1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ändmatad dipol

Discussion in 'Antenner och master' started by SM7HWD, Aug 15, 2010.

 1. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  >>>Och halvvågens 70 ohm har en fördel över kvartsvågens 35 ohm.

  En horisontell halvvågsdipol kan monteras på den höjd över marken som ger exakt 50 ohm i matningspunkten. Sedan kan längden finjusteras till resonans på önskad frekvens.

  En 1/4-vågs vertikal kan förses med ett lagom bra jordnät där förlusterna gör att matningspunkten uppvisar exakt 50 ohm. Därefter kan radiatorns längd finjusteras till resonans på önskad frekvens.

  Man hör ofta folk påstå att SVF på deras dipol är 1:1 och det beror kanske på att träden på tomten har en fördelaktig höjd eller inverkan av nära placerade objekt råkat påverka "positivt".

  Sak samma med vertikalen direkt på marken. Perfekt anpassning mot 50 ohm indikerar egentligen bara att det finns förluster som inte eliminerats.

  Kan man inte se på saken så säg? :rolleyes:

  /Bengt
   
 2. SM3BDZ

  SM3BDZ Well-Known Member

  Precis! Den "perfekta 1/4 vågs-vertikalen" ska ge upphov till SVF om närmare 1,4:1 vid direkt matning med 50 ohms koax...

  /Lasse
   
 3. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Och den perfekta dipolen nås med en lång stege upp till fri rymd. Allt annat är kass :rolleyes:
   
 4. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Tackar herrarna för tankarna om resonanskretsen. Tänkte hjälpa en radio-kollega men en dylik antenn uppburen av ett metspö. Blir att ta fram den nybyggda dippan och provmäta.

  Testade precis att stämma av min under-taket-loop för 7MHz, gick bra att se ett tydligt dipp.
   
 5. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Har monterat ihop en parallellresonanskrets och stämt av den. 4.6µH och cs 27pF. Efter att ha monterat ihop den med antennen har jag dock inte kunnat mäta pga att antenn i nte är på sin plats. Kan man stämma av (justera) parallellresonanskretsen när den sitter på sin plats i antennen?
   

Share This Page