Behöver lite tips efter åskan ,IC-275H lönt att laga ?

sm7syr

New Member
Jaha då har man fått anledning att se om sitt schack

(Det räker inte att dra ut grejorna 99 av 100 gånger)

En direkt träff i antennen (Blixten missade de högre förmålen 5 meter åt vadera hållen) och vidare ner i AT180 och IC706MKIIG = två svarta boxar så de är bara att slänga

Men frågan är IC275H . Den fungera på mottagningen men sänder inte (Antennen var inte ansluten men 12v var inkopplad)

Lite frågor.

1. Någon som råkad ut för liknande och kan tippsade om eventuella komponenter som bränts i 275'an

2. Någon som vet om det går att få tag i Slutstegmodulen som reservdel "Är fäst vid stationen då det var min första :) "

3. Har tittat lite men kan inte se vad som vore lämplig ersättare till 275h i dag, Förslag mottages tacksamt
 

Ingemar

Well-Known Member
Otur, men hemförsäkringen täcker ju oftast blixtnedslag.

Du kan hitta servicemanualen för 275:an på adressen nedan, sedan är det bara att börja mäta och försöka lista ut var felet kan vara.
http://www.radioamateur.eu/schemi/IC275_serv.pdf

Om du har väldigt tur så kan det vara någon ledningsbana som brunnit av, men troligast är det även några komponenter som strukit med.
De flesta komponenter går att beställa från olika leverantörer USA.

Blir lite nyfiken på hur du hade jordat din mast och schack, samt hur du dragit kablar och vilka åtgärder du tagit mot åska.
 

SM5XUN

░░░░░░░
Tråkigt det som hänt, naturlagarna råder man inte över..
En ersättare til en 275 finns ju inte i dagsläget, har dessutom din 706:a strukit med så skulle jag nog rekommendera en titt på Kenwoods TS-2000.
 

SM4FPD

Well-Known Member
Beklagar SM7SYR, naturen är hård.
Helt klart är detta en försäkringsak, såvida du har en hemförsäkring brukar det gå bra att få ersättning. Det är väl egentligen ett av skälen till att man köper en dyr hemförsäkring.
Det kan dock vara lite klurigt då man drar av 10 procent per år av värdet. IC-275H är 20 år gammal och således i deras ögon värd -100 procent. Men det går ofta med framgång att förklara att amatörradio håller sitt värde och att radiostationerna var fullt moderna och motsvarar det och det i nya grejer. Dvs man kan ställa lite krav på sitt försökringsbolag och inte acceptera det dom säger i försa hand.
I vissa fall behövs intyg för att få försäkringsbolaget medgörligt.
Ibland har annat oxo gått sönder, TV, Frys, Dator, Modem, nätaggregat, video, små laddare, dokumentera allt i en lång lista, och höra med försäkringsbolaget. Notera alla fakta noga, datum, händelsen dramatik, installtionens utseende, udragna antennern och sladdar, jordningar etc.

Ang IC-275H det första man kan göra är att prova RX och den går säger du.
Prova sändaren, hörs den lokalt, dvs i en handapprat några meter, så funkar ju TR switch men inte PA.
PA och drivsteg går på 12 Volt före strömrbytaren och kan då skadas av en smäll på 12 volten. Nästa steg är att kolla strömmförbrukningen. Vid TX och 1-2 Amp, ja då är även drivsteg kass. Med SSB och att du kan vissla upp 3 -4 Amp, ja då kan drivsteget vara OK. Skador på BIAS och TR sw är vanliga.

PA modulen finns nog, den ger 10 watt och är av samma typ som i mobila stationer från 80 talet, slutsteget är två stora transistorer och de finns.

Tänk dock på att en sådan åsksmäll kan åldra övriga komponenter i riggen. Dvs den går sönder igen efer en vecka, månad eller år. Inget försäkringsbolag vill finansiera en reparation där ingen kan lämna garantier på reprationen. Dvs det blir skrotning och man köper en ny radio till sin kund.

Ersättare till IC-275H är IC-910H, viserligen även med UHF, men till ett lägre pris än en gång IC-275H kostade. En IC-706MKIIG eller IC-7400 är en värdiga ersättare.

Att förutse och skydda mot en sådan här smäll är mycket svårt. Egentligen är det enda säkra skyddet att i nämnd ordning:
1. Dra ur hela nätsladden, med jord fas och olla.
2. Koppla bort hemgjorda jordspett,
3. Koppla bort även antenner.
4. Givetvis skall dator med teleanslutning oxo bort.

Allt detta helst före åskndeslaget......
 
Top