Fördelar med stegmatade dipoler?

CQ de APQ.
Några gamla goda regler.
Vilken tråd som helst - oavsätt längd - blir en 100% effektiv radiator (utstrålare) om man lyckas mata in hela sändarens effekt i den. I detta fall hänger allt på transmatchens (tunerns) dynamik.
En antenn behöver inte vara i resonans - men det är alltid lättare att mata in effekt i en antenn som är i resonans.

73
Bengt SM6APQ
 
Hur långt från ledande material/metall måste en stegmatad kabel vara för att det ska fungera?

73 de Kai

PS: Funderar på stegmatat till min Carolina Windom...
 
Nu har jag fått lite mera "kött på benen".
Mina dipoler för hf kommer sitta kvar ett tag till men möjligt vis hakar jag på en dipol till på samma matning som den för 20 meter.
 
Hur långt från ledande material/metall måste en stegmatad kabel vara för att det ska fungera?

Man brukar säga någon/några decimeter på HF.
Sedan beror det nog på lite. Om du kommer nära på något enstaka ställe är det nog inte så farligt.
Jag har hört om flera som t ex klämmer kabeln i fönstret för att få in den och den ligger nära metalldelar men det funkar bra ändå.
// Åke
 
Har planer på en stegmatad dipol i sommar. Dock känns det lite motigt när jag läst en del inlägg eftersom jag har dels intern autotuner i en 703'a och dels en LDG AT-200Pro. Inget annat. De verkar ju trots allt inte vara kapabla att stämma av en sån antenn om det ska göras riktigt. Balun verkar inte vara ett alternativ. Åker jag på att bygga en manuell ändå? Jag kan om det kniper få fram stegen ända in i schacket.

/Johan :)
 
Kan du få in stegen i schacket tycker jag att du ska "ge dig på" att bygga en balanserad avstämmare. Är det ett problem för dig att bygga något till din radio annars...?
 
Last edited:
Det kan väl vara kul, men det är inte svaret på frågan. Antag att jag är till skogs med min 703'a och vill använda en dito antenn och interna atu'n och inte släpa på en extra avstämmare. Hur gör man då??

Mvh Johan
 
Den enklaste lösningen för att använda din IC703 i skogsbruket (för bruk i skogen, he!) är en ändmatad halvågsstråd (EFHW) upp i ett träd eller i toppen på långt metspö. Eftersom den tråden blir högohmig i matningspunkten så kan Du göra en hf-trafo för omsättning 50 ohm till ca 3500 ohm och låta den interna ATU:n sköta det slutliga finliret. SM6EQO, Håkan kör portabelt med den lösningen med stor framgång. Kolla hans hemsida. http://hem.bredband.net/b101180/Portable end-fed.html
Kolla även denna sida:
http://pages.suddenlink.net/wa5bdu/efhw.htm[/url]
Själv kör jag med en hembyggd s-match direkt på tråden. Den klarar att ta hand om den höga impedansen.
 
Last edited:
En annan bra lösning Du bygger dipolen med stege. Du kan prova med en 1:1- och/eller 1:4 balun mellen stegen och radion. Sannolikt kommer det att funka. Fast osäkert hur bra beroende på vilken impedans Du kommer att hamna på i nederänden av stegen. Sen tror jag Du blir nyfiken på en tuner med "riktig" balanserad utgång. Dvs Du kommer att skaffa/bygga en sådan.
Det är som vanligt....bästa svaret får man genom att prova och prata med kompisar.
Lycka till!
Tore
 
Jag började tillverka en egen stege i vintras men sedan har det inte blivit färdigt av en del orsaker men ikväll tog jag fram den nästan färdiga stegen. För att separea de två ledarna från varandra har jag kapat upp bambupinnar i lagom längd och borrade sedan hål i dessa med pelarborren i en mall så att jag höll samma avstånd på hålen i alla spridarna. Innan jag drog igenom kablarna så rensade jag ut märgen som finns i bambustavarna så att dessa blev ihåliga och sedan så satte jag fk-kabeln i hålen jag borrat och satte en klick smältlim för att fixera dessa.
Imorgon ska jag nog byta ut coaxen mot stegen om det inte ska regna eller blåsa.
 
Glömde medela att min mauella tuner har utgågn både för coaxmatade och balanserade antenna. (Tentec 228 som jag köpte 2008 av en SM2)
 
Deltaloop

Hej.jag körde under mitt första år med alla möjliga dipoler(förkortade,multiband,1/2 våg mm)men efter att ha hängt upp 82 meter DL1000 som en deltaloop ca 7m upp och med en 1:4 balun och koax in till radio
så byter jag inte tillbaka.:):)
Fungerar ypperligt med resonans på de flesta banden mellan 80-10m och swr på max1,5:1 som sämst.(kan köra utan atu)
Har ej möjlighet att köra stege in pga avstånd till min antennväxel då xyl inte vill ha antenner på huset.

Värt att testa om man har fästpunkter för detta(jag har bara 3 st så min loop är kanska liksidig 26-26-30m och matas i ena hörnet med balunen som fick bli just 1:4 efter test med olika.

73 SA4BUK
Mats
 
Kul Mats, SA4BUK!
Jag har precis samma upplevelser som Du. Jag provade många olika antenner. Dipoler, långwire, mm. Till slut satte jag upp en "tysk quad" dvs en loop på 4X22 meter på 10 m höjd. Jag matade via en 2,5:1 balun och koax till sändaren. Det var ett riktigt lyft!
Nästa lyft uppstod då jag ersatte koaxen och balunen med stegmatning. Jag lämnade den interna ATU:n och byggde en dubbel L-match. Den åtgärden minskade störningsnivån avsevärt.
Numera är loopen 100 m och triangulär....den känns ännu vassare särskilt på de lägre banden.
Du är inne på rätt väg!
Tore SM7CBS
 
Ujujuj vad mitt planerade byte till bandkabel stannade av...:confused: Hittade under julstädningen en 4:1 balun tilsammans med min bandkabel jag byggde. Blir spännande att testa med det när det kommer upp.
 
Stegmatade antenner

En annan bra lösning Du bygger dipolen med stege. Du kan prova med en 1:1- och/eller 1:4 balun mellen stegen och radion. Sannolikt kommer det att funka. Fast osäkert hur bra beroende på vilken impedans Du kommer att hamna på i nederänden av stegen.
Lycka till!
Tore

CBS de APQ
Inte riktigt "rumsrent" att använda en 1:4 balun mellan sändaren och en bandkabel om inte bandkabeln presenterar just 200 ohm. Denna dåliga lösning har varit uppe till diskussion förut och jag inbillade mig att alla var införstådda...
Se f ö nedan

SA7AZQ Ujujuj vad mitt planerade byte till bandkabel stannade av... Hittade under julstädningen en 4:1 balun tilsammans med min bandkabel jag byggde. Blir spännande att testa med det när det kommer upp.


AZQ de APQ
Som sagt vad - använd INTE en 1:4 balun mellan sändaren och stegen. En sådan lösning ökar bara förlusterna om inte bandkabel (feedern) uppvisar en ren impedans runt 200 ohm för den frekvens du använder.

Jag har ett förslag till dig.
Den medskickade bilden visar en s k choke-balun. 300 ohms band kabel är "gleslindad" på ett 110 mm (diameter) 320 mm långt avloppsrör av plast. Måtten är f ö okritiska.
Balunen är avsedd att kopplas mellan en sändare med inbyggd tuner och en godtyckligt lång feeder som i sin tur matar en godtyckligt lång multibandantenn.

Denna lösning kan aldrig bli så bra som en "riktigt" balanserad linkkopplad antennavstämmare, men jag anser det ändå som en acceptabel nödlösning.

Chokebalunens funktion kan "grovt" kollas enligt följande.

1. Koppla två skallampor med samma data i serie vid choke-balunens utgång.
2. Ställ din sändare på absolut lägsta effekt och öka output tills lamporna lyser.
3. "Jorda" mittpunten mellan lamporna med en kort kabelstump till transceiverns chassie.
4. Om lamporna fortfarande lyser med samma styrka är balansen god för just den frekvens du provar.

Lycka till och meddela gärna resultatet på HAM.SE

73
Bengt
SM6APQ
 

Attachments

  • choke-balun.jpg
    choke-balun.jpg
    52 KB · Views: 176
APQ de BDZ

Hej Bengt!

Kommer denna balun/choke att fungera som en sådan om den hamnar i en högimpediv punkt på feedern??

De flesta ATU har ett rätt snävt anpassningsområde, typ 30 - 150 ohm vilket då begränsar möjligheterna att använda samma antenn på flera band.

73/Lasse
 
BDZ de APQ.
Svaret på din fråga; ja, men under förutsättning att ATUn förmår anpassa den impedans som balunen presenterar på sin input-sida. Den svaga länken är den inbyggda ATUn. Jag har föreslagit denna lösning eftersom någon i tråden föreslog den inbyggda ATUn plus en 1:4 balun. Jag förordar fortfarande en rejäl linkkopplad balanserad tuner men jag har en känsla av att många nykomlingar drar sig för att bygga dylika ting.

Den avbildade choke-balunen använde jag för många år sedan på en field-day. Jag använde en hemmabyggd manuel obalanserad tuner (T-tuner) och kopplade choke-balunen mellan tunern och den öppna feeederstegen. Fungerade fint. Fick bra balans i den öppna stegen - två RF ampermetrar indikerade samma ström på de band (3.7/7/10,1/14 MHz) vi körde.

73
Bengt
SM6APQ
 
Back
Top