Fråga om Yagi antenn och trimning.

SM0RCL

Well-Known Member
Hej allihopa.

Nu behöver jag lite hjälp av någon antennguru. Som ni kanske känner till, så håller jag på och renoverar en TH6DXX. Alla delar är bytta och det är nästan klart att tas upp i masten. Så jag tog för säkerhets skull lite mätningar med miniVNA, för att kolla att allt var någorlunda ok. Man vill ju inte sätta upp något som inte är helt ok.

Förutsättningar.

Antennen står på ett par arbetsbockar cirka en meter över marken. Drivelementets spets på ena sidan är kanske cirka 20cm ovanför marken. Mätningen gjordes med en 1:1 strömbalun inkopplad helt enligt Hy-Gains rekommendationer.

Och här är resultaten för mätningen.

10m TH6DXX_2013-07-31-20-04-36.png15m TH6DXX_2013-07-31-20-04-18.png20m TH6DXX_2013-07-31-20-03-53.png

Jag är mest orolig för resultatet på 20m. Antingen är det en av trapsen i drivelementen som inte funkar helt ok. Eller så gör mätningen på såpass låg höjd, så att mätvärdena inte är relevanta. På 10 och 15 meter ser det ganska ok ut, dvs. det går säkert att tuna med ATU. Men som sagt, 20m känns lite oroväckande.

Så jag emotser några goda råd och dåd.

73 de Kai
 
När en antenn sitter så här lågt över marken blir resonansfrekvenserna starkt påverkade av speglingen i marken.
Det finns inget enkelt sätt att komma runt detta. Man kan bara följa tillverkarens instruktioner och hoppas på det bästa.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack för svaret, Karl-Arne.

Jag har testat trapsen dock. De leder ström, precis som de ska enligt tillverkarens rekommendationer. Så därvidlag är jag inte orolig.

Vad skulle du betrakta som lägsta höjd för en vettig mätning?

mvh
Kai
 
Ett enkelt knep för att få "hum" om hur resonansen ligger är att du ställer antennen vertikalt med reflektorn mot marken och direktorerna rakt upp i skyn. Om resonansen ser ok ut men SVF är något högt kan du räkna med att resonansen är ungefär den samma uppe i masten och att SVF sjunker till lägre värde. Detta har fungerat UFB för många antennbyggare!

Tänk på att om du vill mäta på antennen uppe i masten att du måste ha antennmätbryggan inkopplad direkt i matningspunkten, annars kommer nedledningen att transformera mätvärdena. En miniVNA med bluetooth är perfekt för detta ändamål. Har man ingen sådan kan man även koppla en elektrisk halvvågs matarledning mellan antennen och marken och på så sätt mäta mer exakt i antennens matningspunkt eftersom spänningen och strömmarna är de samma där som i matningspunkten.

73 de Teemu SM0W
 
Att vända antennen mot skyn med reflektorn mot marken fungerar bäst på VHF och uppåt.
Reflektorns resonansfrekvens påverkas fortfarande rejält av marken när avståndet är så här litet,
och därmed även hela antennens uppträdande. Dock minskar påverkan påtagligt jämfört med att ha antennen horisontellt precis ovan marken.

Själva poängen med att mäta med en VNA är annars att man då enkelt kan normera bort matarledningens inverkan.
Dessutom är det så att så länge som matarledningens dämpning kan försummas är reflektionsfaktorns belopp, eller SWR, konstant utefter ledningen.

Är man bara ute efter minimipunkten för SWR så är inverkan av kabellängden ointressant.

"Traps" kan annars kontrolleras lösa med en nätverkanalysator i transmission eller med en grid-dip meter.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Jag hade en dipol för 20 m hängande i skogen ungefär 2,5 meter högt över skogsmorän, som kanske har en tjocklek på en halvmeter och just nu ganska torr. Jag hissade upp den till 10 meters höjd. Resonansfrekvensen steg med 500 kHz.

Jag håller på och försöker mäta upp strålningsdiagrammen och gain på mina antenner. Jag gjorde det för 10 år sedan, men det har tillkommit en massa nytt skrot i masten som påverkar antennerna.
 
... "Traps" kan annars kontrolleras lösa med en nätverkanalysator i transmission eller med en grid-dip meter ...
Jag har problem med min Fritzel FB-33, som lyckligtvis ska plockas ned för flytt till nytt remote-QTH. Resonanspunkten verkar ligga utanför bandkanten på alla tre banden. Hur går man tillväga när man kontrollerar trapsen med grid-dip meter?

Givetvis tänker jag öppna dem också, i synnerhet på drivelementet. Korrosion eller smält plast syns ju med blotta ögat.

/ Göstha
 
Man får lägga trapsen på ett ometalliskt underlag och se till att det går att få till ett sätt att koppla grid-dip metern till lindningen.

En del grid-dippor är även sådana att det går att koppla kapacitivt
mellan dem och resonanskretsen i trapkretsen.
Genom att prova sig fram går det att se vilken metod som ger det tydligaste "dippet".
Kalibreringen hos dipporna är ofta ganska dålig, och man får kontrollyssna i en mottagare.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Jag mätte på en reflektorkrets till en FB53 av äldre modell. Den yttre delen av elementet satt på och en stump innanför kretsen där innerdelen av reflektorelementet ska träs på. Jag fick dipp på ca 17,8 MHz. Jag vet egentligen inte vad jag mäter, men det var samma dipp längs hela kretsen. Det sitter ju två spolar i den. Det var inga problem att hålla dippan utanför trappen. Det yttre höljet är ju ena delen av en kondensator och är ingen faradayskärm utan magnetfältet från spolarna läcker igenom.
Tillägg:
Vid noggrannare kontroll hittade jag även ett dipp på ca 26,5 MHz, men det var betydligt svagare.
Så då är allt normalt.


/Roland
 
Last edited:
Man får lägga trapsen på ett ometalliskt underlag och se till att det går att få till ett sätt att koppla grid-dip metern till lindningen.

En del grid-dippor är även sådana att det går att koppla kapacitivt
mellan dem och resonanskretsen i trapkretsen.
Genom att prova sig fram går det att se vilken metod som ger det tydligaste "dippet".
Kalibreringen hos dipporna är ofta ganska dålig, och man får kontrollyssna i en mottagare.

73/
Karl-Arne
SM0AOM

- Att kontrollyssna i en mottagare är ett bra förslag. Liksom ett "handfast vetande".
Min dippa var värdelös, så jag kopplade aktuell traps nära till mottagarens antenningång och en inte alltför lång antenntråd.
Genom att ömsom kortsluta/öppna trapsen kunde jag höra i mottagaren var "spärrkretsen" låg.
 
Back
Top