Forecast?

SA5BYS

Well-Known Member
På QRZ.com finns nedanstående tabell:
Har två frågor
- Hur tillförlitliga är prognoserna per band?
- Gäller prognoserna oavsett var på klotet man är?
 

Attachments

  • QRZ solar_1342608002.gif
    QRZ solar_1342608002.gif
    13 KB · Views: 58
Vad jag har förstått så A-Index och K-index ska vara så lågt som möjligt och SFI så högt som möjligt, då ska det vara bra conds för oss i norra europa...
 
Vad jag har förstått så A-Index och K-index ska vara så lågt som möjligt och SFI så högt som möjligt, då ska det vara bra conds för oss i norra europa...[/QUO

Inte helt sant, Om man är intresserad av VHF UHF så är förekomsten av Aurora större vid högt A resp k index, och då blir det julafton på dessa band.

Så allt spelar in på vad man är intresserad av, :D
 
N0NBH, som står bakom prognosen, säger själv att det bara är en förutsägelse, baserad på tillgängliga data. Utbredningsförhållandena förändrar sig ständigt och är olika för olika platser på klotet.

Den som inte slår på sin radio och lyssnar runt på banden, därför att prognosen inte ser bra ut, kan vara säker på att han missar många goda tillfällen till bra kontakter. När kartan och verkligheten inte stämmer överens, är det verkligheten som gäller, d v s vad man själv hör och kör.

Bäst användning för prognoserna har man, om man under en längre tid jämför sina egna erfarenheter med förutsägelserna.

N0NBH har på sin hemsida HF Propagation and Solar-Terrestrial Data Website
mycket nyttig information, bl a en presentation som beskriver olika typer av vågutbredning.

Glöm inte att slå på transceivern och lyssna innan du tittar på prognosen. Verkligheten är kanske underbarare än förutsägelsen!

73,
Kjell, SM6CPI - PB3SM
 
Last edited:
Back
Top