Yagi 40m

TOM

Well-Known Member
Satt nyss och pratade med en amatörkollega från landet i väster. Inte USA utan Norge dårå, långt däruppe.. Personen ifråga äger en Optibeam OB-3 40 dvs en Yagi för 40m.
Han går i tankar om att flytta till Sverige permanent, sen kan ni ju räkna ut resten om varför jag skriver här.

Han har antennen sittandes 22m ovanför marken. Jag kommer endast att lyckas få upp den på 20m ovanför marken.

Har precis fått upp en riktbar dipol på denna höjd i dagarna vilket gjort att jag kunnat köra flera DX (för första gången i mitt liv på 40m från USA) Men skit i det, 40 m är ett intressant band.

Är det pengar i sjön för mig att fundera på att inhandla denna antenn?

Jag tänker mig om lär behöva en mast på ca 50m för att det ska betala sig, sen har ju jag dessutom en OB 9-5 - kommer denna gå att stacka med 40m yagin eller krävs det 10 meter emellan?

SM0AOG brukar kunna leverera utförliga svar, hoppas Ni kan det även denna nyårsafton.

Gott nytt år och 73 de SM5XGQ Tom i Sala
 
Jag har en snarlik konfiguration, en OB9-5 på 18 meters höjd och en 2-elements yagi för 40 m mindre än 2 meter ovanför på samma topprör. Min 40-metersantenn är en kompaktare variant, en JP7-2 med förkortade element på en 6-meters bom. Jag ser att även den antenn som du tänkt dig har förkortade element.

Det fungerar tillräckligt bra för att vara värt besväret. Min 40-metersyagi går något bättre än en roterbar dipol, och bättre än min gamla markmonterade multibandsvertikal. Dock kunde jag köra alla kontinenter även med vertikalantennen.

Jag gjorde mätningar på min OB9-5 innan och efter att jag installerade 40-yagin. Det gick inte att konstatera någon markant förändring i det horisontella strålningsdiagrammet på OB9-5. Däremot påverkades SWR, i synnerhet på 10 meter.

Den där 3-elementaren du funderar på är ingen liten antenn. Jag rekommenderar en lyftkran om du ska få upp den utan att först ta ner din OB9-5.

73,
Jonas/SM5PHU
 
Last edited:
Du har en god lösning med vridbar dipol för 7 MHz, min sitter 21-22 m högt och har fram-/sida-förhållande på 12 dB. Jag har med Reverse beacon net sett att SM6CWK som har 2 el yagi på endast något högre höjd får 5-6 dB bättre rapporter än jag från Oceanien på eftermiddagarna. Om du har målet att köra 330 eller mer DXCC är en riktantenn att rekommendera, men för att du ska få få full valuta för investeringen bör den sitta minst 30 m högt. Jag satte målet till 300 DXCC och det klarade jag med dipol.

Lennart
 
Både Lennart och Jonas kommer med matnyttig information.

Om man ska ha en 40-metersantenn i kombination med en OB9-5 på 18+20 meters höjd, är nog Jonas JP7-2 det största i antennväg jag hade funderat på.

Om man däremot vill vara en riktig tungviktare på 40 meter (i synnerhet SSB) så är det nog en 3-4 element yagi som man ska tänka sig. Precis som Lennart säger är det nog inte motiverat att skaffa ett sådant schabrak och sätta den på 18 meters höjd. Den bör nog upp 30+ meter för att du ska få full valuta för pengarna.

På SL0CB körde vi med en roterbar dipol för 40 meter, cirka 20 meter upp. Den var märkligt effektiv mot JA och USA på 40 SSB till och med. Det enda du vinner med en 2-3 elements yagi med förkortade element är 4-6 dB (en S-enhet) mot dipolen. Dessutom 15-25 dB F/S och kanske 20 dB F/B, vilket givetvis inte är dumt i sig.

Jag hade nog funderat både en och två gånger på att kombinera en 3 elements yagi med OB9-5 på samma maströr. Antennerna kanske inte påverkar varandra så illa, men de bör nog separeras 4.5 meter om det ska vara idealt. Sådan distans är svår att skapa enbart med ett maströr.

73 de Mats RM2D

PS På RM5A har vi en KLM 4 element förkortad yagi för 40 meter på 30 meters mast. Den går verkligen bra, men en tre elements fast deltaloop mot USA med lägsta delen på 5 meters höjd, är minst hälften av gångerna lika stark som yagin mot USA. En fjärdedel av tillfällena sämre (med 1-1.5 S-enheter än yagin - samt i återstående fall 1 S-enhet starkare än yagin. Om det är USA eller JA man tycker är roligast att köra på 40 meter, kan det vara ide att titta på masten som support för två fasta 3-5 element deltaloopar i dessa riktningar. Jag vet förstås inte vilka möjligheter du har att finna andra fixeringspunkter för sådana fasta multielementsloopar...
 
Det är lurigt att stacka antenner. Ett exempel: Jag har en vridbar 2x10m dipol för 40, en FB-53 och en A3WS på samma 4,5-metersrör i masttoppen. Om jag har 40-metersdipolen parallellt med elementen på FB-53an påverkas inte utseendet på trebandsbeamens strålningsdiagram. Däremot försämras förstärkningen med flera dB på 20m, som är det enda band jag undersökt ordentligt. Olika mycket beroende på hur 40m-dipolens matningskabel avslutas. Enda förklaringen är att jag skickar effekt rakt upp. Jag har därför dipolen orienterad längs med bommen på riktantennerna och slipper då påverkan.
 
Håller med Roland SM0BRF, högre frekvenser påverkas. Klubben SK4AO har 4 el för 21 MHz på samma bom som 5 el för 14 MHz på 32 m höjd. 14 har alltid funkat kanon, medan 21 har verkat sämre än det borde vara. Vid simulering i fri rymd upptäckte jag att elementen för 21 var en utmärkt antenn ensamma, men tillsammans med elementen för 14 så delades huvudloben i två, uppåt och nedåt. Strålningsdiagrammet mot horisonten såg fortfarande normalt ut, men med alldeles för lågt gain! Efter optimering i simuleringsprogram tillsammans med elementen för 14 så funkar antennen för 21 MHz mycket bättre. 14 MHz verkar inte påverkas i stort sett alls vad man gör med elementen för 21 MHz.

Många år senare satte vi upp en liten yagi för 50 MHz mellan ovanstående antenn och 3 el för 28 MHz som sitter 3 m över 14+21. För att minimera påverkan sitter 50 MHz-antennen 90 grader vriden, så bara bommarna på de andra antennerna påverkar. Den fungerar oförskämt bra på tropo på den höjden, men för aurora och MS märks att gain är i lägsta laget.

Simuleringsprogrammet jag använde var SM5BSZ:s Omnec som finns på hans hemsida http://sm5bsz.com/. Det är knöligt att få igång och att använda, men optimeringsalgoritmerna verkar vettiga och fungera bra, där man kan bestämma vilken vikt olika parametrar ska ha. Glöm grafiska gränssnitt, det är närmare hålkort än wysiwyg!

/Jan
 
Hej alla! Stort tack för alla utförliga svar och sorry för sent svar från mig. Har iaf bestämt mig för att blåsa av någon affär ang beamen. Den är nog i största laget. Ska man kika på någon beam så får det nog bli nåt i den stilen som Jonas, SM5PHU beskrev att han har.
Mats, RM2D nämnde ju något intressant ang fasta loopar.

Experimenterade lite med en loop idag. Hittade den här på en sida som en SM2a gjort: http://www.popular-hifi.com/shack/ant_deltaloop40/index.html

Använde FK 2,5 och en 1:4 balun jag hade. Dock placerade jag den vertikalt med högsta punkten på 18m i masten, kanske blir stor skilland mot horisontal placering (?)
Nu skall tilläggas att jag läst mycket om hur mono bands loopar är väldigt effektiva mot störningar - döm om min förvåning när störningarna ligger på S7 hur jag än vrider de nedre benen. Jag kanske gjort något fel, men balunen är aldrig använd och jag var noga med måtten. Min TS-870 stämmer av den hur lätt som helst och jag hör stationer ca en S-enhet lägre mot dipolen. Dock kvarstår störningarna. Väldigt skumt.


När min vridbara dipol står med ändarna öst till väst (typ) så är 40m knäpptyst och stationer från öst brakar in. Lyssnade igår på en YC station som gick in med S7-8.

Så nej någon antennbyggare lär man aldrig bli, den enda gången jag hoppat av stolen var när jag kom in efter att monterat OB 9-5an och fått upp den i masten.
För att få uppleva det en gång till lär man väl bli ytterligare ca 15K kronor fattigare, men det kan det säkert vara värt. :D

Den som har någon ide får gärna säga till, annars hör jag av mig när jag gjort affär med en beam för 40m i framtiden och monterat den :p

Återigen tack och bästa 73! Trevlig helg från Tom SM5XGQ i Sala
 
Prova att sätta in ett motstånd/konstlast i stället för antennen, det kan vara så att du
plockar upp störningar via matningen och loopen är "oskyldig".
 
SM0KBW: Tjo. Ja kanske. Men hela kabelpaketet upp i masten går ut samma väg så borde ju inte vara det med tanke på att jag kan vrida bort störningarna på dom andra antennerna.
Saknar dessutom någon konstlast att prova med :(

Efter ytterligare vridande med loopen funderar man ju över varför man över huvudtaget ens håller på med trådantenner när det finns riktantenner.
Sicket värdelöst s k i t.
 
Hmm, du kan göra riktantenner av trådantenner exempelvis spiderbeam eller hexbeam så det finns ingen
egentlig motsättning mellan trådantenner och riktantenner :)

Men det tenderar att gå religion i antenner och om du känner dig mer tillfreds med en "riktantenn" så
för guds skull skaffa dig då en sådan.
 
Back
Top