Rimligt pris för en modern transceiver baserad på SDR teknik?

Discussion in 'Allmänt om Amatörradio' started by SA0AND, Nov 14, 2017.

 1. SA0AND

  SA0AND Well-Known Member

  Numera kan man köpa SDR mottagare som täcker både HF , VHF/UHF frekvenser till ett mycket billigt pris.
  Den senaste tex Airspy HF+ för 230GBP (Moonraker i England).
  Funderar därför vad som skulle vara ett rimligt pris för en modern sändare/mottagare (Transceiver) för
  amatörradio bruk?
  Är det verkligen rimligt att tex IC-7610 skall kosta ca 3600GBP , FLEX-6400 2000GBP och ANAN-7000DLE 3100GBP ? Alla priser från ML&S England.
  Eller är vi radio amatörer lättlurade?
   
 2. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Skulle en IC-7300 passa dig i pris!? Eller hur mycket är du villig att betala för en ny RX/TX och vad ska den innehålla?

  - Det handlar nog inte så mycket om att vara lättlurad..

  /Sven.
   
 3. SA0AND

  SA0AND Well-Known Member

  Hej Har redan en IC-7300 som jag är väldigt nöjd med. Tycker bara att prissättningen verkar lite märklig.
   
 4. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Jag har också tänkt den tanken, en tranceiver känns lite för dyr.
  Vilka delar i en SDR-tranceiver är det som driver upp kostnaden?

  Tänk om man kunde ta en billig äldre HF-tranceiver och konvertera den till en SDR-dito.
  Vad skulle krävas för en sådan modifiering?
   
 5. SM5AKU

  SM5AKU Janne i Vingåker

  Tror inte att det har så mycket med lättlurad att göra. SDR, DSP o digital-nånting har blivit modeord och kittlar nyfikenheten och köpesugenheten hos många. Tillverkare/säljare hänger på och kan sätta priset högt, även om lådan iofs kanske inte är så märkvärdig. Om sedan någon betrodd "revieware" kollar under locket och kommer med invecklade lovord, så är marknaden välgrusad. Förmodligen är det så, att SDR-saken är billigare att tillverka än motsvarande analoga radio. Om det nu finns några analoga att jämföra med; t.ex. dyra fina VFO'n från förr är nu en enkoder med tillhörande mikroprocessor.

  Vi är nog lite offer för att många rattar och funktioner betyder "fin maskin" och det som förr var en radio numera är en förströelseenhet som är ball att berätta om på banden.

  Att göra en SDR-apparat av en alldeles normal, lite äldre maskin, låter knepigt. Vad finns i burken som går att återanvända och inte ersätts av digitalfix? Nätdel, LF-del, bandpassfilter (inte kristall-dito) och vad mer?

  Törs man nämna att de burkar jag trivs bäst med är en gammal Drake 2B/2BQ mottagare och en Ten-Tec Paragon?
   
 6. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Jag vet inte säkert men jag tror att bandfilter och slutsteg hör till dom dyra delarna.

  Om en SDR-RX kostar 2500:- så kostar ju trancievern 25000:- så vad är det i TX-delen som driver upp priset?
  Det mesta är ju digitalt fram till slutsteget.
  Jag önskar mig en "knapp och rattlös" SDR-tranceiver att användas som remote-radio men dom är för dyra när dom inte ens har VFO-ratt.
  dvs. dom är ju inte riktiga radioapparater:)
   
 7. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Nu är det väl lite skillnad på SDR och SDR. De billiga som är baserade på en blandare som genererar en I/Q signal
  som sedan tolkas av en dator eller en "låda" som fyller samma funktion.

  Vad jag förstått så är dessa dyra riggar baserade på en annan tecknologi där man med hjälp av en FPGA samplar RF
  direkt och all DSP sker sedan inne i "burken".

  Antar att även utgående signal skapas direkt och att den sedan bara förstärks och filtreras.

  Filter bör ju vara något som man måste lägga ned mycket arbete på för få den ren vid sändning och antagligen behöver
  den även bra filter på ingången.

  Sedan är det väl den råa data kraften som behövs för att få en bra dynamik som kostar:

  Detta förutom att man naturligtvis alltid sätter priset så högt som man bara kan
   
 8. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Produkter med liten kvantitet i modellserierna blir oftast dyrare än sådant som kan massproduceras.. - Utveckling och design kostar och måste hämtas igen på försäljningen, annars blire konkurs..

  /Sven.
   
 9. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  En radioapparat, består till skillnad från en SDR sticka av en snygg låda, ett chassi, en massa rattar, pottar, knappar, enkoders, bildskärm eller skala, kanske en S-meter, och inte minst en massa kontakter, uttag för mik, tillbehör, yttre antennavstämmare, kanske den har inbyggd antennavstämmare med en massa reläer och motorer, inte minst vridkondingar. För att få bra prestanda krävs någon form av förselektion ville sällan en billig SDR har. Sändaren behöver hög effekt, dyra sluttransistorer, och en bank med LP filter och reläer. Den är ofta utrustad med skydd mot statiska urladdningar. Särskilt låda och en massa kontakter kostar en rejäl slant, liksom utvecklingen apparaten.
  Känslan att ratta måste finnas vilket kräver en bra enkoder som VFO.
  En SDR att koppla till en dator, kräver just oxo en dator och den är ju inte gratis även om den ofta finns, men måste i detta fall räknas in.

  En radiostation, en transiver, är oftast CE-märkt, eller bör vara CE-märkt för att få användas som just radiostation i EU, har krav på elsäkert, krav på EMC, Rhos, och R&TTE typning. Sådant kräver en stor mängd EMC komponenter bl.a. varje kontakt, vartenda stift, måste vara avkopplad med sådana saker. Den behöver heller ej dator för att kunna användas.

  SDR stickan har varken LF del, LF-filter, mikrofonförstärkare, compressor, S-meter......

  Ser vi på de finare radiostationerna, och dyrare, så önskar man sig höga prestanda av dessa och då duger inte en DDS syntes utan det krävs en omsorgsfullt dimensionerad PLL syntes i första blandaren.

  Sett till detta, som bara är en del av skillnaderna, är en bra radiostation billig! den är dessutom lätt att ta med ut i bil, tält, etc utan en massa sladdar och drar mindre ström.

  De
  SM4FPD
   
 10. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Ja just detta innebär en massa mekanik och i dag är mekanik dyrare än elektronik därför bör en avskalad och "rattlös" SDR-tranceiver vara billigare än en "riktig" radio med samma prestanda.
  Tyvärr är väl HAM-marknaden för liten för att detta ska få genomslag på priset.
   
 11. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  SM0HXO är inne på rätt spår tycker jag.
  Utveckling och design tar tid och tid är som bekant pengar.

  För ett stort företag som ICOM är till exempel en EMC-provning inte en så stor utgiftspost i det stora hela som det är för ett litet företag med en liten serie, då måste den kostnaden fördelas då på en liten serie apparater istället för en herrejösses stor serie.
  När det kommer till produktion så köper ICOM in kanske rullar med 1 000 000 kondensatorer på 10nF i storlek 0604, en liten fabrikant köper kanske 100 000 åt gången till sin P&P-maskin det ger en otroligt stor prisskillnad om man köper många 13" rullar eller några få 7" rullar.

  Om en liten fabrikants radio med motsvarande prestanda, vare sig den har rattar och LCD-ruta eller inte, skulle vara billigare än en IC-7300 så är den antingen för billig eller så är IC-7300 för dyr.
   
 12. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Hur många olika tillverkare, brands, finns det idag och som tillhandahåller SDR-baserad RX/TX för amatörradio? - Sedan är det ju också och som -FPD påtalar, låda - chassi, m.m, och som jag tycker är viktigt för ren trivsel med utrustningen..

  /Sven.
   
 13. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Så ICOM gör så många radioapparater att de köper en miljon kondingar av ett visst värde? Här fanns det djup kunskap må jag säga.
  Nå antalet är en sak, var de skall sitta och om de överhuvudtaget skall sitta avgör nog mer priset.
  Vi ser bara hur man kan spara ganska mycket på priset genom att göra icke CE-märkta apparater av samma typ för marknader som inte har krav på exvis EMC. Varje stift i tillbehörskontakter är avkopplade och kräver sin EMC-kodning och, eller sin EMC-drossel. I en trx kan det skilja på 100 komponenter eller fler.
  Samt hur man kan spara på komponentkvalitet till länder med låga krav på garanti, i EU krävs upp till 5 års garanti eller funktionsgaranti, = dyrare kondingar.
  Andra länder utan utvecklat konsumentansvar och garantikrav byggs med billigare kondingar och radion självdör tidigare.
  men som sagt en radio består av mängder av mekaniska delar som skall konstrueras och beställas, stansas, bockas, borras, gjutas, planas, fräsas, gängas och slutligen skruvas ihop= dyrare än ett litet kort i en plastlåda med en USB plugg.

  Vi skall även jämföra med var en radiostation kostade förr = astronomiska summor jämfört med idag.
  Men då satt människor med en radiotång och pillade in motstånd och kodningar i små lödöron och sen lödde, för hand....
  Ej att jämföra med ett litet maskingjort kort i en liten plastlåda med USB kontakt.

  En "riktig" radiostation kräver att dess prestanda och funktion verifieras, till det krävs en kontrollavdelning, dyr instrumentpark.

  Typgodkännandet är ett extremt stort arbete även för stora tillverkare som ICOM. Kan ta ett år eller mer.

  Det som är dyrt idag är nog mer mobiltelefoner, av vissa fabrikat som kan kosta närmare 6 - 10 tusen och till det kommer månadsavgifter på 2 - 5 tusen per år.

  Vi kan köpa en liten USB plupp och få TV på datorn, för 500 kr. Men en riktig TV kostar 3-5 tusen kr. samma sak???

  De
  SM4FPD
   
 14. SA5PMG

  SA5PMG Well-Known Member

  Enda köpeamatörradion jag äger en kinesisk handapparat för 500kr men jag tycker inte 13-14000 för en ICOM-7300 är dyrt på en så pass specialiserad produkt.
  Övriga kostnader som inte direkt ha nämnts är marknadsföring, manualskrivande och översättning, organisera service och utbilda dem osv...

  Själv tycker jag det vore intressant att se materialkostnaden på en modern SDR för att kunna bygga en själv. För mottagardelen kan man höfta till med 2500kr för det kostar en SDRPlay2 t.ex. Visst det är pris till slutkund men som enskild byggare köper jag ju bara enstaka komponenter och inte hela rullar så.... Hur som helst så är det då cirka 10kkr kvar för sändardel med slutsteg, filter, antenntuner, systemövervakning osv. Man borde komma långt med hälften.
   
  SM7DYD likes this.
 15. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Ja det vore intressant. Då fick man se vad som är kostdrivande av komponenterna.
  Det tror jag med.
   
 16. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  En kompis som arbetar med elektronikproduktion brukar uttrycka det som "de tre K'na" Kapsling, Kontaktdon och Kondensatorer (han menar större elektrolyter)
   
 17. SA5PMG

  SA5PMG Well-Known Member

  Tja, i min branch (digitaltvboxar) är det i år minnespriserna som ökat enormt, både RAM och flash. Kanske inte det som får upp kostnaden för en SDR-radio men min lärdom är att optimera mjukvara till att ta mindre plats är ett hantverk och mycket dyrt.
   

Share This Page