Handapparat för 2m

Borage

Well-Known Member
Jag tänkte köpa några nya handapparater för 2m bandet och tänkte höra era åsikter om vad som är bra och mindre bra. I och med att kassan är mindre bra för tillfället så kan det inte bli någon Kenwood eller dylikt för 5-6 tusen styck.

Jag har hittat denna apparat i Tyskland som verkar lovande i mina ögon med tanke på priset, nämligen 1150:- styck + 200:- i frakt för 3 apparater. DTMF & CTCSS modulerna kostar 220:- styck.

http://www.radaufunk.com/soka.htm

Funderar också på apparaten Yaesu VX-150 som kostar 1400:- på samma butik, och då ingår CTCSS + DCS. Nu fick jag plötsligt beslutsångest, eller ska man lägga till 300:- och köpa en Yaesu VX-2E 2m/70cm istället? :confused:
 
Hej.

Sommerkamp är väl inte kända för någon bra kvalité men visst dom fungerar ju och man får ju se till priset också.

Personligen rekommenderar jag Yaesu alternativt Icom om man ser till pris/kvalite. Jag har haft både Icom, Yaesu och Kenwood och över lag är Yaesu bättre kvalitets mässigt. Varierar lite beroende på modell.

Jag har själv VX-2:an som jag är mycket nöjd med förutom batteridriften i TX läge. Antennen är inte den bästa i orginalutförande heller. Skall du sända mycket bör du välja en annan radio om du inte kan köra låg effekt. Å andra sida så kan du lyssna på en massa andra roliga frekvenser. Man får se den som en scanner med inbyggd amatörradio.
 
Tack för synpunkterna. :)

Sommerkamp gör väl inga egna apparater, så kvaliten kan skilja en hel del. Just den där modellen jag länkade till säljer både Stabo & ADI lablade med deras namn. Enligt uppgifter från flera håll så ska den hålla skaplig kvalitet. Det går ju i och för sig att modifiera för att få en renare sändaresignal, men det är väl knappast värt mödan på en handburen enhet.
 
Nä, man vet ju inte riktigt vem som tillverkar dom igentligen. Det är ju samma i andra brancher tex. när det gäller LCD projektorer...

Jag har använt en Sommerkamp, en duobandare under en tid och jag kan bara säga att den kändes plastig och billig. Både fysiskt och radiomässigt. Men det kan ju skilja mellan olika modeller.

Jag har själv handlat av Radaufunk, dom är bra att ha och göra med.
 
Efter ytterligare efterforskning så fann jag följande märken på samma apparat.

Sommerkamp TS277DX
Stabo SA2000
ADI AT201

Jag fann också att tillverkaren är Pryme, och då kan det väl knappast vara en skräp apparat.

http://www.pryme.com/bvc3/about.aspx
http://www.pryme.com/bvc3/home.aspx

Enligt de flesta på eham.net så känns apparaten solid och välbyggd.

http://www.eham.net/reviews/detail/446

Den finns tydligen i en 70cm variant & 2m / 70cm.

http://www.radioworld.co.uk/adi_index.htm
 

Attachments

  • adi_at201.jpg
    9,2 KB · Views: 485
  • adi_at400.jpg
    8,1 KB · Views: 501
  • adi_at600.jpg
    12,8 KB · Views: 479
Last edited:
Min smak är att apparaten får under inga omständigheter kännas plastig som icoms scanners, och då struntar jag i hur den ser ut. En bekant köpte Icoms värsting scanner från Elfa för 6000:- och den var plastig.

Apparaten skall ha militärstandard enligt mina önskemål. En apparat som är 83.5 x 55 x 31 mm och väger 385 gram tror jag inte är plastig. ;)
 
Jag håller med att ICOM's modeller känns plastiga. Iallafall tidigare modeller, däremot tror jag att Icom E90 är rätt okej. Sedan tror jag att icom's scanners är mer plastiga än amatörradiostationerna. Efterssom sändaren behöver kylning så går det ju inte att bara ha plast =)

Därför föredrar jag Yaesu när det gäller handapparater, dom har under lång tid gjort robusta och slittåliga apparater.
 
Amatörradioapparaterna är i regel mer rubusta än en scanner av samma fabrikat av naturliga själ, det där med kylning som du säger, samt avskärmning och då duger inte plast helt enkelt. Yaesu verkar vara fina radioapparater, för man verkar få mycket radio för pengarna. :)
 
Last edited:
Back
Top