Var hitta massamotstånd?

SM0BRF

Well-Known Member
Efter överslag i ett 3-500Z i mitt L7 slutsteg letar jag efter ett 2W massamotstånd med resistansen 0,82 ohm. Har surfat och ringt lite utan resultat.
Undrar fö vad överslaget kan bero på. Vattenfall har höjt nätspänningen så anoderna har nu 2900V i tomgång, men det ska ju inte vara något problem enl specen.
Överslaget skedde vid tillslag så kanske skulle vara nyttigt med mjukstart trots allt om det nu är elektroder som fladdrar till.

73, Roland SM0BRF
 
Last edited:
Om du inte har använt slutsteget på länge kan det vara gasmolekyler i ett rör som förorsakar ett överslag. När anoderna går heta absorberar deras zirkonbeläggning eventuella gasrester.
Motståndet utgör säkring i plusledningen och i instruktionsboken står det "replace with IRC type BWH resistor only". Det är väl ett trådlindat motstånd som har egenskapen att öppna vid 1 A. Du skulle kunna ersätta det med en bit oisolerad 0,4 mm koppartråd.
Se http://n8sfc.com/bwh.html för information.

Lennart
 
Last edited:
Tack för länken Lennart. Ja det som satt där liknar onekligen motstånden på bilden. Jag kollade aldrig vad "IRC type BWH" betydde. Det såg ut som ett kolmassamotstånd och luktade som ett sådant när det brann med gul låga :). Det som inte stämde riktigt är att storleken inte var som ett 2W-motstånd och N8SFC säger ju "2 watt rated with 1 watt dimensions", men däremot hjälpte inte "These are encapsulated utilizing a compression molded phenolic plastic material. The SPF has a flame-resistance coating applied over the resistive element to provide flammability protection when destructive overloads may occur". Det brann fint.

OK om koppartråden men är inte 0,4mm väl grovt?

Slutsteget har gått några timmar varje dag de senaste åren så gasrester är det nog inte.

73, Roland SM0BRF
 
Om motståndet verkligen klarar 2 W innebär det att det inte brinner av för mindre än 2 A. Prova med lågspänning hur både 0,3 och 0,4 mm tråd reagerar med 1 A ström, huvudsaken är att den skyddar anoddrosseln.

Gasrester var det nog i alla fall. Avståndet mellan anod och galler ändras inte vid påslag av glödströmmen.

Lennart
 
Lyfter tråden.
Nu har det hänt igen och nu ser jag vad som inträffat båda gångerna. Det är utmattning i svetsen som håller anodplåten upptill. Plåten blir hängande på sned och gör kontakt mot de andra elektroderna. Om jag får ge mig på en gissning så tror jag det beror på att anodplåten rör sig om än så lite vid telegrafi. Ett överslag ger vid handen att haveriet inträffar efter ca 100 till 200 miljoner skakningar. Rören är Eimac 3-500Z.
Skyddsmotståndet i nätdelen är ersatt med en 0,3 mm tråd. Det enda som hände vid senaste överslaget var att proppen gick i elskåpet. Förra gången med originalmotståndet, tog det eld i nätdelen. Dioderna i bryggan är ersatta med kraftigare doningar än original.

/Roland
 
Last edited:
Back
Top