Hallå hallå alla Lyssnaramatörer, Sändaramatörer & Radiobyggaramatörer

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Lyssnaramatörerna liksom sändaramatörerna kan betraktas som två underavdelningar till radioamatörerna. Påståendet har sin förklaring i att när radion var ung, tidigt förra seklet, så var det populärt att bygga sin egen radiomottagare. Det var förhållandevis enkelt och det fanns gott om detaljerade byggbeskrivningar att tillgå. Många vanliga svenssons blev bitna av radioflugan och intresset för att lyssna på allt mer avlägsna rundradiostationer ökade snabbt. Tänk på att på den tiden fanns inga andra kanaler att få nyheter och höra musik från andra länder. Radion var ny och det var något helt fantastiskt magiskt som vi inte kan förstå idag där vi sitter med våra moderna mobiltelefoner och hela världen i våra händer. Säkert var det också så hobbyn DX-ing eller "distanslyssning" som den numera kallas föddes och har sina rötter.

Dessa nyfikna radiopionjärer benämdes kort och gott "Radioamatörer" eller på engelska "Radio Amateurs" till skillnad från de privatpersoner som på den tiden byggde egna sändare och sände musik och underhållning i kvarteret. De benämndes i Sverige ofta "Amatör Sändare" respektive "Amateur Broadcasters" i utländska källor.

Föreningen Sveriges Sändaramatörer, SSA, bildades 1925 i Stockholm av ett fyrtiotal radiointresserade där många var radiotekniker till yrket. Vissa var intresserade av mottagarbyggen och radioteknik i allmänhet. Andra hade sitt huvudintresse mer inriktat på radiosändare och långväga radiokommunikation. SSA kom att bli föreningen för den sistnämnda kategorin - Sändareamatörerna. Just ordet sändareamatörer i föreningsnamnet var centralt för att inte blandas ihop med de vanliga radioamatörerna, d v s vanligt folk som byggde enkla kristallmottagare främst för att lyssna på de lokala stationer på mellanvåg. De som intresserade sig för amatörradio kunde bli medlemmar i SSA och fick då tilldelat sig en lyssnarsignal i formatet SM-001. I modern tid har SSA bytt ut ordet sändareamatörer till det mer korrekta sändaramatörer i föreningsnamnet.

Benämningen radioamatör som många av oss fortfarande använder passar fint för att täcka in alla de som är intresserade av radioelektronik och radiokommunikation i en vidare mening. Allt inom radiohobbyn behöver ju inte tvunget kretsa kring sändare och sändning - många av oss är fullt tillfreds med att kunna bygga och experimentera med elektronik i största allmänhet, läsa om radioexperiment, delta i olika aktiviteter inom hobbyn men kanske också köra en radioförbindelse då och då. Huvudgruppen Radioamatörer består alltså av undergrupperna Lyssnaramatörer och Sändaramatörer som specialiserat sig på att just lyssna på radio respektive sända radio. Kanske skulle det finnas plats för ännu en grupp, Radiobyggaramatörer, sådana som konstruerar och bygger sina radiomottagare och radiosändare helt själv.

Man kan fortsätta att fundera på hur radioamatörerna och vår breda svårdefinierade radiohobby förhåller sig till elektronik i övrigt. Om man analyserar innehållet på Sveriges i särklass största elektronikforum - Svenska ElektronikForumet • Index - så skall man finna att det som diskuteras där spänner över precis alla möjliga tänkbara områden och nischer inom elektronik, opto, mekanik och mekatronik. En och annan tråd i forumet handlar specifikt om några av de olika kategorierna som ryms inom amatörradio liksom det finns en del inlägg som handlar om renodlad DX-radiolyssning och den utrustning och antenner som behövs för detta.

Om man funderar ett tag kring allt det här så är det lätt att inse att den breda definitionen av radiohobbyn bara utgör en försvinnande liten del i det stora hela. Lyssnaramatörerna och Sändaramatörerna är knappt synliga i sammanhanget och detta i kombination med att vår hobby upplevs lite mossig av den yngre generationen kanske är den verkliga förklaringen till att återväxten i våra led är obefintlig. Vi drunknar i bruset från allt annat och vad har vi egentligen att erbjuda en ungdom när det kommer till kritan. Kom till oss, du kan prata med andra människor från andra länder och amatörradion är gränslös. Vi har egna satelliter och du kan kommunicera på telegrafi och med tal och data...

/Bengt
(Radiobyggaramatör)
 
Last edited:
Hej Bengt!

Jag var på väg att skriva något om Elektronikforumet i din tråd om kompetenskrav men kom aldrig till skott.

Kontrasten mellan den dystra bild du och andra målar upp av amatörradion i Sverige idag (och som jag till största delen håller med om) och den kreativitet och skaparglädje jag ser på EF är slående. På senare tid har det dessutom börjat dyka upp fler radiobyggen av den kvalitet som jag tror att du efterlyser.

Jag undrar ifall inte radiobyggamatörerna skall söka sig utanför de traditionella amatörradiokanalerna och publicera sig där och kanske locka elektronikamatörer att bli radiobyggamatörer.

>vad har vi egentligen att erbjuda en ungdom när det kommer till kritan.

Det _finns_ intresse bland ungdomar. Inte bland så många kanske, men erfarna radiobyggamatörer kan på fora som t.ex. EF ge inspiration och råd till ungdomarna. De allra flesta har nog ingen som helst aning om vad en radioamatör kan hålla på med, men se på det intresse som SM2WMVs stationsbyggtråd har genererat bland en massa icke-amatörer på EF. Om vi kan visa vad som är möjligt i radiokommunikationsväg kan vi i alla fall fånga upp någon.

Hans-Christian

Edit: lade till mitt namn
Edit 2: kompletterade
 
Last edited:
Back
Top