Fånga solen - sänk elräkningen

Pe4r

Member
Tänk om man en dag fick råd att spika upp en liten träkåk på 60-80 kvm ute på åker hemma hos mor, vi säger 80 kvm då vilket sägs kosta ca 7500x80=600.000 om man bygger själv.

men då tillkommer lån men även el, så har man radioutrustning av olika slag man vil köra utan att behöva snåla på elen, så varför inte kasta upp lite solfångare som får ta åt sig av solenergin och kanske ge både värme men även el.

Då det gäller elen, tror ni man kan göra nån vinst av det?

80 kvm ger kanske 60 kvm takyta grovt räknat, men även kunna sätt lite fångare på väggen på östra sidan t.ex.

Väldigt intressant fråga faktiskt, på lång sikt kan man nog tjäna på det, börjar man prata renovering av gårdens ladugård och där få upp några fångare och vi kan köra gemensam elräkning, då kanske vi kan göra en hacka på det, solfångare på 3 byggnader med andra ord.

Mors hus och ladugård men även mitt lilla hus.
 
Vore det lätt att fix pengar med den metoeden vore du inte ensam om funderingarna.
Några tumregeler finns att räkna på.

1. Solens instrålning kan ge max 1000 Watt per kvadratmeter, när den lyser från blå himmel. Vilket den gör bara några timamr per dygn, och de dygn den lyser. i SM kanske bara halva den effekten.

2. Omvandlig av solinstrålning till el, kan ske med solceller, de har en verkningsgrad på c:a 10 %, dvs vid blå himmel en vacker sommardag får du 100 watt från en kvadratmeter. under dagen och bara de dagar solen lyser från blå himmel.

3. En sådan el solcell kostar 5000 kr per kvadratmeter om du får bra rabatt. Så skall du täcka taket på bara undantagstugan blir det ett större lån.

4. Att lagra denna eleketriska energi, dvs den du samlar på exvi 8 soltimmar, i batterier, går. Men batteriern är dyra, och har begränsad livslängd, dvs måste bytas vart 5:e år

5. Att samla solenegrgi med solpaneler som gör varmvatten, kan man göra med större verkningsgrad. 1 kW instålad effekt kan blir nästan lika mycket i varmvatten. Vattnet kan från ett par kvmeter räcka till en rejäl varm dusch varje dygn så länge solen skiner. Att sälja varmvattnet som energi, njae.....
Man får nog se en solpanel som gör varmvatten som ett BRA tillksott till hushållsvärmen och diskvatten.

Vi bor nog i ett land som ger oss lite klent med den här varan.

Själv har jag faktiskt provat, köpte för 10 år sedan en solcell, c:a 1 meter lång, 40 cm bred och på 75 Watt. den laddade ett 90 Ah blybatteri, och på ett par sommardagar var batteriet fulladdat och jag drev amatörradiostationen på detta. Men så blev det höst och vinter, vi talar då om i genomsnitt 5 Ah laddning. Dvs höst vinter och vår blir solkraften ytterst minimal. den räckte inte ens till nåpgra timmar amatörradio per kväll.
På sommaren däremot laddaes batteiet direkt. Men molniga dagar var del klent.
En solcell, eleketrisk ger mycket lite ström vid mulet. den är mest känslig för det kortvågiga ljuset.
Något som vårt skyddande moltäcke effektivt filtrer bort.

På en båt eller husbil kan en havl kvadratmeter solcell ge ström till TV och läslampa några timmar varje kväll.

Jag är dock den som tycker detta är MYCKET intressant och vill gärn höra andra åsikter och erfarenhete i denna fråga????

En liten propeller är nog bättre....
 
Jag ska inte fixa pengar genom att sälja el, snarare att fixa pengar genom sänkt elförbrukning, jo visst, stort inköp och kanske bara återbetalar sig på lång sikt men det är nog inte dumt att prova om man ändå bygger nytt.

Propeller vore en idé, nån liten mojäng x 10 st som kunde sitta uppe på nockarna (2 hus, 1 ladugård) och ge el kanske, men helst helt ljudlösa, kanske eget experiment?

Elektriker finns det gott om så man kanske får chans att tillsammans göra en egen lösning.
 
Vi får väl se hur det går med IKEA's nya satsning på att göra solpaneler tillgängliga och billiga för vanliga konsumenter:
Ikea to Add Cleantech Products

Annars vore det kanske inte fel att ha varmvatten från taket under sommarmånaderna så att man slipper elda när det är 30 grader varmt. Vore intressant ifall någon räknat på detta. Hur stor akumulatortank, yta på taket behövs etc.

Nu kanske man inte skall ta upp detta i ett amatörradioforum i och för sig. Finns kanske forum som är menade för sådana funderingar :)
 
Last edited:
Back
Top