1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fråga om TV... sorry..

Discussion in 'Övrigt' started by SM3ZBB, May 15, 2016.

 1. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Hej kamrater,
  förlåt att jag blandar in något så uselt som TV här men jag vet ju att här finns duktiga tekniker.

  Jag och min ogifta hustru fick en Luxor led-tv med inbyggd wifi och smarta funktioner i gemensam födelsepresent igår. Emellertid surrade den irriterande och det verkar som detta ligger i drivkretsarna för skärmen. Ljudet startar först när bildskärmen lyser upp. Packade ihop den och for tillbaka med den och fick en annan. Men den har samma irriterande bakgrundsljud som visserligen är lägre i volym än den förra apparaten men icke desto mindre ska det väl inte vara så? Svärföräldrarna har en likadan apparat och den är tyst.

  Surrets frekvens bedömer jag vara som tvåstrukna D dvs. runt 600 Hz. I morgon ska butiken ringa till Luxor och jag inväntar besked därifrån. Men för en fortsatt diskussion med Luxor om undermålig elektronik, har någon här koll på vad tusan som kan producera detta biljud? Har ni det så med era moderna apparater?

  Naturligtvis har jag kopplat ner allt i närheten som kan störa innan reklamationen.
   
 2. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Tyvärr är det Luxor som din TV är märkt med inte det som en gång var Luxor, nu är det samma lågkvalitetsgrejor som Andersson, Skantic och allt vad dom heter.

  Kan du byta till ett annat märke så är det finemang, jag rekommenderar Samsung och LG
  (men inte Philips)
   
 3. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Ja man får ju vad man betalar för, men nu har vi inte valt själva, det var en present inköpt av svärmor på en kampanj på ICA. Ordspråket säger ju att man inte ska "skåda given häst i munnen" :) Apparaten är för övrigt bättre i bild och funktion än vår gamla lcd-tv om än det irriterande att två helt nya apparater har missljud. Det måste helt enkelt vara något komponentfel och min fråga här var mest för att samla argument för en diskussion med Luxor som jag misstänker kommer att hävda att allt är normalt. Min tro är att ICA fått en batch tillverkad på en fredag eftermiddag.

  När jag köper något nytt av dagens kvalitetselektronik brukar jag låta apparaten stå på en vecka. Har den inte säckat ihop då brukar den hålla i fortsättningen också. :) Samsung förresten... har inte det märket rekord i Elektro Mekanisk Inkompatibilitet?
   
 4. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  Vi skaffade en 55" S för något år sedan och jag var skeptisk och beredd att köra tillbaks den. Det visade sig att den var knäpptyst och klarar att stå i närfältet av 1 kW ;-). Så det kan variera.

  /Roland
   
 5. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Nä, Samsung verkar ha koll på utstrålningen, både när det gäller bildskärmar eller TV-apparater.

  Jag har haft anledning att kika närmre på Samsung monitorer med speckan men i det fallet var monitorn inte boven,
  istället var det ett nätanslutet bordsur som stod bredvid som släckte ut radioapparaturen som kunden hade problem med, en ICOM A200 flygradio.
   
 6. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

  Hej Lasse!
  Hoppas att det löser sig med TV'n.
  Har bara positiva erfarenheter av LG och Samsung. Men som gammal tjock-TV-reparatör är jag ändå lite orolig för hur länge vår moderna platt-TV skall hålla.
  Det enda som är säkert är att den blir mera kortlivad än de gamla apparaterna. Visst kunde dom pipa och ha sig, men det var inte så svårt att fixa till.
   
 7. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  Dom pep bara tills man hade gjort lumpen. Sen var dom tysta.

  /Roland
   
  SM5XUN likes this.
 8. SM6GXV

  SM6GXV Korsdominant

  Gissar på "Coilwhine" från någon induktor i psu'et.
  Jag fick det i en nyinköpt dator en gång. Fick bytt PSU'et
  på garanti och det nya var tyst.

  Blomsterhandlaren satte ut en skylt på gatan
  "När gav Ni er fru en blomsterkvast sist?"
  TV-handlaren mittemot ville inte vara sämre
  och satte ut en skylt "När gav Ni er fru en 55-tummare sist?"


  Jag har en Samsung 55". Den är knäpptyst i PSU'et
  och på banden, men då dessa TV-apparater har ett erbamligt
  uselt standardljud införskaffades en "Argon" HiFi minianläggning
  med tillhörande (bättre) högtalare. Den förstärkaren (klass-D)
  sprutar ut skit över hela kortvågsbandet när den är igång...
   
 9. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Ja. Min första tanke var nätdelen. Men sen noterade jag att den var tyst under uppstart och började vina först när skärmen gick på, därav fundering kring bildskärmskretsen. Ikväll har jag märkt att den slutar låta emellanåt när man kör den som wifi-skärm. Måhända att det beror på varierande belastning på psu:n?

  .....nu jäklar är det troll här... när jag skriver börjar taklampan vina... sen dog den. Märkligt nog räcker lågenergilamporna kortare tid än de gamla glödtrådslamporna i den här taklampan. Jag har kommit in i ett kvalitetstrauma :)

  Men tack för kommentarer, jag har i alla fall fått något att resonera om med Luxor. Förmodligen är jag inte ensam om bekymret och förhoppningsvis har de en lösning. Det stökar ju till det genom att tv:n är en gåva från svärmor och nu gäller det att manövrera lika noggrant som i Tarkovskijs film Stalker :)

  Ulf, den där tv-handlarn lär jämt snubbla över apparaten :)
   
 10. SM7JKW

  SM7JKW Well-Known Member

  Varumärket Luxor ägs numera av turkiska Vestel och används för tv-apparater på den svenska marknaden. Dessa har då inget att göra med televisionsapparater som Luxor AB själva tillverkade och sålde.

  Troligen har surrandet med bakgrundsbelysningen att göra. Om man googlar lite kan man hitta många historier om folk som har problem med surr i bildskärmar och TV-apparater av diverse fabrikat. Oftast brukar surret försvinna när man justerar upp ljusstyrkan till max, och öka när man drar ner ljusstyrkan. Det har troligen med PWM att göra, och att det blir resonans i någon transformator.

  SM7JKW / Greger
   
  SM0IKR, SM3ZBB and SM5XUN like this.
 11. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Japp, så är det. Testade att dra upp bakgrundsbelysningen till max och den blev tyst. Detta förklarade också varför bägge apparaterna hade missljud men av olika styrka, ju lägre bakgrundsbelysning desto högre missljud. Tack Greger, de har ännu inte ringt från butiken men nu vet jag var felet sitter och kan höra vad de föreslår.

  Har också tittat till de stora butikerna och LG och Samsung. För motsvarande storlek på skärm får vi lägga på ett par tusen på gåvan från svärmor, det stoppar vi in i beslutsunderlaget också. I samma underlag finns oron för att om inte TV:n duger för oss så kommer svärmor säkert också att vilja ha en annan apparat, även om hennes är felfri, vilket får läggas in i samma ekvation.

  Tack för alla inlägg, jag får börja med SSTV för att motivera detta störande ämne i ett amatörradioforum. Å andra sidan kan det vara skönt för somliga att undertecknad inte bara skäller jämt :)
   
 12. SA3BYC

  SA3BYC Well-Known Member

  Du skäller väl inte Lasse?! möjligen lite högljud någon enstaka gång .. hi hi

  Trevlig sommar!

  /Johan

  Ps. sommartid ska man ändå inte kolla dumburk utan meta abbore, grilla densamma å annat själsvårdande :)
   
 13. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Tack Johan, oroa dig inte för mitt förhållande tv-uteliv. Det förra brukar inte uppta något större intresse här, det senare däremot. Sommartid gör vi just inget annat än reser runt och fiskar. KX1:an brukar följa med.

  ICA ringde och jag berättade om att problemet var inringat. De var mycket tacksamma för argument till Luxor. Ytterligare en kund hade nu avverkat två apparater med samma missljud och affären hade två pallar apparater på lagret från samma sändning. Fortsättning följer...
   
 14. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Nytt samtal från ICA idag. Den information om felets karaktär jag lämnade dem, efter tips från SM7JKW Greger, utmynnade i att Luxor godtog detta som ett känt fel. ICA får returnera två pallar tv-apparater, ca 20 st, och Luxor ska ersätta dem med en batch som är felfri. Givetvis får vi en ny apparat också. Hoppas att apparat nummer tre är tyst.

  Ham.se har gjort intryck igen!
   
  SM7NZB, SM0IKR, SM7VGQ and 6 others like this.
 15. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Det håller på liksom.... :)
  ICA fick ju returnera de två pallarna felande 55" Luxor TV. En pall med felfria apparater anlände i förra veckan. Dessvärre var det visst en vikarie som chaufför och på något vis lyckades han mosa pallen så den liksom vände redan på lastbryggan....

  Ny pall den här veckan och nu fick jag packa upp och svära över plastförpackningar för den tredje TV:n. Inte samma modell utan en senare variant enligt affären. Liten annan design men i övrigt märker jag ingen skillnad på detta nya turkiska hantverk. Förutom - den här är tyst när den ska vara tyst, inga missljud.

  När vi skulle skriva om garantibeviset fann vi att man sänkt utpriset sedan vi köpte och nu fick vi 500 kronor tillbaka.
  Så, nu ska jag sluta skriva om TV-apparater här, till mitt försvar har jag indirekt, med hjälp av er, medverkat till att destruera tre pallar TV-apparater :)
  Snipp snapp snut, nu får jag hoppas att historien är slut...
   
  SM7NZB, SM5KYH, SM0KBW and 1 other person like this.
 16. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Inte någon större anledning att förbli trumpen, då!

  Du är en utmärkt förebild för oss andra hur man ska hantera undermåliga produkter.
   
  SM0IKR, SM3ZBB and SM5KYH like this.
 17. SM3CIQ

  SM3CIQ Well-Known Member

  Verkligen!
   

Share This Page