Anställs de kunnigaste eller de billigaste?

Yrkesstoltheten har tyvärr förtvinat till en skugga av vad ordet egentligen innebar,
det är tråkigt för mig som fortfarande är kunskapstörstig men det finns få eller ingen som kan lära ut.

Ja, gammal hederlig yrkesskicklighet som hantverkare hade förr kan man väl i bästa fall läsa om på wikipedia eller nått.



Jag skulle rekommendera att gå till en butik som säljer biltillbehör och reservdelar, inte till macken som i huvudsak säljer drivmedel (och bullar..)

Nja, för en si så där 15-20 år sedan hade macken ett redigt sortiment av bilreservdelar, verktyg och andra allehanda bra ting. Bättre öppettider än bilreservdelsbutiken också. Jag hade gångavstånd till den macken vilket var klockrent när skrothögen strejkade och ett nytt fördelarlock behövdes, frostplugg, drivrem, tändstift, vattenpump eller annat som behövdes. Det mesta fans faktiskt! Och hjälpsam och kunnig personal. Verktyg fanns det också, hade jag inte verktyget som behövdes så knatade jag iväg till macken, de sålde till och med hylsor per styck. Bra kvalité var det också.

Jag anser ju att macken i huvudsak ska hålla på med sådant som rör bilar, inte wienerbröd och rulltårta! Om bilreservdelsbutikerna överlever så borde definitivt mackarna göra det!

Det är så få av oss bilägare som idag ens bryr sig om att byta olja själv, knappt glödlampor heller då det är så lätt att bryta en nagel på plastkåpan man måste snäppa loss,
man lämnar in bilen på service, betalar, och vips har man en fungerande bil igen
(under tiden kan man ju alltid uppdatera sin status på facebook..)

Det är förståeligt att mackarna plockar bort det mesta av "fixa-själv-prylarna" ur sortimentet,
skulle de göra tvärtom att de röjde bort chipspåsarna och fyllde på hälften av hyllorna med alla upptänkliga sorters oljor, lagerfett, pin-up blaskor och fläktremmar så skulle den butiken garanterat sälja dåligt,
bättre då med kaffe&bulle för 25 spänn, där snackar vi vinstmarginaler!

Tveksamt, som sagt bilreservdelsfirmorna klarar sig utan att sälja prinsessbakelser och chokladrutor. Sedan vet jag inte riktigt om du greppade kärnan i det hela, det handlar inte om att de säljer några chipspåsar, det är helt okej. Macken är ombyggd till ett Café, det finns små runda bord med stolar där fikasugna ska slå sig ner och fika tittandes på mig när jag tankar bilen. Alltså vad fan har caféverksamhet på en bensinmack att göra? De har ju gått i från sin huvudsakliga syssla.

Visst, de säljer säkert fler bullar än fläktremmar, men det är fan inte vad dem ska syssla med.
 
Kommentar till FUD:

Ja jag känner också pensionärer som köper saker de inte behöver liksom det finns radioamatörer som fyller sina hus med finfina radiodelar de aldrig kommer att få nytta av. Dvs pensionärer som är notoriska samlare och där några nog har diagnos. :)

Annars är det väl så att vi alla levande varelser är mer eller mindre offer för slit- och slängsamhället som omnämndes i Life Magazin redan i mitten av 50-talet och som blev poppis i Sverige 1966 då Siw Malmkvist uppträdde i Hylands Hörna. Det slängdes som aldrig förr vilket en kompis till mig som var vinds- och källarröjare från 60-talet fram till för några år sedan har berättat. När allt var slängt fick så klart nya saker köpas som sedan slängdes innan de var utslitna och på den vägen är det. Numera köps det väl också saker som inte är avsedda att användas bara för att ha något att göra på fritiden som pensionär?

Själv slänger jag nästan inget och köper knappt något onödigt heller men så har jag ju några år kvar till pensionen liksom du Bengt FUD. Vi är kanske de enda två i Sverige som klarat oss från att bli manipulerade av marknadskrafterna. Kan det vara så jävligt?
 
>>>"Macken är ombyggd till ett Café, det finns små runda bord med stolar där fikasugna ska slå sig ner och fika tittandes på mig när jag tankar bilen. Alltså vad fan har caféverksamhet på en bensinmack att göra? De har ju gått i från sin huvudsakliga syssla. Visst, de säljer säkert fler bullar än fläktremmar, men det är fan inte vad dem ska syssla med."


Jodå, det är precis vad de skall syssla med - sett ifrån ett företagsekonomiskt perspektiv i alla fal. Mervärde för de stressade kunderna som kan ta sig en kopp automatkaffe och ett fett onyttigt Winerbröd för 70 riksdaler (hög vinstmarginal kanske). Det kan inte vara en slump att i princip alla bensinmackar funnit samma koncept för att överleva? Att varje mack skulle ha ett tillräckligt stort sortiment av reservdelar och specialverktyg till femtioelva bilmodeller där inget längre är standard känns som en omöjlig ekvation. Det kanske fungerade förr då bilarna var mer generiskt uppbyggda och komponenterna som brukade gå sönder var förhållandevis få till antalet. Det enda som är gemensamt nu är väl motoroljor och div rengöringsmedel, vax och sånt. Allt detta finns kvar liksom det går att finna torkarblad och en del av de vanligaste glödlamporna. Ja t o m fläktremmar. :)
 
Det är svårt att driva företag i en ekonomisk miljö där det endera finns snåljåpar (ref. till dyra bilar och billiga tillbehör) och dels när det är ont om pengar hos kunderna.

En företagsledare tenderar då till att antingen bredda sortimentet med helt nya produkttyper eller att flytta in skitprodukter av samma sortimentstyp som originalprodukterna. En kombination av båda är också vanligt. Man måste akta sig för att låsa sitt kapital så att soliditeten sjunker till botten. Det är ändå vanligt att det också sker.

Som kund är det lätt att döma. Precis som det är lätt att döma schackspelarnas drag som utomstående. Min uppriktiga ärlighet är att om man är enbart kund så ska man inte fälla omdömen om ett företags val av ditten eller datten av den enkla orsaken att man rätt och slätt inget begriper. Skomakare, bliv vid din läst.

Okunskapen hos butiksförsäljare beror av många ting. Personalen anställs av orsaker som kostnadsläge, kunskapsbredd, samarbetsvilja, vänlighet och sist men inte minst utseende (!).

Vi radioamatörer är, precis som alla andra fantaster, mycket speciella. Vi har ofta sakkunskap som gemene man helt saknar, även butikspersonalen. Vi har också förmåga (många av oss) att reparera sådant som andra aldrig någonsin skulle tänkt tanken att reparera.

Som den gode EQL skriver så måste hjulen hållas igång. Som P-G Gyllenhammar en gång sa " man måste få upp bilen i fart innan man kan börja bromsa". Ett säljföretag måste ha luft under vingarna för att kunna hålla balansen och utvecklas.
Dessvärre ser vi allt som oftast stora butikskedjor som arbetar som Kapp-Ahl och säljer stora mängder till låga priser. Folk handlar! Varför? Jo därför att man vill hellre ha en liten peng över till annat än ha en manick av hög kvalitet som ligger i skåpet. Eller står i garaget, för den delen. Varför köpa en helt ny bil och ställa där? Ha den i storarummet vettja! En jättedyr radiostation med en skitantenn istället för en mindre radio med utomordentlig antenn?
Det tv-programmet där man skulle "gissa bajset" var inte helt fel, tror jag....
 
Last edited:
O
"Förr" var alla måna om att få ett bra ljud ur sina stereoanläggningar. Man vårdade skivorna och hade fräscha nålar i pickuperna. Idag lyssnar man glatt på kraftigt komprimerade MP3-filer genom mobiltelefonens medskickade öronproppar.
Det VAR bättre förr.
Nja just det här exemplet stämmer ju inte om man vill exemplefiera att det var bättre för.
Dynamik och frekvensgång på en LP platta är många gånger sämmre än en MP3 komprimerad låt med tex 128kb/s komprimering.
De där gossarna på Franhofer som uppfann MP3 formatet är inga dumbommar.
De och andra la mycket tid på att lyssna på hur bra det lät när de bortblockade bitarna maskerades av hjärnan. De kan sina saker och vet mycket om hur hörseln fungerar och dess begränsnignar.
Inte ens med den dyraste Van den Hul nål och en aldrig avspelad LP skiva kan du komma i närheten av ljudet från en normal MP3 komprimerad inspelning.

//Harry
 
Det här med att det var bättre förr är inte en aldeles rättvis jämförelse ibland.
Det är ett helt annat samhälle vi lever i nu.
Min gamle rektor på Rönneskolan i Ängeholm pratade om förändringen som hänt under hans tid. Skolan hade ungefär lika många elever när han startade som när han slutade men kanslit hade ökat från 2 till 10 man/kvinnor.
Det beror ju bla annat på ökat regelverk, ökade ekonomiska redevisningskrav, miljöregler, arbetsregler etc etc som inte fans på 50-talet när han började sin tjänst.
Det är nog likadant innom många andra områden.
Samhället är mer komplext på gott och ont.

Nuförtiden har vi två bilar i familjen, ganska stora hus, kanske sommarstuga. Åker ofta på Semester etc.
Det hade man inte råd med på 50-talet, å andra sidan så räckte det med en arbetande i en familj,

Så när man jämför förr med nuet så är det som att jämföra äpplen med päron. Klart som tusan gubben på macken på 50-talet var duktig på bilar och det är tråkigt att inte så är fallet längre men vi har å andra sidan en helt annan köpkraft nu för tiden.
Strand, en gammal Tv repratör i Ängelholm sa en gång på 80 talet att "en TV har alltid kostat lika mycket sedan åtminstonde 60 talet, men den blir bara billigare och billigare"
Jag har för mig att han sa att den alltid kostat 5000 till 6000kr och det stämmer ju rätt bra fortfarande.
Idag är 6000kr inte så mycket men på 60talet måste det väll varit minst en månadslön ?

Jag är lika trött på dåliga kina produkter som många andra. Men det går oftast att välja en bättre produkt om man vill.
Bara för 30 år sedan kunde man knapt köpa något billigt.
En avbitare var gjord av Bacho och kostade en förmögenhet.
Idag kan du fortfarande köpa en Bacho tång för en förmögenhet eller välja en billig Kina kopia.
Nu skulle jag ju personligen fortfarand köpa en Bacho avbitare, eller ja det behöver jag inte eftersom jag har kvar min Bacho från 1983 :)
Men det är ju bra att folk kan välja, eller hur?


Jag tror att problemet ligger i att vi var vana att under lång tid var allt av hög kvalitet och då behövde vi inte fokusera på den parametern utan kunde leta efter det billigaste.
Men nu kan vi inte längre bara gå efter priset utan behöver väga in kavaliteten annars får vi bara skit.
Så för att återknyta till startresonemanget, dagens väld är en mer komplex värld men också en värld med mer valmöjlighter.
Om det är bättre eller sämre kanske är en smaksak?

//Harry
 
Last edited:
SM0VDT

Ja så har det blivit vad macken beträffar å här idenna lilla by Föllinge, har man inte bara cafèkonceptet utan cafeet innehåller även en spelhall med en radda TV-skärmar för ATG V75 och vete gudarna allt.
sm3ciq
 
Nja just det här exemplet stämmer ju inte om man vill exemplefiera att det var bättre för.
Dynamik och frekvensgång på en LP platta är många gånger sämmre än en MP3 komprimerad låt med tex 128kb/s komprimering.
De där gossarna på Franhofer som uppfann MP3 formatet är inga dumbommar.
De och andra la mycket tid på att lyssna på hur bra det lät när de bortblockade bitarna maskerades av hjärnan. De kan sina saker och vet mycket om hur hörseln fungerar och dess begränsnignar.
Inte ens med den dyraste Van den Hul nål och en aldrig avspelad LP skiva kan du komma i närheten av ljudet från en normal MP3 komprimerad inspelning.

//Harry

Tyvärr är du ute och cyklar nu PNV. Och inte bara lite, om du ursäktar. Men nu har du missat något.
Du kan OMÖJLIGT ha lyssnat på en dyr Van Den Hul nål som avspelat en vinylplatta, Om du säger så, O M Ö J L I G T!!!
-Jag kan garantera dig att även en 512kb/s Mp-3 avspelad med den allra bästa Burr Brown DA-Omvandlare kommer åka skinnjigg i jämförelse!
Av den mycket enkla anledningen att det skulle behövas i det närmaste oändligt antal bitar för att fullt ut motsvara den analoga signalen, Resten handlar om hur bra hårdvara du använder.

Jag har jobbat både i hifi-branschen och som ingenjör på Ericsson och undervisar nu inom digitalteknik.
 
Last edited:
SM6XUN;79794 [I said:

Det mest beklämmande är att se hur professionella yrkesmän och hantverkare handlar varenda pinal på Jula och Biltema, såväl verktyg som el- och fästmateriel.
Fenomenet har smittat av sig till alla branscher, även de som förr till och med hade en central funktion för att hålla en hög kvalitet vare sig det gällde verktygen eller utförandet av jobbet.
[/I]

XUN de APQ
Jag handlar MYCKET, både på Jula och Biltema! Med lite kunskap och sunt förnuft påstår jag att man kan hålla sin amatörradio- och hushållsekonomi "med vinst"!

Båda butikerna har skräp- och kvalitetsverktyg. Som exempel kan nämnas bahco-tänger som prismässigt ligger cirka 10% under vad du får betala i en "kvalitetsaffär".

El-materiel är ett annat exempel. Jag kan inte se någon kvalitetsskillnad på el-tråd, t ex FK-1,5 kvmm inköpt hos Biltema jämfört med samma tråd i en el-butik.

Ofta är det svårt att hitta varorna i dessa butiker. Personalen är då mycket hjälpsamma, men några "varukunskaper" har dom inte.

(På Biltema i Göteborg jobbar en afrikan. Jag brukar skämta med honom på hans hemmaspråk, swahili. Första gången jag såg honom mellan hyllorna frågade jag: Har min herre kommit vilse...?
Sedan dess är vi bästa vänner och han ger mig alltid tips när något nytt och prisvärt/prissänkt kommit in.)

73
Bengt
SM6APQ
 
XUN de APQ
Jag handlar MYCKET, både på Jula och Biltema! Med lite kunskap och sunt förnuft påstår jag att man kan hålla sin amatörradio- och hushållsekonomi "med vinst"!

Båda butikerna har skräp- och kvalitetsverktyg. Som exempel kan nämnas bahco-tänger som prismässigt ligger cirka 10% under vad du får betala i en "kvalitetsaffär".

El-materiel är ett annat exempel. Jag kan inte se någon kvalitetsskillnad på el-tråd, t ex FK-1,5 kvmm inköpt hos Biltema jämfört med samma tråd i en el-butik.

Ofta är det svårt att hitta varorna i dessa butiker. Personalen är då mycket hjälpsamma, men några "varukunskaper" har dom inte.

(På Biltema i Göteborg jobbar en afrikan. Jag brukar skämta med honom på hans hemmaspråk, swahili. Första gången jag såg honom mellan hyllorna frågade jag: Har min herre kommit vilse...?
Sedan dess är vi bästa vänner och han ger mig alltid tips när något nytt och prisvärt/prissänkt kommit in.)

73
Bengt
SM6APQ

"El-materiel är ett annat exempel. Jag kan inte se någon kvalitetsskillnad på el-tråd, t ex FK-1,5 kvmm inköpt hos Biltema jämfört med samma tråd i en el-butik."

---->Isolationsvärden och renheten i kopparen KAN vara parametrar som skulle kunna vara alternerade utan att det vid en första anblick märks -Se bara på hur det är med dito koax. -Tänk dig en 3:e sorteringens koppar med inbakade föroreningar vid maxbelastning, Hemska tanke.
 
Last edited:
---->Isolationsvärden och renheten i kopparen KAN vara parametrar som skulle kunna vara alternerade utan att det vid en första anblick märks -Se bara på hur det är med dito koax. -Tänk dig en 3:e sorteringens koppar med inbakade föroreningar vid maxbelastning, Hemska tanke.

CER de APQ.
Ja du kanske har rätt, men lätt att kolla. Man köper helt enkelt ett 100-meterspaket av FK 1,5kvmm från Biltema och motsvarande tråd från en elfirma. Sedan kollar man resistansen med en ohm-meter i bägge rullarna. Blir det skillnad är det skandal.

73
Bengt
SM6APQ
 
Kvalitet är svårt.

Kvalitet är inte att tillverka en pryl som håller i 100år

Kvalitet är att tillverka en pryl som håller precis tillräckligt länge för att göra sitt jobb, utan att kosta onödigt mycket.

TV apparater har varit på tapeten i tråden, för 10 år sedan kunde man köpa en TV som höll i 10 år.
Ingen vill i dag titta på en 10 år gammal TV, den har varken 3D full HD eller inbyggd YouTube spelare.

Jag köpte en ny TV för några år sedan, redan nu saknar den saker som nyare modeller har, håller den i 10 år så är den hopplöst omodern. (trots att den har full HD, 3D och en massa smart-tv appar)

Lyckligtvis betalade jag bara 5-600 tusen kronor för den så om den går sönder om 5år så köper jag en ny modern med tidens alla nya finesser för samma pengar.

I en annan tråd här gnälldes det över att folk skulle behöva köpa nya digitalboxar för att det skulle komma en ny standard, ja, sånt kallas utveckling, en digitaltvbox kostar ett par hundralappar och håller i ett par år, visst hade man kunnat tillverka en digitaltv-box som hade hållit i 20 år, men den skulle likafullt ha varit omodern efter 5år, så varför fördyra boxen med ett hållbarhetskrav som egentligen inte finns?

Slutligen, CEM, du är lärare och utbildar således alla dessa nya människor som saknar allt yrkeskunnande/yrkesheder/yrkesstolthet och tillverkar alla dessa skitprodukter/ utför alla dessa skit installationer och mest är intresserad av att uppdatera sin facebook om dagarna.

På vilket sätt är du en del av problemet/lösningen?
 
Kvalitet är svårt.

Kvalitet är inte att tillverka en pryl som håller i 100år

Kvalitet är att tillverka en pryl som håller precis tillräckligt länge för att göra sitt jobb, utan att kosta onödigt mycket.

TV apparater har varit på tapeten i tråden, för 10 år sedan kunde man köpa en TV som höll i 10 år.
Ingen vill i dag titta på en 10 år gammal TV, den har varken 3D full HD eller inbyggd YouTube spelare.

Jag köpte en ny TV för några år sedan, redan nu saknar den saker som nyare modeller har, håller den i 10 år så är den hopplöst omodern. (trots att den har full HD, 3D och en massa smart-tv appar)

Lyckligtvis betalade jag bara 5-600 tusen kronor för den så om den går sönder om 5år så köper jag en ny modern med tidens alla nya finesser för samma pengar.

I en annan tråd här gnälldes det över att folk skulle behöva köpa nya digitalboxar för att det skulle komma en ny standard, ja, sånt kallas utveckling, en digitaltvbox kostar ett par hundralappar och håller i ett par år, visst hade man kunnat tillverka en digitaltv-box som hade hållit i 20 år, men den skulle likafullt ha varit omodern efter 5år, så varför fördyra boxen med ett hållbarhetskrav som egentligen inte finns?

Slutligen, CEM, du är lärare och utbildar således alla dessa nya människor som saknar allt yrkeskunnande/yrkesheder/yrkesstolthet och tillverkar alla dessa skitprodukter/ utför alla dessa skit installationer och mest är intresserad av att uppdatera sin facebook om dagarna.

På vilket sätt är du en del av problemet/lösningen?

Nämmen, Stopp ett tag, Nu tror jag du får läsa en gång till. Inte har jag sagt att det är något fel på de unga, Att de saknar yrkesheder, Var fasen får du det ifrån!!?
o c h jag har heller inte sagt att dessa tillverkar skitprodukter! ..Hallå där! Vad är det för ett simpelt påhopp om jag får fråga?

Det är definitivt inget fel på ungdomarna! -Det har aldrig utbildats mer än idag. Utan det är ju snarare på marknadskrafterna, och hur dessa styr utvecklingen mot sämre kvalitet i en hel del varor och tjänster.

För övrigt är det inte "CEM" utan SA2CER här bakom tangenterna som du talar med.
 
Last edited:
Tyvärr är du ute och cyklar nu PNV. Och inte bara lite, om du ursäktar. Men nu har du missat något.
Du kan OMÖJLIGT ha lyssnat på en dyr Van Den Hul nål som avspelat en vinylplatta, Om du säger så, O M Ö J L I G T!!!
-Jag kan garantera dig att även en 512kb/s Mp-3 avspelad med den allra bästa Burr Brown DA-Omvandlare kommer åka skinnjigg i jämförelse!
Av den mycket enkla anledningen att det skulle behövas i det närmaste oändligt antal bitar för att fullt ut motsvara den analoga signalen, Resten handlar om hur bra hårdvara du använder.

Jag har jobbat både i hifi-branschen och som ingenjör på Ericsson och undervisar nu inom digitalteknik.

Ja, det här med att definiera välljud är inte enkelt minsann. Det är ju även i mångt och mycket en subjektiv upplevelse. Men att en analog ljudrepresentation med vinylskiva, pick-up och efterföljande förstärkeri skulle vara markant bättre -rent tekniskt och därmed ljudmässigt, än en digital dito har jag svårt att ta till mig. Även om det som du säger krävs ett oändligt antal bitar för att helt korrekt avbilda en analog vågform digitalt.

Intressant diskussion detta annars just när det gäller kvalitet och behov av kvalitet. Som VJX skriver, så är det kanske en fråga om att själva produktens livslängd, användarmässigt, som ska rimma med kvalitén i de ingående delarna. Fast visst blir man lite kluven när man upptäcker att tillverkarna medvetet begränsar livslängden för t ex dataskrivare till ett visst antal utskrifter, inprogrammerat i chip!
Då handlar det nog mer om en önskan att sälja en ny produkt, hålla hjulen igång!
Likaså är det alltid otroligt trevligt att träffa på butikspersonal som verkligen kan något om de varor de säljer. Då får de gärna kosta lite mer - det är det värt!

På sätt och vis handlade det kanske tidigare om "over engineering" även om livscykeln var betydligt längre för de flesta produkter, jämfört med idag. Jag kan bara glädjas åt detta förhållande i mitt intresse av Hammond-orglar, där den elektromekaniska tongeneratorn verkligen kan ses som ett exempel på detta och där hjulen (tonhjulen) efter drygt 70 år oförtrutet snurrar vidare... :)

/Lasse
 
På min tidigare arbetsplats, inom elektroniktillverkning, var det inte hög kvalitet som gällde. Det skulle vara rätt kvalitet på produkterna, alltså¨den kvalitet som kunden förväntade sig. Varken mer eller mindre.
 
... Fast visst blir man lite kluven när man upptäcker att tillverkarna medvetet begränsar livslängden för t ex dataskrivare till ett visst antal utskrifter, inprogrammerat i chip!
Då handlar det nog mer om en önskan att sälja en ny produkt, hålla hjulen igång! ...
Har du någon lista på vilka skrivare det gäller? Så att vi kan undvika dem och varna andra, menar jag.
------
Nu har jag kollat lite och det verkar gälla vissa modeller av bläckstråleskrivare från Epson och Canon. De är också konstruerade så att behållaren för överblivet bläck är väldigt besvärlig att byta när den blivit full.

Fabrikanterna verkar ha fått idén från franska biltillverkare, som gjorde bytet av strålkastarlampor komplicerat och dyrt. :(

/ Göstha
 
Last edited:
Ulf SEK, du menar väl den lägsta möjliga kvalitet som merparten av kunderna accepterar utan att löpa amok och som kan produceras till lägsta möjliga kostnad och där reklamationerna/kassationen kan hållas under en kontrollerad förutbestämd nivå. t ex 1% för lite dyrare produkter och kanske 10% för de billigare massproducerade sakerna. Dvs maximal vinst i alla led.

Optimalt sett från företagens sida blir det när produkterna överlever garantiperioden med en liten extra marginal. Billigare produkter kan ha minsta möjliga marginal medan lite dyrare bör hålla lite längre så att fabrikatet ifråga inte får allt för dåligt rykte.

Optimalt för konsumenten blir det naturligtvis när produkterna har obegränsad livslängd som en del äldre verktyg och saker har. Som exempel så har min fars stora samling av verktyg varav merparten köptes in då egna hemmet på 50-talet byggdes gått i arv till min verkstad och vad jag kan förstå så är de i lika fint skick idag som då. Om Jula och andra hade funnits på 50-talet så hade jag nog inte haft några verktyg att ärva även om nu Jula m fl faktiskt har en del saker med tillräckligt hög kvalitet i sitt sortiment. Håller nog med APQ där men då gäller det också att kunna bedöma kvaliteten på något sätt. Kan vi det med någon säkerhet?

Sedan undrar jag om Bacho är Bacho alla gånger? När det gäller andra produktslag som t ex koaxialkontakter där jag vet säkert så har de flesta större tillverkarna som vi förknippar med proffskvalitet sedan många år tillbaka även infört ekonomiprodukter med betydligt sämre kvalitet men som kan säljas till lågt pris. Detta för att inte tappa marknadsandelar. Proffskontakten är t ex tillverkad av ett bättre dyrare material och utsvarvad i maskiner med hög noggrannhet och genomgår en krävande kvalitetskontroll medan kontakterna i ekonomiklassen kan ha pressade gängor och mer varierande mått - i utbyte av att vara billiga och tillräckligt bra för de flesta standardinstallationer.

Koaxialkabel är en annan produktgrupp där man kan få uppleva den mest skiftande kvaliteten. På mitt förra jobb köpte vi in miltals 75 ohms kabel som levererades i 15 och 20 m längder till en antennprodukt. En del av dessa kabelsnuttar hade avbrott i skärmen och ibland också i innerledaren. Detta upptäcktes i slutkontrollen och hade accepterats under många år. Av ren nyfikenhet bestämde jag mig för att undersöka dessa kasserade kablar och fann att det kunde saknas skärmstrumpa på någon meter eller att innerledaren helt enkelt lagts omlott. Förklaringen var att man vid tillverkningen skarvade on the fly. Naturligtvis var kabeln urbillig i de kvantiteterna men kom från okända fabriker i Kina och Taiwan. Andra intressanta iakttagelser var att samma typ av kabelrullar som kom in pallvis till lagret såg lite olika ut från batch till batch och ibland var innerledaren i koaxialkablarna tillverkade av någon sorts järntråd eller legering som var så styv att den bröts av medan andra gånger den bestod av mjuk koppar. Ibland tät skärm men andra gånger bara några få tunna kardeler med 50% täckning. Lurigt tills man inser att allt som av beställaren inte specificeras i detalj ger fabriker och leverantörer fria händer att finna det billigaste för att själva maximera sin vinst. Beställ en kabel och du får en kabel - vilken som...

En annan sak som kan funderas över är att det ibland kan löna sig att köpa billiga lågkvalitativa produkter. Det kan vara någon maskin som skall användas en gång för ett speciellt projekt och där sannolikheten för att nytt behov skall uppstå är lågt. Eller då maskinen enbart används mycket sällan. Då talar vi kanske om förbrukningsvaror snarare än en investering? Jag köpte en tryckluftspikpistol för en dryg hundring på Harald Nyborg och den klarade av att panela ett helt rum utan att gå sönder. Den fungerar ännu! En billig proffsmaskin för säg några tusen spänn hade nog inte varit en försvarbar investering för mig. Kanske kommer pistolen aldrig mer till nytta.

Nog för nu men det är ju ett intressant ämne det här som nog alla har sina erfarenheter av - bra och dåliga!
 
Tyvärr levererade vi inte tillräcklig vinst till ägarna så man la ner. Så här sett i backspegeln så höll vi en alldeles för hög kvalitet på våra produkter. Vem lovar en MTBF på 2 000 000 timmar nu för tiden?
 
Tyvärr är du ute och cyklar nu PNV. Och inte bara lite, om du ursäktar. Men nu har du missat något.
Du kan OMÖJLIGT ha lyssnat på en dyr Van Den Hul nål som avspelat en vinylplatta, Om du säger så, O M Ö J L I G T!!!

Av den mycket enkla anledningen att det skulle behövas i det närmaste oändligt antal bitar för att fullt ut motsvara den analoga signalen,

Jag måste erkänna att det var ett tag sedan jag lyssande på en Van Den Hul nål på en Vinyl.
Man kan självklart tycka bättre om det ljudet än annat ljud, men särskillt bra blir det aldrig från vinyl.
Sätt ner nålen på ett tyst parti mellan låtarna så hör du hur det aldrig blir tyst på en Vinyl skiva. Det här dåliga S/N förhållandet är iof OK eftersom örat maskerar det när musiken tätnar.
Hörseln är ingen perfekt kostruktion, tvärtom, den har massor av begränsnignar, bla så är frekvensgången inte rak.
Vi har bättre känslighet runt talområdet, men inte nog med det, frekvenskurvan ändrar sig dessutom med volymen!
Därför införde man "Loudness" kompensering.
Om vinyl är bättre än andra medier blir lätt en lång diskussion med de som gillar det ljudet, om jag har lust att ha den diskussionen behöver jag bara prata med min närmaste arbetskamrat, det brukar vara dö-fött, som att försöka övertala en Malmö bo att MFF inte är bästa laget i världen :eek:

Men till sist så tar du som bevis att digitalt inte kan bli lika bra som analogt pga av man skulle behöva oändligt antal bitar för att representera en anolog kurvform.
Det stämmer inte.

För det första behövs det inte fångas perfekt eftersom örat maskerar ev fel om de är tillräckligt små.
Men för det andra och mer viktigt, man kan återskapa en analog kurvform med ett ändligt antal bitar, det finns bevisat matematiskt och även praktiskt, så hur många bitar behövs då?? Ja det beror ju på men EN bit kan räcka!
Översampling känner du säkert till, med extrem översampling går det faktiskt att fånga en analog signal med ändligt frekvensomfång med färre bitar utan att tappa infromation.
Istället för att sampla med många bitar på 2xhögsta analoga frekvens kan man sampla med färre bitar med högre samplingsfrekvens, drar man det här till sin ände når man en bit med mycket hög samplingsfrekvens.

//Harry
 
Last edited:
Back
Top