Avstörning av switchad styrning?

SM0RVV

Well-Known Member
Här är ett "omvänt" störproblem.

Jag har byggt en 12V= dimmer för halogenlampor. (Husvagn)
Det är en enkel konstruktion med en mosfet som jag styr med en fyrkantvåg som jag pulsbreddsmodulerar. Transistorn sitter i serie med lampan på +12V-sidan.

Det fungerar utmärkt om man bara tittar på själva grundfunktionen. Men givetvis så stör den radio något alldeles fruktansvärt.

Jag har två frågor egentligen.

1) Vilken frekvens kan vara bra att switcha med?
2) Hur bygger jag ett effektivt filter som minimerar stördimman?

Båda frågorna hänger ju ihop. Frekvensen bör ju anpassas så att funktionen blir bra samtidigt som filtret blir så effektivt som möjligt.

Jag vill ju inte bidra till stördimman med mina egna projekt. :rolleyes:

73 SM0RVV
 
Gissningsvis störs dimmern av din amatörradioutrustning också, så ett effektivt filter kommer nog att fylla två funktioner!

Bara såhär intuitivt undrar jag om inte dimmern stör åt båda hållen, dvs både bakåt till spänningskällan och framåt via kablaget till lampan/lamporna. Med seriekopplade lampor är det dessutom lätt att få till en nog så effektiv loopantenn :cool:

73
/ Göstha
 
Ja, det har du säkert rätt i att den stör åt båda håll.

Vill bara förtydliga att transistorn sitter i serie med lamporna, medans lamporna i sig sitter parallellt med varandra.
En transistor som styr flera 12V lampor alltså. Alla lampor kopplade med vanlig 2-ledare, så som tur är blir det nog ingen loop.

73 SM0RVV
 
För att minimera switchförlusterna så vill man att omkopplingen mellan ledande/icke ledande tillstånd sker så snabbt det bara är möjligt. Detta steg (flankbranthet) gör att det sänds ut en stördimma runt apparaten, och om det är en repetitiv omkoppling på nästan samma frekvens kommer man att få en massa toner som finns högt upp i bandet.

Om du minskar flankbrantheten så ökar visserligen förlusterna, men reducerar stördimman, och om du dessutom hela tiden ändrar frekvensen så "försvinner" de fasta "störtonerna".

Det finns program för PIC-kretsar som "enkelt" fixar detta, eller så får man skriva en programsnutt.

Om du dessutom adderar ett nätfilter på din styrning så har du garanterat en utrustning som stör mindre, men också som är mindre störd...

Eftersom du labbar med en mosfet så kan du testa med ett seriemotstånd på gaten (1 k, 10 k eller 100 k), och se när flankerna börjar luta, samtidigt bör du märka att störningarna reduceras. Om du sedan sätter din generator så den sveper lite i frekvens så bör du få mycket svårare att hitta fasta toner på din styrning.

Tänk bara på att det är lätt att överhetta transistorn när flankerna börjar att luta och förlusterna stiger...
 
Last edited:
Kan man inte göra något åt flankerna på "utgången" istället?
D v s låta mosfeten göre det den är bäst på: strypa eller leda lågohmigt. Men sedan reglera strömmen som går från +12V genom transistorn vidare till lampan. En drossel i serie är väl det närmaste jag tänker på. En konding mot jord?
Det handlar om lite lagom med ström, några halogener ger snabbt 50-80W. (d v s upp emot 7 A).

Helst vill jag inte bränna effekten genom att låta transistorn börja jobba linjärt. Är det inte bättre med någon form av drossel-kondensator koppling som spar energi under aktiv puls och sedan matar ut energin under tiden pulsen är borta.

73 SM0RVV
 
Jag föreslår att du letar i arkivet på Elektronik i Norden (EIN), för något år sedan gick en serie om switchförlopp och styrning etc. som var mycket läsvärd.

(Nu kör de en artikelserie om avkoppling, också den väldigt läsvärd.)
 
Back
Top