Robotklippare som INTE stör, har du tips?

Discussion in 'Störningar' started by SM5OCI, Jun 15, 2017.

 1. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Tack för ba info Håkan!
  7 eller 8 kHz, är det en underbärvåg tro? Och att det finns en CW som fungerar som bärvåg??? Kanske vid 50 - 500 kHz
  För 8 kHz även om den är fyrkantvåg borde väl inte innehålla så starka övertoner att de hörs upp i MHz området.


  De
  SM4FPD
   
 2. SA0CNH

  SA0CNH Well-Known Member

  En bra 4 kantsvåg består av oändligt många sinusvågor... så jo
   
 3. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Ja, LP filter har jag funderat på, det ska monteras så snart som möjligt, tänker lägga bryt frekvens runt 2Mhz då jag antar att man inte får påverka fyrkant vågens utformning, lägger man på ett för snävt filtret så omvandlas fyrkants vågen till sinus och det kommer garanterat inte klipparen o gilla.

  Min klippare har hela tiden kontakt med slingan vilket gör det att stänger man av strömmen till laddaren eller bryter slingan så stannar klipparen direkt.
   
 4. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Jo det är sant att en bra fyrkantvåg består av väldigt många övertoner. Men i detta fall har man säkert inte lagt ner kraft på att skapa en perfekt fyrkantvåg. Lika lite kraft som att göra den övertonsfri, dvs med ett filter så den blir en sinusfrekvens. Det blir säkert vad det blir bara. Filter kostar kronor.....eller kanske en hel dollar.
  Inte ens den finaste HiFi förstärkare, med effektbandbredd upp till många MHz, orsakar övertoner om den överstyrs så att musiken blir fyrkantvåg, dvs stör radio.
  Det är därför jag misstänker att det finns en "riktig" bärvåg med underbärvågor 7 eller 8 kHz som i sin tur innehåller data, dvs pulser.

  De
  ÄssÄmFyraFotPeDahl
   
 5. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  Det kan vara olika för olika fabrikat men vanligt är en effektFET som "nycklar" slingtråden med fyrkantvåg 7-8 kHz raka flanker inga filter. Med slingan på vcc. Då blir det övertonsrikt...
   

Share This Page