Kanske det behövs lite historik i ämnet CE märkning
I mitten på 90 talet kom krav från EU att varor som skulle tas in i EU måste vara CE märkta, avsikten var att skydda Europeiska konsumenter mot skräp, störningar, hälsa, olyckor, brand och elsäkerhet. Man kanske kan skönja en viss protektionism som motdrag till USA och deras motsvarande krav.
CE märket är avsett i första hand till för tullen, som skulle kontrollera om importerade varor uppfyller EU kraven. Det är tullens skyldighet att genom att se CE märket på lådorna att verkligen godkända varor kommer in i EU. Det blev väl lite si och så, och numera har man inom tullen ”starkare” varor att hålla på med. Observera att det inte bara är CE märkningen vi talar om.
CE märket betyder olika saker för olika produkter, för en leksak innebär CE märket att saken inte skadar små barn. Och att leksaken uppfyller de krav på leksaker som EU bestämt. För elektronik betyder det i första hand EMC, ESD (ESD = Electro Static Discharge) och elsäkerhet.
EMC betyder att saken har förmåga att samexistera med annan elektronik. Elektromagnetic Compatibility.
Dvs du som radioamatör skall vara glad om grannen köpt en CE märkt TV som då stör måttligt på kortvåg jämfört med en omärkt TV.
Och, ja! Man sparar verkligen på ören i produktionen, exvis på kondingar och EMC filter som skall reducera dessa störningar. Så det kan skilja 30 dB på en omärkt och CE märkt elektronisk sak. Det går lätt att hitta tomma kretskortsplatser i elektronik om den inte är typgodkänd av någon EMC krav.
EMC betyder oxo immuniteten mot att tåla starka elektromagnetiska fält.
När grannen kommer och klagar på att hans brandlarm löser ut när du sänder, du borde vara gladare om hans brandlarmsanläggning vore CE märkt, och inte insmugglat från Asien, då skulle det finnas en chans att den klarar HF fälten.
Om PTS eller Elsäkerhetsverket kommer till dig för att lösa de här tvisterna, kommer de nog att vända på klacken om de inte hittar ett CE märke på din radiostation. Om några dagar kommer så en faktura på utryckningen, och ett sändningsförbud.
För USA köpta saker finns FCC märkningen, den är likartad med CE, och överenstämmer i många fall med CE märkningen, det är då upp till ägaren av en sådan anläggning att kunna skillnaderna och kunna bevisa dessa. Dvs man måste i fall att man USA köper en radio oxo då ha kunskaperna om saken , det är några Gbit dokument per radiotyp att plöja, och kunna. (bara) Omärkta elektroniksaker som köps i Asien saknar ofta helt sådana här EMC krav.
ESD = Electro Static Discharge, dvs den där smällen som du får från fingern när du är uppladdad, CE märkta saker skall tåla en sådan ESD, de testas för ESD. Någon sådan test och tålighet kanske inte finns i omärkta saker. Det är inte kul med saker som resettar sig av en ESD, eller som helt enkelt går sönder bara av en liten gnista. Förr gick tangentbordet sönder om man slog en sådan gnista med pekfingret. Idag håller faktisk CE märkta datorgrejer för sådant.
CE märkningen innebär oxo elsäkerhet, något som ersatt forna tiders S-märke. I och med att detta infördes kom även kraven på att amatörradiosaker måste hålla elsäkerhet. Dvs numera krävs samma elsäkerhetskrav på amatörradio som på annan elektrisk utrustning.
Om olyckan varit framme och någon skadats, eller om det börjat brinna, särskilt om hemförsäkringen kontrollerar olyckans ursprung och det visar sig att grejerna i huset är CE märkta, ja då kan man vara glad. Om elden börjat i en icke CE märkt elektrisk sak, ja då har ägaren ett tungt ansvar att axla. En radioamatör får bygga utan att CE märka saken, men det krävs att byggaren, radioamatören har den kunskap som krävs för att bygga sin radioanläggning på ett sätt som motsvarar elsäkerheten i CE märkningen. Därför finns krav på denna kunskap i amatörradioprovet, kunskap som borde vara tiofaldigt bättre.
Elsäkerhet skiljer sig från FCC då vi ju i EU har 230 Volt AC. Dessutom finns krav på väggkontakter och mekanisk styrka på elsakerna, dubbelisolation, liksom åtkomlighet genom exvis kylhål i apparaten, för att kunna få ett CE märke. En FCC sak kanske inte går att köra om din elcentral har jordfelsbrytare.
En radio som skall importeras till EU måste även vara R&TTE märkt. Radio and Tele Terminal Equippement. I detta direktiv ingår radioprestanda, hälsa, giftighet etc..
Där kan vi finna radioprestanda som skiljer sig på samma radiomodell huruvida den kommer från olika världsdelar. Vi talar om radioparametrar som kan vara viktiga för att kunna samexistera med annan radio, exvis mobiltelefoner. Det kan handla om övertoner, Imd, på RX eller TX. Hur många dB vet jag inte men kanske några. Ett typiskt exempel är det omtalade filtret på DC sladden till IC-706all. Det förbättrar kabinettstrålningen med x antal dB.
En radio som importeras och säljs i EU måste oxo vara miljömärkt.
En radio som har alla dessa krav och som säljs i EU betalar även en peng till elektronikåtervinning. Elektronikcontainern på sopstationen som ju inte är gratis, dvs inte betald av skattepengar. Den som smugglar hem icke miljömärkta elektroniksaker snuvar oss andra på de här pengarna, och priset stiger på svensksålda radio.
En amatörradio eller komradio som skall sitta i en bil måste vara E märkt, dvs den måste ha sådana egenskaper som gör att biltillverkarna i EU och från andra världsdelar tillåter att den får sitta och fungera i bilen. Dvs andra länder gör bilar till EU enligt EUs krav.
En icke E märkt radio som åstadkommer fel i bilens elektronik, eller löser ut krockudden, kommer då att lägga hela ansvaret på radions ägare. Biltillverkarna är i det här fallet inte nådiga, de vill ju inte göra bilen bättre än att den bara tål det som har bestämts, (de har bestämt). Det här är förstås en mycket tung sak för hembyggare eller för den som installerar själv i sin nya fina bil.
Titta på elsäkerhetsverkets hemsida, så finner vi långa listor med saker som dragits in eller förlagts med försäljningsförbud, just pga elsäkerhet och EMC. Så dessa märkningar är inte bara ett spel för galleriet, utan fullt verkligt. Marknadskontroller, dvs att myndigheten kontrollerar CE märkning förekommer, SRS har utsatts för detta flera gånger liksom apparater hos våra kunder. Dock är det ju konsumentartiklar som säljs i större antal som röner störst uppmärksamhet hos våra myndigheter.
Någon nämnde lödningar. Och ja! Det är bättre lödningar i våra Europeiska radiostationer.
Inom EU har vi RoHS, ett direktiv som alla amatörradiostationer skall ha utöver allt ovan. Det betyder bl.a. att de skall vara lödda med blyfritt lödtenn. FCC har likande krav men deras blyfria lödtenn innehåller andra legeringsämnen som inte är godkända i EU.
Någon frågade sig vad som skiljer en USA PROIII och en CE märkt sådan. Det borde framgå av allt ovanstående. JA! Fabrikerna bygger olika versioner för olika marknader. Apparater utan några som helst CE, EMC, ESD, E, Elsäk, RoHS, R&TTE krav till de marknader som inte kräver sådana. Därmed sparar man en handfull komponenter.
Observera nu att alla de här EU kraven inte bara är saker för staten tullen dess myndigheter och EU, utan i högsta grad av företag som hemförsäkringen, biltillverkaren, elektronikåtervinningen etc.