1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hur Många Besöker Ssa Forum?

Discussion in 'PTS, SSA, IARU, NRAU' started by SM6WXA, Oct 26, 2008.

 1. SM6FPG

  SM6FPG Fritidskonsulent

  "Suck"

  jag har byggt min K2:a,
  jag har byggt alla option till den,
  jag har byggt en separat KAT100 automatisk tuner,
  jag har byggt ett KPA100 100 watts slutsteg och placerat detta i tunerlådan.
  jag har lärt mig hur riggen fungerar tack vara mitt byggandet
  jag kan fixa fel på egen hand i min rigg
  jag har egenhändigt byggt min 45 meters långwire,
  jag har själv satt upp antennen, tyvärr har jag köpt den takmonterade tunern, men satte upp den själv
  jag kör nästan enbart cw.
  jag är medlem i SSA

  Jag måste vara urtypen för en bakåtsträvare, om jag förstår andemeningen i inläggen,
  men allvarligt, det skiter jag i. Jag har en fungerande radio jag kör cw så det ryker och skiter i andras förhavande, dessutom har jag inga mindervärdeskomplex!
   
 2. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member


  Tack för det SM7CZR, ja det är tråkigt när man bor så man inte kan sätta upp bättre antenner. Själv har jag lite att välja på när det gäller antenner, en del hembyggda:) När det gäller radio så trivs jag mycket bra med vår YAESU FT-1000MP MARK V 200W/ICOM 706MKIIG/ICOM 703 QRP/YAESU FT-840 o s v. Alla med reset:)
  Bygger även en del trevliga saker och du det står faktiskt en CW-nyckel på bordet (min YL kan den konsten):) Tycker CW är ett bra sätt att sända med, men själv har jag ett hörselfel som gör det svårt för mig. Så därför kan jag inte ta del av CW, utan får hålla mig till SSB/FM/AM/PSK31 o s v. Tycker mycket om QRP på SSB (DX) tufft:D

  Mvh Janne
   
 3. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Du har verkligen missat andemeningen till 100% SM6FPG, på det planet är du en bakåtsträvare. Läs om allt en gång till SM6FPG. Jag måste medge att jag "smilade" lite när jag läste att du byggt dim 45m longwire, kan man verkligen bygga en longwire? :D

  Roger
   
 4. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member


  :confused::confused::confused:
   
 5. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member


  Det är faktiskt imponerande att du byggt allt det du räknar upp, ja longwire bygget imponerade kanske inte så mycket.:D Hur lyckas du "få till" att du är en bakåtsträvare pga. allt du byggt? Varför tror du att någon tycker att du är bakåtsträvare bara för att du är medlem i SSA? Slutligen det där med mindervärdighetskomplex (jäkla långt ord) hur fick du till det?


  Roger
   
 6. SM6MFA

  SM6MFA Well-Known Member

  Nu har allt tråden åkt iväg på många sidospår.
  Behövs en hel rangerbangård för att få ordning på den.
  Tror jag blir sugen på att packa upp modelljärnvägen på nytt, går nog att använda bojsänkehöljen till tunnlar och "lamporna" till rangerbangårdsbelysning.
   
 7. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member


  Äntligen!!!!!

  Mvh Janne;)
   
 8. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member


  Vi tar om det från början:D


  Mvh Janne;)
   
  Last edited: Nov 13, 2008
 9. SM7MCD

  SM7MCD Well-Known Member

  Varför vill du att Lars -RPZ skall förklara det för dig en gång till? Har inte din dator en funktion som gör det möjligt att backa i tråden? Eller skall Lars läsa högt för dig?
  :confused:
   
 10. SM5DXU

  SM5DXU Well-Known Member

  Problemet är "bara" att förbindelsen med huvudspåret sedan länge är bruten, rälsen försnillad och banvallen bortschaktad :rolleyes:

  / Göstha
   
 11. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member

  Det var ett tillägg!!!!!!!!


  Tillägg: Varför är allt i SSA så hemligt? :D


  Mvh Janne;)
   
 12. SA0AZS

  SA0AZS Well-Known Member

  Saknas det insikt så är det nog från båda håll i så fall.

  Skall hobbyn överleva måste vi anpassa oss till hur samhället runt oss har utvecklats, oavsett vad vi anser om det.

  Jag tycker därför att diskussionen om systemkunskap kontra komponentkunskap på SSA-forumet är synnerligen intressant.

  Faktum är ju att förutsättningarna har ändrats, från att i princip ha byggt/byggt om alla riggar själva, så köper de flesta sina riggar i dag. Således är systemkunskapen inledningsvis det viktigaste. Hur kopplar jag ihop en anläggning så att det fungerar utan att störa grannar osv. Med tiden kommer lusten att söka djupare kunskap.

  Jag tror alltså snarare på att man inspirerar intresserade till att komma in i hobbyn, med krav på systemkunnande, för att sedan intressera dem att utveckla sig och gå djupare och djupare varefter kunskap och intresse utvecklas.

  Att "börja från grunden" med komponentkunskap är nog inte längre gångbart, utan man börjar i andra ändan så att säga. Så fungerar ju annan utbildning numera tex högskolans. Att inte följa med den utvecklingen vore ett misstag.


  Sen tror jag att många av er äldre nog glömmer att ni haft ett helt liv på er att inhämta den kunskap ni idag besitter.
  Att kräva att nya amatörer skall vara lika kunniga är orimligt.

  Handen på hjärtat, hur mycket av det ni kan i dag kunde ni egentligen när ni var nya?
   
  Last edited: Nov 13, 2008
 13. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Vad säger du Janne, nog märks det att vi har en duktig lärare i gänget? Alltid trevlig och positiv också. Presis som på ssa forumet. Han till och med för andras talan. SM7MCD jag fundera på att åka och jobba några timmar, kan du föra min talan här på forumet under tiden? :D:D Jag har ställt fram några vattenglas, låt det storma rejält i dom medan jag är på jobbet.

  Roger
   
 14. SA0AZS

  SA0AZS Well-Known Member

  Jag ser inte att du är en bakåtsträvare bara för att du har byggt en massa själv, eller för att du kör mestadels CW. Har du uppfattat det så har du inte alls förstått vad jag menar.

  Om du väljer att köra CW på kortvåg med egenbyggda riggar, men respekterar att andra väljer annorlunda (tex. SSB på VHF med köperig), utan att för den sakens skull anse att dessa inte är lika goda amatörer som dig, så är du ingen bakåtsträvare.
  Om du inte anser att jag är mindre amatör än dig, för att jag är ny i hobbyn "och haft det så lätt", är du ingen bakåtsträvare.

  Jag antar att du skaffat dig en massa kunskaper och erfarenheter under dina år som amatör, och att det resulterat i den lista på egenbyggen du redovisar. Det är väl lysande, jag hoppas att jag själv kan redovisa en sådan om ett antal år, när jag varit amatör ett tag och skaffat mig kunskaper och erfarenheter.

  För det är väl det hobbyn går ut på, att lära sig och utvecklas, snarare än att vara fullärd från början?
   
  Last edited: Nov 13, 2008
 15. SM4IVE

  SM4IVE Well-Known Member

  Av vilken anledning undrar du det Jan?
  Eftersom du inte är med i SSA borde du ju inte engagera dig eller?
  Endast som medlem kan du ställa krav och göra påtryckningar
  Så mitt förslag gå med i SSA igen så blir ju inget hemligt:D
   
 16. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  AZS skrev; "...Sen tror jag att många av er äldre nog glömmer att ni haft ett helt liv på er att inhämta den kunskap ni idag besitter."

  Säkert är det så. Men när ni unga blivit torra bakom öronen och nått vår "höga ålder" så kanske ni också blir lika kloka och visa som oss, och börjar inse hur saker och ting egentligen hänger samman. Ofta hoppar snabbfotade gröngölingar rakt in i hobbyn och hux flux skall de ändra på allt och alla. Alla som inte tycker som gröngölingarna är bakåtsträvare, mossiga eller hopplöst korkade på andra sätt.

  Det är nog här det ofta går snett och konflikterna uppstår. En hel del av oss "gamla uvar" (inte alla) är måna om att bevara amatörradions fina traditioner. Allt prat om att man måste följa med utvecklingen är just bara prat. Vi som gillar att bygga rörsändare med 6L6 från 1936 gör naturligtvis det för att vi tycker det är roligt, trevligt, lärorikt eller spännande. Vad skulle vi vinna på att tvingas avstå från vår egen lilla fina nisch i hobbyn och börja ägna oss åt helt nya saker som vi kanske inte alls gillar, bara för att utvecklingen för oss dit - mot vår vilja. Nej fy för den lede säger jag.

  Det mesta som utvecklingen fört med sig är ganska trist och kass. Se dig om i samhället. Det mesta är kaos och mer eller mindre utflippat. Kolla TV-programmen. Bara skit. Det var bättre förr när skafferitrollen Humle & Dumle stod för underhållningen i TV. Någon som kommer ihåg dom föresten? Eller Bill & Bull?

  Undrar om detta inlägg var On Topic?

  /Bengt
   
 17. sluggo

  sluggo Well-Known Member

  jajamennn

  Säjjj T mäk um dä ä nôet i vell veeta.

  Jo e frågaa....vem va den där Phytagoora?? Han som di skriver um...jaaa han mä satsen
  a2+b2=c2.... så säjer di att Hypomämusan är ornad, knepigt....
  Erland
   
 18. SM7MCD

  SM7MCD Well-Known Member

  Jodå, Bill & Bull dyker upp här och där fortfarande ... :rolleyes:
   
 19. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Ja samma med Humle och Dumle!! Dom härjar fritt på ssa forum därför så minskar medlemsskaran tror jag. :eek::eek:
  Märkte ni hur jag fick upp tråden på spåret igen? Din tur att kasta paj SM7MCD. Det är du faktiskt ganska duktig på.

  Roger:cool:
   
 20. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Undrar just varför det alltid blir så här? Varför får inte nya amatörer vara moderna och inte köra cw och inte längta efter en "rörpyts"?

  "Det är nog här det ofta går snett och konflikterna uppstår. En hel del av oss "gamla uvar" (inte alla) är måna om att bevara amatörradions fina traditioner. Allt prat om att man måste följa med utvecklingen är just bara prat. Vi som gillar att bygga rörsändare med 6L6 från 1936 gör naturligtvis det för att vi tycker det är roligt, trevligt, lärorikt eller spännande. Vad skulle vi vinna på att tvingas avstå från vår egen lilla fina nisch i hobbyn och börja ägna oss åt helt nya saker som vi kanske inte alls gillar, bara för att utvecklingen för oss dit - mot vår vilja. Nej fy för den lede säger jag.

  Det mesta som utvecklingen fört med sig är ganska trist och kass. Se dig om i samhället. Det mesta är kaos och mer eller mindre utflippat. Kolla TV-programmen. Bara skit. Det var bättre förr när skafferitrollen Humle & Dumle stod för underhållningen i TV. Någon som kommer ihåg dom föresten? Eller Bill & Bull?"
  Så skriver Bengt SM7EQL.

  Var skriver någon att ni "uvar" måste följa utvecklingen? Det är ju ni som för långa stundom otrevliga debatter om att nya ska leva ert gamla amatörliv bara för att ni gjort det. Varför har ni så svårt att förstå att en nyare amatör kanske inte "får ribba" inför en cw nyckel? Ja det finns mycket att skriva om detta ämne men till vilken nytta?:confused:

  Roger
   

Share This Page