Avstånd mellan Yagis vid cirkulär polarisation? (Vårgårda)

SM0TGU

Well-Known Member
Hej!
Är det någon som vet vilka avstånd det ska vara mellan antennerna (Yagis) vid matning med cirkulär polarisation då de är monterade på en horisontell bom och i 45 graders vinkel mot bommen, dvs. 90 grader mellan varandra?

Jag har det gamla Vårgårda-paketet med 2 st 6 el VHF och 2 st 13 el UHF-yagis. Jag har försökt ta reda på det korrekta avståndet med olika källor/personer och har fått tre olika svar...

mvh Lars SM0TGU
 
Hej Lars!
Då antennerna i princip inte ska koppla till varandra så borde avståndet vara okritiskt, kanske därför du fått så olika svar. Det som kommer att påverkas mest är i hur stor vinkel som signalen är hyfsat cirkulär. Större avstånd ger mindre vinkel med rätt polarisation.

Mindre avstånd ger mer koppling mellan antennerna vilket i sin tur ger fel polarisation. Det senare har Leif SM5BSZ skrivit om på sin hemsida, se högst upp på http://sm5bsz.com/lir/xyagi/xyagi.htm och http://sm5bsz.com/polarity/polcal.htm. Jag inbillar mig att kopplingen sker dels mellan elementändarna, dels längs tvärbommen som de sitter på, och kanske andra vägar också. Så prova justera avståndet mellan antennerna till det går minst signal mellan dem, dvs mata lite signal i ena och lyssna eller mät i den andra. Det borde vara minst 20 dB dämpning. Då är chansen störst att du har den cirkulära polarisation du vill ha när du kopplat ihop dem.

Med både 145 och 435 MHz på samma bom skulle jag börja med 145-antennerna. 145 påverkas väldigt lite av 435-antennerna, men 435 påverkas ganska mycket av 145-antennerna.

/Jan
 
Tack Jan för svar. Jag ska läsa SM5BSZ sida igen, har varit inne där förut men säkert läst för dåligt :)
 
De kan sitta så nära varandra att bara inte elementen fysiskt vidrör varann.

73 - Bengt SM6FUD / Vårgårda Radio AB
 
Back
Top