Höstens kursverksamhet hos KRAS 2014

SM7MCD

Well-Known Member
KRAS kursverksamhet står åter igen i startgroparna när höstmörkret faller och sommartiden blir till vintertid. Förra året arbetade vi med grundläggande programmering av Arduino UNO och i år kommer vi att arbeta vidare med våra Arduinodatorer och låta dessa styra en, eller flera, DDSer som får bilda en sändare. Vi hoppas att kunna samarbeta med Kanga-products och M0XPD samtidigt som vi arbetar igenom grunderna för en DDS och dess programvara. Vi hoppas även att kunna jämföra den tidigare byggda analoga VFO-kopplingen med den årets DDS-koppling.

Det kommer att initialt bli en del lödande och mycket fokus läggs på montering av elektroniken, samtidigt som vi repeterar vissa grundläggande moment kring Arduino från förra året. Vi kommer därefter att arbeta med att visa enkelheten i modulerna, samtidigt som vi hoppas visa på hur en Arduino via program kan styra en DDS att bli både olika radiodelar samt även mätinstrument m.m.

För de som är intresserade av givare och mekaniken kring dessa finns möjlighet att arbeta med olika avkodare som frekvensratt, eller kanske man vill ha ett tangentbord att mata in frekvensen via. Vi utgår från den programvara som M0XPD har skrivit och så får vi se vad vi anpassar oss kring.

Som tidigare är kursen på Lars Kaggskolan i Kalmar och även icke KRAS-medlemmar kan delta mot en förhöjd kursavgift. För de som önskar följa kursen så kommer som vanligt en stor del av vårt material att finnas öppet på hemsidan, fritt att använda bara källan anges. Det är endast ditt egna intresse till ny kunskap som är förkunskapskrav.

Väl mött inom kursverksamheten hälsar KRAS.
 
Synd att man bor så långt bort;) Det är kul att höra och läsa om er verksamhet. Hoppas att många yngre (å äldre;) )
blir inspirerade och fortsätter med hobbyn.

73 de UDB
 
Från sk7ca.org:

På måndag 3 november börjar vi med sammanslagen kursverksamhet och klubbkväll. KRAS klubbstation är körbar remote och kaffebryggaren är på Kagg liksom lödpennorna. :)

Johnny -UCZ kommer med rykande varma byggsatser från Kanga productions och vi kan direkt börja montera ihop våra DDS-kort till Arduino UNO. Det finns 15 set av Arduinostyrda sändare på 5 W för de som vill prova på att lära sig grunderna för en modern sändare. Byggsatserna kommer att kosta ca 500 kr, (vi har inte fått valutakursen på betalningen ännu). Kursavgiften i övrigt är 200 kr för medlemmar, och i kursavgifter ingår allt som finns i KRAS nästan oändliga komponentlager.

Du behöver inte deltaga i byggkursen utan det går alldeles utmärkt att bara komma och fika och snacka lite, samtidigt kan man alltid bli lite inspirerad av egenbygge. Kanske har du någon trasig radio hemma som man kan ha en allmän fundering kring hur du kan leta fel och kanske lyckas laga den, testa gärna.

För de som vill skapa årets juldekoration finns det möjlighet att utnyttja den stora tillgången på lysdioder och skapa din alldeles egna juldekoration att smycka radiorummet med, kanske något att styra med en Arduino.

Vi har även ett projekt där jag (Leif -MCD) har utbildning i teknikämnet för 50 grundskoleelever åk 7, där varje elev lär sig att koppla en transistorstyrd lysdiod och att lära sig löda. Passa på och kolla vad grundskoleeleverna gör på sina lektioner, kanske något för den ovane att prova.

Vi har flera gånger fått bekräftat att kunskapen att kunna löda är ett måste för att kunna arbeta med modern elektronik, ta chansen att öka på dina kunskaper i lödandets ädla konst och utnyttja de kunskaper som finns bland våra medlemmar om hur en riktigt utförd lödning blir till.

Vi öppnar från kl 17 på Lars Kaggskolan sal E211 (samma som årsmötet) och ingången är under antenngården mot Maxiparkeringen. Använd ringklockan till höger om dörren. Som vanligt finns Kaffe, mjölk, fikabröd, frukt, och enda förkunskapskravet för allt deltagande är endast ditt egna intresse.

Välkommen att besöka KRAS kursverksamhet/klubbkväll i Kalmar
 
På måndag 12 januari fortsätter kursverksamheten inom KRAS under vårterminen. Vi har arbetat ganska intensivt med montering och verifiering av modulerna till Arduino-datorn och vi börjar nu att arbeta med olika exempel på Rx/Tx som DDS-kretsarna ger genvägar till.
Följande varianter har eller skall testats:

DC-mottagare med rak sändare för CW.
DC-mottagare med rak sändare för DSB/CW
Enkelsupermottagare med rak sändare för CW
Enkelsupermottagare med rak sändare för CW med AGC
Enkelsupermottagare och sändare med bilaterala MF-förstärkare och AGC för SSB/CW
Enkelsuper där separata kristallfilter används för USB/LSB och därmed kan man använda en BFO-frekvens.

... säkert finns det fler varianter att testa...

Allt detta genom att addera en eller två blandare och ändra frekvensen från DDS-kretsen via programmet i Arduinodatorn... Normalt hade vi fått arbeta med flera oscillatorer som kopplas om, medan vi här endast skriver in en ny frekvens i programmet till Arduino UNO.

Genom att använda två DDS:er kan vi enkelt visa hur passbandstuning (PBT) fungerar och intressanta varianter av parallellkopplade kristallfilter med olika mellanfrekvenser kan enkelt provas.
Det har även blivit flera naturligt kopplade sidoprojekt som att bygga kristallfilter av över 1 kg kristaller som finns i komponentförrådet, kanske gör vi som i "minimatråden" och testar med varicapdioder, vilket oxo finns en hel del av. Genom att det är så lätt att justera frekvensen med en DDS är det enkelt att anpassa BFO-frekvensen efter var passbandet finns i kristallfiltret. I övrigt följer vi så klart "minimatråden" noga då det som diskuteras där är även har tydliga kopplingar till vad vi arbetar med i årets kursverksamhet inom KRAS.
 
Back
Top