Höstens kursverksamhet hos KRAS

SM7MCD

Well-Known Member
Årets kursstart är i kväll 10 oktober kl 19. Höstens tema blir programerbara små datorer typ Arduino eller motsvarande.

Datorerna är stora som ett kreditkort och vi skall lära oss hur vi laddar in färdiga program i datorns minne. Från programmet skall vi kontrollera lite dioder som blinkar, få ljud i en högtalare, ändra blinkintervall och tonhöjd etc. Det blir alltså mycket grundläggande och i fokus är att visa hur enkelt det är att arbeta med denna typ av kretsar. Vi kommer sedan att titta på hur vi kan ändra vissa parametrar i programmen så att de små datorerna gör som vi vill.
Som vanligt är det endast ditt egna intresse som är förkunskapskrav.

När vi lärt oss att hantera grunderna i att föra över mjukvaran till datorn har vi möjlighet att bygga en DDS - VFO, en CW-bug, logikstyrning till antennväxel, styrning för garageporten, eller vad vi kan hitta på. Hela vårt komponentförråd med krafttransistorer mm finns att utnyttja gratis för den som vill vara lite kreativ och ladda hem ett intressant program. KRAS har även möjlighet att kunna erbjuda ett prisvänligt start-kit från Electrokit vid gemensam beställning, mer info löpande på hemsidan.

Vi finns på Lars Kaggskolan i sal E211 (samma sal som vid tidigare år och som KRAS brukar ha årsmöte i) från kl 1530 för de som vill komma lite tidigare och "förfika". Efter kl 17 får ni trycka på ringklockan vid ingången under antenngården mot Maxi så kommer vi och öppnar, kursstart är kl 19.

Tänk på att parkera på Maxiparkeringen om ni kommer tidigt, det krävs parkeringstillstånd dagtid på skolans parkering.
Det finns kaffe, grädde/mjölk och frukt och fikabröd.
Även intresserade som inte är medlemmar i KRAS är välkomna att deltaga i vår kursverksamhet mot en något förhöjd kursavgift.
Kursledare är Torbjörn -EOI, Daniel -XAS och Filip -BHV

Välkomna
 
Last edited:
Första labbtillfället på KRAS kvällskurs i att programmera en Arduinodator var verkligen välbesökt med över 15 besökare och där nästan alla hade en egen Arduino UNO. KRAS köpte 10 st datorer fån Electrokit och dessa gick åt direkt så några deltagare fick samsas denna premiärkväll. Daniel -XAS hade förberett sig väl och flankerad av Tobbe -EOI och Filip -BHV förklarade Daniel tydligt och tålmodigt för deltagarna hur man kommenderar datorn att förstå vad man egentligen vill att den skall göra. Denna första kväll var det fullt fokus på att arbeta med en port och olika sätt att få en lysdiod att blinka. Dessutom var det mycket träning på att spara program och att kunna maila program mellan deltagarna så vi lär oss hur enkelt det är att dela med sig av intressanta program.

Lasse visade sin skicklighet som lödare med lödlicens från SAAB:s flygavdelning och han lagade en display där lödjärnet fått flera lödöar att släppa och även i denna kurs kommer vi att senare få löda lite varför det är bra att ha yrkesmän i föreningen som frikostigt bjuder på sina kunskaper.

Som "teaser" visade Daniel en egenprogrammerad bug som undertecknad genast provade med en Skillman bug, vilket så klart fungerade OK. Vidare fanns en variant av en enkel CW-läsare att beskåda och redan snurrar massor om funderingar vilka tillbehör som kan vara kul att testa till Arduinodatorn, det kan med andra ord bli en lång kurs om vi skall prova igenom alla roliga kort som finns till Arduino. Den ende deltagaren som inte fick något att fungera var Johnny -UCZ vars laptop inte alls ville veta av någon kommunikation med Johnnys UNO, vi vet nu alltså att "Jämjömål" inte funkar som programkod och att det inte funkar med att skriva "tebaks" i stället för "return". Vi tror nu inte att Johnny ger upp så lätt utan han lär återvända med en UNO byggd på tenniker och med batteridrivna trioder i interfacet och då kommer det så klart att funka även för Johnny. ;)

Nästa tillfälle skall vi titta på hur vi får ljud ur Arduino UNO och Filip -BHV lär förbereda några enkla labbar för detta, samtidigt som vi kommer att gå igenom hur vi skriver kommentarer i programkoden. Som vanligt kommer lektionsmaterialet att i mer eller mindre bearbetad form att finnas i KRAS digitala bibliotek fritt att använda som inspiration för andra, bara källan anges.

Nästa tillfälle är torsdag 24 oktober på Kagg, mer info löpande.
 
Sportlov med KRAS

mcd_arduino_swr.jpg

Under sportlovet var det flera som passade på när KRAS hade 12 timmar öppet hus kring vår Arduinokurs och både
robotar och SWR-metrar blev fokus för arbetsdagen. Vi har haft ett nyskapande med våra ungdomar 8 - 10 år som
följt vår kurs tillsammans med sina föräldrar. Ungdomarna har fått pröva på att lära sig att både programmera och att
löda, man kommer inte speciellt långt utan att kunna löda även om de flesta justeringarna sker med programmändringar så skall ändå alla sladdar lödas.

DSC_6381__mini__mini.JPG

Det funkar även med att mamma hjälper till med att fixa det sista som behöver justeras, här är det de ljuskänsliga LDR-sensorerna
som behöver skärmas av med hjälp av lite svart tejp.

DSC_6244__mini__mini.JPG

Det behövdes en del funderande med att slå ihop några kloka tankar för att lösa programmeringen, men till slut blev all programkod rätt... vem har sagt att elektronik inte är en familjehobby.

DSC_6365__mini__mini.JPG

Vi som inte byggde robotar fortsatte med att bygga en SWR-mätare, här simulerar vi Vf och Vr med två potentiometrar som
variabla spänningsdelare. Genom att variera potentiometrarna kan man följa hur datorn hanterar beräkningarna via seriemonitorn på en PC och därmed lära sig hur man skapar enkla beräkningar.

DSC_6432__mini.JPG

Så här kan en uppkoppling se ut, de två mätarna längst fram är bara för att visa vad mätbryggan lämnar för strömmar och längst upp är en brygga som beräknar SWR med pulsförhållandet och en "555". Till höger är Arduino med en mätare för Vf som går genom datorn och PWM-styr ett vanligt visarinstrument. Här skall vi sedan arbeta med att komplettera programmet så vi får en programmerbar tidskonstant.
Men till dess tackar vi robotbyggarna som hjälpt KRAS att ta föreningsdriven fortbildning till nya höjder och blivit ett intressant avstamp för nytänkande, vilka föreningar vill haka på med så stor spännvidd på åldersskalan. Vi räknar med en fortsättning för ungdomarna under påsklovet, planering pågår.

På torsdag 27 februari fortsätter vi med att arbeta med SWR-metern samt att borra kretskort för de som skall bygga in en DDS i sin KRAS-radio.

Välkomna att fortsätta med att följa KRAS utbildning.
 
Last edited:
Mycket trevligt att följa rapporterna från er verksamhet.
Oavsett om det blir radioamatörer av besökarna eller inte värmer det mitt hjärta att se att ni visar att teknik är roligt. Jag är helt övertygad om att det tack vare er kommer att bli en ingenjör av minst en av de pojkar och flickor som besökt er :)

Eller nej, jag ångrar mig. Det blir minst två!
 
Vad roligt det är att se yngre fullständigt fokuserade och upptagna med
att ta till sig teknik. Lyckas man väcka detta intresse ger man dom bra
möjligheter inför framtiden.

Jag har diskret försökt få min äldsta systerdotter att intressera sig för teknik.
Exempelvis gett henne "Byggare Bob" när hon var yngre. Rutade kollegieblock
i stället för blanka papper och riktiga pennor i stället för kritor. Nu när hon är
i tonåren får hon böcker om naturvetenskap. Hon gillar kemi och jag såg till
att hon fick anmäla klassen till "Kemikampen" som är en tävling för skolor
i Göteborgsregionen. Håller tummarna...
 
Back
Top