Tips från TRADERA Blocket etc

Om det varit någon annan apparat (icke amatörradio) av samma ålder och med samma nypris skulle den legat i soprummets elskrotbinge, eller sålts för en hundring.
Det absolut roligaste är när man ser annons där radion dessutom är trasig ovanpå 30års ålder. Och de vill likväl ha lika mycket betalt som om den vore bara något år över garantiperioden.
Förstår inte hur en del tänker.
Jag anser t.ex att normalpris för 271 o 471 bör ligga runt 1000:- för hel radio. Lite högre för finare ex o högre effekt etc. Det är en åttiotalare och inget annat. På ett band/trafik som är utdöende.
Känns som många fnyser åt min idé om prisbild.
Samtidigt finns det folk som köper till detta högre pris och därmed legitimerar detta.
Knepig värld ;-)
 
Ett litet nostalgi tips.
http://www.tradera.com/item/302069/279745353/drake-ssr1-trafikmottagare DRAKE SSR-1
Själv köpte jag en sådan i min ungdom, måste ha varit tidigt 70 tal.
En heltäckande kortvågsmottagare var något alldeles extra på den tiden. Mycket pengar, jo minst en månadslön....
Jo visst var den brukbar, jämfört med min dåvarande TRIO 9R59 var den helt fantastisk, jämfört med TRIO R-599 jo även på 25 - 30 MHz var den brukbar. När man började kolla de kritiska sakerna, som att samma sigs hördes på några MHz upp ner, så blev man förstås lite mer besviken och krävande. Det var ju en Barlow Wedley loop, och då krävs en smal preselektor för att slippa höra samma under många MHz. Läropengar. Skall knappast jämföras med en DRAKE SPR-4 som var samtida, men en högre klass...
En fantastisk inkörsport till kortvågens mysterier var det i alla fall, särskilt som ägandet var under en av de kraftigare solfläcksmaximumen. Massor av sigs på 24 - 30 MHz , inte mist var 11 meters rundradioband livligt aktivt på den tiden, att höra HCJB med 100 W på 25,790 MHz med 59 var stooort.
Att renovera upp en sådan RX idag är ett kul projekt, men jag skall inte.....

Det vore kul att höra någon annan har en story om en sådan mottagare?????

De SM4FPD Roy
 
Känns som många fnyser åt min idé om prisbild.

Jag har en bekant som är SAAB fanatiker, jag anser att en fräsh SAAB V4 ska kosta 5-10 tusen, och en otroligt bra bil kanske 5 tusen till.

Det är vad han betalar för renoveringsobjekten.

Jag har gett honom två av mina överblivna SAABar (90tals 900), han visade mig slutpris på över 100 000 för några 90tals SAAB 900 turbos på någon "veteranbils site"

Det är nog så att bruksvärde och samlarvärde ska vara totalt olika.
 
Jag har en bekant som är SAAB fanatiker, jag anser att en fräsh SAAB V4 ska kosta 5-10 tusen, och en otroligt bra bil kanske 5 tusen till.

Det är vad han betalar för renoveringsobjekten.

Jag har gett honom två av mina överblivna SAABar (90tals 900), han visade mig slutpris på över 100 000 för några 90tals SAAB 900 turbos på någon "veteranbils site"

Det är nog så att bruksvärde och samlarvärde ska vara totalt olika.
Samlarobjekt kan få en sådan prisbild, det är sant. Det gäller föremål som är unika eller udda på något sätt.
Möjligen kanske några modeller av våra åttiotalsradio klassas som det en dag. De standard icom yaesu etc är ju inte sådana ännu.

/Peter
 
Jo de är en prydnad för projekt boxen (vaddå junkbox?) å säljaren MWAVE en Gentleman. Jag har laddat förrådet med 5 tror jag det är ... Bör inte saknas i någon välsorterad projektbox :)
 
Här har vi ett fynd oxo.
http://www.tradera.com/item/302072/285051893/icom-keps-skyddar-dig-om-oonskad-stralning-
En äkta ICOM keps.
Vi delade ut stora mängder av dessa på utställningar årsmöten etc. Då gratis.
Det kunde gå flera hundra på en dag. Så det lär finnas många "där ute". Obs kepsen skärmar enbart synligt ljus, ja ok då, lite i IR och UV-området oxo..
Många av våra kunder, radioamatörerna såg till att förse sig så det skulle räcka livet ut. Det kunde hända att någon tog sig tio, eller kanske fler, när vi inte såg. Men man har ögon i nacken......
Men klart, delar man ut reklamsaker gratis så blir det ju så.
Godis var väldigt populärt, och många sprängfyllda fickor gick ut från våra utställningar, det hände att man gick flera varv efter att ha tömt fickorna i bilen....10 kg förpackningar med godis kunde ta slut på en timme.
Men roligt var det att träffa alla glada radioamatörer.

de SM4FPD Roy
 
Hur tänker man?? När man har samma pryttel både på TRADERA under auktion och på DX-Radio.
Ser att det då och då förekommer.
Hur tänker man då?


de
SM4FPD
 
Tror att en del inte är medvetna om att tradera auktion är bindande, dvs man kan inte välja acceptera ett vinnande bud eller inte. De blandar ihop aktion och säljsidor.
Ungeför som det känns vanligare att personer på blocket tror de kan få fantasisummor för sina grejer. Har sett många annonser där priset är högre än i butik bara för att de en gång i tiden betalade mer.
 
Jo det är väl samma tänk som när någon annonserar på DX-Radio med "säljes till högstbjudande", utan att ange när auktionen slutar eller hur den går.
De
ÄffPeDee
 
Lite klent med inlägg i den här tråden.
Det borde finnas många trevliga saker att tipsa om.

Här har vi en fin IC-718, http://www.tradera.com/item/302072/289480853/icom-ic-718
IC-718 är en av ICOM:s billigaste HF stationer, dock väldigt underskattad.
Den har bra byggkvalitet, ser bra ut, definitivt inte billig plastgjutning av fronten, glasfiberkort, bra mottagare och en robust sändare med fläkt.
En riktig arbetshäst. Ja den har klen högtalare och förtjänar en yttre sådan och låter då mer och större.
De modifieringar som kan och bör göras är i första han at få AGC lite långsammare, (en kodning löds in). Annars finns kristallugn och en LF- DSP at pilla in.
Med det stora CW-filtret blir den en skarp Morse station.

En beg IC-735, modellen har minst 30 år på nacken, men är fortfarande strong.
http://www.tradera.com/item/302069/288929633/saljes-icom-735
Rekommenderas! möjligen kan man få byta trimkondingar i en sådan radio.
Lättjobbad, robust, driftsäker. Men visst kan det finnas skruvade exemplar som är ett stort projekt att få till originalskick.
Varligt är att man skruvar upp effekten till max, även på AM som då låter illa......


De
SM4FPD
 
Roy, vilken trimkonding rekommenderar du till IC-735-an?
Går det bra med denna modellen och i så fall, gul eller grön?
 

Attachments

  • 2-22 pF.JPG
    2-22 pF.JPG
    13,4 KB · Views: 6
Ja det bör gå, men helst borde den ha ett lägre maxvärde. Så den vita har jag för mig är bra. Och de brukar hamna halvvägs, så de grön hamnar då på 1/4.
Man behöver inte ha olika för varje VCO.
Philipstrimrarna är väldigt bra, har använt dem i 30 år utan fel. Detta trots att de ser enkla ut med enbart mässing och plast som material.
Hos BHIAB finns det dock keramiska trimrar kvar, även de är bra. Max värde på 10 - 15 pF är att föredra.
Kom ihåg att även byta trimmern för referensoscillatorn OXO, den sitts mitt på PLL kortet, vid X1 . Den trimmar PLL till rätt frekvens, och dålig kodning där kan få radion att hoppa i frekvens. Dvs det blir inte samma symptom som VCO trimrarna som ger brus.

Samma VCO trimrar gäller för en mängd ICOM station framöver från tidigt 80 tal i tid. Ja det gäller givetvis all elektronik som har dessa japanska plasttrimrar. Men den mesta sådan elektronik har återvunnits nu..... även andra fabrikat av amatörradio.

En gång för länge sedan hade ELFA Philipstrimrar med PTFE isolation, dvs Teflon, skitdyra, men jag testade dem. Samma problem efter bara någon vecka. Så dyrast är inte bäst, finast material inte bäst.

De plasttrimrar som ICOM använde, som var i allmänt i bruk i Japan från slutet 1970 tal till 2000, består av plast, silumin förtennad mässing och kanske fler metaller, möjligen är plasten sådan att den avsöndrar syra.
I vissa fall påstods att flussmedel hade trängt upp genom lödhålen och in i trimmern, det verkar mer osannolikt.

Komponenterna i en VCO är kritiska då de avstämda kretsarna har högt Q, med avsikt att ge en renast möjliga oscillator. Därför krävs bra komponenter, bl.a då trimmern.
I vissa apparater finns inga trimmar, man har dimensionerat de avstämda kretsarna för Oscillatorerna så noga att det inte krävs trimning. Billigare och bättre.........

Andra HF-modeller med samma trimkondingar är exvis IC-725, 726, 728, 729, IC-761, 765, IC-745, 751. Alla trimmas sen på samma sätt.

Skall man byta trimrar, försök inte löda av locket på VCO-burken, det kräver så mycket värme att allt smälter.
Löd istället bort hela burken, den sitter med 8 smala stift genom kortet.


Man kan behöva bocka benen på Philipstrimmrarna lite, samt tälj bort lite av vaxfyllningen för att få plats med dem.

IC-718 som jag nämnde som TRADERA fynd har inte sådana trimrar.

De
SM4FPD
 
kombo ???? Kul ord som jag inte vet vad det betyder??? För övrigt en fantastiskt komponentsats!!!!!


Här har vi en säljare som har en del kul grejer: http://www.tradera.com/profile/items/159171/kepler-22b se bla de gröna hopvikbara handmikrotelefonerna. Dessa är trevliga att sätta en 8 pol plug på och köra som amatörradiomikrofon, de flesta ICOM har LF ut på pin 8 så man får ljud i örat. Mobilt är det en fördel. Skithäftig i bilen....
Men säljaren har inte specat den, och luren finns med kolkornsmikrofon och dessa är då obrukbara. Har den dynamisk mik är den lämpad för ovanstående app. Ospecad är det lite dyrt med över 75 kr.
Andra grejer som hörlurarna som hänger löst i remmar över skallen är inte helt fel heller.

SM4FPD
 
Här har iv i alla fall drömradion för VHF amatörband: http://www.tradera.com/item/302069/289931228/fdk-multi-200-transceiver
En av de allra första frekvenssynteserna, som kom för amatörradio, (frekvenssyntes hade ju funnits länge på komradio då) ingen VFO bara dekadomkopplare inga kristallinköp alla frekvenser.
MULTI 2000, (inte 200 som auktionens rubrik, men det är ju lätt att missa en nolla).
Modellen gjorde sig känd genom att vara rationell och säden på flera frekvenser samtidigt, något vi idag inte finner, utan numera får man köra en och en frekvens. (ett jäkla jobb).
Hur illa det var vet jag inte utan tänker mest på dess rykte. Hur den var uppbyggd likaså vet jag inte.
Och inte minst frågan är om det verkligen var så illa som rykten sade.
Det är ju lätt gjort att en fjäder blir en hel höna. Och de som "vet" (läs inte äger någon och inte har råd att köpa) sprider ofta skit. Ja det hände ju innan ens IC-706 fanns ute.....
Nå det vore kul om någon vet lite mer om denna historisk sak????
Är den värd utropspriset tro?? Rengöring får man göra själv.

SM4FPD
 
Intressant att en gammal fälttelefon kan vara så intressant, http://www.tradera.com/item/2939/289429723/militartelefon-en-gammal-en
Visst de är kulturföremål, teknik-kultur om man så vill, och användbara som lokaltelefon utan att slitas ut.
Men ändå... Själv har jag tre liggande renoverade rengjorda och i plastförpackning, liggande för framtiden....
Men vad skall man ha dem till???
När barnen var små var de kul, /.../ ett tag..... Med 200 m DL-1000 i diket till grannen hade dom roligt. Mindre roligt blev det när han som klipper vägrenarna kom. 200 m DL-1000 i en sopsäck blev resultatet.... så stor kan den bli med lite trassel.

Nå vore kul att höra med forumet om någon använder fältapor eller har idéer om vad man kan göra med dom????
Kanske bygga ett linjeinterface till kortvågsriggen och fjärrstyra?

De
SM4FPD
 
Här har vi en klassiker, IC-765
https://www.tradera.com/item/302069/291879815/icom-765-sandare
Kanske han borde ha börjat med en tusenlapp lägre.
IC-765 var aktuell c:a 1989 - 1990, åren går.
En stor maskin rejäla kranar. Robust både mekaniskt och elektriskt. Lättjobbad för den som vill meka och med servicehandboken så kan man själv justera och laga.
IC-761 var föregångaren, men med 765 var det DDS i frekvenssyntesen som gällde. Därmed är den lite enklare uppbyggd och aningen renare spektralt. Erfarenheter som gjordes med utvecklingen av IC-781. Trimkondingarna byter man i VCO:erna på samma sätt som i många samtida japanska elektronikkonstruktioner, ett lätt jobb.
Det inbyggda hackade nätagget kan vara svårt att laga om det går hädan, i sådant fall finns det gott om plats för alternativ eller helt enkelt köra radion på yttre 12 V.
Antennavstämmaren funkar fint med 15 - 150 Ohm antenner dvs inte stegar och ändmatade långtrådar. Han nämner datorstyrning, det är CI-V som gäller i modellen, dock med färre funktioner är modernare riggar från IOCM..
Rekommenderas till ett rimligt pris.

De
ÄssÄmFyraFotPeDahl
 
Back
Top