1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hur Många Besöker Ssa Forum?

Discussion in 'PTS, SSA, IARU, NRAU' started by SM6WXA, Oct 26, 2008.

 1. SM7MCD

  SM7MCD Well-Known Member

  Jag refererade till Sveriges Radio (SR) och deras "öppet arkiv", vad tänkte du på?
   
 2. SM5DXU

  SM5DXU Well-Known Member

  Det här är inget unikt för sändaramatörer! Så har i stort sett alla betett sig under en viss fas i livet, den kallas populärt för frigörelseprocess och brukar normalt infalla någon gång under tonåren. Ta det med ro, den går nog över förr eller senare.

  För att sedan återgå till ämnet, så anser jag att varje forum naturligtvis har rätt till sina egna regler. Jag är själv betalande deltagare i ett mycket användbart supportforum för datortekniker. Utan medlemskap kan man bara se frågorna men inte svaren. Även som deltagare i SSA forum är jag betalande medlem.

  / Göstha
   
  Last edited: Nov 13, 2008
 3. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Dig lite grann :D:D:D Skämt å sido nog är det väl trist att det inte går att vara lite modern eller tycka nya prylar är roliga innan cirkusen är igång.

  Roger:cool:
   
 4. sluggo

  sluggo Well-Known Member

  Bra Bengt !!!

  Bra Bengt.
  Så här skall debatten vara tycker jag.
  Samhället har gått bakåt i en del saker. TV´n blir man snart tokig på, när man sitter och kollar på en bra film ex. så hoppar en kärring upp i rutan och vill sälja hudkräm.
  Gillade oxo Humle o Dumle.

  Tänk om det funkade att bygga en transceiver med ett 3-500Z i slutet....då kan man inte påstå att det är en slutmuskel i slutet.
  6KTC
   
 5. sluggo

  sluggo Well-Known Member

  ÅÅ Flååt
  Glömde gubbarna
  :D;):eek::(:cool::):p:confused::D:D
   
 6. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Ditt svar var svårt att förstå....men...

  Klart att även nya prylar är roliga (ibland) Roger. Hela vårt hem är fullt med ungefär samma onödiga prylar som finns i alla andra "normala" hem och det plingar och plongar i alla hörn. Jag tror att du tar för allvarligt på det jag och flera andra skriver och mer ofta än sällan letar med ljus och lykta efter anledningar att reta upp dig.

  Försök istället inse att vi (jag plus några förlorade uvar till) och som är uppväxta med radiorör och som byggt med radiorör ända sedan tonåren gillar radiorör. Vi kan dom liksom utan och innan.

  I en mellanperiod från si så där 1984 till 2000 använde jag ultratoppmodern utrustning från ICOM och YAESU. Det var jättekul i början men plötsligt insåg jag att dessa sterila risboxar saknade egen själ. Inga glödande radiorör förgyllde tillvaron och de var extremt svåra att mixtra i, bygga om och trixa med. Smått och eländigt. Många finesser hade de men ganska dålig radioprestanda när allt kom omkring och mätinstrumenten anslöts. Nej, inte alls bra.

  På nytt tändes glöden i radiorören och precis som din överaktive forumkompis, som gärna gräver ner sig i Zundapp veteranmopeder, så grävde jag ner mig i veteranradio.

  Inte bara jag hade roligt, utan det roliga smittade av sig även på dig som under en ganska lång period ivrigt berättade på ditt forum hur de gamla korkade mosshögarna förmodligen fortfarande hade svart/vit TV och levde som på 50-talet. Dina skriverier var tidvis riktigt roliga att läsa även om nog en och annan mosshög blev förbannad på riktigt. Det finns ju även mosshögar som saknar humor och är lättantändliga. Var försiktig med elden.

  Fler nykomlingar skulle få chansen att prova på riktig amatörradio med riktiga komponenter och varm lödkolv istället för att bli förvisade att sitta stirrande framför en köpt radiostation där möjligheterna faktiskt är starkt begränsade. Har du tänkt på så mycket kul du går miste om genom att vara modern?

  Märk väl att jag i detta inlägg inte nämt ordet teleg.... ooops nu var det nära jag slant på tangentbordet igen.

  /Bengt
   
 7. SA0AZS

  SA0AZS Well-Known Member

  Endast ålder är inget tecken på visdom.

  Man kan ju vända på steken också.
  Alla som inte tycker som er äldre är oseriösa, okunniga och hopplöst korkade. Inga "riktiga amatörer" och så vidare. Förändring är av ondo och det var bättre förr.

  För det är ju ungefär det du säger, med just den von-Oben-attityd som jag är kritisk mot, och som jag finner kontraproduktiv.

  Jag har heller inte sagt att någon skall avstå från detta, finner du det roligt skall du givetvis fortsätta med det. Inga problem.

  Det som stör mig är inte vad folk bygger (eller inte bygger), vilka moder de kör (eller inte kör) eller på vilka band.

  Det som stör mig är de nedlåtande attityderna till de som har andra intressen, och framförallt attityden till de nya amatörerna.

  Vi vet och kan inget, skall hålla käft och lyssna och helst göra precis samma saker som ni (vilken smal hobby det skulle bli). Annars är man minsann "stickproppsamatör", "radiooperatör" eller något annat nedsättande. Vi skall respektera de äldre bara för att de är just äldre.

  Jag respekterar personer, inte åldrar, och för att få respekt måste man också ge respekt.


  Jag tror också att du missat fördelarna av att mixa åldersgrupper.

  Att de äldre med sin erfarenhet bromsar de yngres vilda idéer, och att de yngre med sina vilda idéer sätter lite fart på de äldre.
  Jag tror dessutom att en del av de nya amatörerna mycket väl har en del att lära de äldre, liksom självfallet tvärtom.
  Alla kan inte allt, men kan ha nytta av att lyssna och lära av varandra.

  Men, med den von-Oben-attityd som tyvärr finns omöjliggörs detta i många fall, och det är det jag är kritisk mot. Det är utvecklingsfientligt och kontraproduktivt.

  Jag minns både Bill & Bull och Humle & Dumle. Och den blinkande pilen för den delen.
  Jag vet inte om jag kan hålla med om att det var så mycket bättre förr, men smaken är som baken.

  Man kan tycka vad man vill om utvecklingen, men den är ett irreversibelt faktum. Att försöka förneka den är det som leder till att man blir en bakåtsträvare.
  Därmed inte sagt att man skall strunta i sin historia. Man skall givetvis dra lärdommar av den, vårda traditioner osv, men man skall inte försöka leva kvar i historien.

  Nu är vi där vi är, och får jobba utifrån de förutsättningar som gäller i samhället i dag, bra eller dåligt. Allt annat anser jag innebär att hobbyn kommer att dö sotdöden.
   
  Last edited: Nov 13, 2008
 8. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member

  Visst finns det mycket att bygga, inte bara grejer med rör. Men jag förstår överaktive Bengt, som gräver ner sig med en massa rör, inget fel med det. Visst är det kul med veteran-Zündapp, dom är värda mycket pengar. Tycker även att det är kul att ha fler hobby än bara amatörradio, samlar även på mynt. Vår gode vän SM5WPT har även veteran-Zündapp som hobby, det är ingen billig hobby, men mycket trevlig.
  Har även tid att vara AKTIV på kortvågen, det blir mycket DX.
  Eld skall man alltid vara försiktig med, det trodde jag alla kände till.


  Mvh Janne;)
   
 9. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  >>>Tycker även att det är kul att ha fler hobby än bara amatörradio, samlar även på mynt.

  Ser man på, jag samlar på frimärken och har specialiserat mig på 12 öre Vapentyp där jag samlar nyanser av den ultramarina sorten. Försöker även få en komplett plåt med märken i alla positioner. I övrigt är det klassiskt stämplat Sverige som gäller från skillingarna till början av 1900-talet. Även filatelin är en mossig hobby på återgång har jag hört från de yngre generationerna - vad detta nu har att göra med trådens ämne. :)

  /Bengt
   
 10. SM7MCD

  SM7MCD Well-Known Member

  Det är nog en vanlig "hobby" bland många amatörer då flera riggar och stora antenner är dyra. :rolleyes:
   
 11. SA0AZS

  SA0AZS Well-Known Member

  Det finns en annan process också, som avser bevara allt som det är.
  Den kallas mumifiering och verkar inträffa i den övre medelåldern. Dessvärre verkar den inte gå över varken förr eller senare. :D
   
  Last edited: Nov 14, 2008
 12. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  AZS skrev; "Man kan tycka vad man vill om utvecklingen, men den är ett irreversibelt faktum. Att försöka förneka den är det som leder till att man blir en bakåtsträvare."

  Jag har läst dina kommentarer och konstaterar att vi har lite olika syn på samma saker. Låt oss acceptera detta faktum. Debatten är ändå till nytta då många nyfikna läsare följer meningsutbytet och säkert är kapabla att dra egna slutsatser. En del håller med dig och en del med mig. Vi har således båda rätt och kan därför känna oss nöjda.

  Om utvecklingen är irreversibel eller ej tål däremot diskuteras. Som du vet så bygger jag just nu ett radiomuseum i 1947-års stuk. I detta skall amatörbyggd och surplusutrustning placeras. Miljön skall bli så tidstypisk som möjligt och väggarna kläs med pärlspont, målad med ljusgrön linoljefärg bestående av kallpressad olja och äkta färgpigment.

  När nutidens utveckling blir alltför påfrestande kan man genom att öppna en vitmålad spegeldörr resa tillbaks i tiden och sätta sig framför sina radioapparater och njuta av morsesignalerna. Är detta att vara bakåtsträvande eller hur ser du på den saken?

  /Bengt
   
 13. SA0AZS

  SA0AZS Well-Known Member

  Nu känner jag respekt för dig igen, Bengt.

  Vi tycker olika i en sakfråga, men gör det inte till något personligt. Precis så skall det vara.

  Jag är, tro det eller ej, faktiskt mycket intresserad av historia och traditioner. Jag är lite nostalgiskt lagd och saknar ofta det som varit.

  Jag har, till min frus stora fasa, ett antal äldre rundradiomottagare i mer eller mindre fungerande skick, köpta billigt på lokala auktionen. Fina att titta på, och någon dag när jag skaffat lite mer kunskap om dylika tingestar skall de förhoppningsvis renoveras till fungerande skick.

  Detta hindrar dock inte att jag hänger med på nya saker. Jag har haft Internettillgång och hemsida sedan 1996 tex (jo, min allra första hemsida finns bevarad).

  Ditt radiomuséum tycker jag är en otroligt kul idé, jag hoppas att jag är välkommen att titta in någon gång. Så nej, jag tycker inte alls att det är bakåtsträvande.

  Som jag försökte förklara är bakåtsträvande inte vad man gör, utan en mental inställning.
   
 14. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Låter bra AZS. Givetvis är du välkommen att titta in när du har vägarna förbi Lund. Inga sorger här inte.
   
 15. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Godmorgon Bengt,

  Tack för dina vänliga ord om mitt forum, kul att du uppfattade att jag spetsade till det lite på mitt forum. Det är inte alla som har humor. Med mossig menar jag inte ”gammal” till åldern, själv är jag ju till o med några år äldre än dig!
  Och jag låter ju alla läsa det jag skriver, själv har du ju ett eget forum som är bättre bevakat än Pentagon. Synd om oss som inte får ta del av dina kloka ord.
  Det är alltid så, att när jag (och även Janne) skriver något någonstans, så dyker ett par ”retstickor” upp och ska försöka få oss upp i varv. Dom lyckas inte så bra, vi skrattar gott åt dessa försök.
  Jag såg att du skrev ”överaktiv forumkompis” om någon. Hmmm, du är ganska så aktiv själv om man tittar runt både på detta och andra forum.

  Roger:cool:
   
 16. SM6WXA

  SM6WXA Well-Known Member

  Elakheter är alltid elakheter, även om man lindar in dem. Vi som skriver som vi pratar kanske inte har ”adekvat vokabulär utbildning” men förstår vad ni menar ändå. Skit är alltid skit även om det kallas ”fekalier” av vissa. :p

  Det låter mycket spännande med ditt museum Bengt! Att titta på gamla radiostationer på Radiomuséet i Göteborg, Motala och Standard Radio-muséet som Göran har i Torsby är verkligen en höjdare. Men man behöver för den skull inte tycka att allt som är tillverkat de sista 30 åren är dåligt.

  Lite Nostalgi: Bengt, jag minns på den gamla goda tiden när du inte hade sålt din mikrofon, att man kunde höra dig och prata med dig ibland med din Yaesu FT1000 Mark Field. Trots skånskan (hi!) var det en fröjd att få höra.Tänk vad du med dina fina mätinstrument skulle kunna hjälpa andra att låta bra!
  Att kunna prata med andra amatörer på SSB, skämta lite, prova lite, hitta nya och gamla bekanta med andra gemensamma intressen, det finns inget roligare! Prova en gång, ni som sålt mikrofonerna, så får ni se! Jag har fått flera vänner bland amatörerna som grejar med moppar, bl a en som hjälpt mig renovera en motor nyligen. En amatör skickade en kul länk till en mopedsida häromdagen osv. Det ena intresset utesluter inte det andra och även om vi tycker olika i vissa saker så finns det säkert massor där vi tycker lika.

  Alla dessa goda råd ni skriver på detta och andra forum, kunde ju diskuteras på t ex 80 meter. Till nytta och nöje för oss andra, som inte kan så mycket. Att många av er ligger och lyssnar dagligen på 80 m SSB har jag förstått, men att nedlåta er till att prata med oss går tydligen inte. Vissa gör det till en stor grej att man ibland dammar av sin mick och pratar SSB.

  Ta steget, kom ut i verkligheten, det gör inte alls ont och är inte ett dugg skämmigt! Jag lovar!;);)

  Nu ska jag sluta vara en ”överaktiv forumkompis” och ägna mig åt annat. Tills något nytt ämne lockar hit mig igen…. Som jag skrev förut, så MÅSTE man inte skriva i trådar eller svara på frågor man tycker är oviktiga. Att denna tråden (som totalt kommit in på ett sidospår) fått så många inlägg, måste väl ändå bero på att ämnet engagerar många. För ni skriver väl inte bara för att vara artiga mot lilla mig??

  Sa Bull!:)

  Mvh
  Janne;)
   
 17. SM4IVE

  SM4IVE Well-Known Member

  Hej Jan!
  värst vad välformulerat ditt ovanstående inlägg var, har du skaffat en privatsekreterare:))

  Jag tror det är dax att du styr tillbaka mot ämnet som du startade.Det verkar totalt att ha spårat ur.
   
 18. SM4IVE

  SM4IVE Well-Known Member

  Ja visst är det konstigt Roger.
  Att alla andra jämt är så retliga mot er,det är verkligen synd om er.
  Men som utrycket lyder:Som man bäddar får man ligga.:cool:
   
 19. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Hej Janne, där vann jag vadet denna gång!!! :eek::D:D På tal om Nostalgi, gamla filmer är kul. I helgen ska vi titta på en gammal Åsa-Nisse-film, där finns ett antal kul figurer som lockar till goda skratt!! Mycket goda skratt!! :p

  Roger
   
 20. SM5WPT

  SM5WPT Well-Known Member

  Vilka alla Lars??? :confused: Dålig fart på ssa forumet fortfarande, dålig fart på bra grejjer altså. Hur kan jag veta det? Har ni inte sett att det brukar vara en "gäst" inloggad där ibland? Alla knep är bra utom de dåliga. :D

  Roger
   

Share This Page