1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

FT-890 stendöd efter 4 år på hyllan...

Discussion in 'Allmänt om Amatörradio' started by SM7TOG, Jul 25, 2010.

  1. SM7TOG

    SM7TOG Member

    Hej.

    Jag har en FT890 som har legat i en garderob i ca 4 år men nu fick jag nån sorts återfall så jag plockade fram den och till och med var i väg och köpte ett nytt fint nätaggregat till den..

    Men det händer absolut ingenting när jag trycker på Power-knappen.

    Har mätt med mätare att det är spänning fram till molex-kontakten på baksidan av radion.

    Blir radion "död" ifall backup-batteriet är slut?

    Förslag? Vad skall jag göra?

    /jonny
     
  2. SM7CZR

    SM7CZR Old Member

  3. SM0AOM

    SM0AOM Well-Known Member

    Ett inte alldeles ovanligt problem när man lagrar apparater länge är
    att det uppstår kortslutning i någon elektrolyt- eller tantalkondensator.

    Sådant kan göra att de interna mikroprocessorerna inte kommer ur "reset" och
    då fungerar ingenting. Det man kan göra är att med hjälp av ett schema följa matningsspänningarna
    fram till kretsarna och verifiera att de har rätta värden.

    Reset-kretsarna får man verifiera med en logikprob eller ett oscilloskop.

    Om det blir kortslutning i back-up batteriet kan det också bli egendomliga fenomen,
    det enklaste är att mäta dess spänning både över polerna och vid de minneskretsar som det
    ska underhålla.

    73/

    Karl-Arne
    SM0AOM
     
  4. SM0RVV

    SM0RVV Well-Known Member

    Jag vet inte alls om det hjälper i det här fallet?
    Men min Icom IC-R1 har ett dött backupbatteri. Därför måste jag göra en full reset när jag slår igång den.
    Så länge jag har spänning i huvud-accen så kan jag dock slå av och på utan problem.

    Det jag menade med hela resonemanget var att en full reset kanske krävs efter byte av backupbatteri.

    73 SM0RVV
     
  5. SM7TOG

    SM7TOG Member

    Tack för era svar!
    Jag öppnade radion och började följa spänningen från intaget och när jag höll på och mätte på powerknappen i fronten så hoppade radion plötsligt igång... Och har fungerat sedan dess och jag kan inte återkalla felet.

    Så kan det helt enkelt varit lite oxid i powerknappen (som i sin tur styr ett relä)?

    (jag gillar inte att började att fungera "av sig självt" så egentligen kvarstår felet men utan symptom...)

    /jonny
     
  6. SM0AOM

    SM0AOM Well-Known Member

    Roligt att det inte var värre.
    Jag föredrar en oxiderad strömbrytare framför en kortsluten kondensator...:)

    73/

    Karl-Arne
    SM0AOM
     
  7. SM7CZR

    SM7CZR Old Member

    Grattis!

    Då var den bara skendöd...;)

    / Ingvar
     
  8. SM6VTT

    SM6VTT Well-Known Member

    Återuppstånden från det döda var denna Yaesu's (Jesus). Halleluja!
     
  9. SM5DXU

    SM5DXU Well-Known Member

    Skenet bedrog! :cool:

    / Göstha
     

Share This Page