Amatörradio verkar vara bättre i andra länder

Johan Persson

Well-Known Member
När jag tittar på en MUF-karta slås jag ofta av tanken att Sverige inte är ett jättebra land när det kommer till amatörradio, eller kortvåg åtminstone. Det verkar vara betydligt bättre att sända kortvåg i dom flesta andra länder faktiskt. Nu kanske detta förändras, men för en ny radioamatör som inte var med under solcyklerna på 00-talet och tidigare så upplever man att vi bara har tillgång till 1/3 av spektrumet som man har i andra länder.

Namnlös.jpg
 
MUF-kartan ger endast en del av beskrivningen.

Värdena som visas där är härledda ur mätningar med ett ganska glest nät
av vertikaljonosonder och sedan extrapolerade till en normerad förbindelsesträcka av 3000 km. Dessutom beror MUF påtagligt av
årstider och tid på dygnet.

Man ska därför betrakta sådana värden med "en god nypa salt", eftersom
det inte är MUF i sig, utan "utbredningsfönstret" eller frekvensutrymmet mellan LUF och MUF som avgör om förbindelsen kan åstadkommas eller inte. Ett högt MUF är dock bra, eftersom det medger etthoppsförbindelser i ett större frekvensintervall och att man kan operera i frekvensområden med lägre brusnivåer.

En stationsplats på höga latituder har fördelar när det gäller nord-sydliga förbindelser, men har sämre förutsättningar för öst-västliga, och närheten till polarområdena ger ofta snabba växlingar i utbredningen i synnerhet vid höga solfläckstal, men gynnas av låg atmosfärisk brusnivå.

Stationer vilka ligger närmare ekvatorn har ofta stabilare förhållanden
men en betydligt högre brusnivå.

Mina egna dryga 40 år inom yrkesmässig civil och militär HF pekar på att
radioprognoser och realtidsmätningar av jonosfären kompletterar varandra, men att slutresultatet beror av faktorer som är mycket svåra att modellera.

Snedjonosonden eller "Chirpsoundern" är en teknologi som numera inte är så vanlig, men som ger ytterligare en pusselbit när den används.

Ett effektivt användande av "manuell HF" bygger i stor utsträckning på erfarenhet som det tar några år att tillägna sig.
 
Last edited:
MUF är generellt högre ju närmare ekvatorn man befinner sig. Det betyder att de högre frekvensbanden 14-28 MHz är öppna fler dagar i månaden, fler timmar om dygnet och variationerna mellan årstiderna är mindre. Signalstyrkorna för väst-östliga förbindelser är generellt betydligt högre än här hemma i Sverige vilket innebär att lägre sändareffekter och mindre antenner kan användas.

Alla som deltagit i DX-peditioner eller kört radio med låg effekt och enkla antenner från latitud +/- 20-30 grader kan intyga detta. Från Karribien kör man Japan västerut och Sydeuropa österut med enorma signalstyrkor på 21 och 28 MHz. Befinner man sig på platser som Azorerna, Kanarieöarna, medelhavsöarna så går det lätt att köra Karribien, sydstaterna i USA och Sydamerika med bara några watt sändareffekt till en vertikal. Från Cook-öarna där jag varit flera gånger slås man av hur starka signalerna kan bli på 21 och 28 MHz från stora delar av världen och att banden är öppna i stort sett varje dag.

Lågbanden 1,8 och 3,5 MHz är dock betydligt svårare att använda i dessa områden främst p g a högt atmosfäriskt brus och rassel och urladdningar från åska. Banden 7 och 10 MHz påverkas på olika sätt men i mindre grad. Det går inte kategoriskt att säga att den ena platsen på jordklotet är bättre än den andra. Det beror på....
 
För att få en "visuell" överblick över "pågående konditioner" kan man kolla in WSPR för senaste timmen i Google Earth!

https://wspr.live/wspr_ge.php så väljer man Sender % och Receiver % och så vilket band och så laddar man ner KML-filen som man sedan tar in i Google Earth och får då realtidsuppdateringar av rapporterade WSPR "förbindelser".

Har för skoj en KML-fil för varje band och det är lite roligt att se hur det ändrar sig under dygnets timmar och årets dagar... Dock får man tänka på att det kanske finns väldigt få TX och/eller RX i vissa områden och helt översållat på andra.

2023-04-14 16.45 UTC 10m.jpg

2023-04-14 16.45 UTC 10m
 
Back
Top