Hur funkar väderradar?

Discussion in 'Övrigt' started by SM4FPD, Aug 31, 2018.

 1. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

 2. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  2-5GHz har jag för mig.
   
 3. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  På samma sida längst ner finns en "LÄR DIG MER" som du kan ha viss nytta av Roy.
  Där kan man bl a läsa "Radarstrålens höjd över markytan bestäms geometriskt av radarns position, vald elevationsvinkel, jordens krökning och atmosfärisk refraktion. Sammantaget ger detta att radarstrålens höjd över markytan normalt sett ökar med avståndet från radaranläggningen. Maximal räckvidd för svenska väderradaranläggningar är 240 km. Vid detta avstånd är radarstrålens höjd över markytan omkring 5-6 km, att jämföra med antennens placering ett tiotal meter över markytan.

  Vissa av dina frågor besvaras i alla fall.
  Informativ sida - läs den ni som funderar som Roy.
   
  SA3AZK likes this.
 4. sm6KWJ

  sm6KWJ Member

  Frekvensen för svensk väderradar är 5.6 - 5.65 GHz. Antennen är en 4 m cirkulär parabol. Antennen söker av en volym med ett azimutsvep med ökande antennelevation under 5 minuter. Jag konstruerade mikrovågsdelar och mottagardelar i de Ericsson-radarer som använts i Sverige sedan 80-talet, men de håller på att bytas ut till radarer från Enterprise. Man behåller dock magnetronsändarna och parabolspegeln. De nya radarerna verkar inte ha samma känslighet som Ericssonradarn.
   
 5. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Tack för intressant info.
  Allt inlagt i lediga hjärnceller.
  Då inser jag att väderradar får sin långa räckvidd genom att den "ser" regnet på ganska hög höjd, 5000 m plus, förmodligen kan det väl finnas regn som skapas på lägre nivåer i Tropon, vilket kan förklara att bilden ibland inte överensstämmer med droppar som faller här.

  4 m parabol på 5,6 GHz bör bli en del utstrålad effekt.....

  SM4FPD
   
 6. sm6KWJ

  sm6KWJ Member

  Rotade lite i mina gömmor och hittade faktiskt en bild på antennen från ca 1984. Den slipsprydda mannen i hörnet heter Sven och var konstruktör av piedestalen.
  Effektivt utstrålad effekt är närmare 100 dBW toppeffekt. Medeleffekt ca 30 dB lägre.


  WxRRAntenn.jpg
   
  SM7SEK likes this.
 7. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  huvaligen 100dBW inte 100 dBm då?
   
 8. sm6KWJ

  sm6KWJ Member

  Nix. Magnetronsändaren ger 200 kW toppeffekt = 53 dBW. Om parabolspegeln hade varit fullt jämt belyst så hade antennvinsten varit 4pi*pi*r^2/lambda^2 = 4pi*pi*2^2/0.054^2=52203 alltså lite drygt 47 dBi.
  53+47=100 dBWi. Nu är dock parabolen underbelyst och mataren ger viss tapering för att hålla ner sidloberna, så antennvinsten är några dB lägre.
   

Share This Page