F-kontakter

SA0CLI

Well-Known Member
Jag har hållt på en del med elektronik, och lite med radio också, men har inte skrivit här innan jag igår fick min anropssignal. Jag vet att många rekommenderar och föredrar N-kontakten, några tycker att BNC duger inomhus, och så vidare, men hur är det med F-kontakten?

I mina tidigare experiment (ISM 433,92 MHz mest) har jag använt mig av F-kontakter, mycket för att de är lätta att få tag på, billiga, och extremt enkla att sätta på kabeln (frånsett kanske på den 9,9 mm tjocka markkabel som husets förra ägare hade dragit till parabolmonteringsplatsen i trädgården). Enligt Kjell & Co:s katalog, kanske inte den mest vederhäftiga källan till kunskap inom detta område, uppges att kontakterna kan användas både för 50 och 75 ohm, och de används ju bl a för TV-signaler inom VHF och UHF likväl som utsignalen från parabolens LNB (vars frekvensområde jag inte minns).

Är det helt förkastligt att använda F-kontakter inom amatörradion, eller duger det åtminstone tillfälligt i brist på bättre? Kommer t ex en F chassihona att ha 75 ohms impedans och alldeles själv ge SWR på 1,5 när den möter en 50 ohms kabel?

Med tanke på gårdagens erfarenheter som jag delade på G+ kan det inte vara helt hopplöst i alla fall. :)
 
Det går säkert att använda F-kontakter. Frågan är kanske mest hur väl de passar mekaniskt på en
typisk 50-ohmskabel. F-kontakterna för kabelmontage bygger ju på att de ska gängas på en passande
kabel. Även mittledaren blir ett frågetecken där de flesta 75-ohmskablar har en solid mittledare medan
t.ex RG58 har en mångtrådig. En mångtrådig mittledare funkar inget vidare ihop med en F-chassihona
där risken är stor att mittledaren kommer att spreta utanför mitthylsan. Själv tycker jag F-kontakten,
tillsammans med de kontakter som finns på TV-apparater, är alldeles för smäckiga för att användas
till något. BNC-kontakter är ju inte så fasligt mycket dyrare.
 
Jag har vid något tillfälle skarvat två 50 ohm kablar med f-kontakter, i mitt fall till en ren rx disconeantenn vilket funkade bra, jag fick värma på mittledaren på coaxen och lägga på lite lödtenn så den blev en "enledare" tog också ett varv eltejp runt höljet på coaxen innan jag vek över skärmen och gängade på f-kontakten.
 
Min RG58, köpt på Kjell & Co innan jag började med radio mer på allvar, har faktiskt solid mittledare (och dubbel aluminiumskärm, inget att löda).

Nu köpte jag i alla fall några BNC för skruvmontering (har inget passande pressverktyg för crimp-kontakter) och blir tvungen att leta upp en beskrivning på hur de används. :-)

Jag har F-anslutningar som varit utomhus flera år och fortfarande fungerar bra, visserligen inneslutna i vulk-tejp, men ändå. Spontant känns det som att om det fungerar bra för TV-signaler (VHF och UHF) och LNB-utsignaler (950-2150 MHz enligt Wikipedia) så borde de klara av åtminstone amatörbanden 2 m och 70 cm, sannolikt även 23 cm.

De är billiga och enkla att använda, man måste baka in dem i något för att få dem vattentåliga, och jag förstår att det inte är lika "fint" som t ex N-kontakter, men skall det ge några problem?

Jag har förresten en kort platt anslutning, s k fönstergenomföring, med F-kontakter. Den är självklart gjord för TV-signaler, så visst borde den vara för 75 ohm, och därför olämplig att använda som ersättning för ett hål i ytterväggen?
 
"Min RG58, köpt på Kjell & Co innan jag började med radio mer på allvar, har faktiskt solid mittledare (och dubbel aluminiumskärm, inget att löda)."

Hej Johan!

Jo, koaxkabeln du köpt av Kjell & Co, är en typisk look-alike.
En riktig RG58-kabel har en entrådig kopparkabel som mittledare, med tätvävd tunn kopparkabel som skärm.
Knyt näven i fickan, för kostnaden av en ny. Eller gå ihop med kompisar om t.ex. en hundra metersrulle.
Men, släng Kjell-möget, som jag ser det.

Dessutom, lämna allt med F-kontakter bakom dig om du vågar och vill.
För sändning med högre effekt, är det viktigt att även jordningen är väl galvanisk ansluten.
Detta uppnås inte väl medels skruvning i en F-kontakt. Skippa 75 ohm och istället ta till dig 50 ohm.
Spara hellre ihop till en BNC-crimptång.

Då är du redo för den stora världen.

/Hans
 
Last edited:
En riktig RG58-kabel har en entrådig kopparkabel som mittledare, med tätvävd tunn kopparkabel som skärm.
Knyt näven i fickan, för kostnaden av en ny. Eller gå ihop med kompisar om t.ex. en hundra metersrulle.
Men, släng Kjell-möget, som jag ser det.


/Hans

HPD de APQ

De RG-58 koaxkablar, 50-ohm, som jag har haft att göra med har en flertrådig, 7-trådig, mittledare. RG-59, 75-ohm, har däremot en solid entrådig mittledare. Ibland brukar denna vara gjord av kopparöverdragen ståltråd. Eftersom RF flyter på ytan har stålet inget "att säga till om". Tvärtom bidrar ju detta till bättre dragstyrka.

Det förekommer kanske variationer av RG-58ans mittledare?

73
Bengt
SM6APQ
 
APQ skrev; "Det förekommer kanske variationer av RG-58ans mittledare?"

Ja den ursprungliga RG58 som vi nog tänker på Bengt hade flerkardelig innerledare av koppar men numera förekommer alla möjliga varianter mellan flerkardelig och entrådig av div olika material.

Min erfarenhet är att RG58 betyder "typ RG58 liknande" vilket är lika oprecist som att säga ett lite bord eller en vanlig stol. Sådana har i regel fyra ben och en enkel måttbeskrivning är tillräcklig för att vi skall kunna göra vårt val.

Tar man in fabriksprover på s k RG58-kabel från div leverantörer så får man en samling kabelstumpar som alla har ungefär samma ytterdiameter +/- någon millimeter men där både skärmens och innerledarens utförande skiljer sig åt. Det kan vara tätheten i flätningen och materialval m m. Vissa RG58-typer har även folieskärm där vissa skärmar är av aluminium och andra av lödbar koppar. Även materialet i dielektrikum och skyddsmanteln skiljer sig åt men ryms i regel under benämningen plast. Gäller även alla andra kablar RG213-typ etc.

F-kontakter finns också i en uppsjö av olika varianter för de mest udda kablarna. Här gäller det att se till att få tag på just den kontakten som mekaniskt passar till just den kabeln man vill använda. Nästan omöjligt att finna den kombinationen hos de billigare försäljningsställena eftersom de tar in sina produkter från olika leverantörer från gång till gång plus att samma leverantörer i Asien inte sällan levererar olika produkter på samma artikelnummer eftersom de i sin tur köper det råmaterial som för tillfället finns tillgängligt. Det blir ett lotteri och när kontakterna inte passar så får man dra några varv eltejp över kabeln för att göra den lite tjockare och sedan vika över skärmen som i bästa fall förblir hel när kontakten gängas på kabeln. Ofta skär gängerna av kardelerna så att det blir okontakt efter ett tag.

Innerledaren kan ha varierande diameter och eftersom innerledaren utgör mittstiftet som skall passa i honkontakten så blir även detta ett lotteri med risk för okontakt efter ett tag. Honkontakter har varierande typer av kontaktfjädrar där vissa är så oxiderade redan på fabriken att de ger okontakt och är helt värdelösa. Tänk på det!

Rent HF-mässigt är de bästa F-kontakterna som passar till en bra kvalitets kabel fullt användbara upp till flera GHz men chansen att finna sådana produkter på t ex Kjell & Company är nog inte särskilt stor.
 
Att kategoriskt döma ut en koaxialkabel efter inköpsställe anser jag vara mindre bra:)

RG58, RG58A, RG58B, RG58C, RG58A/U och RG58C/U är alla beteckningar på kablar som liknar varandra.

RG58 med solid mittledare, kopparskärm och 52Ohm använder jag ibland.

Vill jag ha en "vanlig" smal koaxialkabel 50Ohm så letar jag efter M17/28 RG58 C/U.

Står det "TYPE" efter kabelbeteckningen så köper jag inte för då är det en "#¤%&/%¤# -kabel".

Vill jag ha en bättre skärm kan det bli RG223.

Genom åren har det skett en utveckling av kabeluppbyggnad och prestanda. Därför finns det en uppsjö av kabel med god kvalitet och goda prestanda men många är rädda för att köpa något som inte känns igen.

Visst finns det skräpkabel med okända tillverkare och hemska data men den som köper har också ett ansvar att läsa vad som står stämplat på kabeln och i värsta fall bära tillbaka skräp till försäljaren.

Jag har installerat mycket F-kontakter genom åren och visst finns det skillnader i kvalitet men som vanligt man får vad man betalar för. (Jo det går att få bra kontakter billigt speciellt om man köper 1000pack):D

Jag har dock inte kört F-kontakter på sändare men jag har skickat ganska mycket ström genom liknande kontakter i många år utan problem.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Jag har dock inte kört F-kontakter på sändare men jag har skickat ganska mycket ström genom liknande kontakter i många år utan problem.

73 de SM7NTJ Lorentz

Jag har ju trott att du va en hyvens pojk. Men inte kunde jag i min vildaste fantasi tro att du skulle köra "ganska mycket ström" i en F-kontakt. ;-)
Honan klarar i bästa fall ett LNB i förbrukning. Se också till att ha en kabel med kopparmittledare.
Jag kör med 75 ohms kabel en del men har BNC-compression kontakter på den.
Min erfarenhet är
Aldrig "twist-on"
Aldrig ström i F
Rätt kontakt till rätt kabel (finns flera hundra olika)
Tänk på effekten (75 ohms klarar mindre)

Lev väl
Göran
 
i min vildaste fantasi tro att du skulle köra "ganska mycket ström" i en F-kontakt. ;-)
Njaa mycket och mycket ström, upp mot en 0,5 Ampere:)
Vi råkade i några enstaka fall ut för ett fabrikat av linjeförstärkare som strömmatades via kabeln och utav okänd anledning levererades de med F-hona på ingången.

Håller med dig om resten.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
JJag har nog fel referens med "ganska mycket".
Vi kör ju upp till 10A.
En god tumregel är: Ingen ström i F-kontakter eller kabel med strumpa.
73 Göran
ps. Har kört 100W på 50MHz i 1,0/4,8 vitkabel. Sedan gjorde jag om antennen till 50 ohm och bytte till 50 ohms kabel. Gissa varför. ds.
 
Tack för alla synpunkter.

Jag misstänkte nästan att frågan om vilken kontakt man skall använda, och kanske även vilken kabel, är lite som att fråga vilken Linux-distribution som är bäst, eller vad som är bäst av Linux/Mac/Windows. Bra bränsle för ett "flame war", alltså.

Nu råkar K&C-kabeln "RG58" med dubbel aluminium-skärm vara det jag har hemma för tillfället, och antingen sänder jag genom den eller inte alls. Lite är det väl samma sak med kontakter för ögonblicket, även om jag har köpt några BNC-kontakter där man löder mittstiftet och skruvar så att skärmen kläms fast.

Givetvis vill jag på sikt ha grov koaxialkabel av hög kvalitet med låg förlust från rigg till antenn, med så bra kontakter jag har råd med -- i paritet med kabeln. Just nu försöker jag komma igång, med det jag har tillgängligt.
 
Johan, även om du ev köpt kabel och kontakter av dålig kvalitet så behöver det inte vara bortkastade pengar för det. Som experimenterande radioamatör behövs alltid korta stumpar kabel och kanske kontakterna kan komma till nytta i någon tillfällig installation där det inte är så kritiskt. Dessutom inhämtar du ju erfarenheter av att göra misstag och när tillräckligt många missar gjorts så brukar Aha-upplevelserna stå på kö. Då får du en bättre förståelse för vad som är god resp dålig kvalitet och kan undvika de värsta blindskären i framtiden.

Som ny radioamatör 1969 köpte jag en rulle begagnad koaxialkabel med någon konstig benämning. Kanske var det 30 m eller så. Den användes till en 80 m dipol. Jag minns att SVF var otroligt bra på den antennen men tänkte väl inte mer på det då. Kunskaperna var inte direkt höga och det gick bra att få kontakt med stationer ute i Europa. Kabeln byttes så småningom ut och hamnade i junkboxen. Många år senare fiskades den upp igen och skulle användas på 15 m bandet till en ny antenn. Samma visa igen. Perfekt SVF över hela bandet och även skapligt på andra band. Dock började jag ana ugglor i mossen och med hjälp av en kompis som jobbade som radiokonstruktör fick jag reda på att kabeln var avsedd för dämpning. Byte till en ny RG58 gav betydligt bättre stöt i mottagningen men SVF blev sämre vilket jag så här långt efteråt inser vad det berodde på. Dämpkabeln åkte i soporna.

Någon som hört talas om högdämpande koaxialkablar? Den var något tjockare än RG58 och jag minns att innerledaren var ganska tunn och svår att löda. Kan det månne ha varit Kanthaltråd? :-)
 
Last edited:
Även om F-kontakten inte på något sätt är ideal, på annat sätt än att den är avsedd för 75 ohms TV-koax, dristar jag mig till att påstå att farhågorna kanske är något överdrivna.

Visst, det är ingen kvalitetskontakt i sändarsammanhang men trots detta har jag använt kontakttypen till en four square för 160m som byggdes och användes i contestsammanhang på den lokala klubben under 4-5 år. Detta då matchningskablaget mellan antenner och fasningsbox gjorde 75 ohms TV-koax till ett bra val. Vi upplevde inga problem med kontakterna under denna tid trots att de satt utomhus. Givetvis förseglades kontakterna ordentligt med vulktejp.

Frekvensen var visserligen låg men effekten rätt hög... :)

/Lasse
 
Fast F-kontakter finns ju i många smaker.
Jag vidhåller sk. twist-on är skitdålig. Som Bengt skrev så är risken stor att man skär av strumpan o tappar förbindelsen.
De finns de som inte skalar fram o viker tillbaka strumpan alls. Smaka på den.....
Ha de bra å kör så de ryker. Funkar det så funkar det.
En och annan foton kryper säkert ut i etern i alla fall.
73 Göran
 
Jag kan lugna renläriga kollegor med att jag nu har införskaffat crimp-tång och dito kontakter, visserligen på Kjell & Co där jag fick en Velleman crimptång för 199 kronor, och än så länge bara BNC-kontakter för RG58 från samma källa. Tyvärr framgår inte fabrikatet på kontakterna, så jag fick prova mig fram till lämpliga skalningsdimensioner. :)

Sedan tidigare har jag en större crimptång som jag köpte på ELFA till specialpris, mest en chansning för att se om den skulle råka passa till att crimpa stora F-kontakter på en fet markkabel (vilket den inte gjorde). Tången har en fyrkantig press som plattar til så mycket det går inom ett område på ca 1 mm bredd, märkt D10, och sedan hex-crimpning för 0,255, 0,32 och 0,35 tum, alltså 6,477, 8.128 och 8,89 mm. 0,255 är ganska nära det som används för RG59, är det någon som vet vad den tången kan vara tänkt för?
 
Funkar crimptången och BNC-kontakterna från Kjell & Co bra tillsammans? Funderar på att köpa dom jag med. Löd/skruv BNC från Kjell & Co är ju skit eftersom skärmen inte går att få igenom den koniska brickan...! Eller har jag fatta nåt fel?



Använder radioamatörer FME-kontakter? Funderar på att använde det på alla mina antennkablar med adapter. Annars har jag tänkt standardisera mitt kontaktanvändande till BNC och N.
 
Den absolut vanligaste kontakten är (tyvärr) PL259 eller UHF som någon skämtare döpt den till.

Sedan kommer N-kontakten - tål rätt mycket effekt och är vattentät om den monteras rätt.

BNC Är ganska vanlig - men den är inte lika effekttålig - billiga versioner är skräp.

SMA förekommer ofta på handapparater och på SHF utrustning.

Har inte sett någon FME-kontakt i amatörsammanhang, vad tål de effektmässigt?
 
Funkar crimptången och BNC-kontakterna från Kjell & Co bra tillsammans? Funderar på att köpa dom jag med. Löd/skruv BNC från Kjell & Co är ju skit eftersom skärmen inte går att få igenom den koniska brickan...! Eller har jag fatta nåt fel?
Jag vet bättre än att rekommendera något från K&C, men visst, det fungerar. När jag försökte hänga upp en antenn utan att avlasta ledningen släppte den från kontakten, men det kanske inte är helt oväntat. Lite vulktejp och rejäl dragavlastning håller än så länge. (Ja, jag kör BNC utomhus, tillfälligt, i brist på bättre, och med rejält med vulktejp.)

Jag köpte också några skruv-/löd-BNC från Kjell och hittar jag kvittot kommer jag att lämna tillbaka dem.

Vore det bara upp till mig, och om ekonomin inte spelade in, skulle jag väl använda N-kontakter överallt.
 
Johan skrev bl.a.

... om ekonomin inte spelade in, skulle jag väl använda N-kontakter överallt.

BNC-kontakter av typen skruv/löd duger annars till mycket. De fungerar utmärkt även på högre frekvens och vid ganska höga effekter. Då avser jag kontakter av bra kvalité, ex-vis Amphenol, Suhner med flera, försilvrade och mittstiftet förgyllt. Det är viktigt att göra monteringen noga och på rätt sätt.

Det kanske inte säger allt, man jag har tidigare använt dessa under många år på utgångssidan av rörslutsteg, både på 144 och 1296 MHz. Tvåmeterssteget lämnar minst 500 Watt och 23-steget uppemot 100 Watt. Har ej märkt några olägenheter i något av stegen.

Chrimp-kontakt BNC brukar jag undvika, men om man monterar rätt och hanterar dem med varsamhet funkar även de. Har dock inte använt dem vid högre effekt/frekvens.

Oavsett kontakttyp så gäller här verkligen att "allt är inte gull som glimmar". Det finns vackra guldfärgade kontakter som aldrig varit i närheten av guld.

Det är värt att upprepa det som någon skrev i en tidigare tråd, att i stort sett alla kontakter är specade för ett visst maximalt antal matningar. Man bör alltså se upp med de kontakter som ofta kopplas isär/ihop. Förr eller senare har man nött bort ytbehandlingen, glappat upp dem mekaniskt och då kan det hända skumma saker.

Kontaktera väl!
/Janne
 
Back
Top