Funderar du på att köpa slutsteg?

Man får vad man betalar för heter det ju.

Som jag fattat finns det ingen svensk representant, ingen plats i Sverige där man kan få garantireparationer utförda m.m.

Visst, det kan i bästa fall bli billiga wattar (om man nu absolut måste ha så mycket mer effekt än vad man får använda) men om det strular och man inte är tekniker själv, vad gör man då?
 
Vad Wattarna anbelangar så är det inte alls tokigt att ha några extra över.
Framför allt så är det bra att kunna köra 1KW på sparlåga

Det finns flera fördelar:
Rören håller ju mycket längre då.

Många steg skapar överstyrning när man närmar sig maxgränsen så ett steg som klarar 1,5-3 Kw kan du oftast köra renare med vid 1Kw än ett rent KW-steg.

Ska du köra digitala moder där man nycklar en längre tid är det också bra med överdimension.

Det finns liknande steg som OM-Power som verkar väldigt lika. ACOM och Alpha ser ju nästan ut som kopior. Både Alpha och Acom har sina fördelar.
QRO technologies tillverkar ockso QRO.steg till ganska ok kostnad och säljs direkt av fabrikören på Ebay.
Letar du begagnade QRO-steg så leta efter Henry och Ten-Tec. Har själv ett Ten-Tec Titan 425 som jag är väldigt nöjd med. Absolut full QSK.

73 de Magnus
 
Ja det är som du skriver SM5SUH, vad händer när det går sönder? Det kan bli ett mycket dyrt steg, men det verkar vara väldigt fint byggt. Men det räcker även med ett mindre steg 600 till 800W är mycket bra, visst är slutsteg dyra i sverige. Men det är allt bra att ha en garanti om det skulle bli något fel. Har själv ett AMERITRON ALS-600 som fungerat mycket bra i några år nu, har funderat på ett kraftigare steg. Men varför byta när man har ett som man trivs med och det som är viktigt är bra antenner.

Janne
 
3400 Euro..... Svälj....... :confused:
Är det SÅ dyrt med "köpeslutsteg"????
Det är ju tur att man äger en egen lödkolv.... :)
 
Allt som 6WET skriver om fördelarna att ha ett PA med mer effekt än vad man kör är ju riktigt och ganska självklart. Och det finns nog de som lever efter detta man oj vad många som inte kan hålla fingrarna i styr och dra på. Då är vi i samma läge som med det lilla PA:t fast värre på grund av den högre effekten. En del klarar nog av att bara köra fullt ut vid avstämning för att ”loada ut” PA:t max och sedan backa ner men som sagt, det finns många som inte kan låta bli… HI

Ett fabrikat som inte nämnts ännu i jämförelsen är ju Emtrons olika modeller. Ryssrör i de flesta och snygga byggen. Visst, de kostar säkert skjortan jämfört med OM-power. DX-2sp är motsvarande OM-power med 1 * GU84B men vill man ha ännu mer marginal mellan maxeffekt och den effekt man kör ut kan man ju välja DX-4 som har 2 * GU84B. Någon som har eller har haft ett Emtron och kan ge lite synpunkter på kvalitén? Kunde vara intressant att veta. Antar att det inte finns någon svensk representant/service till detta heller.

Acom är ju tillverkat av de som tidigare byggde en modell av Alpha (har jag för mig i alla fall) och kvalitén är väl ok. Det har sina brister men det finns service i Sverige och en generalagent som man ”kan hänga” vid problem. Det är värt en hel del. Själv väljer jag helt klart 1000 W Acom för ca: 27 000:- framför OM-power för ca: 32 000:- Visst, det är mycket mindre effekt men jag väljer det framför ett PA som ser ut att vara konstruerat(/kopierat?) i en lägenhet av en kille som inte kan löda och som det verkar vara helt utan skyddsnät i sverige om det händer något. Har man spenderbyxorna på kan man ju välja ett Acom 2000 för över 60 papp, pust.

Har ägt och kört ett Acom 1000 i ett år så jag är väl lite färgad förståss. Var en gång i tiden på väg att köpa ett Titan och hade även ett Commander HF-2500 som använder samma rör men vetskapen att en ny uppsättning rör kanske inte stannar vid 10 000:- gjorde att det inte blev något inköp av Titan och att jag inte slog på Commandern så ofta, jag är en feg stackare….
 
Sist jag kollade gick ett par rör till mitt Titan till ca 5700. Ändå en del pengar.

Bottat ut har jag aldrig gjort, finns ingen anledning och skulle jag göra det skulle förmodligen proppen gå HI HI. Har bara 16A här hemma och både frysboxen, bergvärmepumpen och hela shacket går på samma propp.

Det där med effekter är ju ganska flummigt om man läser bestämelserna.
Många med mig anser att det är vid inmatningen i antennen man kan räkna att gränsen är 1KW, har man då lång väg och därmed lång koax till antennen så skadar det ju inte heller med lite mer pulver för att kompensera förlusterna. Andra anser att det är inmatad effekt och många utmatad ur sändare/slutsteg (innan koax).
Själv har jag inte problem med det då jag har mindre än 20m till varje antenn här hemma men i stugan är det värre.

73 Magnus
 
OK. När jag skulle köpa, för ca: 10 år sedan var priset uppåt 10 papp för 2 Eimac, skönt att det blivit billigare nu då. Kanske Svetlanalamporna är billigare. När det gäller reglementen så är det ju bara att läsa dom som det passar en själv bäst HI

Nu sova, klockan ringer 05.30
 
Jag må vara för stel för att läsa ironin i diskussionen angående ref slutsteg. Hela sidan dit länken leder är en varning för produkten ifråga. Dålig kvalitet, ingen dokumentation, inga "startup-rekommendationer", tji kontakt med leverantör etc.
 
Hmm... är fortfarande lite förbluffad/imponerad. Trodde inte att det fanns fölk som lade så mycket pengar på en så simpel grej som ett slutsteg.
Själv byggde jag ett när jag skulle köra EME på 144MHz. Hittade det mesta på skroten (gamla ultraljudssvetsar) + 2st. GI7b (120:-/st).
800W under tusenlappen....
 
Håller med netsurfer, det finns mycket varningar för OM-Powers steg.
Ett annat intressant steg är Ulvin http://www.ulvin.com/ jag tror inte riktigt på den utlovade effekten HI HI.

73 de Magnus
 
Har själv ett ACOM 2000 och rekomenderar dom starkt, har erfarenhet av deras support som är mycket bra med snabba svar och stort kunnande.Service finns även i Sverige om man inte vill hålla på själv.TenTec Titan 425 är ett mycket bra steg med rejält med pulver,,rekomenderar jag oxo men dom finns ju inte som nya.
Köp ett Acom 1000,tyst steg med billiga rör.
 
Klart att PA blir dyra, bara CE märkningen kan kosta 5000 Euro eller mer om det inte går första gången.
Desstuom är de ingen massprodukt och kostnderna måste slås ut på ganska få sålda PA.
Kanske kan man sälja 4 st i Norden.
Vid tillverkning av sådan här PA kan man inte använda en monteringsrobot som vid små kretskort.
Utan det måste vara människor, som vill ha lön, som skruvar fast och löder in komponetnerna.
Vidare åtgår flera timmar för att verifiera funktionen, dvs slutprovning.
En kartong för ett PA av den här typen kan i små antal konta 100 Euro, per styck, inklusive framtagning och med alla delar frigoliter etc.
Inte att jämför amed en ask till en MP3spelare som kanske kosntar en krona, och som säljs i en miljoin ex.
Ett PA av den här typen har ganska hög Garanti kostnad, jag uppskattar att minst 20% blir fall för garanti, vare sig kunden gjort fel eller något annat smäller.
Även det är kostnader som tillverkaren och återföräljare måste räkna in.
PA har alltid varit dyra, även idag kostar 30 år gamla beg. ganska mycket.
 
SM6WET/8S6T said:
jag tror inte riktigt på den utlovade effekten HI HI.

Det beror lite på hur man tolkar PEP...
En liberal tolkning av PEP inkluderar modulation med korta pulser,
och då får man ut c:a 15 kW i HF-området ur ett 3CX1500A7.

I sammanhanget kan noteras något intressant om de svenska effektgränserna; de är satta i "maxeffekt", vilket är ett helt odefinierat begrepp.

Nästan alla andra länders bestämmelser innehåller en definition på effekt som vanligen kommer ur ITU:s Radioreglemente, och även en procedur för hur denna ska mätas.

Så inte i Sverige.

Saken har tagits upp underhand med PTS och då blev svaret att man vill dels ha ett effektbegrepp som "skulle passa alla" (!) och dels att man vill undvika gränsdragningstvister och diskussioner om mätnoggrannheten.

Kontentan av detta är att svenska radioamatörer kan anses lyckligt lottade, kör hur mycket effekt som helst så länge som det inte uppstår några störningar utanför amatörbanden, och så länge som ett instrument av godtyckligt utförande som är inkopplat på godtycklig plats i förstärkarkedjan inte visar mer än 1000W på alla band, utom på delar av 160 m, 30 m och 13 cm...

Var finns Televerket nu när vi behöver det...?

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
SM0AOM said:
Saken har tagits upp underhand med PTS och då blev svaret att man vill dels ha ett effektbegrepp som "skulle passa alla" (!) och dels att man vill undvika gränsdragningstvister och diskussioner om mätnoggrannheten.
...
Var finns Televerket nu när vi behöver det...?
Jag tycker det är något "lurt" över PTS inställning, som att man inte vågar ta ansvar för ett konkret beslut. Sedan återstår frågan hur man vågar göra avsteg fån ITU:s Radioreglemente.

Det skämtsamma gamla benämningen "telelurverket" förefaller betydligt mer välmotiverad nu än då!

Göstha
 
Back
Top