Hej
Jag ser att du har fått svar på det mesta redan. Tänkte ändå lägga till lite
Vilken kompetsens/behörighet/utbildning/????/ krävs för...
I Sverige tillämpas försiktighetsprincipen i nästan allt, så det riktiga svaret är den som ska jobba med något som kan orsaka olycksfall ska ha den kompetens och utbildning som krävs för att genomföra arbetet utan att det finns risk för olycksfall.
I Sverige kan man alltid åberopa Arbetsmiljölagen:
2 § Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren
utsätts för ohälsa eller olycksfall.
3 § Arbetsgivaren skall se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden,
under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet.
Titta speciellt på sista meningen i § 3 det är denna skrivning som får genomslag i all de möjliga ”plastkort/kompetensbevis” som nuförtiden måste visas upp när man ska jobba med något. Till exempel kort för motorsåg eller kort för arbete på höjd.
Generellt är arbete med någon form av risk reglerat av respektive ansvarig myndighet. Sedan beror det på var maskinen eller apparaten är installerad vilka föreskrifter eller standarder som gäller (Svenska eller EUs)
Det finns ytterligare en skrivning som återfinns bland annat i elföreskrifter, en skrivning säger att arbetgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren är lämplig för arbetet.
Strålskyddsmyndigheten har förresten sitt finger med i både röntgen som nämnts ovan och i vissa fall för stora slutsteg för höga frekvenser, slutsteg som i vissa lägen kan avge röntgenstrålning. Det är "så kul" att fingra på något och sedan hitta dosimetrar i reservdelsskåpet
73 de SM7NTJ Lorentz
Jo förresten, slutsteget var avstängt när jag...