Frekvensskift på fyrar?

SM4FPD

Well-Known Member
Vi hör nu fyrar på 28 MHz och 50 MHz från hela världen.
Men varför är flera av fyrarna frekvenskiftnycklade med Morse?
Duger inte vanlig hackad bärvåg, vilket ju generar mindre värme och lägre energiförbrukk.

Givetvis har det varit så här så länge jag minns och det lär väl duga i framtiden oxo. Men varför?

de
SM4FPD
 
fsk eller cw - det är ett val av beaconbyggaren...
för de som lyssnar på telegrafifyrar är det enklare med CW...

men - de är väl så att väldigt många beaconsändare är modifierat FMkanalmaskinsurplus eller egen konstruktion, det man råkar ut för då är "nycklingsproblematiken", dvs. man måste först göra en bra nycklingskrets med bra rise/fall anpassad till max.nyckligshastighet för att inte få knäppar och bibehålla bandbredd, sen råkar man ut för frekvensdrift och måste jobba med stabilisering av oscillator och drivsteg-en. Fördelen med CW nyckling är att man kan ha ett litet slutsteg beroende på "dutycycle"

fördelen med FSK är att man slipper ovanstående, men nackdelen ( om man har utsatt sig att driva en högeffektsfyr )-är att man måste dimensionera slutsteg därefter.

har byggt 3st fyrar och alla har CW nyckling, men blir det nån fler lågeffektsfyr lär det bli fsk istf. CW
En del uppdaterade fyrar har fsk som basnyckling och sen har dom alternativa moder där man kör telegrafi via fsk samt nån digital mod med motsvarande nycklingsprincip
 
Last edited:
Pratade med Ivan OZ7IS om det på mötet vid Møns Klint för ett par veckor sen, och han påstår det går åt större marginal på PA med CW jämfört med FSK. Orsken skulle vara termiska rörelser som utmattar bondtrådar i PA-transistorerna, som inte sker med FSK. Ivan har skött om fyrarna på OZ7IGY i många år och borde ha koll på läget.
/Jan
 
Jag fick samma svar av OZ7IS "en gång". Tydligen ökar sluttransistorernas livslängd med flera hundra procent om dom får gå med konstant effekt/temperatur.
 
Vid höga varierande [DC] strömmar rör sig bondtrådarna pga elektromagnetiska dragningskrafter mot varandra. Detta skapar ett mekaniskt slitage. Många transistorer är dock passiverade med någon form av gel varför problemet inte behöver vara speciellt stort.

Den långsiktiga åldringen av själva halvledarmaterialet är värre; RF kiseltransistorer åldras så att Max Put sjunker medan HFE stiger.
 
Med det resonemanget skulle SSB eller AM åldra transistorerna med flera tusen procent.
Även vid dessa trafiksät varierar effekten och snababre och ofta än vid Morse med hackad bärvåg.
Har aldrig hör att moderna transistorer överhuvudtaget åldras.
Däremot kunde Amerikanska sluttransistorer var aåldra de av att ha legat på lager i 12 år, dvs rep av en Atlas 210 med originaltrans höll bara några veckor.
Med japanska sluttransistorer går de än i dag.

Nej dessa argument tror i alla fall jag inte på.
Särsklit som det finns massor av A1 fyrar som bevisligen fungerar.

de
Roy
SM4FPD
 
Back
Top