Ersätta CT glödstömstransformator med dioder

SM5NFT

Well-Known Member
Såg ett tips att undvika transformator med mittuttag för glödströmmen i rörslutsteg genom att använda dioder istället. Nu hittar jag dock inte beskrivningen igen. Tror att man skapade ett "virutuellt" mittutag genom att lägga dioder från båda sidorna på sekundärsidan. Kan någon kasta lite ljus över detta?

Filament.jpg

Det är alltså T2 som skall ersättas med en transformator utan mittutag.

73 Arne
 
Behövs ens ett mittuttag i T2 sekundär på det där schemat?

HF-mässigt är ju katoden jordad via de 2 0,01uF avkopplingskondensatorerna varför det inte borde spela någon roll var katodmotståndet ansluts.

Någon rörexpert som kan kasta lite ljus över detta?
 
Du kan alltid skapa en "virtuell mittpunkt" genom att helt enkelt koppla två lågohmiga motstånd i serie och ansluta dessa parallellt med glöden. Exakta värden är inte kritiska men allt för låga resistansvärden (si så där <5....10 ohm) innebär hög ström = mer värme = behov av större trafo. Till den nya mittpunkten kan sedan motståndet till jord anslutas och ev mA-meter för mätning av katodströmmen som ju är den samma som anodströmmen.

Dioderna du tänker på kanske har varit för att höja upp katoden x-antal volt i ett GG-kopplat steg och på det sättet få lagom viloström? Men de kopplas vanligen till glödtrafons mittuttag.

/Bengt
 
Ur HF-synpunkt behövs inte mittuttaget, men man får en modulering av gallerförspänningen
via glödspänningen om man ansluter anodspänningens returledning på endera branschen av glödtråden.

Att skapa ett "virtuell mittpunkt" med motstånd fungerar alldeles utmärkt, och man kan bortse från spänningsfallen och effektutvecklingen vid normala anodströmmar.

En "virtuell mittpunkt" med dioder fungerar också, och då tar man två dioder med katoderna vända mot varandra kopplade över glödtråden. Returledningen ansluts till katoderna.

Nackdelen med detta är att det finns en region där ingen av dioderna leder runt nollgenomgångarna på glödväxelspänningen. Där kan det uppstå transienter som skulle kunna ge brummodulering vid låga anodströmmar. Har dock svårt att tänka mig att dessa skulle vara signifikanta.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack för alla fina svar!

Själv är lite för ung för att ha upplevt "rör-eran", men jag älskar rörprylar. Som någon kanske redan listat ut är schemasnutten från "A Universal Three-Band Linear Amplifier" publicerad i ARRL-handbook.

En följdfråga som jag inte kunnat lösa själv är varför slutsteget i beskrivningen är begränsat i frekvens till max 7 Mhz. Citat: -"The high-frequency usefulness of the 833A in the amplifier shown limits the usage to those three bands (160M-40M)" Enligt databladet skall 833A klara 30 Mhz med full spec. Har det något att göra med att det är "Grid-Driven"?

Slutsteget är ett projekt under planeringsfasen, där jag hoppas att kunna ersätta 833-röret med ett par av de 805-or som ligger på hyllan och väntar. Måste väl räkna om PI-filtret till den nya utimpedansen oxå.

73 Arne
 
Efter att ha tittat på hela schemat står det ganska klart att begränsningen till max 7 MHz beror
på att förstärkaren går i katodjord och har "passivt galler". 833A har ganska stora inre kapacitanser,
och det blir dels svårt att hålla drivningen uppe över gallerresistansen, och dels riskerar man självsvängning när man går upp i frekvens.

En titt i databladet för 805 gör att jag själv skulle vilja rekommendera att i stället använda 2 parallella 813 i gallerjordad koppling. Med 2 katodjordade oneutraliserade 805 får man i bästa fall 350 W PEP uteffekt med c:a 50W drivning, medan 2 813 i GG ger runt 600 - 700 W med samma drivning.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Då är jag nog på fel spår. Har faktiskt inte försökt att förstå hur mycket drivning som krävs för mina 805-or. Som sagt, jag har begränsade kunskaper om rör. Min tanke var att eftersom de är "high mu" borde de vara ganska lätta att driva med ett relativt lågt spännings-sving på gallret.

Har ett annat schema där två 805-or används i push-pull och de skall då ge 300W PEP med 5-10W drivning, vilket känns helt perfekt då tanken med slutsteget är att kunna ge en extra knuff åt en QRP-rig då man är på hemmaplan. Push-pullkoppling känns dock inte så attraktivt för mig då det blir knepigare vid bandbyte.

Nu blir jag villrådig. Vill ju gärna använda mina fina 805-or till detta, men både gallerjordat och katodjordat med passivt galler verkar kräva mer drivning än de 5-10W vad en QRP-rig kan ge.

Hur ska jag tänka här? Ett extra förstärkarsteg i mellan, eller kanske släppa det passiva gallret med en mer komplicerad injustering till följd?

73 Arne
 
Du blir tvungen att antingen neutralisera rören, vilket är enklast i push-pull, eller också
köra gallerjordat. Skulle uppskatta effektförstärkningen till 8 - 10 ggr för 805 i gallerjordad koppling.

Det här är en av orsakerna till att man gärna undviker katodjordade trioder som linjärförstärkare.
Att göra ett "band-switchat" neutraliserat push-pull steg är ett helt företag.

Kopplingen du egentligen är ute efter är en eller flera katodjordade beam-tetroder.
Sådana har en effektförstärkning vid låga frekvenser på c:a 100 ggr eller 20 dB.
De flesta måste dock neutraliseras.

Något i den här stilen: http://i5uxj-2.cln.it/amp/schemi/pdf/68hb195.pdf

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 

Precis en sådan koppling har jag kört med i decennier med gott resultat eftersom jag har haft riggar med låg uteffekt. Först med ett 813 som gick med 500 Watt input och därefter med ett QY4-250 (= QB3,5/750 eller 4-250B) med 1,25 kW in när vi fick ändrad effektgräns till 1kW ut. Jag ändrade gallerförspänningen så att det gick i klass C när jag körde CW för att det skulle gå svalare och ge lite högre uteffekt. Det var inga problem att neutralisera steget, men man får se till att ha rejält plattavstånd i kondingen :-).

73, Roland SM0BRF
 
Strålande! :D Tack så mycket AOM mfl. Nu slipper jag lägga tid på något som inte kommer fungera som jag tänkt mig. Har nu läst på lite och vad jag förstår är det kapacitansen mellan anod och galler som ställer till det och ger oönskad återkoppling på trioder. Hade ingen aning om detta.

Nu återstår bara att lista ut vad jag skall använda mina fina NOS 805-or till. Kanske kan jag hänga dem i taket i shacket och få en störningsfri belysning nu när EU håller på att trolla bort glödlamporna :).

Nä, slutsteg i någon form måste det bli med dem. Kanske jag går på ett enbands push-pull slutsteg för favoritbandet. Eller ett slutsteg med två 805-or i "jordat galler" koppling och ett drivsteg framför. Förslag emottages tacksamt.

AOM: En sak jag inte förstår är hur det kan behövas 50W för drivningen. Har försökt räkna på detta med kom fram till att ca 12W över 50 Ohm skulle ge tillräcklig spänning för att styra ut rören helt. Har förståss räknat galet på något sätt.

73 Arne
 
För att reda ut detta går vi till databladet för 805 http://frank.pocnet.net/sheets/049/8/805.pdf

Längst ner på första sidan finns driftdata för katodjordad klass B-linjärdrift, och där listas
det erforderliga spänningssvinget på gallret till 70 V toppvärde, vilket gäller i bärvågstillståndet som AM-linjärförstärkare. Som bekant ökar spänningssvinget sedan till det dubbla vid maximal sinusutstyrd AM-modulation, alltså 140 V toppvärde.

Vid "zero-bias-trioder" styr man in gallret i den positiva regionen, och då drar röret gallerström och styreffekt.
Denna finns redovisad som "Driving Power" och är uttryckt som W PEP (på toppen av modulationsenveloppen).

Dessutom drar dämpmotståndet effekt, vid maximal utstyrning och vid ett värde av 50 ohm skulle detta motsvara över 150 W PEP. Summan av erforderlig drivning blir rörens driveffekt + effekten som utvecklas i motståndet.

Förmodligen är man bättre ute om man gör ett gallerjordat PA där man varken behöver dämpmotstånd eller neutralisering och har ett drivsteg före.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack för klargörandet. Det var inte direkt så jag hade räknat :o

Ska nog inte försöka mig på att ändra i rör-konstruktioner med mina kunskaper. Anmäler mig omgående om någon kunnig sätter upp en rör-kurs ;)

Med nyvunnen kunskap söker jag nu ett schema med 1 till 4 805-or i jordad gallerkoppling. Att anpassa drivningen till 10 watts nivån blir nästa steg. Tar tacksamt emot tips om var jag finna ett sådant schema.

73 Arne
 
Är rören 811A och 805 "likartade"? Tyvärr är jag dålig på att läsa datablad som rör rör, men som tur är finns det andra med mer kunskap :)

Jag har tittat på databladen http://tubedata.itchurch.org/sheets/111/8/805.pdf och http://tubedata.itchurch.org/sheets/049/8/811A.pdf och tycker att rören verkar "rätt så lika". Skillnader finns, tex så har 811A mycket lägre kapacitans mellan anod och glödtråd. Däremot så verkar 805-an vara mer "ruggad" med en högre tillåten anodförlust.

Anledningen till att frågar är att jag har kikat på "A Table-Top Half Kilowatt" ( http://i5uxj-2.cln.it/amp/schemi/pdf/6001024.pdf ) och tycker att det slutsteget vore intressant om rören 811A gick att ersätta med mina 805-or. Vad tror ni, är det görbart eller finns det någon begränsningen i 805-an som det faller på? Hur läser man ut vilken förspänning som behövs för att få rätt viloström när man byter rör?
 
Både 811A och 805 tillhör familjen "zero-bias" trioder, men 811A är mer zero-bias än 805.
Detta beror på att förstärkningsfaktorn "my" är lägre i 805, så det går åt mer förspänning och gallerväxelspänning för att få en given anodström.

Skulle uppskatta att en katodförspänning på runt 15V skulle vara bra vid en anodspänning av 1500V,
och att driveffekten för en viss uteffekt i gallerjordad koppling ökar med 50 - 75%.

Har man driveffekt att slösa med så är detta inget större problem.

För att avgöra vilken statisk förspänning som behövs går man in i det stora diagrammet i databladet för 805, och följer abskissan tills man hittar den anodspänning som man har,
och sedan i kurvskaran märkt "grid volts" tills man kan hitta en anodström på 50 mA eller så per rör på ordinatan (felaktigt märkt "grid current").

För 1500V så blir detta som sagt c:a 15V. Ordnas lättast med en effekt-zenerdiod i serie med katodledningen.

Värdet av förspänningen är ganska okritiskt, och man behöver egentligen bara tänka på detta när anodspänningen är så hög att man överskrider maximal anodförlust i vila.

Gallerjordade PA:n är ganska tacksamma att jobba med.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack Karl-Arne för ditt (som alltid) bra svar. Nu tror jag att jag förstår lite mer. Då verkar det som denna koppling är tillämpbar för 805. De anger i byggbeskrivningen att driveffekten är mindre än 20W på alla band. Skall jag tolka det som att den driveffekt som krävs för 805-or med 15V förspänning troligen blir ca 30-35W?
 
Den hamnar i den "häraden", exakta värden kommer att bero på den anodspänning och belastningslinje som man väljer.

I RSGB handboken från 1980-talets början finns vägledning (signerad G2DAF) för konstruktion av gallerjordade slutsteg, och där anges en lämplig konfiguration för de 400W PEP som britterna har som effektgräns som 2 805 i parallell med upp till 50W driveffekt.

Önskar man mycket mer uteffekt så rekommenderas att öka anodspänningen samt följa efter med gallerförspänningen. Då stiger stegförstärkningen.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Hej Arne,

Min bästa rekommendation för att skaffa sig mer kunskap om rörslutsteg är William Orrs "The Radio Handbook". ARRL handboken har en bra grund. Men Orrs är mycket utförligare. Den finns på biblioteket i Stockholm, så du kan nog beställa den till ditt lokala bibliotek. Själv så har jag lånat den så många gånger nu att jag köpte en på Ebay för 40 dollar. Sista upplagan (23:e) är mest aktuell.

73's
SM0NOR
 
Hej Ulf,

Tack för tipset! Gissar att det är retrofilen i mig som gör att jag "snöar in" på dessa rör. Vore enklare att köpa något modernare eller åtminstone ett par 813 pentoder.

En kul grej är rören fyller 50 år nästa månad och de har legat på min hylla ungefär halva den tiden. Hög tid att de kommer till användning. Det gäller bara att hitta rätt konfiguration, gärna enligt K.I.S.S, samt en lucka i projektkalendern :).
 

Attachments

  • DSC00501ss.JPG
    DSC00501ss.JPG
    26,5 KB · Views: 118
Snyggt! De där har jag 4 stycken av också! Hade för mig att det var 807:or jag hade. Men mina är exakt likadana som de där. Och i likadana kartonger :-)

Angående Radio handbook... 1959 års upplaga är fri för nedladdning:

Technical books online

Den är mycket utförlig vad gäller design av rör- PA. Och allt är fortfarande aktuellt. I alla fall om man ser över in-och utgångskretsarna. Numera är det Pi och Pi-L som gäller, vilket inte var så vanligt då.




Hej Ulf,

Tack för tipset! Gissar att det är retrofilen i mig som gör att jag "snöar in" på dessa rör. Vore enklare att köpa något modernare eller åtminstone ett par 813 pentoder.

En kul grej är rören fyller 50 år nästa månad och de har legat på min hylla ungefär halva den tiden. Hög tid att de kommer till användning. Det gäller bara att hitta rätt konfiguration, gärna enligt K.I.S.S, samt en lucka i projektkalendern :).
 
Back
Top