Förkortade antenner

Bland det viktigaste från AOM är att det är bra om en liten antenn fungerar över ett litet frekvensområde. Är SWR skapligt över ett större område är verkningsgraden sämre.
/Jan
 
Efter ett tags laboration så märker man att spolar man hänger några meter ut på en 80-dipol, kommer spärra/dämpa högre frekvenser varpå man erhåller bonusband på kanske 21 eller kanske 27-30MHz på samma dipol.
Det låter intressant, kan du utvecka det vidare mer i detalj?
 
Förkortad 2-bands antenn och mycket mer.
https://k7mem.com/Ant_ES2B.html
Bra sida och det funkar fint med traps som du skriver GLD, lite samma som W3DZZ men med förkortningsspolar också på bilden du länkar till. En W3DZZ har jag aldrig haft men den var ju väldigt populär för många år sedan och känslan jag har är att det går lite mode i antenner som med kläder. Vad jag förstått var den lite besvärlig att få i resonans på 10m men jag har sett varianter med ett par extra trådar som får 10m i resonans. Jag har sett att en 40m dipol kan fungera på tredje övertonen på 15m och en 80m dipol i resonans på 10m på sjunde övertonen så jag testade mina dipoler för att se hur de hamnade. 40m dipolen var mycket riktig i resonans på 15m men lite högt i frekvens. 80m dipolen har också en dip i SWR nära 10m men allt för hög för att köra den utan tuner.
 
Här är två exempel på vad jag tror att VRL avser:
Den första antennen är en välkänd variant som är ungefär 25 meter lång, och som fungerar på 80, 40 och 15-metersbanden.
Enligt salig Rothammel ser den ut så här om den optimeras för CW-delen av banden (hoppas ni förstår stenåldersgrafiken):

---1,6 m---///120 µH///----------10,9 m----------o--------10,9 m---------///120 µH///---1,6 m---

o betecknar matningspunkten.

En längre variant, som kan fås att fungera på 80, 40 och 20-metersbanden ser ut så här:

---1,97 m---///37 µH///----------15.5 m----------o--------15,5 m---------///37 µH///---1,97 m---

Totala längden är ungefär 35 meter.

Den första varianten förekommer i olika tappningar på nätet, och finns även hos en del tillverkare av köpeantenner.
För övrigt var detta den första antenn jag tillverkade när jag återvände till amatörradion för några år sedan. Fungerade hyfsat, men var smalbandig på 80 meter. Vill minnas att man kunde utnyttja ungefär en fjärdedel av bandet, med hjälp av den interna tunern i FT-450:an.
Den andra modellen kom jag på alldeles själv, och efter lite modellering och praktiska försök kom jag fram till utformningen enligt ovan.
Kommen så långt var ju tvungen att undersöka om inte någon annan hade hittat på detta tidigare, idén var ju så väldigt enkel.
Och givetvis hittade jag den i en tråd från 2019 på QRZ-forat.
Något stursk känner jag mig dock, det verkar som om trådskaparen ifråga inte insett att det faktiskt går att få den att fungera på 20-metersbandet!
Inte heller han hade sett denna variant tidigare.
Konstigt nog hittade jag inte denna antenn på något annat ställe. Ni kanske känner till något om detta?
 
Intressant och din grafik är mycket lätt att begripa. Det var synd att den redan fanns annars kunde vi döpa den CJB-antenn som G5RV eller W3DZZ har gjort. Den längre varianten är ju riktigt trevlig och väl värd att prova. Förkortat blir ju smalbandigare men som du skriver funkar det ju hyfsat med en tuner vid bandgränserna. Minns du vad du hade för värden på den långa på de olika banden utan tuner?
 
Det låter intressant, kan du utvecka det vidare mer i detalj?
Ser att andra redan gjort det mer teoretiskt vetenskapligt än jag har gjort men jag försöker väl även om det riskerar bli en låång text..

Från början ville jag ha en kort 80m’s antenn att knö ner i ryggsäcken ihop med min FT-817 att enkelt rigga när jag campar med tält. Det var då för 15 årsedan då när det vart inne att man istället skulle göra sej en vertikal av ett metspö.
Spontant tänkte jag ’maskvärmare’ eller luftkyld konstlast.
De skulle dock gå att få hyggliga resultat med ändå varpå tanken på en förkortad dipol kanske inte vore hela världen.

Där det saknades bra antennträd kunde det räcka med att hänga den i blott en punkt, som inverterat V.
Det gick klart sämre på 80m när den hängde så men gick fint mot lokala stationer på 29MHz som kör vertikalt då den ju då blir ’nästan vertikal’.

Satte upp en hemma också som jag labbat mkt med. Ändrat spolens placering i dipolens längdriktning för att se hur det påverkar.

De spolar jag gör…jag använder tomma sillicontuber..de tål solen, är sega, lätta att borra i, väger inget osv samt är överblivet mtrl som eg ändå skulle i soporna.
Ibland har jag dem till choke-baluner också och då kan man använda tubens ’kolv’ som ett fes-tätt lock och låta den vara helt öppen undertill där koaxen får löpa ut.

Spolen gör ’mer nytta’ ju närmare matningspunkten den sitter.
Ifall den flyttas ngn halvmeter längre ut, får man kompensera genom att linda på ngt varv för att den inte skall ändras i frekvens på det låga bandet.

Längden tråd innanför spolen göres ngt kortare än en kvarts våglängd skulle vara på det höga bandet man vill åt.
Det finns säkert en formel för det men jag gör den biten ngt för lång o klipper till det allteftersom tills analyzern är nöjd.
240cm ut blir bra ifall man vill åt 28500 på höga bandet.
Beroende på hur många varv man lägger på spolen sen så blir skapelsen olika lång helt enkelt.
Jag brukar köra med 22-50 varv beroende på hur kompakt dipol man vill ha.
Vid ca 25 varv blir skapelsen i häraden 2x10m, dvs en till hälften kortad 80m dipol som funkar alldeles utmärkt.
När man fixat längderna innanför spolen och på så sätt justerat det höga bandet som man vill ha det, då är det dax att göra detsamma med längderna utanför spolen/spolarna.
Klipper man ytterändarna en bit, påverkas endast det låga bandet såklart…då det höga inte ’vet om’ ngt mer än kanske några få varv ut på spolarna bara.

Till skogs är det praktiskt att slippa släpa med antenntuner också och får man 28MHz på köpet är det ju alltid ngt.
När det är stendött på 80m kan det vara full fart på 10m så helt tokigt är det inte.
På höga bandet bedömer jag den bredbandig som en vanlig dipol ungefär…säkert ngt lite smalare eftersom tråden längst ut, klättrar upp ngt varv på spolen innan det tar stopp.
Sen blir det eg. ett tredje band, dvs 3x28= 84MHz åkeriradio. Där har jag lyssnat mkt lite. Kan inte riktigt bedömma dess prestanda där…men lastbilsgubbar hörs iaf.
På låga bandet blir den i häraden 50kHz bred om man tänker sej ett fönster med 2.0 i swr.
Göres den kortare, typ 2x7m blir den 40kHz bred osv.

Ifall man sätter spolen närmare matningspunkt än ca 150cm, då börjar den tappa i tx. Dvs där bromsar spolen för mkt och antennen kräver mkt mer effekt för att gå lika bra. Detta även om dess totala längd är i stort oförändrad.
Alltså om man sätter spolarna längre in, man kompenserar med att linda av några varv för att dess frekvens inte skall ändras…så blir det inget bra. På rx har jag inte märkt ngt speciellt.

Jag gjorde för skoj skull en kortad 80 dipol som skulle få 69MHz som sitt höga bonusband. Minns inte exakt nu men där hamna spolen ngt på 97cm ut nånting…den gick fint på 69MHz men riktigt skräp på 80m trots fin swr.
Troligen kan man inte räkna med 50MHz heller som bonusband men 29MHz är inga som helst problem…eller 28 eller 27 eller 24MHz. Det funkar kalas på både låga och höga banden.

Förra året slängde jag upp ytterligare en 2m’s sektion i min mast i trädgården. Masten hamna då på 14m över gräset och jag tyckte då att det vore en idé att slänga upp dipoler i den. Tidigare dipoler hänger i träden här.

Jag gjorde mej en Fan-dipol. Längst upp en helt horisontal(nåja) kortad dipol för 160m med spolarna ngt kortare än 3st kvartsvågor ut på 29MHz. Jajjamensan…ngt på 7m ut hamna dem.
Jag kallar den ’6/8 dipol’ när varje ben blir typ så långa ist för 1/4 våg.
Ngt jag funderat på i många år men aldrig vågat…de där med rynkad panna…åt eländet har haft för stor påverkan på mej…men de har haft fel förut o kanske denna gången med, jag provar.
Det funkar alldeles utmärkt.
Sett ovanifrån på en vanlig horisontal dipol ser looberna ut lite som en liggande 8
På den här ’6/8’ dipolen kan man tänka sej den aningen stjärnformad ist, dvs sämre ’gain’ rakt i sidan men å andra sidan ’mer rundstrålande’.
Jajjamensan, så blev det…sm6yno som jag har precis i dipolens längdriktning o som borde gå helt kasst…går in bara fint på 10m …trots att den hänger på fel håll dit.

Dipolen som hänger precis under…kanske 2m under…15m från balunen är en kortad 80 dipol på samma sätt med spolarna drygt 7m ut så den hamnar mitt på 27MHz. Den kan sedan tunas lätt på både 24 och 28MHz.

Sån tredje…vahetere…3 x kvartsvåg…eller 6/8 dipol blir inge bra att hänga inverterat. Det blir maskvärmare av det. Den får allt hänga horisontalt om de skall bli bra. Det märker jag tydligt på den ej förkortade 40m dipol som sedan hänger under den kortade 80’an.
Den funkar helt okay på 40m jämfört med andra horisontala 40m dipoler jag också har uppe men går ganska kasst på 21MHz(3x7MHz) trots kalas swr där.

Kortade 80 dipoler med användbart högre band har jag slängt ihop massor av. Främst till pr killar som vill ha en 27 antenn som ’går på’ lite övrig kortvåg också utan att bli hemult lång.
Kollegan sm6vsa har en, sa6ost ännu en…sa0cbp & sa3bpg m.fl också.
Att det är fungerande antenner o inte enbart luftkylda konstlaster är helt klart.
 
Last edited:
Hej Lars VRL,

Trots att du gör ganska vilda experiment, tror jag du är inne på rätt väg. Som f ö är förvillande lik amatörradio, d v s den hobby som en del av oss håller på med!

Jag ser många frågor på ham.se av typen, vad händer om jag höjer antennen ½ meter, vad händer om jag drar ena benet som ett Inv Vee, vilket är bäst RK eller FK o s v, m m, etc.

Självfallet är det bra att utgå från vedertagna idéer ur någon handbok. Sanningen är dock att det oftast finns en mängd faktorer i antennens omgivning, som påverkar resultatet och gör det tämligen omöjligt att besvara den här typen av frågor med någon större precision.

Och det är nog där som lite amatörradio och vetgirighet kan ta dig vidare. Alltså, gör som Lars: våga experimentera!

73 & GL
Rolf
 
Last edited:
Minns du vad du hade för värden på den långa på de olika banden utan tuner?
Jodå, det finns noterat.

Förutsättningar:
Installerad som inverterat V, med matningspunkten 9,5 m och ändarna c:a 1, 8 m över mark.
Choke bestående av 17 varv RG-58.
Matad med 35 m av Clas Olssons TV-koax (KTV 0,8/3,7).

Resultat:
Så här ser det ut, enligt SWR- mätaren i min Yaesu FT-450D:
Band__Undre bandgräns___Min SWR____________Övre bandgräns
80_____2,8__________________1,0 (3588-3662) _____3.0
40_____3.4__________________1,0 (7075-7117) _____3.0
20_____2,0__________________1,2 (14127-14257)___1.6

Den långa koaxen gör väl att resultatet ser lite mer smickrande ut än det borde göra.
Antennen har smalast bandbredd på 40-meterbandet, och den påverkas också av regn på detta band. Det användbara frekvensområdet sjunker märkbart.
 
Last edited:
Det roligaste är när man upptäcker att om man klipper, och trimmar längden innanför spolarna så sjunker resonansfrekvensen.......
Detta betyder att spolarnas placering har stor inverkan.
Precis detta upplevde jag när jag försökte trimma antennen på 20-metersbandet genom att ändra längden på de YTTRE trådarna!
 
Hej Lars VRL,

Trots att du gör ganska vilda experiment, tror jag du är inne på rätt väg. Som f ö är förvillande lik amatörradio, d v s den hobby som en del av oss håller på med!

Jag ser många frågor på ham.se av typen, vad händer om jag höjer antennen ½ meter, vad händer om jag drar ena benet som ett Inv Vee, vilket är bäst RK eller FK o s v, m m, etc.

Självfallet är det bra att utgå från vedertagna idéer ur någon handbok. Sanningen är dock att det oftast finns en mängd faktorer i antennens omgivning, som påverkar resultatet och gör det tämligen omöjligt att besvara den här typen av frågor med någon större precision.

Och det är nog där som lite amatörradio och vetgirighet kan ta dig vidare. Alltså, gör som Lars: våga experimentera!

73 & GL
Rolf
Hejsan

Jo jag har allt försökt kolla genom antennböcker men för det första är de alltid amerikanska..där skribenten tyx få betalt per ord. Saker som skulle ta mej tre rader att förklara, tvingas man plöja genom en hel sida…vilket för en dyslektiker kan bli övermäktigt…-skall jag säga med mina långa texter, haha.
Sen är det måttangivelser i tum..
Att planka en redan uppfunnen antenn ger mej inget heller direkt. Jag behöver känna det som om att ’detta har jag klurat ut helt själv’ även om såklart ngn annan säkert gjort det också.
Räkna ut spolar med ett visst antal microHenry kan man såklart göra…men där är jag inte än. Detta tänker jag hålla på med många år till och det skall finnas ngt nytt kvar att lära sej om några år också, allt behöver inte ske just nu.

Fan-dipolen kom till lite av en slump. Det lilla jag faktiskt kör så duger mina andra antenner som hänger på trekvart lite varstans.
2021 tog jag ner min gamla 27halva jag hade i flaggstången. Där fick jag en gammal RG-213 över som jag tänkte jag lika gärna kunde leda upp och förlänga så den går att ha till ngt i masten.
Vid omkontaktering upptäcktes att skärmen var svart…mittledaren med. ’Ålrajt, jag kapar den väl ett par meter då’
Fortfarande svart…äh vaf’
Hmm
-Den kanske duger trots allt till 160m då? Där har jag ju inget direkt som är bara att köra på rakt av utan avstämning.
Tog en blå ferritring från gammalt nätagg…den klarar upp till 2MHz ca…ahja, det duger till 160 iaf…komplettera den med en choke som lindades på ett gehör…jag gissar den tar mantelströmmar på 14-30MHz…baserat då på antennspolar med samma mått som spärrar/bromsar motsvarande frekvenser.
På så sätt fixar den både låga och höga bandet på min förkortade …jag kallar den 160/10 dipol.

Den hänger på 14m i matningspunkt och sloopar ner till kanske 10m’s höjd i ändarna.
Känslan var ändå att den hänger för lågt. Det blir nog fasen för mkt markförluster.
Min ena antennanalysator är en såndär med ganska stor grafisk display där man grafiskt ser minsta avvikelse.
För att testa om den hänger för lågt…ändrade jag den i höjd. Både i matningspunkt så den hamna på 5m och ändarna som då hamna på likvärdig höjd.
Det märktes knappt ngn skillnad!
Gör man så med en 80m dipol så ändras den drastiskt till en mkt lägre frekvens…men det hände inte med 160/10’an.
Slutsatsen av det är då att även på 14m höjd så hänger den i våglängd räknat, nästan direkt på marken ändå.
Nu har jag ingen bättre höjd än 14m att hänga den på så det får ju såklart bli som det blir.
Det stödjer också tidigare tänk att dipoler skall man till varje pris försöka få upp minst på en höjd motsvarande 10% av våglängden.
Detta gör också att jag till sommaren skall byta plats på 160/10’an och 80/11’an så sistnämnda hamnar högst upp.
Den kommer vinna mer på tilltaget än 160/10’an kommer förlora på det.

Strappa upp dipolerna med buntband eller plastpinnar och snören är jag inte mkt för. Jag vill ha dem helt separata så jag kan ändra och labba med dem när jag vill.

Nu i vinter har jag gjort en intressant iakttagelse som rör båda mina kortade dipoler.
Resonansfrekvensen på de höga banden 10/11m har sjunkit. Det är ganska mkt…minns inte precis men i häraden 100kHz.
Först trodde jag det berodde endera på avlövningen eller snön…men det stämmer inte heller ty i november fanns inga löv och ingen snö heller. Ej heller i mars månad och ändå skiljer det. Vad har hänt?

På låga banden 160/80m, där har tvärtom resonansfrekvensen stigit med ngt på 20kHz eller så…

Jag tror, utan att veta…att det är min till buds stående kabel jag använt…klen 0,75kvadrats kabel som helt enkelt har sträckt på sej av blötsnön i januari.
Spolarna sitter därför ett par cm längre ut varpå dipolerna innanför spolarna har blivit längre…samtidigt som när spolarna sitter längre ut, då gör de ’mindre nytta’ varpå antennerna stiger på de låga banden.

Happ, det var en chansning detta med en fan-dipol ändå. Den är upphängd som experiment iaf och offra ngn fin-kabel till det ville jag inte göra ändå.
Jag trodde de olika dipolerna skulle inverka på varandra såpass mkt att det skulle bli i princip omöjligt att få det hela att fungera.
I somras när jag höll på med det…kika på analyzern, ändra längder på trådarna så kunde man se minsta avvikelse.
Plötsligt fick swr kurvan en liten knöl runt 6MHz. Vafan, det skall det inte bli…jag har ju för fasen inte gjort ngt??
Gjorde nya svep. Jodå, knölen runt 6MHz den var allt kvar på 160/10’an.
-Det enda jag har gjort…är att jag tagit en paus och fikat. Inget annat ??
Ok, jag drog fram mitt lilla cafébord och en stol som jag satt i skuggan precis nedanför masten…det står för all del kvar 14m under dipolen…jag ställer undan det då…gjorde nytt svep o knölen på 6MHz försvann.
Happ, där ser man.
Övriga dipoler jag hängde på sen, 80/11 och även den för 40m och som även lirar på 15m, de påverkade inte varandra märkbart däremot…men cafébordet gjorde det.
Slutsatsen är då att en fan-dipol är en mkt bättre lösning än jag först trott. De hänger på ungefär samma ställe men påverkar inte varandra…det man kan se på analyzern iaf.

Vidare nya lärdomar kommer väl till sommaren när bl.a 80/11’an skall få ny fin 2,5 kvadrats kabel ist.
Ber om att få återkomma då med nya upptäckter.
 
Last edited:
Choke bestående av 17 varv RG-58.
Matad med 35 m av Clas Olssons TV-koax (KTV 0,8/3,7).

Resultat:
Så här ser det ut, enligt SWR- mätaren i min Yaesu FT-450D:
Band__Undre bandgräns___Min SWR____________Övre bandgräns
80_____2,8__________________1,0 (3588-3662) _____3.0
40_____3.4__________________1,0 (7075-7117) _____3.0
20_____2,0__________________1,2 (14127-14257)___1.6
Hej

Minns du diameter på choke’n med?

Det är ngt lurt med min fan-dipol…och det är att den inte vill lira alls på 20m.
Jag har provat både med typ 5m’s och 15m långa element men den vill inte..?

Med trådar för 40m’s bandet har jag klippt ner dem bit för bit…o det går bra tills jag kommer till 12-13MHz ca…men över där så dör den.
Kommer tillbaka gör den runt 14,8MHz och uppåt i frekvens men 14,2MHz är helt omöjligt att få till den.
Jag har kört fast.
Det tar emot men jag får allt fråga experterna här om vad de tror är fel?
En liten aning har jag men jag håller på den lite…det skall bli intressant att se ifall jag har rätt?
 
En god teoretisk förståelse är en bra bas för att sedan börja simulera olika antennlösningar i t ex EZNEC.

Om man är petigt noga med indatan till sina modeller och försöker ta hänsyn till omgivningens påverkan, så stämmer de teoretiska värdena bra med verkliga uppmätta värden. Man kan också säga att de antenner som inte låter sig designas teoretiskt och simuleras i t ex EZNEC med gott resultat inte heller har någon chans att fungera i praktiken. Så simuleringsverktygen kan användas både för nydesign och undersökning av befintliga konstruktioner. Väl värt mödan och tiden. På köpet får man många Aha-upplevelser
Att simulera andras konstruktioner ger väldigt mycket nyttig information.
Detta kan snabbt öka den teoretiska förståelsen.

Har man en antennidé så är det givetvis mycket enklare att först prova i ett simuleringsprogram än det är att hänga upp antennen på kanske 15m och sedan behöva ta ner den för att trimma längden.

När jag började simulera antenner visste jag givetvis vad en 1/2wl dipol var likaså och en 1/4wl GP.
Även teorin för en flerelements Yagi hade jag kunskap om och även byggt utan simulator med varierande resultat.

När jag började simulera med EzNec så fick jag många Aha-upplevelser.
Snabbt kunde jag finna ut varför jag hade misslyckats med några gamla antennkonstruktioner.
I dag kollar jag alltid med EzNec innan jag hänger upp en ny antenn. Det är så enkelt att hoppa över detta steg men det ger så mycket information att det i dag känns galet att inte simulera först.

Jag har läst trådar där man har problem med anpassningen och klipper hej vilt i trådarna för att komma ner till VSWR 1:1.
När man kollar antennens egenskaper i simulatorn ser man att lägsta VSWR är 2:1 eftersom antennens impedans är 100 ohm eller 25 ohm.
Hur man än klipper så går det inte att få till det. Denna situation ser man om och om igen i forumtrådarna.

EzNec är numera gratis och det finns massor av byggda modeller att ladda ner som ger väldigt mycket information och ökad förståelse för antennkonstruktion. Denna stora flora av antennmodeller var anledningen till att jag valde EzNec.
Självklart kan man använda andra simuleringsprogram, det finns mycket att välja på.
 
Ja minns en artikel i en Amerikansk radiotidning, där man i rubriken ställde frågan: "vill du ha 6 db mer från din mobilantenn på 75 meter".
Ja antenn går på 3,8 MHz och längden är inte 75 m utan 2,5 - 3 meter hög.
Knepet är att göra en mycket stor spole med lägst möjliga förlust, och en kapasistanshatt, topphat eller toppkapacistans.
Spolen har vi vanligen på sådana antenner, men få kör omkring med en tophatt.
Dvs antennen är elektriskt förlängd både med spole och toppkapacistans.
Den senare betsår av ett antal meterlånga spröt sammanbundna med en metallring.
Dvs en ganska rejäl sak, men deras bilar var ju större än våra.
Aritkeln var säkert från 50 - 60 talet.
6 dB är inte fy skam, om det nu går att verieifiera. Eller om det överhuvudtaget byggs monbilantenner för HF numera.

Då uppstår frågan hur man gör ändkapacistanser på en dipol? Finns det? någon som gjort en sån?
Kanske räcker det att låta ändarna hänga ner några meter?
En dipol för 28 - 50 MHz med stora knutar vid ändiosolatorerna, många gör ju stora knutar trreedubbla kärringknutar... då är knutarna något åt det hållet....

Sällan man se antennbyggen av dipoltyp med ändkapcistanser.

Ang vad jag skrev om min antenn som gick att tulla ner i fickan, med spolar på pennor.
Avsikten var inte att bygga en teortiskt perfekt antenn, utan uppdraget var att se om man kunde täcka en radie på 400 km med en så liten antenn.
Med telegrafi som trafiksätt, (Morse eller baudot) och kunskap om vågutbredning (plus lite tålamod) var svaret ja.

I vissa fall kan man få en dipol med förlängningspolar att funka på två frekvensområden.
Min 2 x 4 m meter långa dipol för 5,3 MHz bandet, går utmärkt på 28 MHz dvs en halvvåg innanför spolarna.
En vanlig antenn är en dipol med spolar för 1,8 - 2 MHz som innanför spolarna går på 3,7 MHz.

SM4FPD
 
Det där har jag också på min bucketlist.

Mina grannar är måhända inte mogna för det där ännu..eller jo kanske…de reagerar ej längre när de sitter på altanen samtidigt som jag hänger knäveck i masten 20m därifrån iaf.

Jag har tagit hem en trave plåtlock från stora färgburkar från jobbet. Rena, runda och fina plåtlock.
De är dock magnetiska. Jag skiter i det och provar iaf.
Klart är att de får riggas på en antenn där dess storlek har ngn betydelse för antennens våglängd.
Tidigare snabba laborationer med det gav såklart att hattarnas radie får dras av på trådlängden.
Vindfånget och slitet i trådarna är förmodligen inte värt det men jag skall prova iaf.
 
Jag har läst trådar där man har problem med anpassningen och klipper hej vilt i trådarna för att komma ner till VSWR 1:1.
När man kollar antennens egenskaper i simulatorn ser man att lägsta VSWR är 2:1 eftersom antennens impedans är 100 ohm eller 25 ohm.
Hur man än klipper så går det inte att få till det. Denna situation ser man om och om igen i forumtrådarna.

Vanligt fenomen. Det kan bero på många saker. Antennens omgivning kan påverka mer än man kan tro och det är svårt/omöjligt att mata in relevant omgivningsdata i EZNEC. Det räcker ju med stuprör och hängrännor i den omedelbara närheten dvs 1/4 våglängd bort för att få andra resultat än vad EZNEC påstår. Sen kan SVF-instrument visa lite vad som helst. Några visar SVF1:1 för allt som är under 1,5:1 eller så visar de olika för exakt samma SVF men som befinner sig i olika lägen i Smithdiagrammet längs 1,5 cirkeln.

Ett bra sätt att tänka är att utgå ifrån att en halvvågsdipol som hänger högt och fritt egentligen är den optimala antennen. Inget går att göra bättre än så. Sen kan man undersöka hur antennens funktion kan försämras genom att sänka höjden, placera antennen i närheten av andra antenner och master, se till att antennens egenimpedans inte stämmer med matarledningens impedans. Välja matarledning med högrte förluster och en klen Tuner som har egna förluster. En del av detta kan undersökas i EZNEC.

Samma sak gäller för vertikaler och GP-antenner också. Utgå ifrån en kvartsvågs GP med matningspunkten och radialerna högt och fritt placerade över marken. Mer optimalt än så går inte att få till eller hur. En sådan antenn kan sedan förstöras fullständigt genom att placera den på marken och låta radialerna ligga på marken. Gärna få korta radialer. Placera antennen nära huset eller motsv. Blir den inte dåligt nog av de åtgärderna så kan radialerna ersättas med ett kort jordspett. Gör det inte för långt och om marken består av sand blir det bonus. SVF kan under alla dessa förhållanden nedbringas till låga värden men har ändå ingen koppling till antennens verkningsgrad eller funktion i sig. Radiatorn kan förkortas och en spole införas så att resonansen bibehålls. Liten spole med många varv och tunn tråd ger sämre funktion än en större spole med grov tråd.

Om man tänker så är det kanske lättare att undvika sånt som garanterat tar död på antennernas funktion. :)
 
Så långt är jag med fullständigt, men eftersom jag faktiskt tycket de är intressant med kompromisser och fundera ut lösningar för de med frimärksstora bakgårdar o slänga upp antenner på så vill jag ha lite mer kunskap i ämnet . Har man plats för fullstora så känns de inte så mycket som ett problem ...
Det där tycker jag också är intressant. Dvs se hur mkt man kan förminska & försämra en antenn men ändå kunna använda den.
Jag fick i uppdrag härom året att fixa till en antenn till en uteplats på bottenplan vid en hyreslägenhet 5 mil ifrån mej som skulle nå hit för att vi skulle kunna nå varandra på valfritt band.
Markvågsband såsom 2m’s och 6m det prova vi inte ens.
Kvar fanns då att se om det skulle gå på ngt kortvågsband.
Uteplatsen som fanns till förfogande mätte 3,5x4m. Höjden fick inte vara mer än 3 meter heller för att inte påverka grannen ovanför.

Jag märkte ut en plats intill väggen här hemma ute på gräset som skulle likna det aktuella qth’t så mkt som möjligt.
Det kändes såklart som rätt hopplöst…det går nog inte…men JAG VILL att det går…hjälper det?

Ett tre meters maströr sattes på ett gammalt bilhjul med en rörstump i mitten där jag slog i betong runt om.
En rejält kortad dipol för 40/10m slängdes ihop som inv. V.
I ytterändarna begåvades den med ytterligare spolar för att den skulle kunna lira på 80m med.
Jag höll på som tusan med den här antennen två semesterdagar men jag fick inte till ngt mer än hygglig swr…impedansen vart ändå åt fanders och den hörde ingenting.
-nänä, det var väl inte och räkna med kanske..men jag vilade en dag när min envetenhet gav mej på det igen ytterligare 2dgr innan jag tyckte jag fick till ngt jag kunde med att lämna ifrån mej.

På 80m, eller skall vi säga 3750-3760kHz…där verka den stråla lite faktiskt..men man var då nödd att dra ut trådarna ut på gräset 2m utanför den markerade 3,5x4m rutan. Skulle han köra 80m finge han kvällstid smyga ut trådarna på gräset om den skulle funka.
Packa ner den i bilen och riggade den på plats på uteplatsen. Efter lite mätningar gav den typ samma värden som när jag hade den riggad hemma. Så långt allt väl.

Praktiska prov sen gav att det inte fungera. Varken på morgonkvisten eller på kvällen. Vi testade ett par tre dgr på raken innan vi gav upp. Han kunde höra mej men jag hörde inte honom som en andeviskning ens.
Inte på 80m, inte på 40m heller…och även om han hörde andra…där han försökte brejka in så fick han aldrig ngn kontakt.
Den fick tjänstgöra som en 10m’s antenn han kunde köra lokala stationer. Det hjälpte dock föga eftersom ingen i den staden låg där till vardags. Här på landet där jag bor så gör vi ju det men inte där.
Uteplatsen gick ju inte att använda till annat heller med alla trådar i vägen där ute.

Det var hur som helst lärorikt för min del. Rigga dipoler med dubbla spolar på varje ben…gör jag nog inte om. Sånt helsike jag hade med det där. Avståndet mellan spolarna på varje ben blev väldigt kritiskt. Ändrade man alldeles så lite, påverkades ju både 80/40m. Sen berodde det på om altandörren var öppen eller inte…och om man befann sej själv där ute eller inte.
Bandbredden på 80m blev ngt på 8-10kHz :D
 
Back
Top