Beräkna möjlig ström från omärkt transformator

SM6FPG

Fritidskonsulent
Finns det någon given regel som man kan använda för att få ett ungefärligt värde på vilken ström en transformator kan ge.

Måtten på kärnan på existerande transformator är 18,5 x 15,0 x 6,2 cm = 1 720.5 cm3
 
Last edited:
Kärnan kanske inte räknas i cm3.
Arean med ovanstående mått mätt på utsidan av kärnan blir 277,5 cm2.
Stommen för lindningarna går väl bort från ytan!
Är det något av dessa värden som kan härleda den möjliga strömmen?
 
Kärnan som man räknar arean på är delen som finns innanför lindningarna tror jag mig förstå utifrån länken från Bengt! Mäter om i morgon!
 
Kärnan uppmätt till 80 x 60 mm = 4800 mm2. Enligt kalkyleringen i sidan Bengt visa så skall transformatorn vara på 1218 VA motsvarar väl det samma i W!
Finns tre likadana och jag antar utan att ha mätt att spänningen ligger någonstans i häradet 1000 - 1200 V, baserat på märkning på ett instrument som sitter på det tillhörande slutsteg med 4 x 811 A.
Funderar på om jag skall bygga ett generellt PS med lite olika konfigurationer baserat på vad man skall mata.
Köra dom med trefas och kanske dela upp utgångarna för olika PA:n.
Någon som intressanta tankar runt detta eller håller forumet på att tyna bort så att man skall söka sig andra vägar med frågor/tankar/ideer!
 
En troligare orsak till få svar är att det finns såpass mycket att hämta
på nätet. Exvis Sidan som KBW länkade till. Det finns ju fler spörsmål
som bör övervägas; Separat trafo för glöd/bias/skärmgaller. Tidsfördröjning,
bleedereffekt, derating av högspänningskondingar och spänningsbalansering över dom.
Reglering av, osv etc.
 
Jag vet att det fanns formler för att beräkna transformatorer utifrån kärn arean antagligen
kan man hitta dem i äldre handböcker. Men sittandes på pendeltåget så var det Google som
gällde och välja en träff som såg något så när relevant ut :)
 
Låter som rejäla transformatorer. Vore det mina och de var identiska så skulle jag seriekoppla sekundären på 2st och göra en rejäl nätdel till mitt 813 PA, 2700v @ 1A :) ( mitt eget aggregat till mina 2x813 är för klent)
 
Annars ger väl vikten en fingervisning om effekten. Min hsp-trafo från nordtrafo i sundsvall väger in på drygt 15 kilo, 1000VA lämnar den.
 
Om man inte ska köra 1 kW RTTY utan nöjer sig med telegrafi och SSB kan man krympa trafon rejält. I mina tidigare hembyggen hade jag väldiga järnklumpar. Dom var specade för key down hur länge som helst och blev knappt ljumma. Nu har jag ett Drake L7-steg, som har gått flera timmar om dagen i många år. Det har en väldigt liten trafo som får leverera ca 1700 W för att få ut 1 kW PEP telegrafi och SSB. Dom väldigt få gånger jag kör RTTY drar jag ned till 400 W ut.
Tillägg:
Hela nätdelen väger 19 kg så jag gissar att trafon ligger på runt 15 kg. Drake specar att agget ska leverera ström till 2 kW PEP input vid SSB.

/Roland
 
Last edited:
Strömmen begränsas även av ledningsarean. Nån tumregel sa 3,5 A/mm² för små och 2,5 A/mm² för större transformatorer. Var gränsen mellan större och mindre går har jag dock inte lärt mig nån gång. Men blir trafon för varm kör man för mycket effekt.
/Jan
 
Skulle en pdf med "Electronic transformers and circuits" av Reuben Lee från 1947, reviderad 1955 vara av intresse? 23 Mb med formler, grafer och material i ämnet. En transformatorbibel liksom. Det går inte att ladda upp filen här då den är på 23 Mb. Finns intresse får jag hitta nånstans att ladda upp den.
 
Låter intressant med "Electronic transformers and circuits", laddas gärna ner när det är möjligt.

Nu har jag gjort rejäla mätningar av en av transformatorerna:

Kärnans area 78 x 62 mm = 4836 mm2 skall då motsvara 1236 VA
Vikten är 13,6 kg vilket bör verifiera ovanstående värde
Med 227 VAC in så lämnar den 1030 VAC ut.
Dessa tre transformator har varit Y-kopplade på primären har matat ett slutsteg 4 x 811A.
Känns inte detta lite överdimensionerat?
 
Ja men där har ju SM6XUN hittat på den på nätet. Kanonbra! Jag har för mig att jag fick den av AOM i samband med nån diskussion om kärnmaterial, mättnad etc. Är man hungrig efter kunskap så är den där ett sätt att bli övermätt på :-)
 
^^^ Tackar, laddat hem och fluktar i. Vintage transformator p**r från 1955, fullständigt användbart även idag. ( Formlerna står sig )
 
Back
Top