Börja med kortvåg, 10m?

SM5XUN

░░░░░░░
Jag är återhållsam med att ge nybörjare rådet att köra QRP, uteffekter i häradet 100 W är kanske lämpligare?

Jag håller med, effektnivån i en vanlig ordinär HF-radio räcker gott,
de senaste året har min radio stått inställd på ca. 40W och det är nästan omärklig skillnad mot 100W-läget.
Hellre lägre effekt och en noggrant inställd modulation.

QRP blir roligast när man kör telegrafi :)
 

SM0BRF

Well-Known Member
Som har sagts tidigare i tråden: det är stor skillnad på CW och SSB. En vanlig siffra är 10-15 dB, dvs 5 W telegrafi motsvarar runt 100 W SSB för att få igenom ett meddelande om det är en tränad operatör i andra änden. Detta gäller det bredbandiga bakgrundsbruset. Ett smalt CW-filter gör det också lättare att slippa störningar från sändare, som ligger nära i frekvens.

/Roland
 
Last edited:

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Jag tycker man bör utgå ifrån trafikslaget man tänker nyttja plus vilka antennmöjligheter som står till buds innan man diskuterar sändarens uteffekt.

Några exempel på kombinationer som ger ungefär likvärdiga möjligheter att tränga igenom störningar och nå en viss förbindelsekvalitet:
10 w telegrafi = 70 w SSB med effektiv talprocessing
10 w telegrafi = 100 w SSB med medelgod utstyrning av sändare,
10 w telegrafi = 200 w SSB med svag utstyrning av sändaren (mikrofonskräck)
1 w digitala moder = 10 w telegrafi (Baserat på att många av dessa moderna är felrättande och kan stå och mala tills informationen går igenom)

Har man dåliga antennmöjligheter så kan telegrafi vara den enda realistiska lösningen.
100 w telegrafi till en mobilvippa är en möjlig kombination medan 1 kw SSB till samma mobilvippa knappast kan rekommenderas med tanke på de extrema fältstyrkor som kan genereras samt det faktum att ordinära mobilvippor skulle brinna upp vid sådana effekter.

Sedan har vi ju de fysiska förutsättningarna som t ex storleken på en ev balkong eller hur känsliga grannarna är för antenner och trådar. Även de minsta förkrymta balkongerna kan väl hysa en trådstump på 3-5 m om denna vinklas lite hit och dit. Med telegrafi 10-100 watt och på de högre frekvensbanden 14-28 MHz räcker detta för att få skapligt utbyte av hobbyn förstått så att det inte är allt för svårt att få kontakter över hela världen.

För de lägre banden 3,5 och 7 MHz blir 3-5 m långa trådstumpar på en förkrymt balkong ineffektiva och för att i viss mån nå ut så krävs högre sändareffekter. En praktiskt gräns går vid 100 watt eller möjligen 150 w telegrafi. Men för att få ungefär samma möjligheter vid SSB så skulle effekten behöva ökas till i storleksordningen 1 kw vilket blir helt orealistiskt på en förkrymt balkong.

Är jag ensam om att resonera med utgångspunkt från kända fakta och en viss logik? De exakta siffervärdena kan vi bortse ifrån, men principen som sådan menar jag. Principen!
 

SM0BRF

Well-Known Member
Jag håller med Bengt.
Enda förtydligandet vore: att använda de digitala moder som är 10 dB bättre än CW är ungefär som att "titta på när målarfärgen torkar".

/Roland
 
En kommentar till Rolands senaste svar: En del av de moderna digitala moderna är konstruerade för att klara låga signal-brus-förhållanden. Ett grundläggande sätt är förlänga symbolerna man sänder för att ha mera statistiskt underlag för minska störningarnas inverkan. Ett annat är att lägga till felrättning och omsändning vid behov. Bägge förlänger överföringstiden.

PSK31 är inte en sådan, utan den är konstruerad för rimlig hastighet i överföringen och har ingen felrättning.
 

SM2VJX

Riktig radioamatör!
Jag håller med Bengt.
Enda förtydligandet vore: att använda de digitala moder som är 10 dB bättre än CW är ungefär som att "titta på när målarfärgen torkar".

/Roland

Hur kul ett visst mode är är ju helt och hållet en personlig uppfattning och jag håller inte alls med om att det är lika kul som att se på när målarfärg torkar.

Det är mer i häradet av att sitta och titta på när bilen rostar...

Jag menar har man målat något så blir det ju fint när färgen har torkat.

Nej, en Yaesu 817 har ingen inbyggd tuner, och nej 5W SSB är inte kul som nybörjare, om man inte har som hobby att vara fakir eller nåt.

Med det sagt har jag i sommar kört massor med 5W SSB kontakter med en Yaesu 817, och jag tycker det är fantastiskt kul, men då får man leta sig ett tomt hörn och ropa CQ-qrp och hoppas att man blir spottad så att i alla fall någon tar sig tid att lyssna efter en...
 
Last edited:

SA7CNG

Well-Known Member
Det låter som att det kan vara klokt att börja med en kortvågsapparat som har full effekt, Icom 718 går för runt 6.5000kr vilket är överkomligt. Skulle en sådan här antenn 40m Short Antenna fungera om jag spännde upp den på den ej inredda vinden?

Möjligen skulle jag kunna köra en inverted V antenn längs gaveln på huset, med höjden 6m och basen 6m.
 
Last edited:

SA7AZQ

Well-Known Member
Alexander, du har inte möjlighet att sätta upp en loop-antenn på vinden eller ute i trädgården? Jag gjorde igår en för 17m och den slår dipolen med hästlängder =). Loopen är det mindre störningar i också på motagningen och lite mer gain än dipol vid TX. Jag hjälper dig gärna !.
 

igge

Well-Known Member
Jag har en Delta-Loop som mäter 166 meter i omkrets. Den bästa antenn jag haft och väl en S-enhet bättre än min tråddipol som referens.
D-loopen klarar 160, 80, 40, 20, 17, 15, 12, 10 och 6-metersbanden med TS-590 S ATU. Koaxmatad bäst att tillägga.

Gott Nytt År!
 

SM6APQ

Well-Known Member
Jag har en Delta-Loop som mäter 166 meter i omkrets. Den bästa antenn jag haft och väl en S-enhet bättre än min tråddipol som referens.
D-loopen klarar 160, 80, 40, 20, 17, 15, 12, 10 och 6-metersbanden med TS-590 S ATU. Koaxmatad bäst att tillägga.

Gott Nytt År!


Igge de APQ
Hej. Hur stämmer du av den på de band där matningsändan av koaxen ej presenterar 50-ohm?

74 och Gott Nytt År
Bengt/SM6APQ
 

igge

Well-Known Member
En balun i matningspunkten 2:1 och sedan klippte jag ned från 170 meter till 166 m. Jag blev nöjd där och likaså min Kenwood. Med stege och en matchbox hade nog fått antennen att fungera över alla banden.
Jag är nöjd och den fyller mina behov för tillfället. Har ett projekt på G med en vertikalantenn nära 18 meter hög men jag har inte hittat rör för ändamålet ännu och kassan tillåter inte inköp av aluminiumrör.
Kanske vinner på tipset nästa år.
Gott Nytt ÅR
 

SA5BSL

New Member
Mitt tips är en TS-480SAT, finns en i nyskick på DX-radio just nu(inte min), och en ändmatad windom(Tillmans ,från hans hemsida).
 
Top