Åtminstone halv effekt...
Som en första approximation kan man tänka så här:
En 6V glödlampa med 2 W effekt som matas med 12 V kommer, om man anser att resistansen är konstant, att utvecklas en effekt av 8 W, eftersom effekten är proportionell mot spänningen i kvadrat. Nu är glödtrådars resistans inte konstant när spänningen ökar, men vi bortser från det.
Tänker vi oss nu att bara varannan halvperiod ger ett bidrag till värmeeffekten så blir det 8/2 = 4W eller dubbla den ursprungliga effekten kvar.
Nu kommer Fourierserieutvecklingen med i bilden, och när vi löser upp strömmen genom lampan i sina beståndsdelar så blir det först en likströmskomponent med beloppet 1/pi av toppvärdet,
sedan en sinusformad komponent med grundfrekvensen och en amplitud av halva toppvärdet, samt därefter sinusformade komponenter med jämna ordningstal av grundfrekvensen, dvs 2,4,6, osv vilka har snabbt sjunkande amplituder.
Summerar man ihop effekten som alla dessa utvecklar så blir den totala utvecklade effekten i lampan också c:a 4 W. Detta motsvarar ett effektivvärde av (toppvärdet av strömmen/2)^2*R, så om resistansen i det förra exemplet skulle varit 18 ohm kommer vi även där till att effekten blir c:a 4W
Det är lätt att lura sig på att en halvvågslikriktad vågform är en osymmetrisk vågform som också har en likströmskomponent.
73/
Karl-Arne
G3/SM0AOM