Försöker bygga 1750 pip, men den blir utstörd :(

Ingemar

Well-Known Member
Satt och skulle snickar ihop en 1750 pip generator idag med en 555:a, och jag får en jättefin 1750Hz signal.. tills jag för den till radiomikrofonen, då blir pipet helt tokigt...

Jag gödslade med 10nF kondingar överallt där det bara var möjligt och då klarar den 145MHz skapligt, men 430Mhz gör fortfarande att pipet inte kommer i närheten av 1750Hz...

Tacksam för tips..
 
Hej Ingemar!

555-orna är rätt störkänsliga, ett alternativ kan vara en CD4060 0ch en kristall. Kretsen är en "dela med X" och resultatet blir väldigt nära 1750 Hz.
Hittade detta på nätet:
http://oh3tr.ele.tut.fi/~ftp/modifications/accessories/piippa2.inf

Det har funnits en dansk byggbeskrivning, men jag hittar den inte nu.

Här har de använt en 455 kHz resonator:
www.m1gur.co.uk | keep it live
ctcss decoder encoder, sub audio tone, subtone, 88,5Hz, Tone squelch, ne567 single tone decoder,video squelch sync decoder

/Sören sm2dla
 
10nF-kondingarna har nog för mycket induktans på 70 cm. Prova med mindre kondingar och korta (inga) ben.
 
En stor bov verkar vara min trimpot för att finjustera ljudfrekvensen, när jag sänder med radion intill den går den från 1.6 KOhm till 900 Ohm..
 
Jo, det låter lite konstigt..

Nåja får experimentera vidare senare...

Om du tröttnar på bygget kan du ändå använda oscillatorn som referens och sedan vissla samma ton. Det hade jag gjort, tills jag hittat något bygge som inte är HF-känsligt. :D
 
Om du tröttnar på bygget kan du ändå använda oscillatorn som referens och sedan vissla samma ton. Det hade jag gjort, tills jag hittat något bygge som inte är HF-känsligt. :D

Själv har jag en mp3-fil med en 1750-ton i mobiltelefonen. Funkar rätt bra det också ;)
 
Ett vanligt problem med "555:an" och liknande kretsar är att man lätt råkar ut för likriktning av HF-signalen då det finns PN-övergångar på t.ex. urladdning och tröskelvärde. När detta händer kommer den likriktade HF-signalen att bli en likspänning som adderas till den spänning som finns i kondensatorn (som bestämmer frekvensen tillsammans med ett eller två motstånd), resultatet blir då att det kommer "fel" frekvens ur kopplingen.

Problemet är "svårt" att bygga bort, enklast brukar vara att placera kopplingen skärmat med väl avkopplade ledningar in och ut ur skärmlådan.

Jag hade själv en liknande koppling som monterades i en liten låda av bleckplåt, stor som en sockerbit, väl skärmad med andra ord.
 
Trestrukna A är ganska nära 1750, med kammar-A är det 1760 Hz. När jag inte lyckats på några visslingar tar jag mitt Gdur-munspel och suger lite på A. Antingen öppnar med spelet eller stämmer visslingen.

Sälgpipor funkar så här års, men de blir inte så långlivade. Gjorde några på VHF-mötet i Seljes (!) OH-land 1991 och stämde till 1750, men de höll nog inte mötet ut än gång.

Det är ju inte bara elektronik som piper!

/Jan
 
Har för mig att i en gammal QTC beskrevs en "sälgpipa" av mässingrör. Bara att såga fila och löda ihop.
Den torkar inte utan håller trimmningen år efter år.
Du får gå till närmaste kyrka och studera orgelpiporna

Jag har ett minne av den här artikeln och skulle gärna vilja se den igen. det måste ha varit i slutet av 60 talet eller något år in på 70 talet.

Men att bara blåsa över kanten på en flaska bildar en ton, det är då lätt att göra en högre tongenom att blåsa över kanten av ett litet rör med "kortlsuten" botten.
Skulle börja med ett 6 mm rör och 50 mm långt. För att sedna trimma fram rätt ton.

Blir detta en kvartsvågs resonator ?????
 
Back
Top