Balkongkraftverk

SM4FPD

Well-Known Member
Ett nytt modeord som kan alstra störningar.
Se artikel i NY Teknik :https://www.nyteknik.se/elsakerhet-solcell-solceller/har-ar-tre-risker-med-balkongkraftverk/1605310
Artikeln berättar om hur det säljs solceller med en stickpropp, dvs bara att sticka in i ett vägguttag som går strömmen till elnätet. det låter ju enkelt och bekvämt
Produkten godkänns dock inte av elsäkerhetsverket.
Solcellspanelen må ju innehålla en liten 100 Watts inverter, och en sladd med stickpropp.
Dvs skiner solen så kommer 230 V AC ut på pinnarna på stickproppen, kanske. Vem i hela friden har hittat på att man kan mata ut spänning på en hanplugg???
Normalt skall en solanläggning bryta strömmen ut på nätet om en installatör brutit strömmen, eller om det blir strömavbrott.
Anläggningen skall heller inte mata ut spänning om den inte är ansluten till nätet, dvs en utdragen sådan stickpropp skall normalt inte vara spänningsförande, men där räcker det inte med att det nog bör vara så, elsäkerheten är viktigast då den kan skada människor.
Avsikten med det är att elnätet verkligen skall bli strömlöst om montören bryter strömmen och börjar ta i sladdarna, jobb med en elcentral etc..
Man kan läsa att prylarna säljs i vissa EU länder trots brister i elsäkerhet.

Jag tänker på EMC , dvs störningar, den må var typad och CE-märkt, och störningarna kan ligga lågt, förutom då under 30 MHz.
Men även små svaga störningar blir stora om det hamnat hundratals anläggningar på balkongerna i stora flerfamiljehus.
Dvs en svag störning från en störkälla hörs knappt, men fler av samma störkälla blir en starkt störning.

Ett exempel som i alla fall kan tjäna som information om vad som kan finnas, hur det funkar och varför förbud finns i SM.
Dvs lite mer kunskap om världens artiklar och förbud, elsäkerhet och EMC.
Så håll utkik på grannarnas balkonger om S-metern plötsligt visar mer brus.

SM4FPD
 
Något att kolla upp är om solcellsprodukter uppfyller EMC-krav för bostadsmiljö. T ex om man är spekulant själv, om grannen har något på gång eller bostadsrättsföreningen där man bor. För bostadsmiljö gäller de hårdare EMC-kraven "klass B" men det verkar som många som offererar sådant här inte har någon koll alls och offererar saker för industrimiljö "klass A". Industrigrejerna är oftast billigare och alla ska ju köpa det billigaste. I synnerhet för lite större anläggningar verkar det vara svårare att hitta saker som klarar kraven för bostadsmiljö.

Det framgår sällan i produktblad vad som gäller för en viss produkt och ibland inte ens i bruksanvisningarna. Ladda ner tillverkarens EU-deklaration, "Declaration of conformity" och läs vilka standarder som uppfylls. För emission exempelvis EN 61000-6-3 för bostäder. Och ett flerbostadshus
(bostadsrättsförening, hyreshus) är givetvis inte industrimiljö.

Här gäller det att vara en påläst (=besvärlig) kund och inte lita på att de som säljer vet vad de pratar om.
 
Back
Top