet, Blå himmel o solen skiner. @SM7UZY ( Stockholm verkar ha patent på gråmuliga dagar. Climate change eller SMHIs fel ? )
Din katt gillar FT-450n

Och antennen går att tuna upp till UHF,, Provat ?
 
Jo 5W HF känns, och 400V 50Hz dör man lätt av. El är inte att leka med, speciellt inte om man är amatör ;-)

En tanke bara. Istället för att köpa dyra antenner med extremt dålig verkningsgrad, varför inte köpa någon av alla QRP-rigg-byggsatser med inbyggd tuner och köra med inverted-v-antennen? Blir totalt sett mer effekt ut i luften, mycket mindre att släpa på, och går att köra flera timmer från en packe R6-batterier :)
 
Last edited:
Din katt gillar FT-450n@SM7UZY
Jodå.. hon snurrade alltid på VFOn.. Mycket störigt. :( Men tur att det finns en lock knapp.
cat1.jpg

cat1.jpg


Och antennen går att tuna upp till UHF,, Provat ?
Provade lite snabbt nyss med antennen på bordet med sitt "jordplansstativ" (3 st 30cm), och UHF fick jag inte alls att fungera. VHF.. vet inte hur jag skall tolka det, men radion visar 1.1 och SWR mätaren (externa) 2.1. De skriver att antennen skall vara 46cm lång på VHF, men bästa värdet fick jag på 64 cm. Nu står den inomhus på bordet, men ändå fritt. Så dessa världen vet jag inte hur jag skall tolka.

En tanke bara. Istället för att köpa dyra antenner med extremt dålig verkningsgrad, varför inte köpa någon av alla QRP-rigg-byggsatser med inbyggd tuner och köra med inverted-v-antennen? Blir totalt sett mer effekt ut i luften, mycket mindre att släpa på, och går att köra flera timmer från en packe R6-batterier :)
Anledningen varför jag testade denna är för att använda den i lägenheten, både inomhus och vid fönstret. Inte i första hand ute i fält, även om det är en option i vissa lägen.
 
Har en MFJ902:a som jag har med mig ut om jag kör portabelt.
Den var dock bedrövligt ihopsatt, var tvungen att löda om flera
lödningar på omkopplaren/spolen.

Har monterat in en liten swr brygga av Tayloe typ och använder bypass
omkopplaren till att koppla in den. Har även bytt ut balunen. Tycker att
den numer är en hyfsad tuner, men kör allt för sällan portabelt.
 
Har en MFJ902:a...
Det var en liten nätt sak. De har en mobilversion med SWR mätare som jag funderade på innan. Men jag är skeptiskt och försöker undvika MFJ helt och hållet. Kvalitén är.. jaa. du sa det själv..
Tycker det enda man hör om MFJ är dålig kvalité och dåligt ihopsatt. De är ju inte direkt billiga heller! Så frågan är hur detta kommer sig.. Och folk klagar på kinaprylar.
 
Gjorde en WSPR test igår (med 450) i lägenheten.
Av alla dessa kunde jag endast ta emot två av dem, antagligen på grund av alla störningar jag hade, de låg på S9-10+.

ft450, 5w, kl. 22-23 tiden. 2 stationer hörda av samtliga.
hfp1_7.jpg


Antenn var placerad inomhus på golvet med sin tripod, dvs. där jag har den normalt när jag inte slänger ut den genom fönstret. Det är inte original counterpoise, utan jag kör med FK1.5. 3 st 3.5meter, 2 st 5.5 meter, 1 st 7 meter och 1 st 10 meter som går runt i rummet intill väggar, under mattor etc. så de inte syns.


Körde även två tester idag vid 10-12 tiden (en med 450 och en med 817), och då hörde jag desto fler. Men jag har mycket mindre störningar nu är mot kvällen. Nu ligger de på S4-5 på 817 och S6-8 på 450.

ft817, 3-2,5w, batteridrift 12,0v (vid TX), kl 10-11 tiden. Ca 45% hört och 55% hörd.
hfp1_8.jpg


ft450, 5w, kl 11-12 tiden. Ca 35% hört och 65% hörd.
hfp1_9.jpg



Så vad tycker jag om antennen så här långt?
Fortfarande, det är ingen drömantenn som man längtar efter. Det är kompromiss rakt igenom och den är ”dålig” jämfört med min fan-dipol. Men åter igen, här i lägenheten där det inte finns några som helst antennmöjligheter så är den helt OK! Jag har fortfarande inte hunnit testa den fullt ut, så inte på fält, så det kommer.

Om jag jämför original counterpoise (4x3meter), tunn tråd mot dessa FK kablar (ovan) så är det som natt och dag (såvida det inte var extrema konditioner igår), för jag hörde många stationer jämfört men innan.

Men, kollar man WSPR under dessa tester, både igår och idag så går antenn fram i alla fall, helt OK i min meningen med tanke på att den står inomhus, 1 meter från väggen med möbler och annat bråte runt om kring. Den går bättre ut än vad jag får in. Igår under kvällen med alla störningar så var det katastrof, i alla fall under RX. TX var bra. PSK-X gick fram igårkväll. Likaså voice utan problem, men inte WSPR.
 
Back
Top